Vegatopia: Sellerieburgers met peterselie-walnootpesto

door Gastauteur

De bereidingswijze van deze sellerieburgers lijkt op die van Indiase pakora’s, maar door de gebruikte ingrediënten krijgen de burgers een duidelijk Noord-Europees accent. Mosterd en knolselderij zijn een klassieke combinatie. De subtiele smaak van de peterseliepesto vult de burgers mooi aan.

Voor 2 personen, of als (borrel-)snack

Bereidingsduur: 30 minuten

Ingrediënten

  • Voor de sellerieburgers
  • 80 g bloem
  • ½ tl bakpoeder
  • 1 tl zout
  • 1 el milde, fijne mosterd
  • 1 teen knoflook
  • 200 g knolselderij (gewicht na het raspen)
  • olijfolie om in te bakken
  • Voor de peterseliepesto
  • 20 g krulpeterselie (inclusief steel)
  • 40 g walnoten
  • ca. ¼ tl zout
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • vijzel of keukenmachine
  • keukenpapier

Bereidingswijze

Maak eerst de peterseliepesto. Snijd de peterselie fijn. Rooster de walnoten 2-3 minuten op redelijk hoog vuur in een koekenpan zonder olie, roer af en toe. Maal de peterselie en de walnoten fijn in de vijzel of gebruik een keukenmachine.

Voeg het zout en de olijfolie toe en maal het geheel tot een ietwat grove pesto. Voeg eventueel nog een scheutje water toe als de pesto te onsamenhangend blijft.

Maak dan de sellerieburgers. Roer bloem, bakpoeder, zout, mosterd en 80 ml water tot een glad beslag. Pers de knoflook en meng door het beslag.

Schil de knolselderij en rasp deze grof. Meng de knolselderij door het beslag.

Verhit een laagje (ca. ¼ cm) olijfolie in een koekenpan op redelijk hoog vuur. Maak van de helft van het beslag 4 burgers (druk ze plat en trek ze wat uit elkaar, direct nadat ze in de koekenpan zijn gedaan – het deeg is vrij elastisch). Bak de burgers aan beide kanten op redelijk hoog vuur in ca. 5 minuten goudbruin.

Dep de burgers met keukenpapier en houd ze warm, bijvoorbeeld in de oven op 100 graden.

Maak ook van de andere helft van het beslag 4 burgertjes.

Serveer de burgers met de peterseliepesto. Met een kleine portie gekookte aardappels of een beetje aardappelpuree en een frisse, groene salade creëer je een heerlijke maaltijd.

Tip: Zowel de pesto als het beslag voor de burgers kun je prima van tevoren voorbereiden.

Dit is een voorpublicatie uit het boek Vegatopia (naar de gelijknamige website), no-nonsense vega-inspiratie voor elke dag. Het boek komt deze maand uit!

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Spelen in de regen is best tof!

Spelen in de regen is best tof!

Zelf sta je misschien niet te springen wanneer de regen met bakken uit de hemel komt vallen. Maar kinderen geven er doorgaans niet zoveel om en zien vooral mogelijkheden voor nieuw spel. En als het nog niet koud is, dan kun je er heerlijk in spelen. Hoera voor de...

Klaas Vaak-feest als kinderpartijtje

Klaas Vaak-feest als kinderpartijtje

Het sprookje van Klaas Vaak gaat over een kabouter die zand strooit bij slapende kinderen, zodat zij heerlijk kunnen dromen. Op een Klaas Vaak-partijtje komt dan ook veel zand en slaperigheid voor. Benodigdheden Een slaapmuts voor elk kind Witte A3 vellen Droog...

Gevulde tomaat, paprika en champignon

Gevulde tomaat, paprika en champignon

Gevulde groenten zijn lekkere bijgerechtjes, nu supermakkelijk voor op de barbecue, maar bij minder mooi weer doe je ze gewoon even in de oven. Gevulde champignons Ingredienten:grote champignons of portabello'skruidenkaasuitjepestopeterselie,...

Zelfgemaakte pizza met seizoensgroente

Zelfgemaakte pizza met seizoensgroente

Pizza kun je heerlijk met je handen eten en dat vinden kinderen vaak erg leuk. Door hem helemaal zelf te maken, wordt deze maaltijd ook nog eens gezond. Bij ons thuis is dit een echte verjaardagsmaaltijd waarbij de kinderen zelf beleg over de pizza mogen...

Paddestoelen vilten met het Viltpaleis

Paddestoelen vilten met het Viltpaleis

Femke van Veen van het Viltpaleis maakte voor Kiind een prachtige vilten paddestoel met beschrijving. Ook stelde zij voor de lezers van Kiind een pakketje samen zodat je zelf makkelijk aan de slag kunt!   Benodigdheden Witte merinowol, ongeveer 10 gram Rode...

Recensie: De kanjerklas

Recensie: De kanjerklas

 Juf Karin verveelt zich nooit. In haar klas zitten namelijk alleen maar kanjers. Elke kanjer is uniek en heeft sterke en minder sterke kanten. En daar gaat deze inventieve juf op creatieve en ontspannen wijze mee om.Maar op een dag merken de kanjers dat hun...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0