Zomers gezond kinderontbijt met de smoothiebowl

door Sandii Zachte

Smoothies zijn heel lekker, maar ze hebben een nadeel: je drinkt ze te snel. Kauwen is belangrijk, zoals ook De Groene Vrouw Nienke Gottenbos zegt:

‘Bij het wegklokken van een groene smoothie (lekker makkelijk, zo hup voor je werk in de file) sla je een hele verteringsstap over. Een belangrijke: kauwen. We hebben snijtanden (voor vlees) en kiezen (voor vezelige groenten). Die hoor je te gebruiken. In de mond wordt de voeding die je eet gemengd met het speeksel. Daarin zitten al enzymen, vooral van het soort die je nodig hebt om zetmelen en fruitsuikers te kunnen verteren, maar ook eiwitten en vetten worden alvast een beetje afgebroken door het vermengen van je voedsel met speeksel.’

Oké duidelijk. Kauwen dus.

Dat kan met de smoothiebowl! Wat heb je nodig? Een blender of staafmixer, fruit, iets vettigs en hapdingen.

Ik gebruikte veel bevroren fruit, maar dat is wel heel koud, een beetje te koud voor de ochtend. Misschien is dat lekkerder in de middag. Dus, regel vooral vers fruit. Gebruik iets vullends zoals banaan, mango of avocado en doe daar wat je wilt doorheen. In de smoothiebowl op de staande foto zit banaan, aardbei, framboos, komkommer en zonnebloempitten. Mik hier een lepel kokosvet doorheen of notenpasta, want door de vetten neem je de vitaminen veel beter op. Pureer het hele zaakje. Nee, niet het hele zaakje, stop! Houd wat fruit apart.

Lees ook: De poepdokter | Nienke Gottenbos

In een smoothie doe ik ook altijd water, anders is het niet drinkbaar, maar dat hoeft nu niet. Schenk de smoothiemix in een kom. Doe er nu van alles in. Ik legde er aardbeien, noten en zaadjes bovenop. Dingen waar je op moet kauwen, daar gaat het om.  En je kunt volop variëren. Ik laat 2 versies zien:

Hieronder een smoothie van: Mango – spinazie – banaan – kokosmelk – 1 el kokosolie
Topping van: walnoot, zonnebloempitten, amandel, cashewnoten, mango, kokos (ook lekker met verse stukjes kokosnoot)

Hieronder een smoothie van: banaan – aardbeien – frambozen – komkommer – 1 el notenpasta
Topping van: cashewnoten, zonnebloempitten, aardbeien

Hij is er ondersteboven van.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Visolie: hoe wijs word je werkelijk van Omega 3?

Visolie: hoe wijs word je werkelijk van Omega 3?

Visolie, Omega-3-vetzuren, daar wordt je kind slimmer van. Zeggen ze. Maar hoe werkt dat dan, en kún je kinderen eigenlijk wel slimmer maken? Nog even los van of je kinderen wel slimmer moet wíllen maken, begin ik maar met het antwoord op de vraag of het kan: nee, je...

Wat is gezonde voeding voor mijn baby?

Wat is gezonde voeding voor mijn baby?

Nina Akerboom woonde de lezing bij van Nienke Gottenbos - De Groene Vrouw - op het Kiindfestival. Een belangrijk thema waar ze over vertelde, is: wat is gezonde voeding voor mijn baby? Gezonde voeding voor je baby, daar kan Nienke heel kort over zijn. Echt voedsel,...

Dreumes aan de borst

Dreumes aan de borst

Hoe lang ik mijn kind wilde voeden? Ik had geen idee. De eerste tijd in elk geval, als het lukte. En het lukte. Niet vanzelf, er kwamen consulten van een lactatiekundige aan te pas en het was een hele zoektocht van vraag en aanbod, nachtvoedingen (non stop),...

Borstvoeding in de kraamtijd

Borstvoeding in de kraamtijd

Misschien heb je besloten om alles maar op je af te laten komen of misschien heb je je juist uitgebreid geïnformeerd over de borstvoeding. Met welke insteek je ook aan je borstvoedingsperiode begint, de ervaring leert dat bijna elke moeder erg onzeker is in het begin...

Krijgt mijn baby genoeg melk?

Krijgt mijn baby genoeg melk?

Genoeg melk of niet? Hoe weet je of je baby genoeg melk binnenkrijgt? Het is een bekend fenomeen in ziekenhuizen. Pasgeboren baby’s die door gebrek aan kennis te snel worden bijgevoed met kunstvoeding, omdat zorgverleners denken dat de baby niet genoeg melk...

Voeding fermenteren

Voeding fermenteren

Vroegâh, toen de lucht blauw en seks nog vies, was alles beter. Zelfs onze darmflora. Voordat we koelkasten hadden, vonden we andere manieren om voedsel lang houdbaar te maken. Fermentatie was één van die manieren, en onze gezondheid vaarde er wel bij. Fermentatie is...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0