Slaapzakje zelf maken

door Jannie

Online Magazine voor bewuste ouders | Volg Kiind: FacebookTwitter & schrijf in: nieuwsbrief

 

 

Een warm slaapzakje is erg handig in de winter. Zo heb je geen last van verdwenen dekens. Zonder mouwen en met een luchtig stofje, is dit patroon ook te gebruiken voor een zomer slaapzakje.

 

Download de patroondelen:

Lijfje (kan ook zonder mouwen gebruikt worden voor een zomerslaapzakje)

Mouw

 

Benodigdheden:

1 meter katoen fleece en 1 meter soepele katoen (1,20 meter voor het grootste slaapzakje), 1 deelbare blokrits van 70 cm (grootste slaapzakje) 60 cm (middelgrote slaapzakje) of 50 cm (klein slaapzakje)

 

Uitknipschema:

Trek eerst de patronen over op patroontekenpapier. Verleng het lijfje en eventueel de mouwen. Een goede lengte voor het lijfje is 80 cm voor de kleine slaapzak, 100 cm voor de middelgrote slaapzak en 120 cm voor de grootste.

uitknipschema patroon slaapzakje

Uitknippen:

Bij het uitknippen zijn er een paar dingen die in de gaten moeten worden gehouden. Het patroon is zonder naad geknipt. Deze moet je er dus overal bij knippen. Wanneer het patroon goed op de stof ligt knip je simpelweg ongeveer 1 cm buiten het patroon om. Om inzetten van de rits te vergemakkelijken is het aan te raden om er bij alle middenvoors van het lijfje 2 cm aan te knippen. Hieronder volgt het aangeraden uitknipschema.
Wanneer je voor nickyvelour kiest of toch voor polyesterfleece in plaats van katoen fleece, houd dan rekening met de zogenaamde vleug. Dat wil zeggen dat wanneer je de ene of de andere kant op aait de stof er verschillend uit ziet. Houd hier rekening mee met knippen, dus de bovenkant moet steeds dezelfde kant op liggen. Alles moet zowel in fleece als katoen uitgeknipt worden. 

zelf een slaapzakje naaien.

Lijfje:

Wanneer je versiering op de fleece aan wil brengen doe dit dan eerst.
Leg het achterpand plat op een horizontaal oppervlak en leg de 2 voorpanden er netjes op zodat de zijnaden overal gelijk lopen. De goede kanten van de stof liggen steeds tegen elkaar. Leg de rits over de plaats waar hij moet komen (1 cm vanaf de hals leggen in verband met de naad). Markeer met een speld tot hoe ver de rits komt. Speld nu de middenvoornaad van de markering tot de onderkant en stik dit dicht.
Leg nu de voor- en achterkant weer netjes op elkaar en speld de schoudernaden en de omlopende zijnaad en stik dit vast.
Deze handelingen zijn hetzelfde voor zowel de fleece als het katoen.

 

Mouwen:

Sluit de mouwen zoals geïllustreerd is in onderstaand plaatje. Uiteraard zorg je ervoor dat tijdens het stikken de goede zijdes tegen elkaar liggen.
zelf een slaapzakje naaien.
Zet de mouwen in de armsgaten. Houd het lijfje binnenste buiten en de mouw niet. Steek de mouw in het lijfje zoals op de illustratie en speld het op elkaar. Speld daarbij als eerst een speld bij de zijnaad van het lijfje en de naad van de mouw. Dan een speld bij de kop van de mouw en de schoudernaad van het lijfje. Daarna ga je over de rest van de mouw netjes spelden verdelen. Stik vervolgens de mouw vast. Haal daarbij de spelden pas zo laat mogelijk uit de stof.
zelf een slaapzakje naaien.

Voering en fleece aan elkaar:

Leg bij de hals de goede zijdes van de fleecestof en het katoen op elkaar en speld eerst 2 spelden bij de schoudernaden en verdeel dan de spelden over de rest. Stik de hals op elkaar. Vouw de delen in elkaar zoals de slaapzak uiteindelijk ook wordt.

 

Optioneel: beschermflapje voor het nekje maken

Knip 2 keer een half rondje uit met een diameter van ongeveer 10 cm. Leg deze met de goede zijdes tegen elkaar op elkaar en stik de ronde boog dicht. Draai dit weer goed om en stik op een afstand van 5 mm nog eens langs de boog (= doorstikken). Leg de slaapzak bij de hals een stukje open zodat zowel een stuk van de binnenkant als van de buitenkant plat ligt. Leg het midden van de rechte zijde van het halve rondje bij de naad tussen binnen en buitenzijde. De rechte zijde van het halve rondje ligt gelijk aan de rand van de ritsopening. Stik dit op 5 mm van de rand aan elkaar. Hieronder een foto van hoe het flapje eruit ziet als de rits er al ingezet is. 

zelf een slaapzakje naaien.

Rits inzetten:

Zet eerst de linkerkant in door de middenvoors naar binnen te vouwen, daar de rits tussen te plaatsen, dit vast te spelden en het vast te stikken. Plaats vervolgens de rechterkant van de rits tussen de stoflagen en speld hem. Bij het spelden speld je direct ook de hals op elkaar. Vervolgens stik je de rits vast van onder naar boven en daarna stik je ook de hals door.

 

Afwerking:

Als laatste rest nog het netjes dichten van de mouwen. Vouw de stof naar binnen, speld hem op elkaar en stik dit. Omdat de mouw zo smalletjes is, kan het makkelijker zijn om de vrije arm van je machine te gebruiken. 

zelf een slaapzakje naaien.

zelf een slaapzakje naaien.

 

Zin in meer toffe ideeën? Bestel ons megadikke boektijdschrift Opvoeders en huttenbouwers! 250 fullcolourpagina’s voor maar 15 euro! Het perfécte cadeau voor jezelf of iemand anders.


Meer babyspul naaien? Koop Baby & co – voor de luie naaister!

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Achter het scherm weg – voorkom overprikkeling

Achter het scherm weg – voorkom overprikkeling

Vroeger moest ik stoppen met buitenspelen als de straatlantaarns aan gingen. De meeste keren had ik het te laat door. Met rode wangen van het voetballen, want dat was wat we deden, ging ik naar huis. Inmiddels is het een kunst geworden om je kind de straat op te...

Watermeloenijsjes met de pure smaak van fruit

Watermeloenijsjes met de pure smaak van fruit

We kregen een recept van een enthousiaste lezer opgestuurd; ijs maken doe je zelf! Erg leuk om samen te doen en zo gezond als je zelf wilt! Je kunt eigenlijk van elk ingrediënt wat je kunt bedenken ijsjes maken, van yoghurt, vers fruit, fruitsap of...

Warme wolvilten kabouterslofjes

Warme wolvilten kabouterslofjes

Brrrrr…… Winter! Koude voetjes. Maar niet voor mijn kleine kabouter want voor hem maakte ik kabouterslofjes van wolvilt. Dat staat niet alleen lief, maar is ook nog eens lekker warm! Benodigdheden Lontwol in verschillende kleuren Een wolvilten lap Olijfzeep Warm water...

Libanese rijst met noten

Libanese rijst met noten

Dit is een avondmaaltijd met noten (kijk dus uit bij allergie-gevoeligheid), geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar. Voor volwassen is het lekker om het flink te kruiden. Houd dus voor het toevoegen van de kruiden een portie apart voor je kindje om milder te...

Snelle recepten: klaar in elf minuten

Snelle recepten: klaar in elf minuten

In deze haasthaasttijd waarin we het drukdruk hebben, willen we snelsnel koken. Om vervolgens de maaltijd gezellig en rustig met een babbeltje en een lach te nuttigen, natuurlijk. Onderstaande recepten hebben een bereidingstijd van tien (nou vooruit,...

Pastasalade met Italiaanse zon

Pastasalade met Italiaanse zon

Een heerlijke Italiaanse maaltijdsalade voor warme dagen! Ingredienten:200 gram volkoren penneeen bakje mozzarellabolletjeseen zak rucola400 gram (cherry)tomaatjes2 zongedroogde tomaatjesverse basilicumbeetje citroensap2 el witte wijnazijn6 el...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0