De slaapkamers van samenslapers: Co-sleeping in beeld

door Nelleke Bos

De slaapkamer: daar moeten we het nodig over hebben. Want samen slapen, we schrijven er vaker over. Omdat we het de meest natuurlijk en dus logische manier van slapen vinden. Omdat het zo praktisch is in combinatie met nachtvoedingen. Maar de meubelmarkt speelt nog niet bepaald in op gezinnen die samen slapen. Dus kwam onze vraag hoe jullie slaapkamer eruit ziet.

Hoe doen jullie dat eigenlijk, samen slapen? Zo vroegen we. Hoe ziet de slaapkamer eruit? Waar liggen al die kinderen nu echt?

HOE EN WAAROM

Dat hebben we geweten. Meer dan tientallen foto’s van de slaapkamer en uitgebreide uitleg volgden. Soms met onderlinge discussie over het waarom van samen slapen. Ons ging het dit keer om het hoe.

Natuurlijk raden we je aan om te letten op de richtlijnen van McKenna, en verder vooral naar je hart en je creativiteit te luisteren.

DE SLAAPKAMER IN DE PRAKTIJK

Dit is een bescheiden greep uit jullie slaapkamer-constructies, van co-sleeper tot zelfgemaakt familiebed.

Gratis ebook baby

Dit wil je weten als je een baby krijgt

Hé, er ligt een kind in mijn bed

CO-SLEEPER

Anne: Ik heb een co-sleeper. Ideaal! Zou willen dat ik dit bij mijn vorige 2 kindjes ook al had gehad!

Sanne: Wij hebben destijds zelf een co-sleeper gemaakt en toen ze begon te rollen het ledikant tegen ons hoofdeind gezet. Met 6.5 maand sliep ze helaas veel te licht om bij ons te blijven slapen.

Marloes: Wij hebben ook zelf een co-sleeper gemaakt van een simpel wiegje en die met een sjorband stevig aan ons bed vastgezet.

Carola: Wij hebben een bed van 140×200, daarnaast een co-sleeper gemaakt van een bedje van het bekende Zweedse woonwarenhuis. Soms slaapt onze dochter (20 maanden) daar, maar meestal draait ze zich om, op mama’s plekje. Ook veel handiger wanneer je ’s nachts wil drinken, toch?

BEDDEN AAN ELKAAR GEKNUTSELD

Elisa: Wij hebben een tweepersoons en eenpersoons bed naast elkaar gezet. Aan de andere kant staat een wiegje. Klem van muur tot muur.

Tijn: Wij hebben een zelfgemaakt bed van steigerhout van 2,70 breed en 2 meter lang. Plek genoeg voor ons vieren.

Tessa: Wij slapen met z’n drietjes in een 1.40 m bed. Een beetje krap, maar het werkt goed. Als er een tweede bijkomt zullen we wel moeten uitbreiden. Onlangs op vakantie nog gemerkt hoe handig het is als je co-sleeping gewend bent: je hoeft je nooit zorgen te maken over ‘waar de baby zal slapen’. Ik lig dan daar op dat kleine groene plekje. Het babybedje heeft ons kleintje nooit gebruikt. Daarvoor vindt de hond het wel zalig.

Trees: Hier twee bedden tegen elkaar: één voor pappa en zwangere mamma. Eén voor broer en zus. De plekken wisselen wel eens. Het doel is in elk geval een goede nachtrust voor ons allemaal.

Sanne: Wij hebben de boel even verbouwd. Hoofd- en voetenbord gemaakt, wiegje gesloopt en de zijkanten daarvan gebruikt. En bij de bekendste babywinkel P een uitschuifbaar bedrek gekocht.

Barbara: Bed van 1.80 bij 2.00. Kindjes sliepen afwisselend de hele nacht bij ons of deels in eigen bed en deels bij ons. Nu beginnen ze vaak de nacht in ons bed, als wij gaan slapen tillen we ze naar hun eigen bed. De jongste (bijna 8) komt nog regelmatig ergens in de nacht tussen ons in liggen, vaak word ik er niet eens wakker van.

Wij zeggen vaak als we boven komen, hé, er ligt een kind in mijn bed. Niet dat we ook maar enigzins verbaasd zijn. Eerder als er eens geen kind ligt, of als ik ’s ochtends zonder kind wakker word.

Kiind-columnist Robert Tannemaat: Hier twee peuterbedden aan ons bed vastgemaakt. Reuze gezellig.

Micky: Mijn oude ledikantje van ruim 30 jaar geleden omgebouwd en geschilderd.

MET KNUTSEL-UITLEG

Esther: Dit is ons familiebed, opgebouwd uit matrassen en lattenbodems van (van links naar rechts) 140×220, 160×220 en 70×220. Er zit geen ombouw omheen. De lattenbodems staan op speciale pootjes.
Links slaap ik samen met de jongste van 1 jaar onder een laken en wollen dekens. In het midden slaapt manlief samen met de middelste van bijna 4 onder een dekbed en rechts slaapt de oudste van ruim 7, ook onder een dekbed. (Edit: voor de foto had ik een dekbedovertrek over mijn bed gedaan zodat het er mooier uit zag. In de praktijk ligt er op mijn bed een aantal dekens en hebben man- en zoonlief geen matching dekbedovertrek.)
De oudste twee gaan op hetzelfde moment naar bed en vallen samen in slaap. De jongste valt meestal bij zijn vader in slaap en blijft bij een van ons op de arm slapen tot ik naar bed ga. Overdag slaapt hij in een draagdoek of in de bakfiets of de auto als we onderweg zijn.

Marjolein: Wij hebben een tweepersoons- en een eenpersoonsmatras naast elkaar op lattenbodems. Matraswig ertussen en twee hoeslakens aan elkaar genaaid zodat het 1 groot bed werd.
Eerder hadden we een co-sleeper gemaakt van een gewoon ledikantje aan ons gewone bed, maar omdat m’n zoontje ging kruipen in z’n slaap en we allemaal wat meer ruimte wilden, hebben we het veranderd.

EEN MIX VAN BEIDEN

Susanna: Naast ons bed van 1.80 hebben we een een 1-persoonsbed in de slaapkamer geplaatst. Ook de co-sleeper voor ons zoontje van 4 maanden (al ligt hij het liefst onder mijn oksel). De nacht beginnen we met z’n drieën en vaak kruipen ons zoontje en dochtertje halverwege de nacht bij ons. Ik zou echt niet anders willen, zo slapen we allemaal heerlijk.

Eitjaoegio: Wij hebben hier een bed van 1.80 en een bed van 1.20 tegen elkaar aan staan en daartegen aan nog een co-sleeper voor de baby. Totaal een 6 persoonsbed. De kindjes van 10, 8 en 4 slapen samen met papa en mama in bed. Binnenkort de baby er dus ook nog bij. Ze hebben ook allemaal een eigen kamer met een eigen bed. De oudste 2 slapen ook vaak in hun eigen bed gewoon omdat ze dat zelf willen, maar zijn altijd welkom.

Femke: Onze slaapkamer is inderdaad een en al bed. We hebben een driepersoonsbed met cosleeper (ledikant) en daar slapen we dus met z’n 4tjes (papa, mama, kleuter en baby).

Ischa: Wij hebben een 180 bed gekocht toen de tweede geboren werd en ook een baby bedje ernaast voor overdag / ’s avonds zodat de kleine niet uit het grote bed valt als wij er zelf niet naast slapen.

ZELFGEMAAKT

Dieuwertje: Vandaag heeft mijn handige vriend ons bed van steigerhout van 180 naar 270 vergroot. Onze peuter van 2 slaapt namelijk al die tijd al bij ons. Eerst in de co-sleeper waar nu zijn broertje van drie maanden in slaapt. Lekker veilig, lekker knus. Iedereen zijn eigen plaatsje dus. Sommigen vinden het overdreven, of ‘dat het niet hoort’, maar zelf vind ik het heerlijk! Geïnspireerd door de artikelen van Kiind. En eigenlijk voelt het heel fijn om een huttenbouwende ouder te zijn. Zoals in het nieuwe tijdschriftnummer staat geschreven: onze jongens zullen zich later vast herinneren dat wij in een super groot bed sliepen. Ik vind het leuk!

Melanie: Wij hebben een grenen bed laten maken van 2.40 m bij 2 met 2 matrassen van 1.20 erin. We slapen er met z’n drieën in. Ons zoontje is 3,5 jaar. En wanneer er een tweede komt dan kan de co-sleeper er aan vast. En daarna met z’n vieren in het bed.

Eva: Wij hebben een bed van 180 bij 210. Aan mama’s kant een ledikant omgebouwd tot co-sleeper, maar fungeert als veredeld nachtkastje. Dreumes ligt aan de co-sleeperkant in het grote bed tegen mama aan. Tussen mama en papa in ligt peuter. En aan papa’s kant van het bed een opgehoogd peuterbedje als co-sleeper voor kleuter. We houden ervan!

OF NIKS

Jacinthe: Mijn jongste sliep de eerste 8 weken onder mijn oksel. Net als op ’t plaatje van jullie artikel. Heerlijk! Zelf wilde ze het liefst met haar neus ín mijn oksel. Nooit bang geweest dat ik op haar zou gaan liggen. Vader bleef aan mijn andere kant. Dat vertrouwde ik dan weer net niet.

Nele: Wij hebben helemaal niks gedaan. Gewoon hup mee in bed. Lekker dichtbij zodat we papa makkelijk wakker krijgen.

LEES VERDER:

Samen slapen met je baby, J. McKenna
Co-sleeping, S. Stewart

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Zomercompote van aardbei en rabarber

Zomercompote van aardbei en rabarber

De rabarber is rijp om te oogsten. De zoetzure smaak past goed bij aardbei. Tijd dus voor een simpele compote! Ingrediënten300 gram aardbeien300 gram rabarber1 vanillestokje100 ml water BereidingVerwijder de bladeren en de harde onderkant van de...

Een jumpsuit om zelf te maken

Een jumpsuit om zelf te maken

Dit pakje uit één stuk is super handig en comfortabel. Met dit patroon kun je een jumpsuit ofwel kruippakje maken met lange of korte mouwen en pijpen. Nodig • Patroon | koop de papieren versie op groot vel in onze webwinkel! of download het patroon. • tricot (140/150...

Bijenhotel, met een beetje boren in baksteen

Bijenhotel, met een beetje boren in baksteen

Bijen hebben het zwaar. En uiteindelijk krijgen wij het zwaarder, want zonder bij, geen bestoven bloemen en dus geen vruchten. Om er voor te zorgen dat onze kleinkinderen ook nog écht eten kunnen eten, bouwen we vandaag een bijenhotel. Dat, samen met wat...

Samen fikkie stoken: een kampvuur dat echt brandt

Samen fikkie stoken: een kampvuur dat echt brandt

Vuur spreekt tot de verbeelding. Een goed kampvuur is ideaal voor het met gloeiende wangen bakken van heerlijke broodjes. Of als gelegenheid om eindeloos liedjes bij te zingen, het liefst met gitaar natuurlijk. Maar ook, als de kinderen eenmaal slapen, kun je bij het...

Maak van vilt muziekdoosje in de vorm van een uil

Maak van vilt muziekdoosje in de vorm van een uil

Mijn oudste zoon maakte deze uil toen ik zwanger was van zijn kleine broertje. Hij had de speeldoosjes in de speelgoedwinkel gezien en zelf bedacht daar een mooi muziekdoosje van te gaan maken. Inmiddels is het broertje bijna twee en dol op zijn uil, die hij iedere...

Waanzinnige Winter

Waanzinnige Winter

In de zomer ben je veel buiten, maar in een koude, gure winter heb je er vaak toch minder zin in. Je nestelt je met je kinderen in je warme huis en wil daar misschien het liefste een winterslaap doen. Toch is het belangrijk om ook ‘s winters naar buiten te gaan....

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0