6 spelletjes die je kind helpen bij gevoeligheid

door Nelleke Bos

Kinderen zijn heel gevoelig. Alle kinderen dus. Van nature vervloeien ze gemakkelijk met hun omgeving. En die omgeving kan nogal intens zijn. Omdat kinderen niet altijd gezien worden in hun gevoeligheid, leren ze het vaak af om deze te benutten. En er zijn spelletjes die je kind helpen alle prikkels te verwerken en zijn eigen grenzen te leren kennen, zodat hij geen of minder last van (over)gevoeligheid heeft.

Rol je kind eens in een deken

  • Stoei! Bij uitstek een manier voor een kind om te ontdekken waar hij begint en ophoudt, en ook wat de grenzen zijn van speels stoeien naar hard vechten. Wat is fijn? En wat voelt te hard? Stoeien en vechten kan heel precair zijn – ieder kind heeft een andere pijngrens. Laat je de kinderen onderling met elkaar ravotten, houd altijd in de gaten hoe het spel verloopt en waar het grimmig wordt. Speel jij zelf mee, dan houd je natuurlijk rekening met het verschil in lengte, gewicht, kracht en ervaring tussen jou en je kind.

 

  • Rol je kind eens in een deken, liefst van natuurlijk materiaal. Deze begrenzing kan een veilig gevoel geven en uitnodigen tot spel, zoals kiekeboe. Of laat het kind vanuit deze deken als een slang bewegen.

 

  • Door de tunnel gaan. Ben je met meer mensen, dan kun je met elkaar een poortje of een tunnel vormen en je kind uitnodigen om erdoor te kruipen. Hoe krapper de tunnel is, hoe meer het kind voelt hoe het lichaam werkt, waar de grenzen zijn en hoe groot de eigen kracht is. Dit is een leuk spel om met een grote groep te doen.

 

  • Krachtmeting: sta tegenover elkaar, voeten stevig op de grond geplant, de armen gestrekt voor je uit. Handen tegen elkaar – duwen maar!

 

  • Spelen met balans. Ga met je rug tegen elkaar op de grond zitten en duw om beurten. Het gevoel voor balans en begrenzing wordt gestimuleerd; je kind kan ervaren wanneer het veel of (te) weinig ruimte heeft en hoe het gewicht van de ander helpt om zichzelf te voelen.

 

  • Alle activiteiten waarbij je met je handen mag kneden. Een taart bakken, deeg kneden, kleien, een zandkasteel bouwen, scheppen, wroeten en graven in de tuin.

Kortom, leer je kind om de eigen grenzen en gevoeligheid te kennen, en ermee te spelen. Zo kan gevoeligheid een instrument worden, in plaats van ballast.

Hoe spelen zorgt voor lekker slapen

3 tips tegen huilen en overprikkeling bij je baby

Nieuwsgierig naar meer? In het herfstnummer schreven we dit en nog veel meer over je kind veilige grenzen geven, het juist lekker vrij laten en ver over de horizon heen kijken.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Kinderboeken die je kind voorbereiden op een nieuwe baby

Kinderboeken die je kind voorbereiden op een nieuwe baby

Hoe bereid je oudere kinderen in je gezin voor op de komst van een nieuw broertje of zusje? Erover praten, delen wat je voelt ('hij schopt!') en antwoord geven op hun vragen helpt. Ze meenemen naar de verloskundige of gynaecoloog ('babydokter') ook, als dat kan. Het...

Recept voor een succesvol smartphone-dieet

Recept voor een succesvol smartphone-dieet

‘Mam, luister nou eens! Ik zei iets tegen je, maar je hoorde mij niet. Je zit alweer op je telefoon te kijken.’ Verschrikt kijk ik op van mijn smartphone. Ik merk dat onze vijftienjarige zoon mij iets verwijt. Langzaam dringt het tot mij door. Of ik naar hem wil...

Column: Perfect ouderschap bestaat niet

Column: Perfect ouderschap bestaat niet

Sinds enkele weken staat met grote letters het logo van ons bedrijf GezinsGeluk.nu op onze camperbus. Gaaf natuurlijk, maar het maakt ook weer wat los om daarmee zo te gaan staan voor onze kijk op ouderschap. En of het nou echt zo is of alleen maar in mijn hoofd, ik...

Zonder strijd aan tafel: gezellig samen eten dankzij rituelen

Zonder strijd aan tafel: gezellig samen eten dankzij rituelen

Terugkerende strijd over de dagelijkse afspraken in huis kennen we allemaal wel. Je kinderen luisteren vaker niet dan wel. Hoe maak je zulke kleine maar oh zo irritante momenten nou fijn? Waar kinderen doorgaans een hekel aan hebben, is de grens over moeten van iets...

6 Pietvriendelijke Sinterklaasverhalen

6 Pietvriendelijke Sinterklaasverhalen

Het sinterklaasfeest kun je al jaren geen onschuldig kinderfeest meer noemen. Aan de kinderen zal het niet liggen. Zij houden zonder vooroordeel van de Sint en alle Pieten. Zo, daar zijn we het over eens. Dan wordt het nu tijd om met nieuwe beelden te werken....

4 tips voor minder boze peuterbuien

4 tips voor minder boze peuterbuien

Boze peuterbuien. Irritant! En reuze nuttig en leerzaam ook, volgens Janet Lansbury bijvoorbeeld. Eva Bronsveld heeft 4 heerlijke tips om de boze peuterbuien minder vaak tegen te komen. Hoe lastig het soms kan zijn, eigenlijk is het juist heel goed dat je peuter de...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0