Tegendraadse traktatie

door Liv den Duyn

Traktaties op school. Zucht. Daar loopt er weer één. Zo’n ijverige ouder met een grote schaal waaraan slingers en ballonnen hangen. Een stralend kind ernaast in een prachtige jurk of kekke nieuwe spijkerbroek. Er is er een jarig, hoera, hoera! Onder het cellofaanpapier op de schaal ligt een prachtige traktatie met kunstige Bob-de-Bouwer-rozijnendoosjes. Of rupsje-nooit-genoeg-stokjes, gemaakt door een rits druiven te rijgen op satéprikkers, of bananen met servetten om hun nek en oogjes die je alleraardigst aankijken. Er is uitgepakt  – en er is weer een andere ouder afgetroefd. Dit kind heeft serieus de vetste traktatie van het jaar.

Een diepe zucht. Morgen is het mijn beurt. Mijn zoon wordt vijf. Als ik ergens een hekel aan heb, is het wel aan traktaties maken. Als ik al dat moois voorbij zie komen, zakt de moed me in de schoenen. Ik vind er namelijk geen zak aan om dertig van die dingen in elkaar te flansen. Met mijn dochters is het tot nog toe makkelijk geweest. Die zette ik gewoon zelf aan het werk. Ze maakten al een knappe-mannen-traktatie en een lelijke-dieren-traktatie. Ze zochten zelf plaatjes op internet, printten ze uit en plakten ze op een satéprikker om er vervolgens een druif onder te hangen (want het moet natuurlijk wel gezond zijn). Kijk die blobvis, wat een monster. Lachen, gieren, brullen!

Tegendraadse traktatie

Vanmorgen waren we te laat op school. Een beetje bewust, want het bed was erg lekker en ik draaide me om half 8 nog een keer om richting mijn warme mannetje van bijna vijf. Eenmaal opgestaan, ontbeten, en te laat in de klas vraagt de leerkracht aan mijn zoon: ‘Zeg Woest, morgen ben je jarig toch?’ Woest knikt en ik vraag de klas of hij morgen mag trakteren. Ze roepen allemaal: Jaaaaaaaaa!

Ik vraag of ze iets gezonds willen – en het blijft nu stil. Muisstil. Ik vraag of ze frikandellen willen, en er klinkt weer een luid ‘Jaaaaaaaa!’ ‘Of chocoladetaart?’ vraag ik. De kinderen zijn door het dolle heen, ja natuurlijk, chocoladetaart. Dat is lekker! Ik grinnik en vertrek, op zoek naar een taart en dertig vorkjes. Gewoon lekker uit de winkel. Allemaal een hapje. Hoera!

DSC_0079

En als je juist wel zin hebt om je uit te sloven:

Bakfeest

 

Goed zoet: De regenboogtaart zonder geraffineerde suiker

Traktaties voor de bovenbouw

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Rammelaar maken van vilt en hout

Rammelaar maken van vilt en hout

In het artikel over babyspel wordt uitgelicht dat baby's zintuiglijk zich snel ontwikkelen. Deze rammelaar speelt hierop in: het contrast van de materialen hout en wol prikkelt de tastzintuig, de belletjes vanbinnen zijn een aangename verrassing voor het gehoor....

Buitenspeelkeuken: Maak een mud-pie kitchen voor in de tuin

Buitenspeelkeuken: Maak een mud-pie kitchen voor in de tuin

De buitenspeelkeuken uit het artikel 'Een spannende ontdektuin', ook wel mud pie kitchen genoemd, is een grote hit! Veel ouders maakten een mud pie kitchen of hebben er een die ze graag willen delen met ons. Daarom hieronder een foto-overzicht van al die buitenkeukens...

Kerstversiering knutselen met het hele gezin

Kerstversiering knutselen met het hele gezin

Bomen met roze ballen, kunstige kerststukjes, bomen met vlinders en bomen met bloemen. Dansende kerstmannen en bomen volgepropt met slingers. Op de kop hangende bomen en bomen met duizenden lampjes. Glitter de glitter, het kan niet op! De ene boom is nog mooier dan de...

Zevenbladpesto maken

Zevenbladpesto maken

‘If you can’t beat them, eat them’! Het aardbeienbed heb ik vorig jaar handmatig vrij kunnen maken van zevenblad. Jawel, gewoon met de hand, met een schepje alle plantjes, wortels en witte wortelpuntjes er een voor een uitgehaald. Maar tussen de frambozen komt het nu...

Speelklei: gekleurd zoutdeeg maken

Speelklei: gekleurd zoutdeeg maken

Als kind speelde ik vroeger al met zoutdeeg. Heerlijk kneden en vormen maken. Nu maak ik zelf zoutdeeg voor mijn kinderen, maar dan met een twist: kleur! Ingrediënten 100 gr zout 150 ml gekleurd water 200/225 gr bloem halve eetlepel zuiveringszout halve eetlepel olie...

Herfst: 8 x appel

Herfst: 8 x appel

Herfst is appeltijd. Dus verzamelden wij een paar heerlijke recepten en hoef jij alleen je kinderen nog maar aan het schillen te zetten. 8 x appel: Appelchips Supersimpel om te maken en ook nog een tijdje houdbaar. Verwarm de oven op 100 graden. Was de appel en haal...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0