Vegatopia: Sellerieburgers met peterselie-walnootpesto

door Gastauteur

De bereidingswijze van deze sellerieburgers lijkt op die van Indiase pakora’s, maar door de gebruikte ingrediënten krijgen de burgers een duidelijk Noord-Europees accent. Mosterd en knolselderij zijn een klassieke combinatie. De subtiele smaak van de peterseliepesto vult de burgers mooi aan.

Voor 2 personen, of als (borrel-)snack

Bereidingsduur: 30 minuten

Ingrediënten

  • Voor de sellerieburgers
  • 80 g bloem
  • ½ tl bakpoeder
  • 1 tl zout
  • 1 el milde, fijne mosterd
  • 1 teen knoflook
  • 200 g knolselderij (gewicht na het raspen)
  • olijfolie om in te bakken
  • Voor de peterseliepesto
  • 20 g krulpeterselie (inclusief steel)
  • 40 g walnoten
  • ca. ¼ tl zout
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • vijzel of keukenmachine
  • keukenpapier

Bereidingswijze

Maak eerst de peterseliepesto. Snijd de peterselie fijn. Rooster de walnoten 2-3 minuten op redelijk hoog vuur in een koekenpan zonder olie, roer af en toe. Maal de peterselie en de walnoten fijn in de vijzel of gebruik een keukenmachine.

Voeg het zout en de olijfolie toe en maal het geheel tot een ietwat grove pesto. Voeg eventueel nog een scheutje water toe als de pesto te onsamenhangend blijft.

Maak dan de sellerieburgers. Roer bloem, bakpoeder, zout, mosterd en 80 ml water tot een glad beslag. Pers de knoflook en meng door het beslag.

Schil de knolselderij en rasp deze grof. Meng de knolselderij door het beslag.

Verhit een laagje (ca. ¼ cm) olijfolie in een koekenpan op redelijk hoog vuur. Maak van de helft van het beslag 4 burgers (druk ze plat en trek ze wat uit elkaar, direct nadat ze in de koekenpan zijn gedaan – het deeg is vrij elastisch). Bak de burgers aan beide kanten op redelijk hoog vuur in ca. 5 minuten goudbruin.

Dep de burgers met keukenpapier en houd ze warm, bijvoorbeeld in de oven op 100 graden.

Maak ook van de andere helft van het beslag 4 burgertjes.

Serveer de burgers met de peterseliepesto. Met een kleine portie gekookte aardappels of een beetje aardappelpuree en een frisse, groene salade creëer je een heerlijke maaltijd.

Tip: Zowel de pesto als het beslag voor de burgers kun je prima van tevoren voorbereiden.

Dit is een voorpublicatie uit het boek Vegatopia (naar de gelijknamige website), no-nonsense vega-inspiratie voor elke dag. Het boek komt deze maand uit!

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Belevenissen in het donker

Belevenissen in het donker

De langste dag ligt achter ons. Tijd voor spannende avonden. Doe eens gek en laat op een zachte weekendavond je kinderen tot laat opblijven. En nodig daar meteen buurtkinderen of vriendjes bij uit. Spelen in het donker moet ieder kind eens gedaan hebben; het is...

Hartjes om weg te geven!

Hartjes om weg te geven!

Omdat februari een van de donkerste maanden is en mensen daardoor vaker in een dipje zitten, is het leuk om zo nu en dan eens samen met je kind iemand te verrassen met een beetje liefde. Liefde in de vorm van een hartje welteverstaan. Want hartjes zijn gewoon fijn om...

Speelgoedzak: Opgeruimd in een handomdraai

Speelgoedzak: Opgeruimd in een handomdraai

Deze speelgoedzak is gemaakt van dikker katoen waardoor de zijkanten rechtop blijven staan als je ze twee keer omslaat, de zak verandert dan in een mand. Zo kan je kind het ene moment lekker spelen met het speelgoed in de mand, en is het spelen klaar, dan hang je het...

Zelf brood bakken

Zelf brood bakken

Bak zelf je brood. Het is lekker, gezond en je komt er van tot rust. Ingrediënten 750 gram volkoren meel 30 gram gist theelepel zout (kan ook zonder) 4 dl lauw water   Bereidingswijze Doe de meel en het zout in een kom en meng het door elkaar. Maak er vervolgens...

Kiem je gek! Frisse recepten met kiemen

Kiem je gek! Frisse recepten met kiemen

Kiemen zijn zo oud als de wereld. Superkrachten schuilen in die fragiel ogende sprietjes. Stiekem geven kiemen je een makkelijke kans om grote hoeveelheden vitamines binnen te krijgen. Tuinkers kennen we allemaal, maar de variatie aan kiemen is enorm. Eigenlijk kun je...

Warme dranken voor koude dagen

Warme dranken voor koude dagen

Niets is rustgevender dan op een koude dag ’s middags even lekker in de kussens weg te kruipen met een kopje thee, of aan het einde van de dag gezellig met zijn allen een kopje koffie te drinken. Maar met een klein beetje extra moeite maak je van warme dranken iets...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0