#metoo: Het begint bij seksuele opvoeding

door Chantala Blinker
Kort geleden schreef ik over seksuele voorlichting en hoe je daar heel vroeg mee kunt beginnen om de stroom van hormonen die jouw kind te wachten staat in de puberteit kunt verbinden met liefde. Zodat ze van daaruit vrij, als de tijd rijp is, met respect voor hun eigen lijf en dat van een ander heerlijk mogen gaan experimenteren.
Hier in huis lopen al een paar jonge mensen rond die volop in hun seksuele experimenteerfase zitten. En zo nu en dan mag ik deel uitmaken van de afwegingen waar zij tegen aan lopen. Zoals een poosje geleden. Daar zat ik ineens met het vriendje van onze dochter. Hij had een verzoek aan mij. Er volgde een gesprek van schoonmoeder met schoonzoon. Eerlijk en niets verhullend.
Met voorlichting kun je niet vroeg genoeg beginnen. Lees voor: Nee!, en Baas over je lijf.

Lichamelijke integriteit

Hij vroeg mij of ik mijn dochter, zijn vriendin, alsjeblieft aan de pil wilde helpen. Een spiraaltje is ook goed zei hij nog. Nu moet je weten dat mijn dochter en ik toen het moment daar was diverse anticonceptiemiddelen onder de loep hebben genomen. Uiteindelijk viel haar keuze op vrijen met condoom. Ze wil geen hormonen innemen en een niet-lichaamseigen dingetje zoals een spiraaltje wil ze, in dit stadium, ook nog niet in haar lijf.
Toen ik mijn dochters verkering vroeg waarom hij wil dat mijn dochter de pil gaat gebruiken of een spiraaltje laat plaatsen, antwoordde hij heel eerlijk: ‘Dat vind ik lekkerder voelen met vrijen’.
Ik kan me hier best iets bij indenken, ik vrij al heel wat jaartjes. Toch deed die zin iets met me. Vooral door de zinnen erna, waardoor een jongen zich op diepere laag blijkbaar gesteund voelt om zoiets te verwachten van zijn partner.
Zijn ex-vriendinnetje ging om die reden aan de pil, zijn moeder vond dat mijn dochter best aan de pil of een spiraaltje moest geloven en ook de twee vrouwen van zijn oudere broers. Moeders, zussen, vriendinnen. Allemaal hele belangrijke vrouwen in het leven van een jongeman die hetzelfde uitdragen. Namelijk dat je over de lichamelijke integriteit van een ander lijf dan het jouwe iets mag beslissen. Voor eigen genot. Dat is een erfenis waar we heel snel vanaf mogen.

Wederzijdse instemming

Er volgde nog een tweede gesprek. Heel fijn. Met mijn man, onze dochter en haar vriend. Het ging over genot, wederzijdse instemming en verschillende standpunten zoals je die als jong mens allemaal meekrijgt van je eigen achterban. Onze schoonzoon gesterkt door de zijne, onze dochter door de hare. En wat twee jonge mensen ook beslissen, het moet een wederzijdse beslissing zijn wat in de praktijk dus altijd zoveel betekent als: je moet er beiden mee akkoord gaan anders gaat het feest niet door.
Wandel even met me mee. Over het spreekwoordelijke bruggetje wat ik nu probeer te slaan. Van seksuele voorlichting naar #metoo.

#metoo

Ik ben dus niet zo dol op Facebook-status-hypes. Meestal wordt je bespeeld om iets in je status te vermelden om een manier waardoor je je compassie-loos voelt wanneer je dit niet doet. En ze verdwijnen, snel. En wat blijft er dan over?
Met #metoo maken we wereldwijd zichtbaar hoeveel vrouwen te maken hebben gehad met seksueel geweld, grensoverschrijdend gedrag en misbruik. Het resultaat is schokkend en taboedoorbrekend. Wat ik me afvraag is welke daden we verbinden aan dit zichtbare leed dat ons schokt en pijn doet. Wat gaan we doen wanneer al deze #metoo-statussen over een week naar de achtergrond zijn verdwenen?

Gezond seksueel opvoeden: met consent

Laten we bij het begin beginnen met zaaien, ver voordat gedrag uitmondt in misbruik, wanneer het nog sluimert en groeit door onwetendheid. Door voor te leven aan onze kinderen dat vrijen iets is wat je samen doet als je allebei wil. Met consent dus. Voor vrouwen ligt een gouden rol weggelegd om de vertaalslag te maken naar verandering.
Welke oude rolpatronen draag jij met je mee die niet bijdragen aan een gezond zelfbewustzijn over de lichamelijke integriteit van je kind? Welke bagage geef jij door aan jouw zoon of dochter die je liever zelf niet had hoeven dragen? Van het afdwingen van kusjes geven bij je kind tot de baas zijn over jouw eigen lijf wanneer je getoucheerd dient te worden wanneer je bevalt (weet je nog, #genoeggezwegen?). Van vrijen met anticonceptie die je zelf uitkiest tot een seksloze periode met je partner omdat seks geen verplichting is maar een verbinding.
In deze bewustwording hebben onze mannen en zonen ook een stem. Ik hoop dat ze die gebruiken, zowel online als binnen de muren van hun eigen huis. Mag #metoo dan ook hun hashtag zijn wanneer zij te maken hebben gehad met seksueel misbruik of seksuele intimidatie? Ik vind van wel.
Samen één tegen misbruik.
Samen een zaadje planten voor de toekomst. Zoals mijn dochter en haar vriendje, die het familiepakket condooms weten te vinden in de badkamer. Die twee vrijers redden het samen wel!
En oh ja: #metoo.

Verder lezen

Nee!, Sanderijn van der Doef
Kleine kinderen, grote gevoelens, Sanderijn van der Doef

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Genderbewust opvoeden, buiten de hokjes

Genderbewust opvoeden, buiten de hokjes

Iedereen heeft een gender en een sekse. Die twee hebben mogelijk een overlap, maar dat hóeft niet. De live met Kiind-maker Nelleke over genderbewust (níet genderneutraal, maar daarover later meer) opvoeden begon met het uit de weg halen van misverstanden over de...

Column: Groen haar

Column: Groen haar

‘Goh wat leuk!, is het een restje van de carnaval?’ De man wijst naar de haren van mijn dochter van 7. ‘Nou nee hoor, ze heeft gewoon groen haar,’ zeg ik hem. Vandaag heeft ze groen haar en vorige week was het roze. Waarom? Nou dat roze haar had een reden. Op school...

Column: Het uitstrijkje

Column: Het uitstrijkje

"Meiden, we moeten opschieten want ik moet om acht uur even bij de dokter zijn voor een uitstrijkje." Mijn dochter van zeven vraagt wat een uitstrijkje is. Ik leg uit dat bij iedere vrouw vanaf dertig jaar om de vijf jaar een uitstrijkje...

Wat is genderneutraal opvoeden nou weer?

Wat is genderneutraal opvoeden nou weer?

Als je zwanger bent, is de eerste vraag vaak: 'Weet je al wat het wordt?' Het geslacht van je kind lijkt in onze cultuur het belangrijkste onderdeel van het mensje in wording. Nogal beperkend. Genderneutraal is een term die je nu steeds vaker hoort. Er wordt...

Vergroot de weerbaarheid van je kind

Vergroot de weerbaarheid van je kind

Misbruik van je kind is voor veel ouders een grote angst, versterkt door de vele nare berichten in de media. Misbruik komt veel vaker voor dan de meeste mensen denken, zo'n veertig procent van de vrouwen heeft voor haar zestiende jaar een vervelende seksuele ervaring...

Genderneutrale kleding slaat wél ergens op

Genderneutrale kleding slaat wél ergens op

De paniek slaat toe want Hema zal z'n kleding gaan verkopen zonder roze en blauwe labeltjes. 'Dat gaat wel erg ver', wordt er geroepen. Hoezo dan eigenlijk? Bij deze zetten we op rij wat ouders als voordelen noemen van het weglaten van de labels. Waarom is het beter...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0