Zelf speelkabouters maken

door Sandii Zachte

Deze kaboutertjes zijn heel gemakkelijk te maken. Bovendien is het ook erg léuk om samen met je kleuter een hele kabouterfamilie te creëren!

Als eerst moet je de kabouter op gaan meten, er zijn drie verschillende maten kaboutertjes te koop in de hobbywinkel, van 3,5, 6 en 7,5 cm hoog. In deze beschrijving gaan we uit van de grootste maat kabouter, maar hij is toepasbaar op elke maat.

 

Download en bekijk eerst ons patroonblad.

 

tutorial zelf kabouters maken met vilt en hout

De vorm van het patroon bestaat grofweg uit drie vormen. Onderaan een langwerpige rechthoek met twee afgeronde hoeken. De langste zijde van deze vorm is net zo lang als de omtrek van de onderkant (voetje) van de houten kabouter. De hoogte hiervan is zo hoog als de hoogte van de voetjes tot het nekje van de houten kabouter. De volgende vorm is weer een rechthoek. Om de maten hiervan te bepalen, meet je de afstand van (de denkbeeldige) oor tot oor. Dit is de langste zijde van deze rechthoek. De hoogte is gelijk aan de afstand van het midden van het voorhoofd tot de nek. De bovenste vorm is een driehoek. Deze is zo hoog als de hoogte van de voetjes tot het nekje minus 1/4 hiervan.

 

Dit kun je ook allemaal schematisch zien op het patroonblad.

 

Je kunt dit dus zelf op papier tekenen en uitknippen, of gebruik ons patroon en knip dit uit. Speld dit patroon op een lapje vilt. Mooi is om twee kleuren vilt te gebruiken en het garen in diezelfde kleurtjes om te wisselen. Dus bijvoorbeeld groen garen op het paarse vilt en paars garen op het groene vilt.

Knip de patroontjes uit het vilt, of laat je kleuter dat doen. Vervolgens ga je de schuine delen van het mutsje -die de punt zullen vormen- aan elkaar festoneren (zie ook de omschrijving bij het patroon). Gebruik van gewoon garen een dubbele draad of gebruik borduurgaren en begin aan de onderkant.
Een festonsteek maak je door je draad door het vilt te trekken en dan door de lus die dan ontstaat. Dan trek je het strak.

Dit vinden kleuters ook een leuk werkje en zeker bij de kleinere kaboutertjes is het heel bevredigend: snel resultaat waar ze nog mee kunnen spelen ook!
Aan de bovenkant zet je de draad goed vast. Dan moet het nekje geregen worden. Rijg de draad langs de bovenkant van het jasje (de langste zijde op het patroon), trek het jasje aan bij het kaboutertje, trek het strak aan en zet het vast. Klaar is je kaboutertje!

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Speelkeien vilten van stenen

Speelkeien vilten van stenen

Gevilte stenen zijn decoratief op de vensterbank of seizoenstafel. Daarnaast zijn ze een mooie aanvulling op het speelgoed. Stapel ze tot torens of gebruik ze bij de houten blokken als afscheiding van de kasteeltuin. Natvilten is een leuke bezigheid voor kinderen. Tot...

Eindelijk lievelingsfoto’s aan de muur

Eindelijk lievelingsfoto’s aan de muur

Ik ga eerlijk zijn: ik heb duizenden schattige foto’s in mijn telefoon staan, en na iedere vakantie neem ik me voor om nu echt een album te maken. Ik doe het niet. Alweer niet. Eerst waren de kinderen klein, en ontbrak het me aan slaap. Laat staan dat ik tijd had om...

Creativiteit stimuleren? Gewoon niet áfleren

Creativiteit stimuleren? Gewoon niet áfleren

'We moeten creativiteit stimuleren', zeggen we tegen elkaar. Misschien is dat niet de juiste vraag om te stellen. Picasso zei niet voor niets: Ieder kind is een kunstenaar. De moeilijkheid is er een te blijven als je groot wordt. Ieder kind heeft een aangeboren...

Sinterklaas Pindakaas liedjes

Sinterklaas Pindakaas liedjes

​Hoera! Er staan verse liedjes in onze gratis Lieve-piet-en-sintliedjes Spotify-lijst. Alleen maar fijne inclusieve sinterklaasliedjes zonder disco. Door de jaren heen samengesteld door Kiind. ​​Laatste toevoeging zijn de Sinterklaas Pindakaas-liedjes van...

Sprokkelmaaltijd: deel je eten a la Potluck

Sprokkelmaaltijd: deel je eten a la Potluck

Ze noemen het ook wel een potluck: een maaltijd waarbij iedereen iets deelt. Handig om rekening mee te houden: je kunt niet overal je gerecht opwarmen. Neem je iets mee dat je koud kunt eten, denk er dan ook aan dat het er bij aankomst nog fris uit moet zien. Verlepte...

Muziek maken met je gezin

Muziek maken met je gezin

Muziek dóét iets met je. Zingen activeert een heel ander hersengebied dan gewoon praten. Kinderen reageren vaak heel uitgesproken op muziek. Toch is muziek niet een veelbesproken onderwerp in de opvoeding. Wat is er zo bijzonder aan muziek en hoe gebruik je muziek in...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0