Spelen in de regen is best tof!

door Christel Rengers

Zelf sta je misschien niet te springen wanneer de regen met bakken uit de hemel komt vallen. Maar kinderen geven er doorgaans niet zoveel om en zien vooral mogelijkheden voor nieuw spel. En als het nog niet koud is, dan kun je er heerlijk in spelen. Hoera voor de Hollandse lente/zomer/herfst!

Zo zijn er enorme plassen om in te stampen, overheen te springen of doorheen te fietsen. Kun je modderpoelen en moddertaarten maken of je bootje laten varen. Omdat je dit gevoel misschien een beetje kwijt bent geraakt geven we je een paar tips om het weer terug te vinden.

Een regenwandeling

Begin met een simpele wandeling waarbij je laarzen en een paraplu meeneemt. Loop door de buurt en kijk hoe het eruit ziet in de regen, luister naar de tikkende regen op de paraplu, stamp in de plassen en zing liedjes over de regen. Wil je het helemaal gezellig maken, speel dan samen de scene uit ‘Singing in the rain’ na. Ga tijdens een warme zomerse bui samen zwemmen. In het buitenzwembad of in een zwemplas. Van zwemmen word je toch al nat, dus die regen maakt dan ook niet meer uit. Bij een echte zomerse bui voel je vaak dat het water waarin je zwemt kouder is dan de regendruppels wat bijzonder aanvoelt op je huid. Een ander voordeel is dat de kans groot is dat je het zwembad of de plas helemaal voor jezelf hebt.

Van zwemmen word je toch al nat, dus die regen maakt dan ook niet meer uit

Kunst met regen

Breekt er bijna een goeie bui door? Maak dan samen regenafdrukken door blaadjes, speelgoed of jezelf op de grond te leggen. Ga er alleen zelf bij liggen bij een korte zomerse bui. Dan is het niet zo koud. Zodra de bui voorbij is getrokken, haal je de voorwerpen van je keuze of jezelf van de grond et voila: een prachtige afdruk. Regent het de hele dag aan één stuk door? Ga dan binnen aan tafel zitten met een pot thee, een paar niet-watervaste stiften en keukenrol. Laat de kinderen op een velletje keukenrol tekenen. Zijn ze klaar? Hang de tekeningen buiten op. De regen zal de kleuren vanzelf mengen, wat een mooi effect geeft. Vervolgens kun je nog experimenteren met verschillende soorten stiften, pennen, papier of verf.

Een regenmeter maken

Wil je weten hoeveel regen er nu eigenlijk valt, dan kun je heel gemakkelijk samen een regenmeter maken. Snijd de bovenkant van een plastic fles en zet het onderste boven op de andere helft. Je hebt nu een soort trechter gemaakt. Bevestig een liniaal met een elastiek aan de zijkant van de fles zodat je met watervaste stift streepjes op gelijke afstand op de fles kunt zetten. De regenvanger is nu klaar om buiten neer te zetten. Vervang de liniaal wel even met een stokje zodat hij niet omwaait.

spelenregen-intekst

Regeninstrument maken

Met kosteloos materiaal zoals blikken, flessen, deksel, plastic bakjes en potjes kun je een regeninstrument maken. Zet ze allemaal buiten neer en luister hoe de regendruppels erop neerslaan. Elk voorwerp geeft weer een andere klank. Wil je dat het harder klinkt? Zet het dan onder een lekkende regenpijp of afdakje. Als je er klaar mee bent, dan kun je al deze spulletjes hergebruiken bij het maken van een toffe waterbaan.

Schuilen voor de regen

Als je niet wilt dat de kinderen heel nat worden, dan kun je een (oud) klein tentje opzetten of met bouwplastic een afdakje maken. Kinderen vinden het vaak heerlijk om in een hutje te zitten. Ze zijn zo toch buiten, horen de regen gezellig tegen het zeil tikken maar raken niet doorweekt. Het zeil is ook zeer geschikt om op het strand of in het bos een schuilplaats mee maken om fijn in te spelen.

Na de regen dieren zoeken

Ook na de regenbui valt er nog steeds veel te spelen buiten. Je kunt slakken zoeken, want die kruipen dan volop rond. Doe een slakkenrace op de tuintafel of bekijk ze in een terrarium. Er zijn slakken in de mooiste kleuren en in alle maten. Ook wormen en kikkers komen te voorschijn na een bui. Maak bijvoorbeeld een wormenterrarium om ze te kunnen bestuderen. De gemakkelijkste manier is om een grote, glazen pot te vullen met verschillende lagen grond en bladeren. Bovenop leg je dode bladeren of groente- en fruitschillen. Prik gaten in de deksel en schroef deze op de pot. Zet de pot op een donkere plek en kijk af en toe of je kunt zien of ze al gangen hebben gemaakt.

Dikke, slikkerige modder

Het aller- allerleukste voor kinderen, maar daar denk je zelf misschien anders over, is natuurlijk: modder. Dikke, slikkerige modder. Het voelt heerlijk aan je handen en je kunt er van alles mee. Moddertaarten bakken, modderfiguren kleien, modderforten maken waar je speelgoedfiguren in kunnen wonen. Modderschilderingen maken op tegels of de muur. Maar ook er doorheen rollen vinden veel kinderen heerlijk. Er zijn verschillende natuurspeeltuinen in Nederland waar kinderen dit de hele dag kunnen doen. Sommige hebben zelfs een (koude) buitendouche zodat je je kinderen nog een beetje kunt afspoelen voordat je naar huis gaat. Een andere plek waar veel modder te vinden is, is bij een rivier of in het bos. Misschien wel handig om je kinderen dan in het zeiltje van de schuilplaats te rollen voordat je ze weer in de auto meeneemt.

Bron: Het slecht weer boek

Mag het van jou nog wel wat viezer? Dan moet je hier zijn.

 

Spelen met de vier elementen

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Babydekentje van oma haken

Babydekentje van oma haken

We hebben je laten zien hoe je granny squares haakt. Met 24 vierkantjes van drie kleuren in garen maat 5 kun je al een prachtig superhip ouderwets babydekentje in elkaar zetten. Bedenkt eerst in welke volgorde je de vierkanten aan elkaar wilt zetten, of laat je...

Laat je kind eens lekker gevaarlijk doen

Laat je kind eens lekker gevaarlijk doen

In de presentatie hier onderaan, maakt Gever Tulley duidelijk hoe belangrijk het is om kinderen 'gevaarlijke' dingen te laten doen. Is het echt gevaarlijk? Hij bespreekt er vijf van de vijftig die hij heeft opgesteld. In de rol van begeleider helpt hij kinderen bij...

Samen groente leren eten met de toetjeskalender

Samen groente leren eten met de toetjeskalender

‘Iiiiiiieeeeewwwww!’ Je hoort het al: we zitten aan tafel met drie minderjarigen. Nu is het niet zo dat ze niks lusten, integendeel. Nummer een is dol op alles waar tomatensaus in zit: pasta ballonaise, tomatensoep, mexicaanse bonentoestand, lasagne, ketchup - zolang...

Pomponnetjes knutselen

Pomponnetjes knutselen

Deze geinige knutsel kennen we allemaal wel van vroeger en hij blijft leuk om te maken! Nodig: Stukje enkellaags karton Brei- of haakgaren Schaar Knip uit het karton twee identieke rondjes met gat zoals op deze foto. Het formaat van je rondje wordt ongeveer het...

Koken vanaf de basis: wat maak je van melk?

Koken vanaf de basis: wat maak je van melk?

Met melk in huis, of een koe in je achtertuin, kun je veel lekkere zuivelproducten maken. Kijk maar. Melk Het simpelste dat je kunt doen met melk is opdrinken. Gewoon koud. Zelf houd ik het meeste van verse rauwe melk. Liefst van biologische afkomst van koeien die...

De slaapkamers van samenslapers: Co-sleeping in beeld

De slaapkamers van samenslapers: Co-sleeping in beeld

De slaapkamer: daar moeten we het nodig over hebben. Want samen slapen, we schrijven er vaker over. Omdat we het de meest natuurlijk en dus logische manier van slapen vinden. Omdat het zo praktisch is in combinatie met nachtvoedingen. Maar de meubelmarkt speelt...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0