Tijd om volwassen te worden

door Yvonne Woldberg

Ter gelegenheid van Vaderdag delen we een van de mooiste hoofdstukken uit het boek Vadervuur – volg je eigen opvoedkoers en word de vader die je je kind gunt, van Jeroen de Jong.

In iedere vadertraining die ik geef, zijn er altijd meerdere mannen die aangeven dat ze geen tijd meer voor zichzelf overhouden. Alle tijd gaat op aan werken, zorgen en het huishouden. En vaak verzuchten ze dan iets als: ‘ik ben mijn vrijheid kwijt’, of ‘ik wil mijn oude leven terug’. En dan zeg ik: ‘Ja, die vrijheid ben je kwijt. En nee, je oude leven komt nooit meer terug.’

Op het moment dat je kind geboren wordt, lever je je vrijheid in. Voor een groot deel in ieder geval. De vrijheid die je dacht over te houden, wordt nog minder bij ieder volgend kind dat geboren wordt. Dat is misschien niet fijn, maar het is gewoon zo. Of je het nu wilt of niet.

Tot het moment dat je je eerste kind kreeg, leefde je waarschijnlijk een vrij ontspannen leven. Je had je werk. Je woonde samen met je partner. Er was veel tijd voor jullie tweeën. Tijd voor vakanties en uitslapen in de weekenden. Er was tijd voor jezelf. Om te lezen, films te kijken, je hobby’s uit te oefenen en met vrienden af te spreken. Je leefde het leven van een prins: veel tijd en weinig verantwoordelijkheden.

Inmiddels ligt dat leven achter je. Je bent nu geen prins meer, maar een koning. Een koning heeft wél verantwoordelijkheden: hij is verantwoordelijk voor alles wat er in zijn koninkrijk gebeurt. Hij geeft leiding. Hij zorgt voor de mensen om hem heen. En dat gaat allemaal prima, totdat de koning beseft dat hij eigenlijk veel liever weer de prins wil zijn.

Als je opgroeit draait het leven vooral om jou. Jij ontwikkelt je van kind naar adolescent, jongvolwassene en volwassen man. Beetje bij beetje kom je erachter wie je bent, wat je wilt, waar je blij van wordt en waar je kwaliteiten liggen. Tegen de tijd dat je dertig bent, heb je een redelijk idee van hoe je je leven wilt leven en wat je de wereld te bieden hebt. En zelfs als je dat niet hebt, voel je ergens dat het tijd is om een gezin te stichten.

Het vaderschap is de volgende stap in je ontwikkeling als volwassen man. Al je kwaliteiten, energie en liefde zet je in om bij te dragen aan iets wat groter is dan jij: je kinderen. Het leven draait niet alleen meer om jou. Met je vaderschap zet je de stap van ‘mij’ naar ‘wij’. Je draagt zorg voor de kinderen die jou worden toevertrouwd en door goed voor ze te zorgen, maak je de wereld beter en mooier.

Je leefde het leven van een prins: veel tijd en weinig verantwoordelijkheden.

Dit is een fragment uit het boek van Jeroen de Jong: Vadervuur

In onze maatschappij zijn we maar weinig bezig met echt volwassen worden en een bijdrage leveren aan een groter geheel. Over het algemeen blijven we hangen in het ‘mij’ van onze eigen behoeftes. We willen dat we niets tekortkomen. En voor je het weet zit je in de concurrentiestrijd met je kind. Je wilt dat ze op tijd gaat slapen, zodat jij vanavond nog een uurtje voor jezelf hebt. Of je bent gefrustreerd omdat alle aandacht naar haar gaat en je partner vergeet te vragen hoe
het met jou is. Op die momenten roept de prins in jou om zijn oude, vrije leven.

Veel mannen herkennen dat verlangen naar vrijheid. En het is goed om te erkennen dat dat verlangen er is. Het hoef niet weg, het hoef niet anders, het is er al. Je wilt meer tijd. Je wilt je vrij voelen. En hoeveel je ook van je kinderen houdt, je voelt je soms gevangen en dan wil je het liefst weg.

Het was mooi geweest als iemand vóór de geboorte van je eerste kind tegen je had gezegd: ‘Je tijd als prins zit er bijna op, straks word je koning.’ Een wijze mentor, zoals Gandalf of Yoda. Of je eigen vader. Net als de held in een groot verhaal had je dan vast wat tegengesputterd, maar je had je rol uiteindelijk wel opgepakt. Omdat je wist dat het je roeping was en omdat niets doen geen optie was.

We zijn zo gefocust op alle nieuwe dingen die het leven met onze kinderen ons gaat brengen, dat we vergeten stil te staan om afscheid te nemen van de dingen die we achter ons gaan laten. En hoeveel je ook van je kinderen houdt, je voelt je soms gevangen en dan wil je het liefst weg.

Jeroen schreef jarenlang voor Kiind, zoals deze column over borstvoeding

Vaderschap is afscheid nemen van de jonge man die zijn gang kon gaan. Vaderschap is afscheid nemen van alle tijd die je onbezorgd aan jezelf kon besteden. Vaderschap is afscheid nemen van een leven zonder al te veel verantwoordelijkheden. Vaderschap is afscheid nemen van de prins en van ‘het gaat om mij’. Dat afscheid neem je omdat die fase in je leven klaar is en er nu iets anders van je verwacht wordt. Maar omdat je dat afscheid waarschijnlijk niet genomen hebt op het moment dat je voor het eerst vader werd, zul je het op een ander moment moeten doen.

Nu, bijvoorbeeld.

Vaderschap is afscheid nemen van de jonge man die zijn gang kon gaan.

Je kunt nu terugkijken op het leven dat je had voordat je kinderen geboren waren. Wat waren de mooie momenten? Wat deed je graag? En met wie? Mag je die dingen missen van jezelf? En—al klinkt het wellicht wat zwaar—mag je rouwen om het feit dat die fase van je leven is geweest en niet meer terugkomt? Rouwen is stilstaan bij je gemis, zodat die frustratie of je verlangen naar vrijheid duidelijk zichtbaar kan worden. Je hoef het niet op te lossen. Je snapt nu waar je gevoel vandaan komt. Hou het daar even bij.

Uiteindelijk gaat het verhaal verder. De prins hoef niet dood om koning te worden. Hij trekt andere kleren aan. Hij is vaker thuis dan dat hij de hort op is. Hij pakt zijn nieuwe rol op. De koning is dankbaar voor alle avonturen die hij als prins heeft meegemaakt. De eindeloze vrijheid van de prins komt niet meer terug als je eenmaal vader bent. Maar ook de koning gaat weleens op avontuur uit. En dan neemt hij zijn kinderen gewoon mee.

Jeroen de Jong is de oprichter van De Praktijkvader, een trainingspraktijk voor vaders die vanuit liefde willen opvoeden. De Praktijkvader biedt trainingen voor vaders op het gebied van persoonlijk leiderschap, zowel op locatie als online. Jeroen streeft naar een wereld waarin mannen elkaar inspireren, leren en ondersteunen in hun rol als vader, waarbij moed en humor centraal staan. In zijn boek Vadervuur – volg je eigen opvoedkoers en word de vader die je je kind gunt deelt hij zijn inzichten.

Meer van Jeroen? Hij gaf meerdere expertsessies in het besloten platform van Kiind. Kom erbij in de Kiindspeeltuin, word gezellig lid!

Jeroen heeft een mooie kortingsactie voor alle Kiindlezers. Bestel een gesigneerd exemplaar van het boek op praktijkvader.nl/kiind en krijg ook 20% korting op de Liever de Liefde! Kaartensets voor ouders/stellen die Jeroen samen met zijn vrouw Wendy maakte.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

‘Je hoeft niet altijd consequent te zijn, grenzen veranderen’

‘Je hoeft niet altijd consequent te zijn, grenzen veranderen’

Kiindspeeltuinhost Yara interviewde niemand minder dan kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve. Tischa vertelde de Kiindspeeltuiners alles rondom opvoeden zonder straffen en belonen en er werden vragen gesteld (en beantwoord!) die zeker voor andere ouders ook...

Boekrecensie: Aanraken doe je zo

Boekrecensie: Aanraken doe je zo

Luuk valt en stoot zijn knie op een steen. Opa legt zijn hand op de pijnlijke plek, Luuks knie wordt warm en de pijn verminderd. Deze ‘oude wijsheid’, de aanrakingsmethode blijft in Luuks hoofd zitten en op school test hij deze aanraking uit op andere kinderen en op...

13 kinderboeken over de dood

13 kinderboeken over de dood

Wanneer iemand overlijdt is dat ontzettend verdrietig. Voor kinderen is het daarnaast ook een groot vraagstuk en zelfs een mysterie. Want wat is doodgaan? Wat gebeurt er daarna met je? En hoe ga je om met al het verdriet wat je voelt? Moet je voor altijd verdrietig...

Recensie: Gedichten van een jonge vader

Recensie: Gedichten van een jonge vader

Het is al een tijdje geleden dat ik voor het eerst vader werd. Dat gebeurt je maar een keer. Toen onze tweede geboren was ik het al, maar werd ik het misschien nog ietsje meer. Hoe het is om vader te worden was ik eerlijk gezegd een beetje vergeten. (Niet dat het...

Recensie: Geld, Gezin & Geluk: over consuminderen

Recensie: Geld, Gezin & Geluk: over consuminderen

Consuminderen (vrijwillig of noodgedwongen) is meestal een besluit van de volwassenen binnen een gezin. Economisch gezien heel logisch, maar praktisch gezien helemaal niet zo voor de hand liggend. Kinderen hebben niet alleen vaak prachtige creatieve ideeën, het is ook...

Boek: Groeten uit Transitië

Boek: Groeten uit Transitië

Wil jij de aardkloot een klein beetje liever, mooier en gezonder maken? Ja? Dan wil je 'Groeten uit Transitië' zeker lezen!  Een wormenbak, autodelen en tuinieren op de vierkante millimeter. Het kán wel, een beetje duurzamer leven. Deels terug naar vroeger, en deels...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0