6 spelletjes die je kind helpen bij gevoeligheid

door Nelleke Bos

Kinderen zijn heel gevoelig. Alle kinderen dus. Van nature vervloeien ze gemakkelijk met hun omgeving. En die omgeving kan nogal intens zijn. Omdat kinderen niet altijd gezien worden in hun gevoeligheid, leren ze het vaak af om deze te benutten. En er zijn spelletjes die je kind helpen alle prikkels te verwerken en zijn eigen grenzen te leren kennen, zodat hij geen of minder last van (over)gevoeligheid heeft.

Rol je kind eens in een deken

  • Stoei! Bij uitstek een manier voor een kind om te ontdekken waar hij begint en ophoudt, en ook wat de grenzen zijn van speels stoeien naar hard vechten. Wat is fijn? En wat voelt te hard? Stoeien en vechten kan heel precair zijn – ieder kind heeft een andere pijngrens. Laat je de kinderen onderling met elkaar ravotten, houd altijd in de gaten hoe het spel verloopt en waar het grimmig wordt. Speel jij zelf mee, dan houd je natuurlijk rekening met het verschil in lengte, gewicht, kracht en ervaring tussen jou en je kind.

 

  • Rol je kind eens in een deken, liefst van natuurlijk materiaal. Deze begrenzing kan een veilig gevoel geven en uitnodigen tot spel, zoals kiekeboe. Of laat het kind vanuit deze deken als een slang bewegen.

 

  • Door de tunnel gaan. Ben je met meer mensen, dan kun je met elkaar een poortje of een tunnel vormen en je kind uitnodigen om erdoor te kruipen. Hoe krapper de tunnel is, hoe meer het kind voelt hoe het lichaam werkt, waar de grenzen zijn en hoe groot de eigen kracht is. Dit is een leuk spel om met een grote groep te doen.

 

  • Krachtmeting: sta tegenover elkaar, voeten stevig op de grond geplant, de armen gestrekt voor je uit. Handen tegen elkaar – duwen maar!

 

  • Spelen met balans. Ga met je rug tegen elkaar op de grond zitten en duw om beurten. Het gevoel voor balans en begrenzing wordt gestimuleerd; je kind kan ervaren wanneer het veel of (te) weinig ruimte heeft en hoe het gewicht van de ander helpt om zichzelf te voelen.

 

  • Alle activiteiten waarbij je met je handen mag kneden. Een taart bakken, deeg kneden, kleien, een zandkasteel bouwen, scheppen, wroeten en graven in de tuin.

Kortom, leer je kind om de eigen grenzen en gevoeligheid te kennen, en ermee te spelen. Zo kan gevoeligheid een instrument worden, in plaats van ballast.

Hoe spelen zorgt voor lekker slapen

3 tips tegen huilen en overprikkeling bij je baby

Nieuwsgierig naar meer? In het herfstnummer schreven we dit en nog veel meer over je kind veilige grenzen geven, het juist lekker vrij laten en ver over de horizon heen kijken.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Bouwen van een baby: voeding tijdens de zwangerschap

Bouwen van een baby: voeding tijdens de zwangerschap

Gezond eten is altijd belangrijk, maar tijdens het bouwen van een baby vooral! Marit Verwer schrijft hier een reeks over. Deel 2: Voeding tijdens de zwangerschap. (Lees ook deel 1: Voeding tijdens het zwanger willen worden en deel 3: Voeding tijdens de...

Column: Robotmama met gevoel

Column: Robotmama met gevoel

'Welkom. In. Onze. Robot. Kapsalon. Ik ben uw dienaar. Van vandaag. Ik raad u. Ter behandeling. Van uw uitgedroogde slierten. Een conditioner. Aan. Maar allereerst. Een schuimige shampoo. Om uw groezelige hoofdhuid. Te reinigen. Bent u akkoord. Met deze. Procedure?...

Column: Home sweet home

Column: Home sweet home

Of: 'Een heel normale dinsdagochtend uit het leven van een thuisblijfmoeder met een eigenzinnige peuter en een rustige baby'. Want meestal hebben dat slimme, eigenwijze kereltje en ik de grootste lol samen. En soms kan ik hem wel achter het behang plakken. En dat...

Column: Koffietijd

Column: Koffietijd

Mijn zoon en ik zitten in een impasse en ik vrees dat we er zonder behang en stoomapparaten niet uit gaan komen. Mijn zoon is namelijk op het moment heel erg twee. Strikt genomen was hij natuurlijk al een tijdje twee en af en toe strooide hij kwistig met het...

10 redenen om een tik uit te delen

10 redenen om een tik uit te delen

10 redenen om een tik uit te delen - say what? In haar confronterende artikel ‘10 Points that the Pro-Spanking Crowd Totally Missed’ maakt Feminalistmom korte metten met het uitdelen van tikken. Of zoals ze het in de Verenigde Staten noemen: spanking. Haar artikel is...

Energiebalans: Met welke voeding geef jij je lijf energie?

Energiebalans: Met welke voeding geef jij je lijf energie?

Een aantal jaar geleden kwam ik erachter dat ik mijn eten in twee groepen kan indelen: in voeding die mij energie geeft en in voeding die mij energie kost. En dan heb ik het niet over calorieën. Met energiegevende voeding bedoel ik dat ik mij vol energie voel na het...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0