Marie Kondo het strafstoeltje je huis uit

door Jolien Verburg

Een kind op een strafstoeltje zetten geeft het kinderbrein eenzelfde gevoel als fysieke pijn, blijkt uit onderzoek. Hoe zinvol is deze populaire opvoedmethode dan eigenlijk?

‘Bentley, kijk me aan’, zegt mijn vriendin tegen haar tweejarig zoontje. ‘Als je de tv nu niet uitzet, krijg je een time-out’. Bentley zit kwaad met de afstandsbediening in zijn hand voor de tv en verroert zich niet. Mijn vriendin pakt hem bij zijn arm en sleept hem naar de gang. Hij begint te huilen maar ze zet hem op de trap. ‘Je moet hier zitten omdat je niet naar me luistert’.

Bentley zet het op een brullen, staat op en zijn moeder zet hem zwijgend terug op zijn plek. Keurig volgens de methode, moet ik constateren. Na zo’n twintig keer terugzetten is hij drie minuten blijven zitten. Moeder vraagt ‘wat zeg je dan?’ en Bentley mompelt met gebogen hoofd ‘sorry’. Het tweetal knuffelt elkaar en hij mag terug naar de woonkamer.

De opvoedmethode van het strafstoeltje wordt al lang gebruikt, door veel ouders uit veel verschillende landen. Maar sinds vorig jaar is er weerstand tegen deze methode. Deze behavioristische gedragstechniek is sinds de nanny weer op tv is, enorm in opspraak geraakt.  En ook ik krijg een onderbuikgevoel bij de aanpak van mijn vriendin. Ik besluit op onderzoek uit te gaan. Is een kind apart zetten en daarmee afwijzen wel de manier?

Hersenonderzoek

Uit hersenonderzoek blijkt dat het kinderbrein zo’n afwijzing vergelijkbaar ervaart als fysieke pijn. Daniel J. Siegel, hoogleraar psychiatrie vertelt in zijn boek No Drama Discipline dat een time-out alles behalve effectief is. Wanneer een kind boos is en wij isoleren hem vervolgens, ervaart hij dit als verschrikkelijk. Niet zo gek dus dat de meeste kinderen eerst vooral meer van slag raken van een time-out.


Maar het werkt wel?

Maar het werkt wel. Na driekwartier was Bentley weer gekalmeerd en heeft hij sorry gezegd. Dat is alleen niet zo gek nu we weten wat een time-out in het kinderbrein veroorzaakt. Volgens Siegel is deze methode op de lange termijn niet effectief. Je leert een kind dat als hij niet luistert, enorm kwaad of verdrietig is, hij even alleen moet zijn en het zelf moet uitzoeken. Je leert je kind dat jouw liefde voorwaardelijk is.

Hoe liever

Voorkomen is beter dan genezen, zegt hij dan ook. Maak een afspraakje met je kind over het moment dat de tv uit gaat. Lukt dat niet, dan help je het kind door de tv uit zetten en je aan jullie afspraak te houden. Houd het positief en stel iets leuks voor om te doen. Als het kind dan nog gefrustreerd raakt, is dat niet zo erg. Het is misschien zijn manier om zijn teleurstelling te uiten.

Wat moet je dan doen als je kind boos of verdrietig is?

Of zoals Bentley simpelweg niet luistert? Kijken waar het gedrag vandaan komt, zegt Siegel en ook Dr. Laura Markham, oprichtster Aha! Parenting. Haal het kind naar je toe en probeer het eerst te kalmeren. Misschien wil hij een knuffel of samen tekenen. Ik heb ooit op een kind gepast dat alleen rustig werd als ik hem op schoot nam en een liedje zong. Maar soms gaat dat niet meer, is een kind al te emotioneel. Dan kun je in de buurt blijven. Zo leer je je kind dat je er voor hem bent als hij je nodig heeft.

Voor sommigen kan dit klinken als toegeven

Maar je geeft niet toe aan de oorzaak van de boze bui. Die televisie gaat uit. En wanneer je kind in alle staten is en de boel kort en klein wil slaan, zeg je daar wat van. Maar keer hem de rug niet toe en wees er voor hem. Als hij gekalmeerd is kunnen jullie samen praten. Met mijn vriendin sprak ik over deze methode en stapje voor stapje probeert ze het uit. En de eerste veranderingen zijn al zichtbaar. Haar zoontje leert nu dat zijn emoties er mogen zijn en leert ook waarom hij boos of verdrietig wordt. Op langer termijn is deze methode een stuk effectiever. Je creëert vertrouwen bij je kind en leert hem dat jouw liefde onvoorwaardelijk is.

Lees op Kiind over de time-in

En dat onvoorwaardelijk opvoeden niet grenzenloos is

Boek: No Drama Discipline, Daniel J. Siegel

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Column: Klakkeloos

Column: Klakkeloos

Ik had me nog zo voorgenomen om vooral niet zo’n moeder te worden. Maar de laatste maanden betrap ik mezelf vaker dan me lief is op de verzuchting: “Och kind, als je toch eens één keer zou doen wat ik van je vroeg!” Als ik ein-de-lijk beide kinderen in min of meer...

Column: Een nieuw jaar

Column: Een nieuw jaar

Ik houd van nieuwjaar. Ik ben geen oudjaarsmens. Als tiener verstopte ik me liever die laatste uren van het jaar om terug te kijken op alle gemiste kansen. Tijdens het vuurwerk barstte dan gelijk het gevoel van een ‘schone lei’ en nieuwe kansen in me los...

Met humor in de opvoeding kom je verder

Met humor in de opvoeding kom je verder

Meer humor tijdens het opvoeden is best een aanrader. Opvoeden - dat moesten we maar wat minder serieus nemen. Nee echt. We doen het namelijk toch wel fout. Je kunt best heel serieus werk maken van het opvoeden, maar wist je dat het effect van je opvoed-vaardigheden...

Column: Verschillende fases

Column: Verschillende fases

Niet ieder kind maakt dezelfde fases door. Al zijn veel fases een bron van herkenning. Sommigen zijn zo vluchtig dat je ze vergeet totdat je er ineens weer op gewezen wordt. Mijn oud-kamergenootje heeft een dochtertje gekregen en ik ben op kraambezoek geweest om dit...

Column: De last-minute kinderverjaardag

Column: De last-minute kinderverjaardag

Het is de 25e editie, dus we worden er steeds beter in. Het gevaar is natuurlijk wel dat je door al je routine en succeservaringen gaat denken dat het niet zo veel werk is. En dat alles best op het laatste moment gedaan kan worden. Want ondertussen moet er ook nog een...

Column: Niet kijken

Column: Niet kijken

Bij ons in huis vinden we het heerlijk om anderen te verrassen. En daar waar zoonlief voorheen geen geheimpjes kon bewaren “Ik mag jou van mama niet vertellen dat we een verrassing hebben”, begrijpt hij nu de lol van het niet vertellen van de verrassing....

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0