Spelen in de regen is best tof!

door Christel Rengers

Zelf sta je misschien niet te springen wanneer de regen met bakken uit de hemel komt vallen. Maar kinderen geven er doorgaans niet zoveel om en zien vooral mogelijkheden voor nieuw spel. En als het nog niet koud is, dan kun je er heerlijk in spelen. Hoera voor de Hollandse lente/zomer/herfst!

Zo zijn er enorme plassen om in te stampen, overheen te springen of doorheen te fietsen. Kun je modderpoelen en moddertaarten maken of je bootje laten varen. Omdat je dit gevoel misschien een beetje kwijt bent geraakt geven we je een paar tips om het weer terug te vinden.

Een regenwandeling

Begin met een simpele wandeling waarbij je laarzen en een paraplu meeneemt. Loop door de buurt en kijk hoe het eruit ziet in de regen, luister naar de tikkende regen op de paraplu, stamp in de plassen en zing liedjes over de regen. Wil je het helemaal gezellig maken, speel dan samen de scene uit ‘Singing in the rain’ na. Ga tijdens een warme zomerse bui samen zwemmen. In het buitenzwembad of in een zwemplas. Van zwemmen word je toch al nat, dus die regen maakt dan ook niet meer uit. Bij een echte zomerse bui voel je vaak dat het water waarin je zwemt kouder is dan de regendruppels wat bijzonder aanvoelt op je huid. Een ander voordeel is dat de kans groot is dat je het zwembad of de plas helemaal voor jezelf hebt.

Van zwemmen word je toch al nat, dus die regen maakt dan ook niet meer uit

Kunst met regen

Breekt er bijna een goeie bui door? Maak dan samen regenafdrukken door blaadjes, speelgoed of jezelf op de grond te leggen. Ga er alleen zelf bij liggen bij een korte zomerse bui. Dan is het niet zo koud. Zodra de bui voorbij is getrokken, haal je de voorwerpen van je keuze of jezelf van de grond et voila: een prachtige afdruk. Regent het de hele dag aan één stuk door? Ga dan binnen aan tafel zitten met een pot thee, een paar niet-watervaste stiften en keukenrol. Laat de kinderen op een velletje keukenrol tekenen. Zijn ze klaar? Hang de tekeningen buiten op. De regen zal de kleuren vanzelf mengen, wat een mooi effect geeft. Vervolgens kun je nog experimenteren met verschillende soorten stiften, pennen, papier of verf.

Een regenmeter maken

Wil je weten hoeveel regen er nu eigenlijk valt, dan kun je heel gemakkelijk samen een regenmeter maken. Snijd de bovenkant van een plastic fles en zet het onderste boven op de andere helft. Je hebt nu een soort trechter gemaakt. Bevestig een liniaal met een elastiek aan de zijkant van de fles zodat je met watervaste stift streepjes op gelijke afstand op de fles kunt zetten. De regenvanger is nu klaar om buiten neer te zetten. Vervang de liniaal wel even met een stokje zodat hij niet omwaait.

spelenregen-intekst

Regeninstrument maken

Met kosteloos materiaal zoals blikken, flessen, deksel, plastic bakjes en potjes kun je een regeninstrument maken. Zet ze allemaal buiten neer en luister hoe de regendruppels erop neerslaan. Elk voorwerp geeft weer een andere klank. Wil je dat het harder klinkt? Zet het dan onder een lekkende regenpijp of afdakje. Als je er klaar mee bent, dan kun je al deze spulletjes hergebruiken bij het maken van een toffe waterbaan.

Schuilen voor de regen

Als je niet wilt dat de kinderen heel nat worden, dan kun je een (oud) klein tentje opzetten of met bouwplastic een afdakje maken. Kinderen vinden het vaak heerlijk om in een hutje te zitten. Ze zijn zo toch buiten, horen de regen gezellig tegen het zeil tikken maar raken niet doorweekt. Het zeil is ook zeer geschikt om op het strand of in het bos een schuilplaats mee maken om fijn in te spelen.

Na de regen dieren zoeken

Ook na de regenbui valt er nog steeds veel te spelen buiten. Je kunt slakken zoeken, want die kruipen dan volop rond. Doe een slakkenrace op de tuintafel of bekijk ze in een terrarium. Er zijn slakken in de mooiste kleuren en in alle maten. Ook wormen en kikkers komen te voorschijn na een bui. Maak bijvoorbeeld een wormenterrarium om ze te kunnen bestuderen. De gemakkelijkste manier is om een grote, glazen pot te vullen met verschillende lagen grond en bladeren. Bovenop leg je dode bladeren of groente- en fruitschillen. Prik gaten in de deksel en schroef deze op de pot. Zet de pot op een donkere plek en kijk af en toe of je kunt zien of ze al gangen hebben gemaakt.

Dikke, slikkerige modder

Het aller- allerleukste voor kinderen, maar daar denk je zelf misschien anders over, is natuurlijk: modder. Dikke, slikkerige modder. Het voelt heerlijk aan je handen en je kunt er van alles mee. Moddertaarten bakken, modderfiguren kleien, modderforten maken waar je speelgoedfiguren in kunnen wonen. Modderschilderingen maken op tegels of de muur. Maar ook er doorheen rollen vinden veel kinderen heerlijk. Er zijn verschillende natuurspeeltuinen in Nederland waar kinderen dit de hele dag kunnen doen. Sommige hebben zelfs een (koude) buitendouche zodat je je kinderen nog een beetje kunt afspoelen voordat je naar huis gaat. Een andere plek waar veel modder te vinden is, is bij een rivier of in het bos. Misschien wel handig om je kinderen dan in het zeiltje van de schuilplaats te rollen voordat je ze weer in de auto meeneemt.

Bron: Het slecht weer boek

Mag het van jou nog wel wat viezer? Dan moet je hier zijn.

 

Spelen met de vier elementen

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Vlierbloesemsnack-maken

Vlierbloesemsnack-maken

De vlier is momenteel weer in volle glorie met de prachtige, witte bloesemschermen. Je kunt er bijna niet omheen, overal kom je ze tegen. Wanneer je erlangs fietst dringt de subtiele bloesemgeur je neus binnen. De bloei is op haar...

Zo blijft feestvieren leuk

Zo blijft feestvieren leuk

De decembermaand is in aantocht, Sinterklaas is alweer bijna in het land en laten we het maar niet hebben over wanneer de pepernoten en adventskalenders arriveerden. De speelgoedfolders vallen op de mat en zorgen voor spanning bij kinderen die maar blijven bladeren en...

Freestyle borduren: echt niet stoffig!

Freestyle borduren: echt niet stoffig!

Heb jij dat ook? Je gaat ervoor zitten om een patroon te volgen om iets creatiefs te maken. Handig, een werkbeschrijving voor een borduurwerk. Dan hoef je het niet meer zelf te bedenken. Je leest het eerste stukje van de werkbeschrijving met steeknamen, kleurnummers...

Natuurlijke EHBO: maak zelf middeltjes

Natuurlijke EHBO: maak zelf middeltjes

Wanneer je kinderen krijgt is het altijd handig om een goed gevulde EHBO-trommel te hebben. Tijdens het ontdekken van de wereld vallen er nu eenmaal soms gewonden. Daarnaast worden kinderen wel eens ziek en wil je misschien niet direct naar medicatie grijpen. Naast de...

Maak een adventspiraal en tel af naar kerst

Maak een adventspiraal en tel af naar kerst

De dagen worden korter en beginnen en eindigen in het donker. Alle feestelijkheden brengen gezelligheid en drukte met zich mee. Van Sint Maarten, naar Sinterklaas en uiteindelijk Kerst. Een heerlijke periode van veel binnen zijn en knisperende lucht buiten. En ook een...

Zomerse stamppot met raapsteeltjes

Zomerse stamppot met raapsteeltjes

Stamppot met warm weer? Ja! Een frisse, gezonde stamppot heb je in een handomdraai op je tuintafel staan. Voedzaam, makkelijk en met de juiste ingrediënten zo zomers als maar kan.  Als je de ingrediënten vooraf afweegt, schilt en snijdt, ben je...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0