Vegatopia: Sellerieburgers met peterselie-walnootpesto

door Gastauteur

De bereidingswijze van deze sellerieburgers lijkt op die van Indiase pakora’s, maar door de gebruikte ingrediënten krijgen de burgers een duidelijk Noord-Europees accent. Mosterd en knolselderij zijn een klassieke combinatie. De subtiele smaak van de peterseliepesto vult de burgers mooi aan.

Voor 2 personen, of als (borrel-)snack

Bereidingsduur: 30 minuten

Ingrediënten

  • Voor de sellerieburgers
  • 80 g bloem
  • ½ tl bakpoeder
  • 1 tl zout
  • 1 el milde, fijne mosterd
  • 1 teen knoflook
  • 200 g knolselderij (gewicht na het raspen)
  • olijfolie om in te bakken
  • Voor de peterseliepesto
  • 20 g krulpeterselie (inclusief steel)
  • 40 g walnoten
  • ca. ¼ tl zout
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • vijzel of keukenmachine
  • keukenpapier

Bereidingswijze

Maak eerst de peterseliepesto. Snijd de peterselie fijn. Rooster de walnoten 2-3 minuten op redelijk hoog vuur in een koekenpan zonder olie, roer af en toe. Maal de peterselie en de walnoten fijn in de vijzel of gebruik een keukenmachine.

Voeg het zout en de olijfolie toe en maal het geheel tot een ietwat grove pesto. Voeg eventueel nog een scheutje water toe als de pesto te onsamenhangend blijft.

Maak dan de sellerieburgers. Roer bloem, bakpoeder, zout, mosterd en 80 ml water tot een glad beslag. Pers de knoflook en meng door het beslag.

Schil de knolselderij en rasp deze grof. Meng de knolselderij door het beslag.

Verhit een laagje (ca. ¼ cm) olijfolie in een koekenpan op redelijk hoog vuur. Maak van de helft van het beslag 4 burgers (druk ze plat en trek ze wat uit elkaar, direct nadat ze in de koekenpan zijn gedaan – het deeg is vrij elastisch). Bak de burgers aan beide kanten op redelijk hoog vuur in ca. 5 minuten goudbruin.

Dep de burgers met keukenpapier en houd ze warm, bijvoorbeeld in de oven op 100 graden.

Maak ook van de andere helft van het beslag 4 burgertjes.

Serveer de burgers met de peterseliepesto. Met een kleine portie gekookte aardappels of een beetje aardappelpuree en een frisse, groene salade creëer je een heerlijke maaltijd.

Tip: Zowel de pesto als het beslag voor de burgers kun je prima van tevoren voorbereiden.

Dit is een voorpublicatie uit het boek Vegatopia (naar de gelijknamige website), no-nonsense vega-inspiratie voor elke dag. Het boek komt deze maand uit!

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Recepten: Kerstdiner maken voor je hele familie

Recepten: Kerstdiner maken voor je hele familie

Wil je in alle rust je kerstdiner koken voor een grote groep? Dat is vooral een kwestie van plannen en proeven. Bereid je dus goed voor! Als je de gerechten nog niet eerder hebt gemaakt, ga dan een keer proefkoken voordat je het voor een grote groep gaat maken....

Nazomerpicknick met courgettesoep en crèpe-buideltjes

Nazomerpicknick met courgettesoep en crèpe-buideltjes

September en oktober hebben vaak nog heel lekkere dagen waarop het heerlijk is om er met de kinderen op uit te trekken. Na een fijne wandeling rammelen de maagjes en gaat een lekker verwarmend soepje er goed in. Ingrediënten:2 grote courgettes of 4 kleine...

Cadeaus om zelf te maken

Cadeaus om zelf te maken

De adventstijd, de vier weken voor Kerstmis, staat alweer voor de deur, het Wichtelmannetje  staat te popelen om lieve lichtpuntjes achter te laten en de kinderen bedenken zo langzamerhand wat ze willen gaan maken voor Kerstmis. Deze traditie uit Zweden nemen wij...

Doe-het-zelf decembercadeaus

Doe-het-zelf decembercadeaus

December, in deze maand vliegen de folders met luxe cadeaus ons om de oren. Van glanzende stropdassen tot de meest exotische parfums en van massa´s speelgoed tot prachtig decoratiemateriaal. Het is allemaal geweldig die luxe, maar wij gingen zelf aan de slag! Want nog...

10 x DIY Hippie style

10 x DIY Hippie style

Heb je ook zo’n zin in ons hippie festival? Om nog meer in de stemming te komen en om te arriveren in stijl hebben we 10 leuke ideetjes voor je verzameld. Hippie style! Kleren maken de hippie Maak van je oude jeans, of die van je kind, een seventies...

Bewust opvoeden, dus ook zonder racisme

Bewust opvoeden, dus ook zonder racisme

De meeste mensen zijn niet racistisch. Zullen we daar mee beginnen? Want racisme, poeh. Een meer dan gevoelig onderwerp waar we vaak stilletjes omheen lopen. Niet omdat het ons niet interesseert, maar veel eerder omdat we niet weten wat we ermee moeten. Juist vanwege...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0