Vegatopia: Sellerieburgers met peterselie-walnootpesto

door Gastauteur

De bereidingswijze van deze sellerieburgers lijkt op die van Indiase pakora’s, maar door de gebruikte ingrediënten krijgen de burgers een duidelijk Noord-Europees accent. Mosterd en knolselderij zijn een klassieke combinatie. De subtiele smaak van de peterseliepesto vult de burgers mooi aan.

Voor 2 personen, of als (borrel-)snack

Bereidingsduur: 30 minuten

Ingrediënten

  • Voor de sellerieburgers
  • 80 g bloem
  • ½ tl bakpoeder
  • 1 tl zout
  • 1 el milde, fijne mosterd
  • 1 teen knoflook
  • 200 g knolselderij (gewicht na het raspen)
  • olijfolie om in te bakken
  • Voor de peterseliepesto
  • 20 g krulpeterselie (inclusief steel)
  • 40 g walnoten
  • ca. ¼ tl zout
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • vijzel of keukenmachine
  • keukenpapier

Bereidingswijze

Maak eerst de peterseliepesto. Snijd de peterselie fijn. Rooster de walnoten 2-3 minuten op redelijk hoog vuur in een koekenpan zonder olie, roer af en toe. Maal de peterselie en de walnoten fijn in de vijzel of gebruik een keukenmachine.

Voeg het zout en de olijfolie toe en maal het geheel tot een ietwat grove pesto. Voeg eventueel nog een scheutje water toe als de pesto te onsamenhangend blijft.

Maak dan de sellerieburgers. Roer bloem, bakpoeder, zout, mosterd en 80 ml water tot een glad beslag. Pers de knoflook en meng door het beslag.

Schil de knolselderij en rasp deze grof. Meng de knolselderij door het beslag.

Verhit een laagje (ca. ¼ cm) olijfolie in een koekenpan op redelijk hoog vuur. Maak van de helft van het beslag 4 burgers (druk ze plat en trek ze wat uit elkaar, direct nadat ze in de koekenpan zijn gedaan – het deeg is vrij elastisch). Bak de burgers aan beide kanten op redelijk hoog vuur in ca. 5 minuten goudbruin.

Dep de burgers met keukenpapier en houd ze warm, bijvoorbeeld in de oven op 100 graden.

Maak ook van de andere helft van het beslag 4 burgertjes.

Serveer de burgers met de peterseliepesto. Met een kleine portie gekookte aardappels of een beetje aardappelpuree en een frisse, groene salade creëer je een heerlijke maaltijd.

Tip: Zowel de pesto als het beslag voor de burgers kun je prima van tevoren voorbereiden.

Dit is een voorpublicatie uit het boek Vegatopia (naar de gelijknamige website), no-nonsense vega-inspiratie voor elke dag. Het boek komt deze maand uit!

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Waterbaan van recyclemateriaal

Waterbaan van recyclemateriaal

Dit is een zomerse knutsel van recyclematerialen die inzicht geeft in hoe water zich gedraagt als het naar beneden stroomt. Steeds is het even zoeken waar het volgende gedeelte van de baan precies moet komen. Hoe je de waterbaan inricht, is afhankelijk van de...

Bevorder taalontwikkeling, lees voor!

Bevorder taalontwikkeling, lees voor!

Voorlezen, het is al eeuwen oud. Voor het schrift vertelde men elkaar verhalen, en al in de Middeleeuwen lazen geestelijken het volk voor uit de Bijbel. Met de toenemende alfabetisering gingen meer mensen zelf lezen en voorlezen. Zo was het bijvoorbeeld een populaire...

Hartjes om weg te geven!

Hartjes om weg te geven!

Omdat februari een van de donkerste maanden is en mensen daardoor vaker in een dipje zitten, is het leuk om zo nu en dan eens samen met je kind iemand te verrassen met een beetje liefde. Liefde in de vorm van een hartje welteverstaan. Want hartjes zijn gewoon fijn om...

Boekrecensie: De Wisseltante

Boekrecensie: De Wisseltante

In de Kanjerklas zitten alleen bijzondere kinderen. De een stottert, de ander is kleurenblind en de derde ontploft op zijn tijd (neem dit vooral heel letterlijk). Dat is heel normaal. Toch is er iets vreemds aan de hand met de kanjers van juf Karin. Wanneer er een...

7 keer zelfgemaakte ijsthee zonder zooi

7 keer zelfgemaakte ijsthee zonder zooi

Het is heel simpel, en toch veel te lekker: kook water. Doe hier twee zakjes of een thee-ei met groene thee in. (Om het toch wat moeilijker te maken doe ik de groene thee in water van een graad of 80, dan is het minder bitter) Laat het geheel afkoelen in de koelkast...

Papierkralen van oud papier

Papierkralen van oud papier

Ik maakte deze knutsel vroeger al op de basisschool. Ik vond het magisch hoe een foto uit een magazine in opgerolde vorm ineens een kraal vol kleurenpracht werd. Niet gek dus dat ik stond te popelen om dit ook met mijn kinderen te doen, hoewel zij vooral het geklieder...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0