Survivallen in de Hollandse wildernis

door Gastauteur

Zomer of winter: het is tijd voor avontuur. Na járen wildkamperen met de fiets wil je een stap verder. Dit jaar gaan jullie samen survivallen tot de schrammen je om de oren vliegen!

Voorbereiding

Voor je op pad gaat zorg je voor een goedgevulde rugzak: denk aan een goede kaart, pleisters voor kleine ongelukken en een middel tegen insectenbeten. Voldoende water, waterzuiveringstabletten en voedselzonnebrandcrème en een petje, een waterdichte jas, vuilniszakken, spullen om vuur te maken en als je niet van plan bent thuis te slapen een deken of slaapzak en eventueel een tarp. Als alternatief voor een echte (dure) tarp kan je een grondzeil met touw tussen de bomen spannen, zodat je bij slecht weer of veel zon beschut kunt zitten, het enige verschil is dat een echte tarp ogen in de hoeken heeft. Houd de inhoud van je tas geheim voor je kind, alleen te gebruiken in geval van nood.

survivalen met kinderen

Ga je survivallen op stand, neem dan een verrekijker om vogels te spotten en een schetsboek om de gespotte vogels of gevonden insecten in te tekenen. Kies schoenen en kleding met zorg, ook als het stralend weer is bij vertrek is het verstandig dichte schoenen en warme kleding mee te nemen, het weer kan zomaar omslaan. Bovendien neem je het met sandalen niet gemakkelijk op tegen de krachten van de natuur.

Bereid je goed voor

Oefen verschillende soorten knopen met je kind: dit is handig om touw aan een tak te bevestigen voor een stevige hut of vlot of om van takken een stoel te maken. Online kun je duidelijke instructiefilmpjes vinden. Leer je kind omgaan met een kompas en wolken te lezen om te voorspellen wat voor weer het wordt. En leer je kind hoe je een SOS-signaal stuurt met een spiegelend voorwerp, vuur, een fluitje of een zaklamp.

Onderweg

Neem de tijd om vogels te spotten, onder een grote steen te speuren naar insecten, de wolken te bestuderen of een kunstwerk van besjes en ander natuurlijk materiaal te maken. Op Kiind Magazine vind je nog meer activiteiten voor onderweg. Kom je onderweg een beekje tegen? Maak dan samen een brug of een vlot om naar de overkant te komen. Laat je kinderen eerst bedenken hoe je een stevige brug of vlot kunt bouwen. Hier kun je een hele middag zoet mee zijn. De geoefende knopen breng je nu natuurlijk in de praktijk.

Kamp maken

Als eerst zorg je voor de douche; na zo’n actieve dag kun je die goed gebruiken. Vul een zwarte vuilniszak met water en leg deze in de zon. Terwijl jullie voor de maaltijd en slaapplaats zorgen, warmt het water op. Zonder zon zul je wat water moeten koken of als een bikkel met koud water douchen of badderen in een beekje. Dan gaan jullie op zoek naar drinkwater; vang regenwater op, neem een waterfilter of zuiveringstablet mee om water mee te zuiveren of kook water uit een schoon beekje minimaal een minuut.


Terwijl jullie voor de maaltijd en slaapplaats zorgen, warmt het water op

Als je in de natuur gaat overnachten, maak je een hut die in elk geval regen tegenhoudt. Hiervoor kun je je eigen tarp of grondzeil gebruiken, maar als je takken goed op elkaar zet in een hoek van minimaal 60 graden en daarna bedekt met bladeren, moet er ook geen water door kunnen komen. Leg een flinke berg bladeren op de grond als matras, je slaapzak er bovenop en je slaapplaats is klaar.

Om een maaltijd te bereiden, is het handig om een vuur te kunnen makenGebruik je vergrootglas om een vuurtje mee maken; zorg voor een compacte straal zonlicht op het materiaal om het vuurtje mee te starten. Gebruik droog gras, bladeren of berkenbast bijvoorbeeld, dit vat gemakkelijk vlam. Neem tijdens je wandeling langs het water rietstengels met witte pluizen eraan mee; dit pluis brandt ook heel snel.

Op het vuurtje kun je water koken, zodat je het kunt drinken, als er weinig voorhanden is, doe je er sparrennaalden of brandnetel in om er thee van te maken, maar met een beetje mazzel groeit er genoeg voor een lekker onkruidsoepje. Hebben de kinderen zin in een ouderwetse jacht? Maak dan een pijl en boog van een tak en touw.

Lusten jullie wel een visje, dan vang je deze met een eigen gemaakte hengel van touw, een tak, en ijzerdraad of een geïmproviseerd schepnet van een tak, ijzerdraad en een rondzwervend plastic zakje met een gaatje erin om het water weg te laten lopen.

Na het eten is het tijd voor een verfrissende douche. Zoek een tak die een stukje boven je hoofd hangt, knoop de gevulde vuilniszak daaraan vast. Prik in de onderkant net zoveel gaatjes tot je een goede straal hebt.

Aan het eind van zo’n lange actieve dag buiten zijn jullie vast hartstikke moe, maar met dat laatste beetje energie kijk je met je kind naar de sterren, voor je uitgeput gaat slapen in je zelfgebouwde onderkomen.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Dit doet een groene omgeving met je kind

Dit doet een groene omgeving met je kind

‘Er is een reden voor dat de meeste mensen vrolijk worden wanneer ze in de nabijheid van bomen en planten zijn of op het strand zitten. Het is geen toeval dat mensen ontsnappen naar het platteland of de zee om zich op te laden en vakantie te houden. Gewoon buiten zijn...

De R is in de maand: het huisfeestjes-seizoen komt eraan!

De R is in de maand: het huisfeestjes-seizoen komt eraan!

De eerste weken van de QR-toegangscode liggen achter ons. De temperatuur lag op aangenaam nazomerniveau, de regen bleef uit, veel uitjes konden in een mild zonnetje ongedwongen doorgaan. Maar nu begint het! De woeste herfst is gekomen, met plensbuien en wind. De...

4 tips voor toffe slaapplekjes in de buurt van het Kiindfestival

4 tips voor toffe slaapplekjes in de buurt van het Kiindfestival

In september vieren we alweer het Kiindfestival. Met grenzeloos veel muziek, workshops, marktkraampjes, eten en natuurlijk heel veel te spelen. Heerlijk hoor, festivallen met het hele gezin, maar soms kom je uit Groningen, Zeeland of België en heb je helemaal geen zin...

Het Kiindfestival was een feest voor het hele gezin!

Het Kiindfestival was een feest voor het hele gezin!

Het zwoegen en zweten was het ruimschoots waard toen we het feestje op 19 september eindelijk met julllie allemaal konden vieren! Nelleke Bos was ook op bezoek en schreef over het Kiindfestival. Leuker konden wij het niet zeggen! Wil je volgend jaar ook komen? Zorg...

Winter: Lesje van de natuur

Winter: Lesje van de natuur

De natuur is leerzaam! Veel scholen halen elk seizoen de natuur het klaslokaal in. Bloemenkransen, eikelslingers, wintertaferelen en zelfs kuikentjes heb ik gezien. Nog leerzamer dan de natuur naar binnen halen, is midden in het groen op ontdekkingstocht gaan. Je...

Groot hart: kind wil knuffels uitdelen in Nepal

Groot hart: kind wil knuffels uitdelen in Nepal

Als Melvin (9) hoort dat zijn leeftijdsgenootjes in Nepal alles zijn kwijtgeraakt door de aardbeving, bedenkt hij het prachtige plan: hij wil knuffels uitdelen in de getroffen gebieden. Na maanden van voorbereiding vertrekken ze met 350 knuffels in hun koffers naar...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0