Tandenpoetsen is leuk!

door Sandii Zachte

Tanden poetsen, in veel gezinnen leidt het tot grootse drama’s. Is het eigenlijk wel zo belangrijk, want in de oertijd was het toch ook niet nodig? Of wel? En als het dan moet, hoe voorkom je strijd?

Tandbederf

Tandbederf is de grootste oorzaak voor tandverlies bij kinderen. Bij volwassenen boven de dertig is tandvleesontsteking de belangrijkste reden. Bacteriën zijn dol op koolhydraten. En dan voornamelijk op de suikers. Dus hoe meer suikers je eet, hoe meer last je van bacteriën hebt. Bepaalde bacteriesoorten maken zuur aan en laten dit in ruil voor de suikers achter op de tanden. Eerlijk toch? Deze zuren kunnen echter voor tandbederf zorgen.

De rol van voeding

Door middel van goede voeding kun je de schade aan de tanden beperken. Laat je kind geen suikers eten en geef vooral volkorenrijst, pasta en brood. De kiemen daarin hebben een bacteriewerende werking.

Drink water of kruidenthee zonder suiker in plaats van vruchtensap. Ten eerste drink je via vruchtensap een Sloot Zuuraanval en ten tweede heeft water juist een reinigende werking. Drink na iedere voedselinname een glas water. Je gebit zal je dankbaar zijn.


Ik haal mijn trukendoos uit de kast

Eet zo min mogelijk suiker en zuur. En wil je dan toch veel snoepen? Eet dan veel in een keer. Voor je spijsvertering zijn veel maaltijden wel goed, maar voor je tanden is het beter om niet te veel eetmomenten te hebben.

Tandenpoetsen

Hoe belangrijk is het poetsen van de tanden nou daadwerkelijk? Ook wanneer je kind geen suiker aangeboden krijgt, eet hij of zij wel fruit dat een zuuraanval geeft. Bovendien bevatten ook degelijke maaltijden koolhydraten en dus suikers. In de oertijd werden tanden niet gepoetst met tandpasta, maar de gebitten gingen dan ook geen tachtig jaar mee.
Tanderosie is het oplossen van tandglazuur. Dit gebeurt door het innemen van zuren zoals in fruit. Wanneer je gaat poetsen na zo’n zuuraanval, kan poetsen schadelijk zijn. Het speeksel herstelt de schade van een zuuraanval, er vormt zich een beschermend laagje op de tanden dat je er met poetsen weer afhaalt. Aangeraden wordt om een uur voor of na het eten van fruit geen tanden te poetsen. Bied wel water aan om de ergste zuren weg te spoelen.

Over fluoride doen meerdere verhalen de ronde. Zo zou het schadelijk zijn om het in te nemen. Anderzijds wordt juist gezegd dat fluoride onmisbaar is in je tandpasta. Je kunt je afvragen in hoeverre je fluoride inneemt in een tandpasta. In principe slik je het niet door. In peutertandpasta zit al een kleinere dosis fluoride, wat fijn is omdat kleintjes de tandenborstel nog weleens met steel en haar willen verslinden.

Tips van andere ouders

Poetsen is belangrijk, maar hoe voorkom je dat tanden poetsen een heftige aangelegenheid wordt? De anti-dramatips stroomden binnen!

“Gebruik een liedje bij het tandenpoetsen. Op de toon van Vader Jacob: ‘Tanden poetsen, tanden poetsen op en neer, op en neer. Onder en boven, onder en boven, nog een keer, nog een keer. En dat herhalen tot je op het einde zingt; Laatste keer, laatste keer.’”

Ook kun je zingen wat je op dat moment aan het doen bent: “Ik verzin de tekst ter plekke, zing wat ik doe. Dat alles per kwart van haar gebit. Dat is voorspelbaar voor haar en te overzien. Tussen de kwarten door geeft het haar tijd om even te slikken, even spanning te ontladen.” Muziek aanzetten (lekker hard) kan ook een leuk ritueel worden.

“Laat je kind zelf poetsen”, was een veelgehoorde tip. Bedenk wat handig is: poets jij eerst of poets je na?

“Drama’s zijn niet helemaal te voorkomen, want het is en blijft een drama. Je kind zo hard mogelijk laten gillen zorgt wel dat je overal bij kunt.” Kinderen vinden dat nog leuk ook.
Je kunt ze ook laten brullen als een leeuw. Zo kun je de leeuwentanden eens goed bekijken.

“Koop een zandlopertje. Dit leidt af van het daadwerkelijke tandenpoetsen”.

Vertel een lekker vies verhaal: “Als je geen tanden poetst, eten bacteriën de restjes eten op. En die poepen en piesen daarna op je tanden. Werkt natuurlijk pas als ze poep en pies vies vinden.”

Poets samen. Of nog leuker: “Laat je kind tanden bij jou poetsen terwijl jij zijn tanden poetst.”

“Elektrisch poetsen vinden kinderen soms ook heel leuk.” Bovendien schijnt elektrisch poetsen ook beter te zijn dan het poetsen met een handtandenborstel.

“Hang een poetsposter op. Hierop wordt stap-voor-stap uitgelegd hoe je moet poetsen.”

“Probeer meerdere smaken tandpasta uit. Mijn kind krijgt nooit snoep. De tandpasta is de zoetste smaakt die hij kent.”

Mijn dochter vindt tandenpoetsen alleen leuk wanneer ze in bad zit. Dat doen we dan maar vaak. Op de andere momenten haal ik mijn trukendoos uit de kast. Zo spelen we weleens tandartsje. Dan praat ik met een keurige tandartsenstem tegen ‘mevrouw’ en ga ik eens goed de tanden bekijken. Ze gaat er meestal helemaal in mee. Ik probeer mee te gaan in het spel wat ze daarvoor gespeeld heeft. Heeft ze net zandtaartjes gebakken, dan moeten we die van haar kiezen schrobben. Was ze een hondje, dan moet het hondje zijn tanden poetsen. Wat ook goed werkt is om de maaltijden van die dag weg te poetsen. “Ohhh, heb jij een koekje gehad? Ik zie het nog! En daar, een stukje peer. Zo, de aardappel en de boontjes ben ik aan het wegpoetsen…”

Begin vanaf het eerste tandje met het poetsen, zo zorg je ervoor dat het niet iets engs is. Dwing niet. Drink liever enkel drinken zonder suiker, en geef geen zoetigheid of fruit, maar liever een plak kaas na het eten. Wanneer het nooit een strijdpunt is, zal het minder snel een drama worden, wat winst is op de langere termijn.

 

Meer weten?

borstvoeding.com | Caries
Over tandbederf en tandvleesontsteking

tandarts.nl

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Zo vier je Sinterklaas zonder angst of spanning

Zo vier je Sinterklaas zonder angst of spanning

Mijn zoon kan enorm onrustig worden van de sinterklaastijd. Deels vanuit leuke spanning, want: woei, cadeautjes! Maar deels ook omdat het zo véél en groot is. Voor sommige kinderen is elk avontuur een feestje, bij ons geldt dat niet. De sinterklaastijd gaat gepaard...

Waarom je kinderen bij de dood kunt betrekken

Waarom je kinderen bij de dood kunt betrekken

Je kinderen bij de dood betrekken, en ze meenemen naar een begrafenis. De meningen zijn erover verdeeld. Mijn man Pepijn en ik deden het wel en hebben er alleen maar goede en zelfs mooie herinneringen aan. Het heeft onze zoon geholpen om de dood, die onvermijdelijk...

Een ontspannen feest voor de jarige job

Een ontspannen feest voor de jarige job

De verjaardag van je kind is een bijzondere dag waar het hele gezin vaak al ver van tevoren naar uitkijkt. Fijne tradities, visite en allerlei kleine voorrechten zorgen dat de jarige in het middelpunt van de belangstelling staat en zich echt jarig voelt. Zoals we in...

7 vrijeschoolprincipes voor thuis

7 vrijeschoolprincipes voor thuis

Of je kind nu wel of niet naar de vrije school gaat, de school kent een paar grondbeginselen die in elk gezin een plekje verdienen. Leestip: Het hele jaarfeesten, Lisa Wade en Daan Rot 1 Maak een seizoenstafel Met stip op één de seizoenstafel, omdat het een prachtige...

Gezellig aan tafel

Gezellig aan tafel

Momenteel besteden verschillende instanties aandacht aan een goede maaltijd. Zo is er het jaarlijkse schoolontbijt en zijn er scholen die smaaklessen geven. Aangezien gemiddeld een op de vijf kinderen hun broodnodige ontbijt overslaat is dit ook wel nodig. Kinderen...

De dag goed afsluiten met een slaapritueel

De dag goed afsluiten met een slaapritueel

Iedere avond, en bij de kleinsten ook altijd overdag, leg je je kind in bed. Het liefste zou je willen dat ze meteen gingen slapen, maar zo werkt het in veel gevallen niet. Veel kinderen hebben moeite om in slaap te komen en willen liever bij je blijven, ook om te...

0