Tips voor het badderen van je baby

door Nelleke Bos

De eerste dagen dat je kersverse baby er is hoef je in feite niets te doen. Jawel, elke luier vraagt om een snelle reactie en een zachte en toch gedegen schoonmaakactie. Maar gebadderd hoeft er in de kraamweek niet. Ook niet als de kraamverzorgster het wel altijd op dag 3 doet.

Een badje kan ook prima in de tweede week van zijn leven

Maak zelf de afweging. Je baby heeft een perfecte natuurlijke huishouding die zijn huid in prima conditie houdt. Het badderen kost veel energie: het lijfje van je baby moet na het bad op temperatuur komen, de huid droogt snel uit, en de meeste energie van de dag gaat sowieso nog zitten in het goed aanhappen, drinken, en mama leren kennen. Een badje kan dus ook prima in de tweede week van zijn leven. Dag 8 is praktisch, want dan kan de kraamverzorgster het een keer voordoen.

De voorbereiding

De meeste baby’s zijn dol op het warme water. Badderen vinden ze heerlijk – het herinnert hun lijf ongetwijfeld aan de baarmoeder. Een compact badje of een emmer kan daarom ook heel fijn zijn, zodat je baby de vertrouwde begrenzing weer voelt. Zorg voor een aangename temperatuur, zowel in huis als in het badje (dit kan met een badthermometer, maar oma’s truc met de elleboog werkt ook). Maak het water 38 graden. Als je de baby nog moet uitkleden na het maken van het badje, dan maak je het water iets heter en check je nog even voordat de baby het bad in gaat. Het badje koelt heel snel af en als het water 36 graden is moet je baby er echt weer uit.

Synthetische stoffen dringen het lijfje van de baby binnen

Leg alles wat je na het bad nodig hebt nu vast klaar. Na het badderen heb je je handen vol aan je baby. Een handdoek, hydrofielluier om ook de plooitjes te deppen, een mutsje omdat zijn natte hoofdje snel afkoelt en schone kleertjes of een omslagdoek. Rompertjes met overslag zijn handig, omdat je je baby dan niet hoeft te pesten met kleertjes over zijn hoofdje.

Badderen

Maak van het badderen een rustig moment. Ook voor jou als ouder is dit een belangrijke tijd. Je leert je baby kennen door hem te verzorgen. Je geeft hem nieuwe ervaringen en kennis over de wereld mee, via jouw verzorgende handen. Ook zul je in de loop van de tijd merken dat je baby steeds meer kan. Soms gaat je baby plotseling staan, wat buiten het bad nog helemaal niet mogelijk is. Ook de slikreflexen werken vaak de eerste zes maanden nog, waardoor je baby nog makkelijk onder water kan zijn, zonder in ademnood te komen. Het badderen kan zo groeien van pure verzorging tot een vast moment van spelen.

Huidverzorging

Zeker voor een nieuw lijfje in het belangrijk om geen producten te gebruiken met chemische stoffen. De huid van een baby is 5 keer zo dun als die van een volwassene en veel doorlaatbaarder. De huid is ook nog niet ‘af’, dat is pas rond het vierde jaar. Daardoor dringt alles wat je op je kindjes smeert of waar je hem in baddert, direct door in de diepere huidlagen en dus in de bloedbaan. Synthetische stoffen dringen het lijfje van de baby binnen en zijn belastend in tegenstelling tot natuurlijke ingrediënten die het lichaam ‘herkent’. Kies daarom bijvoorbeeld voor het Calendula Crèmebad van Weleda. Water droogt de huid een beetje uit, en hiermee blijft deze goed verzorgd. Badder niet te vaak, eens per week is genoeg bij een baby.

Het liefst houd je je partner paraat op het droge

Samen

Heb je een groot bad, dan kun je je baby ook meenemen in bad. Het liefst houd je dan je partner paraat op het droge, zodat die de baby vlot kan overnemen en in een warme handdoek kan wikkelen. Grote broers en zussen kunnen dit moment ook aangrijpen om de band met de nieuwe baby te versterken.

Als je baby in het grote bad gaat, kun je je arm onder het lijfje door halen en dan het meest verre okseltje vastpakken. Zijn hoofd leunt nu op je arm. Beweeg je arm lekker door het water heen. Speel met het water door je kind naar achteren te slepen en daarbij omlaag te gaan en weer verder naar achter omhoog te gaan. Zo blijft je baby heerlijk watervrij. Blijf goed in contact met je baby en check of hij het nog fijn vindt.

Na het badderen

Je baby wordt reuze snel moe, en het is fijn om je baby uit bad te halen voordat de vermoeidheid toeslaat. Het afdrogen en aankleden heeft ook aandacht nodig. Als je baby nog wat energie heeft, kan het heerlijk rustgevend zijn om hem nu te masseren met Weleda Calendula Verzorgende Olie. De aanraking brengt je baby helemaal terug in zijn lijfje. Laat zo min mogelijk huid tegelijk bloot; je baby koelt nu snel af.

Na het aankleden of in een doek wikkelen wil de baby waarschijnlijk een lekkere slok melk. En daarna valt hij waarschijnlijk als een blok in slaap.

Bronnen

‘Time to review newborn skincare’

‘Pressurized liquid extraction-gas chromatography-mass spectrometry analysis of fragrance allergens, musks, phthalates and preservatives in baby wipes’

‘Advies bij babyverzorging’

Deze productie is gemaakt in samenwerking met Weleda, en bevat 100% onze content. We werken alleen samen met toffe duurzame bedrijven waar we volledig achter kunnen staan. Lees hier meer.

Babymassage is rustgevend voor je kleintje

Zo maak je kinderen schoon!

Chemische stoffen doen meer kwaad dan gedacht

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Een jumpsuit om zelf te maken

Een jumpsuit om zelf te maken

Dit pakje uit één stuk is super handig en comfortabel. Met dit patroon kun je een jumpsuit ofwel kruippakje maken met lange of korte mouwen en pijpen. Nodig • Patroon | koop de papieren versie op groot vel in onze webwinkel! of download het patroon. • tricot (140/150...

Lekker Luierloos: Baby op het potje

Lekker Luierloos: Baby op het potje

Andere termen: Infant Potty Training, Diaper Free, Natural Infant Hygiene, Elimination Communication, Elimination Timing, en de Nederlandse term: Baby Zindelijkheids Communicatie (BZC). Een moeder die borstvoeding geeft communiceert met haar baby door te letten op...

De kracht van wol

De kracht van wol

Wat is er nu fijner dan je kindje omhullen met warme, ademende, beschermende en zachte materialen? Wol biedt dit allemaal en nog veel meer. Graag neem ik je mee in de wondere wereld van wol. Een eventuele wolverslaving na het lezen van dit artikel is overigens wel...

Wat is reflux en wat kun je eraan doen?

Wat is reflux en wat kun je eraan doen?

Heb jij wel eens van verborgen reflux gehoord? Ik kende het eigenlijk niet. Ja ik had er vast wel eens van gehoord. Maar meer dan wat maagzuur dat omhoog komt was het voor mij niet. Totdat we een kindje kregen met 'reflux'. En dan ook nog eens de verborgen variant....

Knuffel en masseer je baby

Knuffel en masseer je baby

Knuffelen, koesteren en strelen: niets is fijner dan je pasgeboren baby dichtbij te hebben. Het is naast genieten voor jullie samen, gewoon van levensbelang voor je baby. Liefdevolle aanraking is essentieel voor een baby om zich goed te kunnen ontwikkelen. Tot rust...

Baby’s kunnen op het potje plassen

Baby’s kunnen op het potje plassen

Baby’s worden eigenlijk zindelijk geboren. Maar omdat wij de signalen die ze ons geven niet oppikken, zit er niets anders voor ze op dan het in de luier te doen. Maar net zoals baby’s aangeven dat ze honger hebben of ontevreden zijn, laten ze ons ook weten dat ze...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0