Survivallen in de Hollandse wildernis

door Gastauteur

Zomer of winter: het is tijd voor avontuur. Na járen wildkamperen met de fiets wil je een stap verder. Dit jaar gaan jullie samen survivallen tot de schrammen je om de oren vliegen!

Voorbereiding

Voor je op pad gaat zorg je voor een goedgevulde rugzak: denk aan een goede kaart, pleisters voor kleine ongelukken en een middel tegen insectenbeten. Voldoende water, waterzuiveringstabletten en voedselzonnebrandcrème en een petje, een waterdichte jas, vuilniszakken, spullen om vuur te maken en als je niet van plan bent thuis te slapen een deken of slaapzak en eventueel een tarp. Als alternatief voor een echte (dure) tarp kan je een grondzeil met touw tussen de bomen spannen, zodat je bij slecht weer of veel zon beschut kunt zitten, het enige verschil is dat een echte tarp ogen in de hoeken heeft. Houd de inhoud van je tas geheim voor je kind, alleen te gebruiken in geval van nood.

survivalen met kinderen

Ga je survivallen op stand, neem dan een verrekijker om vogels te spotten en een schetsboek om de gespotte vogels of gevonden insecten in te tekenen. Kies schoenen en kleding met zorg, ook als het stralend weer is bij vertrek is het verstandig dichte schoenen en warme kleding mee te nemen, het weer kan zomaar omslaan. Bovendien neem je het met sandalen niet gemakkelijk op tegen de krachten van de natuur.

Bereid je goed voor

Oefen verschillende soorten knopen met je kind: dit is handig om touw aan een tak te bevestigen voor een stevige hut of vlot of om van takken een stoel te maken. Online kun je duidelijke instructiefilmpjes vinden. Leer je kind omgaan met een kompas en wolken te lezen om te voorspellen wat voor weer het wordt. En leer je kind hoe je een SOS-signaal stuurt met een spiegelend voorwerp, vuur, een fluitje of een zaklamp.

Onderweg

Neem de tijd om vogels te spotten, onder een grote steen te speuren naar insecten, de wolken te bestuderen of een kunstwerk van besjes en ander natuurlijk materiaal te maken. Op Kiind Magazine vind je nog meer activiteiten voor onderweg. Kom je onderweg een beekje tegen? Maak dan samen een brug of een vlot om naar de overkant te komen. Laat je kinderen eerst bedenken hoe je een stevige brug of vlot kunt bouwen. Hier kun je een hele middag zoet mee zijn. De geoefende knopen breng je nu natuurlijk in de praktijk.

Kamp maken

Als eerst zorg je voor de douche; na zo’n actieve dag kun je die goed gebruiken. Vul een zwarte vuilniszak met water en leg deze in de zon. Terwijl jullie voor de maaltijd en slaapplaats zorgen, warmt het water op. Zonder zon zul je wat water moeten koken of als een bikkel met koud water douchen of badderen in een beekje. Dan gaan jullie op zoek naar drinkwater; vang regenwater op, neem een waterfilter of zuiveringstablet mee om water mee te zuiveren of kook water uit een schoon beekje minimaal een minuut.


Terwijl jullie voor de maaltijd en slaapplaats zorgen, warmt het water op

Als je in de natuur gaat overnachten, maak je een hut die in elk geval regen tegenhoudt. Hiervoor kun je je eigen tarp of grondzeil gebruiken, maar als je takken goed op elkaar zet in een hoek van minimaal 60 graden en daarna bedekt met bladeren, moet er ook geen water door kunnen komen. Leg een flinke berg bladeren op de grond als matras, je slaapzak er bovenop en je slaapplaats is klaar.

Om een maaltijd te bereiden, is het handig om een vuur te kunnen makenGebruik je vergrootglas om een vuurtje mee maken; zorg voor een compacte straal zonlicht op het materiaal om het vuurtje mee te starten. Gebruik droog gras, bladeren of berkenbast bijvoorbeeld, dit vat gemakkelijk vlam. Neem tijdens je wandeling langs het water rietstengels met witte pluizen eraan mee; dit pluis brandt ook heel snel.

Op het vuurtje kun je water koken, zodat je het kunt drinken, als er weinig voorhanden is, doe je er sparrennaalden of brandnetel in om er thee van te maken, maar met een beetje mazzel groeit er genoeg voor een lekker onkruidsoepje. Hebben de kinderen zin in een ouderwetse jacht? Maak dan een pijl en boog van een tak en touw.

Lusten jullie wel een visje, dan vang je deze met een eigen gemaakte hengel van touw, een tak, en ijzerdraad of een geïmproviseerd schepnet van een tak, ijzerdraad en een rondzwervend plastic zakje met een gaatje erin om het water weg te laten lopen.

Na het eten is het tijd voor een verfrissende douche. Zoek een tak die een stukje boven je hoofd hangt, knoop de gevulde vuilniszak daaraan vast. Prik in de onderkant net zoveel gaatjes tot je een goede straal hebt.

Aan het eind van zo’n lange actieve dag buiten zijn jullie vast hartstikke moe, maar met dat laatste beetje energie kijk je met je kind naar de sterren, voor je uitgeput gaat slapen in je zelfgebouwde onderkomen.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Maak je eigen ritueel met Sint Maarten

Maak je eigen ritueel met Sint Maarten

Zie je op tegen Sint Maarten als snoepvreetfeest? Leg de focus op het ritueel en het wordt meteen een stuk knusser. Zeker voor peuters en kleuters kan Sint Maarten het mooiste jaarlijkse kleine feestje zijn. Op mijn dochters school liepen de kinderen 's avonds om een...

Kom naar Kiind op de Ouders natuurlijk beurs!

Kom naar Kiind op de Ouders natuurlijk beurs!

Je verdiepen in het nieuwe ouderschap en daarbij de hoognodige spullen kopen kan bij uitstek tijdens de Ouders Natuurlijk beurs. 4 juni is het weer zover en wij zijn er uiteraard ook bij. En je kunt bij ons mini-hutjes bouwen! Hotel Doorwerth-Arnhem verandert op 4...

Wat begrijpen kinderen van duurzaam leven?

Wat begrijpen kinderen van duurzaam leven?

Vroeger zag ik in Sesamstraat een tekenfilmpje van een jongetje dat uitgebreid zijn tanden staat te poetsen en intussen achteloos het water uit de kraan laat lopen. Dat water komt uit een meertje naast zijn huis, met één heel grote vis erin. Het waterpeil zakt snel en...

Wees gastvrij en maak een logeerhuis voor pissebedden

Wees gastvrij en maak een logeerhuis voor pissebedden

Overal in de natuur waar je iets optilt zal je ze tegenkomen: pissebedden! Die kleine gordeldierachtige wezentjes met wel 14 kriebelpootjes en geweldig huidpantser. Het zijn geen insecten of spinnen, wist je dat? Het zijn kleine schaaldieren die zelfs hier op land nog...

Paddestoelen vilten met het Viltpaleis

Paddestoelen vilten met het Viltpaleis

Femke van Veen van het Viltpaleis maakte voor Kiind een prachtige vilten paddestoel met beschrijving. Ook stelde zij voor de lezers van Kiind een pakketje samen zodat je zelf makkelijk aan de slag kunt!   Benodigdheden Witte merinowol, ongeveer 10 gram Rode...

De tofste lente- en zomeruitjes met je gezin

De tofste lente- en zomeruitjes met je gezin

Vanaf de maand mei beginnen zo’n beetje de toffe lente- en zomeruitjes: evenementen in de open lucht waar je blij van wordt. We hebben een aantal zomeruitjes op een rij gezet waar je fijn met je kinderen naar toe kunt en die ook nog een leuk zijn voor jezelf. 25 mei...

0