Zomers gezond kinderontbijt met de smoothiebowl

door Sandii Zachte

Smoothies zijn heel lekker, maar ze hebben een nadeel: je drinkt ze te snel. Kauwen is belangrijk, zoals ook De Groene Vrouw Nienke Gottenbos zegt:

‘Bij het wegklokken van een groene smoothie (lekker makkelijk, zo hup voor je werk in de file) sla je een hele verteringsstap over. Een belangrijke: kauwen. We hebben snijtanden (voor vlees) en kiezen (voor vezelige groenten). Die hoor je te gebruiken. In de mond wordt de voeding die je eet gemengd met het speeksel. Daarin zitten al enzymen, vooral van het soort die je nodig hebt om zetmelen en fruitsuikers te kunnen verteren, maar ook eiwitten en vetten worden alvast een beetje afgebroken door het vermengen van je voedsel met speeksel.’

Oké duidelijk. Kauwen dus.

Dat kan met de smoothiebowl! Wat heb je nodig? Een blender of staafmixer, fruit, iets vettigs en hapdingen.

Ik gebruikte veel bevroren fruit, maar dat is wel heel koud, een beetje te koud voor de ochtend. Misschien is dat lekkerder in de middag. Dus, regel vooral vers fruit. Gebruik iets vullends zoals banaan, mango of avocado en doe daar wat je wilt doorheen. In de smoothiebowl op de staande foto zit banaan, aardbei, framboos, komkommer en zonnebloempitten. Mik hier een lepel kokosvet doorheen of notenpasta, want door de vetten neem je de vitaminen veel beter op. Pureer het hele zaakje. Nee, niet het hele zaakje, stop! Houd wat fruit apart.

Lees ook: De poepdokter | Nienke Gottenbos

In een smoothie doe ik ook altijd water, anders is het niet drinkbaar, maar dat hoeft nu niet. Schenk de smoothiemix in een kom. Doe er nu van alles in. Ik legde er aardbeien, noten en zaadjes bovenop. Dingen waar je op moet kauwen, daar gaat het om.  En je kunt volop variëren. Ik laat 2 versies zien:

Hieronder een smoothie van: Mango – spinazie – banaan – kokosmelk – 1 el kokosolie
Topping van: walnoot, zonnebloempitten, amandel, cashewnoten, mango, kokos (ook lekker met verse stukjes kokosnoot)

Hieronder een smoothie van: banaan – aardbeien – frambozen – komkommer – 1 el notenpasta
Topping van: cashewnoten, zonnebloempitten, aardbeien

Hij is er ondersteboven van.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Column: Lekker lui

Column: Lekker lui

‘Het is zo gezond hè’, zeg ik, ‘Het schijnt dat ze minder kans op allergieën hebben, en lichaamscontact is ook héél belangrijk, vooral in het begin’. Als jonge moeder heb ik toch maar mooi heel bewust de keuze gemaakt...

Dorstlessers voor kinderen

Dorstlessers voor kinderen

In het begin is het allemaal simpel: baby’s drinken melk. Maar een tijd later wordt het allemaal maar verwarrend. Water is zielig en in pakjes zit teveel suiker. Wat geven we onze kinderen nou te drinken? WATER Veel mensen zien water drinken als ‘zielig’ of...

Visolie: hoe wijs word je werkelijk van Omega 3?

Visolie: hoe wijs word je werkelijk van Omega 3?

Visolie, Omega-3-vetzuren, daar wordt je kind slimmer van. Zeggen ze. Maar hoe werkt dat dan, en kún je kinderen eigenlijk wel slimmer maken? Nog even los van of je kinderen wel slimmer moet wíllen maken, begin ik maar met het antwoord op de vraag of het kan: nee, je...

IJzertekort: Waarom Popeye eigenlijk broccoli zou moeten eten

IJzertekort: Waarom Popeye eigenlijk broccoli zou moeten eten

IJzer is een mineraal dat meerdere functies heeft in ons lichaam. IJzer zit bijvoorbeeld in hemoglobine, een eiwit in de rode bloedcellen dat zuurstof en koolstofdioxide vervoert van en naar je longen. Maar het helpt ook bij het aanmaken van afweerstoffen. Kortom: een...

Wereldvoedsel: leer van traditionele diëten

Wereldvoedsel: leer van traditionele diëten

Wij hebben thuis – vraag me niet hoe we eraan komen – een kookboek dat The Traditional Australian Heritage Cookbook heet. Hartstikke leuke titel, maar de inhoud valt een beetje tegen. In tegenstelling tot recepten voor sappige kangoeroe of vegemite-sandwiches, zijn er...

Het belang van een goed ontbijt

Het belang van een goed ontbijt

In China kennen ze het gezegde; ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar. En wie kent niet het uitgebreide Engelse ontbijt? Het ontbijt wordt wel de belangrijkste maaltijd van de dag genoemd. Logisch, als je bedenkt dat een goed ontbijt...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0