Ooit gingen we al een keer (maar ook weer niet echt) naar Italië. Ook nu brengen we je een heel eind weg terwijl je eigenlijk gewoon thuis bent. We gaan naar Turkije!
Naast zon, zee, opdringerige verkopers en all inclusieve hotels kun je bij Turkije ook denken aan Mozaïek, Henna, Boze ogen en een Fez. Een Fez? Ja, een Fez. Dat is zo’n gek rood hoedje met een kwastje er aan!
Maar je kunt ook denken aan gekruid eten en overheerlijke zoete toetjes!
Om je in Turkije te voelen zet je als eerst een Turks muziekje op. Wanneer je op YouTube ‘Turkse muziek’ intoetst is er genoeg om uit te kiezen. Met sluiers, gemaakt van sjaals of doeken, dans je erop door flink met je heupen te schudden.
Daarna zet je thee, want in Turkije kun je echt de hele dag en overal thee drinken. Feit is wel dat er een hoop suiker in gaat want de thee in Turkije is werkelijk mierzoet! Maar met een stukje Baklava past dat voor een keer perfect. En het moet natuurlijk wel echt lijken.
Baklava
Het mierzoete gebakje, voor bij de muntthee.
Met heel veel vet en gezonde noten En suiker. En honing. Dat ook.
Nodig:
gebak:
300 gram gehakte, ongezouten noten (kan van alles zijn: walnoten, pistache, amandelen, hazelnoten, pecan, paranoten of een mixje)
filodeeg (10 vellen)
kaneel (1 tl) en kruidnagelpoeder (1/4 tl)
3 el suiker
25 gr ongezouten grasboter en 2 el olijfolie (gesmolten)
siroop:
100 gr suiker
4 el honing
sap van 1 citroen met water aangevuld tot 130 ml.
Maken.
Hak de noten fijn, meng deze met 3 el suiker en een snufje kaneel en kruidnagelpoeder
ontdooi het filodeeg onder een natte theedoek.
Neem een vel filodeeg, bestrijk deze royaal met de gesmolten boter en dek af met een tweede vel.
Besmeer ook het tweede vel met de boter.
Leg deze twee aan elkaar geplakte vellen in een ovenschaal, bedek met een laagje noten.
Herhaal dit tot alle 10 de vellen op zijn en eindig met filodeeg.
Snijd het gebak in ruiten of vierkantjes en bak in de oven op 180 graden. Ongeveer een half uur.
Maak ondertussen de siroop door alle ingrediënten 5 minuten te laten koken.
Giet de hete siroop over het gebak direct als deze uit de oven komt (kan een beetje bruisen!).
Laten afkoelen en smullen maar!
Varianten:
Vervang de citroen door 4 el eetlepels oranjebloesemwater door de siroop
vervang de citroen door sinaasappel
kook een sinaasappelschil en een kaneelstokje mee met de siroop
Na de thee en baklava is het tijd om te knutselen.
Boze oog
Omdat het boze oog een nogal negatieve lading heeft, verzonnen we een variant hierop. Het vrolijke oog, dat klinkt al een stuk gezelliger, toch?
Om deze vrolijke ogen te maken moet je eerst op pad om massa’s stenen te zoeken. Als je een grindpad hebt, heb je geluk want dan gris en graai je daar gewoon de allermooiste bij elkaar! De stenen schilder je vervolgens met acrylverf in allerlei kleuren. Wat ook erg leuk is, is om de handen van je kind eerst met verf in te smeren, om vervolgens de stenen er doorheen te laten glibberen.
Zodra de stenen opgedroogd zijn kun je ze met een klein penseeltje gaan versieren.
Als allerlaatste doe je er een laagje vernis over en dan kan je ze overal neerleggen om een vrolijk oogje in het zeil te houden.
Mozaïek
Je kent het wel, Johan Derksen en Rene van der Gijp zijn op TV of je vrouw zit weg te zwijmelen met tranen in de hoeken van haar ogen bij zo’n romantische komedie. Vreselijk, maar nu heb je wel tijd om even dit klusje te klaren. Uit gekleurde vellen papier knip je allemaal vierkantjes. Je hebt er echt heel veel nodig dus niet na 3 velletjes al opgeven.
De volgende dag geef je jou kind een groot vel, een pot lijm en al deze met liefde uitgeknipte vierkantjes. Je kunt van te voren een mooi patroon tekenen, maar je kunt je kind ook zelf laten beslissen hoe al deze vierkantjes op te plakken.
Voor heel geduldige kinderen (en ouders) kun je de vierkantjes lekker klein knippen.
Fez
Een Fez kun je op verschillende manieren maken. Misschien heb je wel een klein rood emmertje, dan ben je lekker snel klaar! Je hoeft er dan alleen nog een zwart kwastje aan te plakken. Maar je kan natuurlijk ook in de weer met rood papier, zwarte wol, elastiekjes en lijm.
Voor je hieraan begint kun je jezelf misschien nog beter afvragen of je hier überhaupt wel zin in hebt. Persoonlijk vind ik het maar een vreemd hoedje en zou ik veel liever een puntmuts versieren. Daarom heb ik besloten dat ik hierover geen uitgebreide uitleg ga geven. Iedere redelijk handige ouder met een minuscuul beetje fantasie kan met zijn kind zo’n hoedje in elkaar flansen. Dus…Zet ‘m op!
Henna handen
We hadden al eerder Henna haren. Henna handen komt eigenlijk op hetzelfde neer: je handen versieren met Hennapoeder. Deze poeder kun je kopen bij de natuurwinkel. Het is erg leuk om het papje te maken met je kind omdat het nogal ruikt. (Sommige vinden het heerlijk ruiken en anderen vinden het stinken) Wanneer je de henna aanmaakt met gekookt water maak het dan niet te dun, want anders loopt het zo van je handen af. Wanneer het papje afgekoeld is kun je met een klein spuitje of een kwastje de handjes van je kind mooi versieren met een patroon. Hierna laat je het geheel drogen in de zon. Na een tijdje kan je kind zijn of haar handen schoonspoelen en het resultaat bewonderen.
Nou, ideeën genoeg om lekker aan de slag te gaan. baþarý! (succes)
Na al dit dansen en geknutsel is het tijd om te eten en uiteraard maak je dan een Turks gerecht!
Kisir
Je hebt nodig:
Kleine bulgur
2 el tomatenpuree
1 Ui
Handje verse peterselie
Zout naar smaak
Theelepel paprikapoeder
Olijfolie
Tomaat
Komkommer
Sla
Giet kokend water op de bulgur zodat het net onderstaat en dek dit af. Fruit ondertussen de ui in de olie, doe de tomatenpuree erbij als ze glazig zijn. Bak dit even en doe dan paprikapoeder en zout erbij. Roer dit goed door elkaar tot een soort saus. Doe de tomatenpureemix bij de bulgur en kneed dit er goed doorheen zodat de bulgur oranje wordt. Doe de peterselie erbij en voeg naar smaak wat zout toe. Knijp de bulgur tot een soort kleine kroketjes en leg deze op een schaal. Snijd de tomaat en komkommer klein en trek de sla los van de krop zodat je grote bladeren hebt. Rol de kisir in een slablad en eet lekker op met de tomaat en komkommer.
Wanneer je heerlijk gegeten hebt ga je lekker de Hammam in. Tover de badkamer, of je opblaaszwembad in de tuin, om tot een badhuis en scrub je benen met echte scrub of gewoon met zand uit de zandbak! Leg stenen op elkaars rug die je eerst op hebt laten warmen op de verwarming of in de zon… En geniet!
Na deze heerlijke Turkse dag lijkt het alsof je een week bent weggeweest!