Tanden poetsen, in veel gezinnen leidt het tot grootse drama’s. Is het eigenlijk wel zo belangrijk, want in de oertijd was het toch ook niet nodig? Of wel? En als het dan moet, hoe voorkom je strijd?

Tandbederf

Tandbederf is de grootste oorzaak voor tandverlies bij kinderen. Bij volwassenen boven de dertig is tandvleesontsteking de belangrijkste reden. Bacteriën zijn dol op koolhydraten. En dan voornamelijk op de suikers. Dus hoe meer suikers je eet, hoe meer last je van bacteriën hebt. Bepaalde bacteriesoorten maken zuur aan en laten dit in ruil voor de suikers achter op de tanden. Eerlijk toch? Deze zuren kunnen echter voor tandbederf zorgen.

De rol van voeding

Door middel van goede voeding kun je de schade aan de tanden beperken. Laat je kind geen suikers eten en geef vooral volkorenrijst, pasta en brood. De kiemen daarin hebben een bacteriewerende werking.

Drink water of kruidenthee zonder suiker in plaats van vruchtensap. Ten eerste drink je via vruchtensap een Sloot Zuuraanval en ten tweede heeft water juist een reinigende werking. Drink na iedere voedselinname een glas water. Je gebit zal je dankbaar zijn.


Ik haal mijn trukendoos uit de kast

Eet zo min mogelijk suiker en zuur. En wil je dan toch veel snoepen? Eet dan veel in een keer. Voor je spijsvertering zijn veel maaltijden wel goed, maar voor je tanden is het beter om niet te veel eetmomenten te hebben.

Tandenpoetsen

Hoe belangrijk is het poetsen van de tanden nou daadwerkelijk? Ook wanneer je kind geen suiker aangeboden krijgt, eet hij of zij wel fruit dat een zuuraanval geeft. Bovendien bevatten ook degelijke maaltijden koolhydraten en dus suikers. In de oertijd werden tanden niet gepoetst met tandpasta, maar de gebitten gingen dan ook geen tachtig jaar mee.
Tanderosie is het oplossen van tandglazuur. Dit gebeurt door het innemen van zuren zoals in fruit. Wanneer je gaat poetsen na zo’n zuuraanval, kan poetsen schadelijk zijn. Het speeksel herstelt de schade van een zuuraanval, er vormt zich een beschermend laagje op de tanden dat je er met poetsen weer afhaalt. Aangeraden wordt om een uur voor of na het eten van fruit geen tanden te poetsen. Bied wel water aan om de ergste zuren weg te spoelen.

Over fluoride doen meerdere verhalen de ronde. Zo zou het schadelijk zijn om het in te nemen. Anderzijds wordt juist gezegd dat fluoride onmisbaar is in je tandpasta. Je kunt je afvragen in hoeverre je fluoride inneemt in een tandpasta. In principe slik je het niet door. In peutertandpasta zit al een kleinere dosis fluoride, wat fijn is omdat kleintjes de tandenborstel nog weleens met steel en haar willen verslinden.

Tips van andere ouders

Poetsen is belangrijk, maar hoe voorkom je dat tanden poetsen een heftige aangelegenheid wordt? De anti-dramatips stroomden binnen!

“Gebruik een liedje bij het tandenpoetsen. Op de toon van Vader Jacob: ‘Tanden poetsen, tanden poetsen op en neer, op en neer. Onder en boven, onder en boven, nog een keer, nog een keer. En dat herhalen tot je op het einde zingt; Laatste keer, laatste keer.’”

Ook kun je zingen wat je op dat moment aan het doen bent: “Ik verzin de tekst ter plekke, zing wat ik doe. Dat alles per kwart van haar gebit. Dat is voorspelbaar voor haar en te overzien. Tussen de kwarten door geeft het haar tijd om even te slikken, even spanning te ontladen.” Muziek aanzetten (lekker hard) kan ook een leuk ritueel worden.

“Laat je kind zelf poetsen”, was een veelgehoorde tip. Bedenk wat handig is: poets jij eerst of poets je na?

“Drama’s zijn niet helemaal te voorkomen, want het is en blijft een drama. Je kind zo hard mogelijk laten gillen zorgt wel dat je overal bij kunt.” Kinderen vinden dat nog leuk ook.
Je kunt ze ook laten brullen als een leeuw. Zo kun je de leeuwentanden eens goed bekijken.

“Koop een zandlopertje. Dit leidt af van het daadwerkelijke tandenpoetsen”.

Vertel een lekker vies verhaal: “Als je geen tanden poetst, eten bacteriën de restjes eten op. En die poepen en piesen daarna op je tanden. Werkt natuurlijk pas als ze poep en pies vies vinden.”

Poets samen. Of nog leuker: “Laat je kind tanden bij jou poetsen terwijl jij zijn tanden poetst.”

“Elektrisch poetsen vinden kinderen soms ook heel leuk.” Bovendien schijnt elektrisch poetsen ook beter te zijn dan het poetsen met een handtandenborstel.

“Hang een poetsposter op. Hierop wordt stap-voor-stap uitgelegd hoe je moet poetsen.”

“Probeer meerdere smaken tandpasta uit. Mijn kind krijgt nooit snoep. De tandpasta is de zoetste smaakt die hij kent.”

Mijn dochter vindt tandenpoetsen alleen leuk wanneer ze in bad zit. Dat doen we dan maar vaak. Op de andere momenten haal ik mijn trukendoos uit de kast. Zo spelen we weleens tandartsje. Dan praat ik met een keurige tandartsenstem tegen ‘mevrouw’ en ga ik eens goed de tanden bekijken. Ze gaat er meestal helemaal in mee. Ik probeer mee te gaan in het spel wat ze daarvoor gespeeld heeft. Heeft ze net zandtaartjes gebakken, dan moeten we die van haar kiezen schrobben. Was ze een hondje, dan moet het hondje zijn tanden poetsen. Wat ook goed werkt is om de maaltijden van die dag weg te poetsen. “Ohhh, heb jij een koekje gehad? Ik zie het nog! En daar, een stukje peer. Zo, de aardappel en de boontjes ben ik aan het wegpoetsen…”

Begin vanaf het eerste tandje met het poetsen, zo zorg je ervoor dat het niet iets engs is. Dwing niet. Drink liever enkel drinken zonder suiker, en geef geen zoetigheid of fruit, maar liever een plak kaas na het eten. Wanneer het nooit een strijdpunt is, zal het minder snel een drama worden, wat winst is op de langere termijn.

 

Meer weten?

borstvoeding.com | Caries
Over tandbederf en tandvleesontsteking

tandarts.nl

BewarenBewaren

BewarenBewaren

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie THUIS! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0