Wat doe je met acht stuiterende zevenjarigen op een verjaardag? Je gaat een middag met ze timmeren!
We hebben voor de zevende verjaardag van onze zoon dit jaar een echt timmerfeest georganiseerd. De inspiratie kwam van een schoolreisje dat zijn klas had gehad naar Spijkerdorp in Drachten. Daar kunnen kinderen vrij aan hutten timmeren, gebouwd van pallets. Spijkerdorp was bezet op de verjaardag, dus hebben we onze tuin omgetoverd tot een privé-spijkerdorp. Lees hoe we dat hebben aangepakt!

Voorbereiden: hout, gereedschap en… EHBO

Natuurlijk is hout noodzakelijk voor een timmerfeest. Aanschaffen bij een bouwmarkt is een kostbare zaak, en eigenlijk ook zonde van het hout. Sloophout is goedkoper en milieuvriendelijker. Je moet het wel even vinden. Ik mocht bij een laminaathandel hun afgedankte pallets ophalen.

We kochten een doos met verschillende soorten spijkers en een met de meest gangbare nagels (achteraf was dit ruim ingeschat, dus voor de komende jaren weer genoeg). Het assortiment bevatte ook erg grote spijkers. Die worden als eerste gepakt, maar blijken ook het moeilijkste in hout te krijgen. Kleine spijkers gaan er gemakkelijker doorheen, maar die sla je dan weer sneller krom. Een aardig leermoment.

Ik wilde toch nog een kleine handzaag hebben: die heb ik gekocht. En voor alle kinderen hebben we een hamer aangeschaft: die ging aan het einde van de middag als kadootje mee naar huis.


We gaan vanmiddag timmeren!

Qua EHBO hadden we ‘vallen en stoten gel’ om gehavende duimen te koelen. En natuurlijk wat pleisters voor het geval dat iemand zich tot bloedens toe zou zagen. Wat gelukkig niet gebeurde.

 

Kosten

Geschatte kosten ca 50 euro:
– Hout: Gratis
– Hamers: 24 euro (8 * 3 euro)
– Spijkers: 15 euro
– Klein materiaal (scharnieren etc): 10 euro
En de extra zaag (20 euro), maar die telt als uitbreiding voor onze eigen gereedschapskist.

De planning

Na het taart eten en de cadeautjes overhandigen, hebben we het thema uitgelegd: We gaan vanmiddag timmeren! Elk kind kreeg zijn eigen hamer (met z’n naam erop) en het feest kon beginnen. Maar niet nadat we enkele regels hadden vastgesteld. Ze zijn tenslotte nog maar zeven.

• Met de hamers alleen op spijkers slaan, en niet op iets anders (zoals bomen, of andere kinderen).
• Niet spijkeren in de bomen en niet in het gras, en spijkers weer opruimen in het bakje
• Zagen mag alleen samen met een volwassene
• Helpt elkander!

We lieten de kinderen kiezen uit twee mogelijkheden:
1) Het bouwen van een hut
2) Het maken van een eigen vogelhuisje of voederplank, ter voorbereiding op de winter en de nieuwe lente

Hut bouwen

Voor de hutten bleek het voor de kinderen nog te moeilijk om zelf een begin te maken. Stond er eenmaal iets dan kwamen de ideeën vanzelf (“we moeten een dak maken” of “er moet een muur komen”). We zorgden voor twee skeletten planken en stukken laminaat aan konden worden vastgemaakt. Laminaat is trouwens best wel hard om te spijkeren, dat je het even weet. De kinderen konden zich naar hartenlust uitleven.

Vogelhuisje timmeren

Voor het maken van de vogelhuisjes lag een bouwtekening van de vogelbescherming klaar. We hadden ook al een voorbeeld gemaakt. Vanwege het zaagwerk bouwden de kinderen hun vogelhuisje samen met een volwassene.

Voederplank maken

Een voederplank is eenvoudig te maken van een oude (brood)plank en enkele latjes. De latjes worden aan de zijkant gemaakt en voorkomen dat brood of zaden te snel van de plank vallen. De plank kan op een paal of een oude boomstam worden geplaats. Voor het monteren ervan kan een gat in de paal / stam worden geboord (10 mm) waarin een keilbout wordt bevestigd en vervolgens vastgedraaid aan de plank. Daarna met tuinbeits de voederplank afwerken om het te beschermen tegen weersinvloeden.

 

Gelukt!

We kunnen wel zeggen dat het feestje erg geslaagd is. Na een pannenkoekenbreak gingen de kinderen weer verder met timmeren en waren niet te stoppen. Zij die een vogelhuis hadden gemaakt, namen dit natuurlijk trots mee naar huis.
Een volgende keer doe ik een paar dingen anders. Ik zorg ervoor dat ik alvast meer pallets gesloopt heb om losse planken/balkjes voor het grijpen te hebben. Nu moest ik dit tijdens de middag doen… want het hout ging er sneller door dan ik had ingeschat. Spijkers waren er wel voldoende.
Als je geen plek hebt voor het bouwen van hutten: nestkasten en voederplanken (zonder de paal) kun je ook binnen maken, of op een balkon! Zagen zal even buiten moeten gebeuren (balkon/terras) maar de onderdelen zijn klein en kunnen prima in huis in elkaar worden gezet. Beitsen komt later wel.
Duidelijke regels hielpen om veilig met het echte gereedschap te kunnen werken. Twee keer moest de “EHBO-post” worden gezocht: een keer viel een plaat tegen een scheenbeen, en een keer werd er op een duim geslagen. Voor deze beperkte schade hadden we vooraf getekend.

http://kiind.nl/article346/

Door Trix Groenboom

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie THUIS! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0