Speelgoed maak je natuurlijk zelf!

door Sandii Zachte

Hoera, ook als je weinig geld hebt kun je je huis volstouwen met speelgoed! Je timmert/naait/haakt/vilt het gewoon zelf.

Voor de kok

Kleine kinderen ontwikkelen zich voor een groot deel door imitatie: door volwassenen na te doen, verwerken ze hun indrukken en geven deze betekenis. Daarom voeren ze graag huishoudelijke taken uit en spelen enthousiast in hun keukentje. Van een stuk stof naai je een schortje.
zelf gemaakt keukentjePasta maak je door een rechthoek te knippen, vervolgens in het midden te rijgen en strak te trekken. Zet dit vast. Knip cirkels voor plakjes tomaat en blaadjes basilicum en stik hier een bladnerf op.

pasta maken van vilt tutorial

Voor het brood knip je uit vilt twee lapjes in de vorm van een boterham. Knip een lange rechte strook in donkerder vilt, zo dik als je de boterham hebben wilt. Deze rand wordt de ‘korst’. Zet deze strook eerst langs de ene boterham helemaal romdom vast en festoneer dan de ander er bovenop. Vul het op met een beetje wol voor een lekkere dikke boterham. Knip een plakje gatenkaas. Knip eiwit en eigeel, naai dit op het brood en vul eventueel met een beetje wol.
brood maken van vilt tutorial

brood maken van vilt tutorial

Verkleedkist

Dure kostuums zijn niet nodig. Met simpele accessoires waant je kind zich een indiaan, piraat of tovenaar. Van stof maak je een indianentooi, van vilt een ooglapje of toverstaf en van een oude kledinghanger een pijl en boog. Een pietenpak of sinterklaasmantel naai je van een oud gordijn. Doe dit samen met wat lappen, een oude bril, hoed en paar schoenen in een mand of kist en de verkleedkist is gevuld!
ooglapje maken tutorial

Het betere bouw- en gooiwerk

Van lege plastic flessen en bakjes maak je een waterbaan voor in de tuin of knikkerbaan voor in huis.
Kleien kan altijd. Speelklei is niets anders dan natuurlijk gekleurd zoutdeeg en een grote hit bij klein én groot.

Voor onderweg maak je deze geniale ballonbal: zo valt er altijd iets te gooien!
speelklei maken tutorial

Richt je eigen huis in

Van oude dozen maak je een kasteel, huis of boerderij naar eigen inzicht. Dit staat garant voor urenlang speelplezier, zeker als je meespeelt.
Ook met stevige veilingkratten kun je prachtig spelen. Maak een trein door een paar kratten achter elkaar te zetten, stapel ze en je hebt een winkel. Doe er een paar doeken overheen om een hut te maken.
spelen met krattenVul het bouwwerk aan met ander materiaal: met gevilde stenen kun je een brug bij je slotgracht bouwen, of een tuinmuur van je woning. Pomponnetjes of speelkabouters kunnen met een kleine aanpassing de bewoners worden.

Maak het af met een vrolijke paddenstoel en een treintje langs de muur.

Voor de pop

Spaar wat eenzame sokken op en ontwerp in een middag, samen met je kind, een hele garderobe voor de pop, inclusief ondergoed. Uiteraard maak je óók een pyjama. Door de tutorial van het poppenhemdje te maken met een kniesok, krijg je een mooi nachthemd. De pop kan vervolgens lekker in het zelfgemaakte bedje slapen.
Neem een doos waar de pop lekker in kan liggen. Snij de dozen op 15 cm hoogte af (vanaf de bodem gerekend). Voor een grotere pop kun je het bedje iets dieper maken. Bekleed de doos met een ruim stuk papier, zoals groot tekenpapier, een papieren tafelkleed, inpakpapier, behang of bruin postpapier. Lijm dit op de doos en zorg ervoor dat alle randjes goed geplakt zijn, zodat je kind het papier er niet makkelijk af kan trekken.

tutorial poppenbedje maken van doosDoe breed plakband over de bovenrand om de rand te verstevigen, zodat het niet te snel slijt door het in- en uithalen van de pop. De binnenkant van de doos kun je bekleden met leuk inpakpapier, om de binnenkant een beetje kleur te geven. De bodem laat je onbedekt.
Je kunt de buitenkant beschilderen. Voor de matrasjes en lakentjes gebruik je een (oude) vrolijke handdoek.

tutorial poppenbedje maken van doos

Als de pop zelfs in zo’n heerlijk bedje niet goed kan slapen, kun je een poppendraagdoek voor hem of haar naaien!

Prikkel de zintuigen

Voor je baby of dreumes kun je een labeldoekje naaien, rammelaar vilten of wagenspanner haken.
labeldoekje maken tutorialMaar, zul je je afvragen, waar láát je het? In deze speelgoedzak!

speelgoedzak maken tutorial

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Speelklei: gekleurd zoutdeeg maken

Speelklei: gekleurd zoutdeeg maken

Als kind speelde ik vroeger al met zoutdeeg. Heerlijk kneden en vormen maken. Nu maak ik zelf zoutdeeg voor mijn kinderen, maar dan met een twist: kleur! Ingrediënten 100 gr zout 150 ml gekleurd water 200/225 gr bloem halve eetlepel zuiveringszout halve eetlepel olie...

Een klaptent om mee te spelen

Een klaptent om mee te spelen

Maak deze geniaal-simpele ofwel simpel-geniale opklaptent zelf. Deze doe-het-zelfklus kan jij ook! Download de werkbeschrijving en ga aan de slag. Benodigdheden 4 geschaafde latten van 18 x 44 x 2700 mm (Kies voor FSC-hout. 'Mixed sources' betekent dat niet alle bomen...

Papierkralen van oud papier

Papierkralen van oud papier

Ik maakte deze knutsel vroeger al op de basisschool. Ik vond het magisch hoe een foto uit een magazine in opgerolde vorm ineens een kraal vol kleurenpracht werd. Niet gek dus dat ik stond te popelen om dit ook met mijn kinderen te doen, hoewel zij vooral het geklieder...

De slaapkamers van samenslapers: Co-sleeping in beeld

De slaapkamers van samenslapers: Co-sleeping in beeld

De slaapkamer: daar moeten we het nodig over hebben. Want samen slapen, we schrijven er vaker over. Omdat we het de meest natuurlijk en dus logische manier van slapen vinden. Omdat het zo praktisch is in combinatie met nachtvoedingen. Maar de meubelmarkt speelt...

Fruitspiesjes uitdelen

Fruitspiesjes uitdelen

Spiesjes met fruit, groente en/of kaas zijn een erg leuke en gezonde traktatie. Je kunt veel variaties maken op de standaard prikker door vormen te snijden of door gekleurd papier toe te voegen. We laten hier zien hoe je bloemen maakt van een fruitspies.   Nodig:...

Nestelmandje maken voor de vogels

Nestelmandje maken voor de vogels

De meeste vogels leggen eieren rond maart, maar er zijn ook vogels - zoals zwaluwen, mezen, merels en mussen - die meerdere keren per jaar eieren leggen. Als het je leuk lijkt om deze nestjes in je eigen tuin of op je eigen balkon te hebben, kun je met je kinderen een...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0