Vegatopia: Sellerieburgers met peterselie-walnootpesto

door Gastauteur

De bereidingswijze van deze sellerieburgers lijkt op die van Indiase pakora’s, maar door de gebruikte ingrediënten krijgen de burgers een duidelijk Noord-Europees accent. Mosterd en knolselderij zijn een klassieke combinatie. De subtiele smaak van de peterseliepesto vult de burgers mooi aan.

Voor 2 personen, of als (borrel-)snack

Bereidingsduur: 30 minuten

Ingrediënten

  • Voor de sellerieburgers
  • 80 g bloem
  • ½ tl bakpoeder
  • 1 tl zout
  • 1 el milde, fijne mosterd
  • 1 teen knoflook
  • 200 g knolselderij (gewicht na het raspen)
  • olijfolie om in te bakken
  • Voor de peterseliepesto
  • 20 g krulpeterselie (inclusief steel)
  • 40 g walnoten
  • ca. ¼ tl zout
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • vijzel of keukenmachine
  • keukenpapier

Bereidingswijze

Maak eerst de peterseliepesto. Snijd de peterselie fijn. Rooster de walnoten 2-3 minuten op redelijk hoog vuur in een koekenpan zonder olie, roer af en toe. Maal de peterselie en de walnoten fijn in de vijzel of gebruik een keukenmachine.

Voeg het zout en de olijfolie toe en maal het geheel tot een ietwat grove pesto. Voeg eventueel nog een scheutje water toe als de pesto te onsamenhangend blijft.

Maak dan de sellerieburgers. Roer bloem, bakpoeder, zout, mosterd en 80 ml water tot een glad beslag. Pers de knoflook en meng door het beslag.

Schil de knolselderij en rasp deze grof. Meng de knolselderij door het beslag.

Verhit een laagje (ca. ¼ cm) olijfolie in een koekenpan op redelijk hoog vuur. Maak van de helft van het beslag 4 burgers (druk ze plat en trek ze wat uit elkaar, direct nadat ze in de koekenpan zijn gedaan – het deeg is vrij elastisch). Bak de burgers aan beide kanten op redelijk hoog vuur in ca. 5 minuten goudbruin.

Dep de burgers met keukenpapier en houd ze warm, bijvoorbeeld in de oven op 100 graden.

Maak ook van de andere helft van het beslag 4 burgertjes.

Serveer de burgers met de peterseliepesto. Met een kleine portie gekookte aardappels of een beetje aardappelpuree en een frisse, groene salade creëer je een heerlijke maaltijd.

Tip: Zowel de pesto als het beslag voor de burgers kun je prima van tevoren voorbereiden.

Dit is een voorpublicatie uit het boek Vegatopia (naar de gelijknamige website), no-nonsense vega-inspiratie voor elke dag. Het boek komt deze maand uit!

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Freestyle borduren: echt niet stoffig!

Freestyle borduren: echt niet stoffig!

Heb jij dat ook? Je gaat ervoor zitten om een patroon te volgen om iets creatiefs te maken. Handig, een werkbeschrijving voor een borduurwerk. Dan hoef je het niet meer zelf te bedenken. Je leest het eerste stukje van de werkbeschrijving met steeknamen, kleurnummers...

Wat doen we met oud brood?

Wat doen we met oud brood?

In Nederland gooien we jaarlijks 2,4 miljard euro aan eetbaar voedsel weg. Dat is ongeveer vierhonderd euro per huishouden. Gemiddeld verspilt een persoon ruim vijftig kilo voedsel per jaar. Dat is twintig procent van wat we kopen. Van alle voedingsmiddelen wordt...

Spelen met zelfgemaakte gekleurde rijst

Spelen met zelfgemaakte gekleurde rijst

Voelen, zien, horen en misschien zelfs wel proeven… Alle zintuigen worden geprikkeld met deze kleurrijke activiteit. Vooral aanbieden als je tóch al van plan was te gaan stofzuigen! Maak de gekleurde rijst in een handomdraai minimaal een kilo witte rijst verschillende...

Cannelloni en kaarslicht

Cannelloni en kaarslicht

Kook eens een uitgebreid romantisch dineetje en eet dat als de kinderen op bed liggen. Zorg dat je de dag ervoor een grote pan pasta of stamppot maakt zodat de kinderen daar nog wat van kunnen eten, zo heb je alle tijd om je op het diner te storten! Uitgebreid koken...

Zaaipapier maken

Zaaipapier maken

Zaaipapier? Dat is zelfgeschept papier met bloemzaden erin. Miriam van Biocosmetica maakte voor ons een handleiding hoe je zelf zaaipapier kan maken. De aanleiding voor dit project was het maken van een duurzaam bedankje om te kunnen sturen met de bestellingen vanuit...

Lekker vies: Maak mest met je kinderen

Lekker vies: Maak mest met je kinderen

In veel tuinen en groenstroken tiert de heermoes welig. Ook wel kattenstaart of paardenstaart genoemd. Voor wie het niet kent: het ziet eruit als schattige, kleine kerstbomen. Een vindingrijk plantje Maar het is alles behalve schattig, want voor je het weet staat de...

0