De herfst is in volle gang. Knus, zeker. Maar buitenspelen kan een grotere uitdaging zijn nu we minder zon zien en wind en regen de boel overnemen. Geen treuriger aanblik dan een moeder met haar peuter in regenpak in een druilerig speeltuintje. Het gras is nat, net als de schommel, de glijbaan is stroef en het klimrek glibberig. Hoe kom je wel aan je frisse neus en buitenspeelplezier?

De glijbaan is stroef en het klimrek glibberig

Omdenken

Zoals de Scandinaviërs zeggen: ‘slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding’. Zo kun je nog een paar slecht-weer-gedachten ombuigen. Kinderen blijken daarbij trouwens de beste helpers. Regen en wind zijn voor hen juist zulke coole speelmaatjes. Waar wij zelf in de eerste plaats denken aan beslagen brillenglazen of natte kleren afstropen na afloop, zijn onze kinderen vooral bezig met de eindeloze mogelijkheden van soppen in de plassen, je paraplu laten varen – of wegvliegen. Met druppels vangen met je mond, je laarsjes vol laten lopen en je windmolentje op volle toeren laten draaien. 

Zoek beweging

Omdat op een bankje genieten van je zand scheppende peuter nu een wat koudere en viezere ervaring wordt, is kiezen voor beweging slimmer. Maak samen fietstochtjes. Vanaf de fase dat je baby sterk genoeg is om in het fietszitje te gaan (dat wil zeggen: als ze zelfstandig tot zit kan komen), kun je beginnen met samen fietsen. Vooral met je kind voorop kun je fietsend een hoop avonturen beleven. Maar ook met de loopfiets, driewieler, step of kinderfiets wordt je wereld groter. Alles met wielen is eigenlijk heel helpend voor het buiten zijn.

Maak er een speurtocht van

Tijd (of zin) om dagelijkse speurtochten uit te zetten hebben de meesten van ons niet. Maar je kunt je kind wel stimuleren om een tochtje naar buiten te maken door van alles wat je ziet zelf aanwijzingen te maken. Dat kan van alles zijn, net wat je kind interesseert. Waar de een vooral enthousiast raakt van wijzen naar eendjes, meeuwen en honden, leeft de ander op bij het speuren naar molshopen en modderplassen, of vliegtuigen en trams. 

Peuters zijn vaak het meest bezig met zichzelf en de dingen die vlak voor hun neus gebeuren, dus opdrachtjes als ‘loop door tot je een herfstblad vindt’, ‘we gaan na de volgende lantaarnpaal de hoek om’ kunnen prima werken. Met iets oudere kinderen kun je ook buitenbingo doen. Wie ziet als eerste een kastanje? Een zwarte kat? Een kabouterhuisje? Of maak een kleurenwandeling: onderweg zoek je tien dingen die bruin zijn. In de volgende straat zoek je vijf paarse dingen en zo verder. 

Je kunt de vondsten ook verbinden aan de route (na de vijf paarse dingen gaan we linksaf!) of aan handelingen (hinkel tot je een kat ziet, en loop achterstevoren als je twee blauwe dingen hebt gezien).

Lifehack: zorg ervoor dat je altijd een draagdoek zoals deze (bijna voor niks als je een abonnement op Kiind neemt) bij je hebt. Zelfs je oh zo stoere kleuter kan onderweg vallen en niet meer verder willen. Of halverwege heus niet meer verder willen fietsen. Met je draagdoek kun je kind of fiets op je rug knopen en probleemloos thuiskomen.

 

 

Bouw een hut

Huttenbouwen blijft een goed idee, in elk seizoen. Beschut en avontuurlijk, hoe je het ook vormgeeft. Door samen iets te bouwen met takken, planken, zeil of wat je maar voorhanden hebt, ben je lekker actief bezig. En misschien kun je er ook zomaar een mini-picknick houden, schuilend in of onder de hut. 

Huttenbouwen nemen we bij Kiind heel serieus. Lees hier waarom.

Speel met licht

Hoe korter de dagen, hoe meer kans je hebt om zelf gekke dingen te doen met licht. Niet voor niets is het lopen met een lantaarn voor Sint Maarten zo geweldig. Dit donkere seizoen leent zich ook voor fietstochtjes met extra lampjes aan, wandelingetjes met een zaklamp, speuren naar sterren en de maan, of een vuurtje in de tuin, met stokken en brooddeeg. 

Grijp altijd je kans

Ook als de ontberingen van herfstig weer niet aan jou besteed zijn, kun je naar buiten. Stiekem zijn er ook in de herfst genoeg uren met lieve zonnetjes. Je moet ze alleen beter in de gaten houden, en gaan zodra het kan. Houd dus zeker de essentials bij de hand, zoals zandspeeltjes, stoepkrijt, bal en bellenblaas. Zodat je niet eerst diep in de schuur hoeft te duiken voordat je buiten bent. 

Lees verder

Het laatste kind in het bos | Louv

Opvoeders en huttenbouwers | de makers van Kiind (alles wat je wilde weten over ouderschap)

Het opvoeders en huttenbouwers doeboek | de makers van Kiind (alles wat je wilde doen om het gezinsleven nog toffer te maken)

Fotografie Nina Olivari

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind lekker gratis. Download editie THUIS! Vol tips om het thuis gezelliger te maken en een paar fijne cocoonweken te hebben.

Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0