Vegatopia: Sellerieburgers met peterselie-walnootpesto

door Gastauteur

De bereidingswijze van deze sellerieburgers lijkt op die van Indiase pakora’s, maar door de gebruikte ingrediënten krijgen de burgers een duidelijk Noord-Europees accent. Mosterd en knolselderij zijn een klassieke combinatie. De subtiele smaak van de peterseliepesto vult de burgers mooi aan.

Voor 2 personen, of als (borrel-)snack

Bereidingsduur: 30 minuten

Ingrediënten

  • Voor de sellerieburgers
  • 80 g bloem
  • ½ tl bakpoeder
  • 1 tl zout
  • 1 el milde, fijne mosterd
  • 1 teen knoflook
  • 200 g knolselderij (gewicht na het raspen)
  • olijfolie om in te bakken
  • Voor de peterseliepesto
  • 20 g krulpeterselie (inclusief steel)
  • 40 g walnoten
  • ca. ¼ tl zout
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • vijzel of keukenmachine
  • keukenpapier

Bereidingswijze

Maak eerst de peterseliepesto. Snijd de peterselie fijn. Rooster de walnoten 2-3 minuten op redelijk hoog vuur in een koekenpan zonder olie, roer af en toe. Maal de peterselie en de walnoten fijn in de vijzel of gebruik een keukenmachine.

Voeg het zout en de olijfolie toe en maal het geheel tot een ietwat grove pesto. Voeg eventueel nog een scheutje water toe als de pesto te onsamenhangend blijft.

Maak dan de sellerieburgers. Roer bloem, bakpoeder, zout, mosterd en 80 ml water tot een glad beslag. Pers de knoflook en meng door het beslag.

Schil de knolselderij en rasp deze grof. Meng de knolselderij door het beslag.

Verhit een laagje (ca. ¼ cm) olijfolie in een koekenpan op redelijk hoog vuur. Maak van de helft van het beslag 4 burgers (druk ze plat en trek ze wat uit elkaar, direct nadat ze in de koekenpan zijn gedaan – het deeg is vrij elastisch). Bak de burgers aan beide kanten op redelijk hoog vuur in ca. 5 minuten goudbruin.

Dep de burgers met keukenpapier en houd ze warm, bijvoorbeeld in de oven op 100 graden.

Maak ook van de andere helft van het beslag 4 burgertjes.

Serveer de burgers met de peterseliepesto. Met een kleine portie gekookte aardappels of een beetje aardappelpuree en een frisse, groene salade creëer je een heerlijke maaltijd.

Tip: Zowel de pesto als het beslag voor de burgers kun je prima van tevoren voorbereiden.

Dit is een voorpublicatie uit het boek Vegatopia (naar de gelijknamige website), no-nonsense vega-inspiratie voor elke dag. Het boek komt deze maand uit!

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Het genoegelijke leven zonder hysterische kindermuziek

Het genoegelijke leven zonder hysterische kindermuziek

Kinderen krijgen is erg leuk, maar de rotzooi die je erbij krijgt, vind ik een stuk minder charmant. Lelijk speelgoed, stomme kindertelevisie, maar ook irritante kinderhitjes kunnen de pret goed drukken. Wat te kiezen: de hysterische elektropopliedjes of de...

Lekkere snack: Van komkommer tot cactus!

Lekkere snack: Van komkommer tot cactus!

Als het waait op de prairie blijft er soms wat lekkers hangen aan een cactus. En als het bij jullie niet waait, prik je het er toch zelf aan? Zo maak je een cactus. In een half uur kom je een heel eind. Dit heb je nodig komkommer minikomkommertjes komkommer en...

Maak een bloem-applicatie voor op kleding

Maak een bloem-applicatie voor op kleding

Vrolijk de boel op met een bloempje hier en daar. Bijvoorbeeld om een vlek op kinderkleding te verdoezelen. We beginnen met een simpel bloempje dat echt iedereen kan maken. Je knipt uit vilt een cirkel met een diameter van ongeveer vijf centimeter (dit hoeft niet...

Samen schoonmaken met 1 miljard poetshulpjes

Samen schoonmaken met 1 miljard poetshulpjes

Toen ik met mijn kind voor het eerst een schoonmaakmiddel van YOKUU probeerde, was het direct raak. Om de allesreiniger te activeren, mocht hij een ‘parel’ laten oplossen in water. Een bruisend schouwspel dat hem enorm boeide. Een minstens zo fijne gebeurtenis volgde:...

Maak zelf zomerse smoothies

Maak zelf zomerse smoothies

Smoothies zijn zacht, romig, zoet, fris en fruitig. Fijn voor jong en oud. En negen van de tien keer nog gezond ook. Laat je inspireren door deze zonnige variaties. Gewoon vloeibaar, om door een rietje te slurpen, of bevroren, om als een gezond ijsje op te likken. ...

9 nieuwe tradities voor je paasweekend

9 nieuwe tradities voor je paasweekend

Download hier de eitjesverftutorial. Pasen komt er weer aan. Tijd voor nieuwe feestelijke tradities die een stuk leuker zijn dan in de file staan bij de woonboulevard. Of je er nu bewust mee bezig bent of niet; tradities ontstaan meestal vanzelf. Kinderen zijn nu...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0