Tips voor het badderen van je baby

door Nelleke Bos

De eerste dagen dat je kersverse baby er is hoef je in feite niets te doen. Jawel, elke luier vraagt om een snelle reactie en een zachte en toch gedegen schoonmaakactie. Maar gebadderd hoeft er in de kraamweek niet. Ook niet als de kraamverzorgster het wel altijd op dag 3 doet.

Een badje kan ook prima in de tweede week van zijn leven

Maak zelf de afweging. Je baby heeft een perfecte natuurlijke huishouding die zijn huid in prima conditie houdt. Het badderen kost veel energie: het lijfje van je baby moet na het bad op temperatuur komen, de huid droogt snel uit, en de meeste energie van de dag gaat sowieso nog zitten in het goed aanhappen, drinken, en mama leren kennen. Een badje kan dus ook prima in de tweede week van zijn leven. Dag 8 is praktisch, want dan kan de kraamverzorgster het een keer voordoen.

De voorbereiding

De meeste baby’s zijn dol op het warme water. Badderen vinden ze heerlijk – het herinnert hun lijf ongetwijfeld aan de baarmoeder. Een compact badje of een emmer kan daarom ook heel fijn zijn, zodat je baby de vertrouwde begrenzing weer voelt. Zorg voor een aangename temperatuur, zowel in huis als in het badje (dit kan met een badthermometer, maar oma’s truc met de elleboog werkt ook). Maak het water 38 graden. Als je de baby nog moet uitkleden na het maken van het badje, dan maak je het water iets heter en check je nog even voordat de baby het bad in gaat. Het badje koelt heel snel af en als het water 36 graden is moet je baby er echt weer uit.

Synthetische stoffen dringen het lijfje van de baby binnen

Leg alles wat je na het bad nodig hebt nu vast klaar. Na het badderen heb je je handen vol aan je baby. Een handdoek, hydrofielluier om ook de plooitjes te deppen, een mutsje omdat zijn natte hoofdje snel afkoelt en schone kleertjes of een omslagdoek. Rompertjes met overslag zijn handig, omdat je je baby dan niet hoeft te pesten met kleertjes over zijn hoofdje.

Badderen

Maak van het badderen een rustig moment. Ook voor jou als ouder is dit een belangrijke tijd. Je leert je baby kennen door hem te verzorgen. Je geeft hem nieuwe ervaringen en kennis over de wereld mee, via jouw verzorgende handen. Ook zul je in de loop van de tijd merken dat je baby steeds meer kan. Soms gaat je baby plotseling staan, wat buiten het bad nog helemaal niet mogelijk is. Ook de slikreflexen werken vaak de eerste zes maanden nog, waardoor je baby nog makkelijk onder water kan zijn, zonder in ademnood te komen. Het badderen kan zo groeien van pure verzorging tot een vast moment van spelen.

Huidverzorging

Zeker voor een nieuw lijfje in het belangrijk om geen producten te gebruiken met chemische stoffen. De huid van een baby is 5 keer zo dun als die van een volwassene en veel doorlaatbaarder. De huid is ook nog niet ‘af’, dat is pas rond het vierde jaar. Daardoor dringt alles wat je op je kindjes smeert of waar je hem in baddert, direct door in de diepere huidlagen en dus in de bloedbaan. Synthetische stoffen dringen het lijfje van de baby binnen en zijn belastend in tegenstelling tot natuurlijke ingrediënten die het lichaam ‘herkent’. Kies daarom bijvoorbeeld voor het Calendula Crèmebad van Weleda. Water droogt de huid een beetje uit, en hiermee blijft deze goed verzorgd. Badder niet te vaak, eens per week is genoeg bij een baby.

Het liefst houd je je partner paraat op het droge

Samen

Heb je een groot bad, dan kun je je baby ook meenemen in bad. Het liefst houd je dan je partner paraat op het droge, zodat die de baby vlot kan overnemen en in een warme handdoek kan wikkelen. Grote broers en zussen kunnen dit moment ook aangrijpen om de band met de nieuwe baby te versterken.

Als je baby in het grote bad gaat, kun je je arm onder het lijfje door halen en dan het meest verre okseltje vastpakken. Zijn hoofd leunt nu op je arm. Beweeg je arm lekker door het water heen. Speel met het water door je kind naar achteren te slepen en daarbij omlaag te gaan en weer verder naar achter omhoog te gaan. Zo blijft je baby heerlijk watervrij. Blijf goed in contact met je baby en check of hij het nog fijn vindt.

Na het badderen

Je baby wordt reuze snel moe, en het is fijn om je baby uit bad te halen voordat de vermoeidheid toeslaat. Het afdrogen en aankleden heeft ook aandacht nodig. Als je baby nog wat energie heeft, kan het heerlijk rustgevend zijn om hem nu te masseren met Weleda Calendula Verzorgende Olie. De aanraking brengt je baby helemaal terug in zijn lijfje. Laat zo min mogelijk huid tegelijk bloot; je baby koelt nu snel af.

Na het aankleden of in een doek wikkelen wil de baby waarschijnlijk een lekkere slok melk. En daarna valt hij waarschijnlijk als een blok in slaap.

Bronnen

‘Time to review newborn skincare’

‘Pressurized liquid extraction-gas chromatography-mass spectrometry analysis of fragrance allergens, musks, phthalates and preservatives in baby wipes’

‘Advies bij babyverzorging’

Deze productie is gemaakt in samenwerking met Weleda, en bevat 100% onze content. We werken alleen samen met toffe duurzame bedrijven waar we volledig achter kunnen staan. Lees hier meer.

Babymassage is rustgevend voor je kleintje

Zo maak je kinderen schoon!

Chemische stoffen doen meer kwaad dan gedacht

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Het effect van cultuur op baby’s en kinderen

Het effect van cultuur op baby’s en kinderen

Culturen verschillen. Elke cultuur heeft een ratjetoe aan opvattingen die van invloed zijn op hoe we met baby’s omgaan. In dit artikel wil ik er een paar uitlichten die effect hebben op hoe we met baby’s en kinderen omgaan, dat zijn ‘mate van contact’ en...

Zo houd je je kind koel in de zomerhitte

Zo houd je je kind koel in de zomerhitte

Een stevige hittegolf hebben we al achter de rug. Hoe was het bij jou? Heb jij je kinderen een beetje door de dagen heen kunnen loodsen? Of waren ze juist heel feestelijk, die zinderende zomerdagen? Voor de volgende hete dagen hebben we de beste tips voor koele...

Wat is reflux en wat kun je eraan doen?

Wat is reflux en wat kun je eraan doen?

Heb jij wel eens van verborgen reflux gehoord? Ik kende het eigenlijk niet. Ja ik had er vast wel eens van gehoord. Maar meer dan wat maagzuur dat omhoog komt was het voor mij niet. Totdat we een kindje kregen met 'reflux'. En dan ook nog eens de verborgen variant....

Baby’s kunnen op het potje plassen

Baby’s kunnen op het potje plassen

Baby’s worden eigenlijk zindelijk geboren. Maar omdat wij de signalen die ze ons geven niet oppikken, zit er niets anders voor ze op dan het in de luier te doen. Maar net zoals baby’s aangeven dat ze honger hebben of ontevreden zijn, laten ze ons ook weten dat ze...

Omring je baby met de veiligheid die er in je buik ook was

Omring je baby met de veiligheid die er in je buik ook was

’Heel ontspannen beweeg ik me in mijn natte  donkere wereld. Ik trappel wat met mijn beentjes door het warme water en ik voel dat ze worden opgevangen door een stevige, zachte wand. Dit is mijn veilige wereld. Samen voelen wij ons één.’ Wat een heerlijk leven heeft je...

6 tips voor zindelijk worden

6 tips voor zindelijk worden

Heeft je kind aangegeven interesse te hebben in plassen op het potje? Blijft de luier steeds vaker droog? Merk je dat hij zich er bewust van wordt dat hij moet plassen of poepen? Of trekt je kind de luier zelf uit? Woohoo! Slingers en trompetten! Dat is meestal het...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0