6 spelletjes die je kind helpen bij gevoeligheid

door Nelleke Bos

Kinderen zijn heel gevoelig. Alle kinderen dus. Van nature vervloeien ze gemakkelijk met hun omgeving. En die omgeving kan nogal intens zijn. Omdat kinderen niet altijd gezien worden in hun gevoeligheid, leren ze het vaak af om deze te benutten. En er zijn spelletjes die je kind helpen alle prikkels te verwerken en zijn eigen grenzen te leren kennen, zodat hij geen of minder last van (over)gevoeligheid heeft.

Rol je kind eens in een deken

  • Stoei! Bij uitstek een manier voor een kind om te ontdekken waar hij begint en ophoudt, en ook wat de grenzen zijn van speels stoeien naar hard vechten. Wat is fijn? En wat voelt te hard? Stoeien en vechten kan heel precair zijn – ieder kind heeft een andere pijngrens. Laat je de kinderen onderling met elkaar ravotten, houd altijd in de gaten hoe het spel verloopt en waar het grimmig wordt. Speel jij zelf mee, dan houd je natuurlijk rekening met het verschil in lengte, gewicht, kracht en ervaring tussen jou en je kind.

 

  • Rol je kind eens in een deken, liefst van natuurlijk materiaal. Deze begrenzing kan een veilig gevoel geven en uitnodigen tot spel, zoals kiekeboe. Of laat het kind vanuit deze deken als een slang bewegen.

 

  • Door de tunnel gaan. Ben je met meer mensen, dan kun je met elkaar een poortje of een tunnel vormen en je kind uitnodigen om erdoor te kruipen. Hoe krapper de tunnel is, hoe meer het kind voelt hoe het lichaam werkt, waar de grenzen zijn en hoe groot de eigen kracht is. Dit is een leuk spel om met een grote groep te doen.

 

  • Krachtmeting: sta tegenover elkaar, voeten stevig op de grond geplant, de armen gestrekt voor je uit. Handen tegen elkaar – duwen maar!

 

  • Spelen met balans. Ga met je rug tegen elkaar op de grond zitten en duw om beurten. Het gevoel voor balans en begrenzing wordt gestimuleerd; je kind kan ervaren wanneer het veel of (te) weinig ruimte heeft en hoe het gewicht van de ander helpt om zichzelf te voelen.

 

  • Alle activiteiten waarbij je met je handen mag kneden. Een taart bakken, deeg kneden, kleien, een zandkasteel bouwen, scheppen, wroeten en graven in de tuin.

Kortom, leer je kind om de eigen grenzen en gevoeligheid te kennen, en ermee te spelen. Zo kan gevoeligheid een instrument worden, in plaats van ballast.

Hoe spelen zorgt voor lekker slapen

3 tips tegen huilen en overprikkeling bij je baby

Nieuwsgierig naar meer? In het herfstnummer schreven we dit en nog veel meer over je kind veilige grenzen geven, het juist lekker vrij laten en ver over de horizon heen kijken.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

12 tips om met je boosheid om te gaan

12 tips om met je boosheid om te gaan

Ons drama-moment van de dag is vaak wanneer mijn dochter uit school komt. Zodra ze me ziet, wordt ze boos en verdrietig. Ik zie dat ze haar boosheid en verdriet opgespaard heeft. Mijn eerste neiging is nog steeds om 'Argh, daar gaan we weer!' te denken, maar ik...

Column: Brandschoon

Column: Brandschoon

De directrice van het kinderdagverblijf waar wij vandaag waren heeft iets met hygiëne. Zei ik dat ze iets met hygiëne heeft? Ik bedoel natuurlijk gewoon dat ze smetvrees heeft, op het neurotische af. Dat lijkt mij onhandig in combinatie met het werken met...

Column: Een warm hoopje mens

Column: Een warm hoopje mens

Als ik om half vier wakker word, lig ik op het randje van ons uitklapbed. Mijn nek is stijf en mijn arm heeft te lang in een rare positie gelegen. Ik rol me op mijn andere zij en voel een warm hoopje mens op de andere helft van mijn kussen liggen. Evy is verkouden en...

Wees een hangmatouder en geef je kind de ruimte

Wees een hangmatouder en geef je kind de ruimte

'Mam, wil je me even helpen? Ik kan er niet bij!', schreeuwt mijn zoon van tien ongeduldig. Hij kan niet bij de glazen op de bovenste plank van de kast. Snel schuif ik een glas naar voren, zodat mijn dorstige zoon er een kan pakken. Ondertussen heeft hij al een kruk...

Wasbare luiers: om blij van te worden

Wasbare luiers: om blij van te worden

Over wasbare luiers schrijven we graag, omdat het zo ont-zet-tend duurzaam is. Zoals in Billetjes in wasbare luiers, waarin je kunt lezen hoe gezond die luiers zijn voor je baby’s huid. En hoe bewust en duurzaam voor onze planeet. Bij elke wasbare luier die ik mijn...

Column: Taalbarrière

Column: Taalbarrière

Toen het onderwerp crèche ter sprake kwam hebben we bewust niet gekeken naar een internationaal kinderdagverblijf of een van de vele privé-speelzalen waar ze vanaf 1 jaar al beginnen met Engels en Duits. In plaats daarvan kozen we voor een crèche...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0