Zomers gezond kinderontbijt met de smoothiebowl

door Sandii Zachte

Smoothies zijn heel lekker, maar ze hebben een nadeel: je drinkt ze te snel. Kauwen is belangrijk, zoals ook De Groene Vrouw Nienke Gottenbos zegt:

‘Bij het wegklokken van een groene smoothie (lekker makkelijk, zo hup voor je werk in de file) sla je een hele verteringsstap over. Een belangrijke: kauwen. We hebben snijtanden (voor vlees) en kiezen (voor vezelige groenten). Die hoor je te gebruiken. In de mond wordt de voeding die je eet gemengd met het speeksel. Daarin zitten al enzymen, vooral van het soort die je nodig hebt om zetmelen en fruitsuikers te kunnen verteren, maar ook eiwitten en vetten worden alvast een beetje afgebroken door het vermengen van je voedsel met speeksel.’

Oké duidelijk. Kauwen dus.

Dat kan met de smoothiebowl! Wat heb je nodig? Een blender of staafmixer, fruit, iets vettigs en hapdingen.

Ik gebruikte veel bevroren fruit, maar dat is wel heel koud, een beetje te koud voor de ochtend. Misschien is dat lekkerder in de middag. Dus, regel vooral vers fruit. Gebruik iets vullends zoals banaan, mango of avocado en doe daar wat je wilt doorheen. In de smoothiebowl op de staande foto zit banaan, aardbei, framboos, komkommer en zonnebloempitten. Mik hier een lepel kokosvet doorheen of notenpasta, want door de vetten neem je de vitaminen veel beter op. Pureer het hele zaakje. Nee, niet het hele zaakje, stop! Houd wat fruit apart.

Lees ook: De poepdokter | Nienke Gottenbos

In een smoothie doe ik ook altijd water, anders is het niet drinkbaar, maar dat hoeft nu niet. Schenk de smoothiemix in een kom. Doe er nu van alles in. Ik legde er aardbeien, noten en zaadjes bovenop. Dingen waar je op moet kauwen, daar gaat het om.  En je kunt volop variëren. Ik laat 2 versies zien:

Hieronder een smoothie van: Mango – spinazie – banaan – kokosmelk – 1 el kokosolie
Topping van: walnoot, zonnebloempitten, amandel, cashewnoten, mango, kokos (ook lekker met verse stukjes kokosnoot)

Hieronder een smoothie van: banaan – aardbeien – frambozen – komkommer – 1 el notenpasta
Topping van: cashewnoten, zonnebloempitten, aardbeien

Hij is er ondersteboven van.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Monkey Platter: laat je kind zelf kiezen wat ze eet

Monkey Platter: laat je kind zelf kiezen wat ze eet

Zijn voorkeuren voor smaken aangeboren of aangeleerd? Ongetwijfeld van allebei een beetje, maar ik wil je vertellen over onze aangeboren voorkeur voor gezond voedsel. Ja, ook die van jou. Baby's blijken heel goed in staat te zijn om een gevarieerd dieet voor zichzelf...

Voeding met gebakken lucht

Voeding met gebakken lucht

'Mama weet waarom...' Het is de slogan van een bekend merk babyvoeding. Maar, vraag ik me steeds vaker af, weet mama wel echt waarom een bepaald product goed is? En nog belangrijker, weten mama en papa eigenlijk wel wat er precies in zit? Een koekje boordevol vezels,...

Waarom we De Machtige Melkpodcast willen maken

Waarom we De Machtige Melkpodcast willen maken

Wat als je als kersverse ouder op zoek bent naar eerlijke informatie over hoe je je baby gaat voeden? De zoektocht naar informatie over borstvoeding, hechting en andere natuurlijk ouderschapszaken is anno 2025 een doolhof van (influencer)marketing. Zie je tussen al...

Docu Vleesverlangen: geef je je kinderen wel of geen vlees?

Docu Vleesverlangen: geef je je kinderen wel of geen vlees?

‘Ja, nou, ik had nu eigenlijk tijd maar toch weer niet. Kunnen we het over een half uurtje nog eens proberen?’ … ‘Ik zet nét mijn fiets op slot, nog 5 minuten! Ik bel jou wel!’ Documentairemaker Marijn Frank heeft het druk. Eenmaal op haar bank geploft belt ze me...

Lunch op school als opvoedmoment

Lunch op school als opvoedmoment

Herinner je je nog de lunch op school? Boterhammen met kaas uit een zakje of trommel die je samen in de kring of aan je tafeltje at. Steeds meer ouders laten de boterham voor wat het is en kiezen voor een lunch in Bento stijl. Oftewel een monkey platter in een...

Voeding fermenteren

Voeding fermenteren

Vroegâh, toen de lucht blauw en seks nog vies, was alles beter. Zelfs onze darmflora. Voordat we koelkasten hadden, vonden we andere manieren om voedsel lang houdbaar te maken. Fermentatie was één van die manieren, en onze gezondheid vaarde er wel bij. Fermentatie is...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0