De bereidingswijze van deze sellerieburgers lijkt op die van Indiase pakora’s, maar door de gebruikte ingrediënten krijgen de burgers een duidelijk Noord-Europees accent. Mosterd en knolselderij zijn een klassieke combinatie. De subtiele smaak van de peterseliepesto vult de burgers mooi aan.
Voor 2 personen, of als (borrel-)snack
Bereidingsduur: 30 minuten
Ingrediënten
- Voor de sellerieburgers
- 80 g bloem
- ½ tl bakpoeder
- 1 tl zout
- 1 el milde, fijne mosterd
- 1 teen knoflook
- 200 g knolselderij (gewicht na het raspen)
- olijfolie om in te bakken
- Voor de peterseliepesto
- 20 g krulpeterselie (inclusief steel)
- 40 g walnoten
- ca. ¼ tl zout
- 3 el extra vergine olijfolie
- vijzel of keukenmachine
- keukenpapier
Bereidingswijze
Maak eerst de peterseliepesto. Snijd de peterselie fijn. Rooster de walnoten 2-3 minuten op redelijk hoog vuur in een koekenpan zonder olie, roer af en toe. Maal de peterselie en de walnoten fijn in de vijzel of gebruik een keukenmachine.
Voeg het zout en de olijfolie toe en maal het geheel tot een ietwat grove pesto. Voeg eventueel nog een scheutje water toe als de pesto te onsamenhangend blijft.
Maak dan de sellerieburgers. Roer bloem, bakpoeder, zout, mosterd en 80 ml water tot een glad beslag. Pers de knoflook en meng door het beslag.
Schil de knolselderij en rasp deze grof. Meng de knolselderij door het beslag.
Verhit een laagje (ca. ¼ cm) olijfolie in een koekenpan op redelijk hoog vuur. Maak van de helft van het beslag 4 burgers (druk ze plat en trek ze wat uit elkaar, direct nadat ze in de koekenpan zijn gedaan – het deeg is vrij elastisch). Bak de burgers aan beide kanten op redelijk hoog vuur in ca. 5 minuten goudbruin.
Dep de burgers met keukenpapier en houd ze warm, bijvoorbeeld in de oven op 100 graden.
Maak ook van de andere helft van het beslag 4 burgertjes.
Serveer de burgers met de peterseliepesto. Met een kleine portie gekookte aardappels of een beetje aardappelpuree en een frisse, groene salade creëer je een heerlijke maaltijd.
Tip: Zowel de pesto als het beslag voor de burgers kun je prima van tevoren voorbereiden.
Dit is een voorpublicatie uit het boek Vegatopia (naar de gelijknamige website), no-nonsense vega-inspiratie voor elke dag. Het boek komt deze maand uit!