8 tips voor het geven van duurzame cadeautjes

door Annemieke Nieborg

Het viel mij op dat het speelgoed van mijn dochtertje een eigen leven leidt. Jammer genoeg niet zoals in Toy Story, maar meer dat de stapel met speelgoed bijna net zo snel groeit als mijn kind.

Cadeaus geven is leuk! Maar hoe winkel je nou voor cadeaus zonder al teveel troep toe te voegen aan de toch al grote hoop zooi op deze aardkloot? En hoe zorg je ervoor dat de ontvanger toch van verbazing en blijdschap zijn kaak op de grond laat vallen? Maak je kinderen duurzaam blij!

1. Koop tweedehands

Het vraagt een beetje planning, maar de beloning zal groot zijn. Als je een paar dagen voor de grote dag op Marktplaats op zoek gaat, dan heb je nog tijd om het op te laten sturen. Voor Sinterklaas wordt hier in huis ‘een paardje dat kan lopen’ gevraagd. Voor 5 euro heb ik een op marktplaats gekocht die er als nieuw uitziet en normaal 28 euro kost. Kosten en zooi besparen geeft een goed gevoel. Ook in kringloopwinkels vind je prachtig speelgoed dat vaak nog voor nieuw kan doorgaan.

2. Denk twintig jaar verder

Waargebeurd; ik zie een geweldig plastic elfje dat ook nog eens kan vliegen in de Action liggen. Ik weet het, dit is níet de beste plek voor duurzaam shoppen. Het kost 3 euro ofzo. Al mijn ‘ikwilhet, ikwilhet, ikwilhet’-signalen gaan af en ik wil het kopen voor mijn dochter. Op dat moment stop ik even en bedenk dat dit vliegende stuk plastic er over twintig jaar nog zal zijn. Is dit speelgoed wat twintig jaar lang goed zal blijven en dat je weer door kan geven? Al snel besefte ik dat speelgoed van deze kwaliteit het waarschijnlijk nog geen jaar volhoudt. Ik leg het weg (knap!).

3. Geef!

Als je kind zijn speelgoed ontgroeit is, kun je het doorgeven. Pot het niet allemaal op voor eventuele nog ongeborenen, maar gun er een ander plezier van. Dit ruimt lekker op. Om met Marie Kondo te spreken: ‘is er iemand die er blijer van wordt dan jij? Geef het weg!’ Mocht je weer een kind krijgen, dan zal er weer nieuw speelgoed in vloedgolven op je afkomen, wees gerust. Als er van één ding op aarde overvloed is, dan is het van speelgoed.

4. Verjaardagsfeestjes

Als mijn dochter uitgenodigd wordt op een feestje, vraag ik meestal vooraf of de ouder het goed vindt wanneer we een tweedehands cadeau geven, omdat er al genoeg speelgoed in de wereld is. De reacties zijn vrijwel altijd positief. Kies wel met zorg, natuurlijk. Je koopt tweedehands vaak iets veel mooiers dan je nieuw voor dat bedrag zou kunnen kopen.

Kies duurzaam en tweedehands

5. Wees lui!

Vermijd speelgoed met meer dan drie onderdelen. Of meer dan één. Als je net zo’n (strategisch) luie ouder bent als ik, dan is opruimen iets wat je het liefst zo weinig mogelijk doet. Die leuke glimmende set met 75 verschillende speelgoedmuntjes? Alles wat ik hoef te doen om dit niet te willen kopen, is me deze muntjes op mijn tapijt voor te stellen.

6. Vermijd speelgoed met een functie

Ken je van dat speelgoed waar je alleen maar op een knopje hoeft te drukken en dat er dan van alles begint op te lichten, te trillen en te bliepen? Zo leuk om te zien, maar uiteindelijk doet het niets voor je kind. Het maakt passief. Ik vind het leuk als speelgoed de creativiteit van mijn kleine prikkelt. Laat dat nou vrijwel altijd speelgoed zijn dat in de basis eenvoudig is. Investeer in basisdingen zoals knutselmateriaal, bouwblokjes en klassiekers zoals Duplo (wat in strijd lijkt met mijn vorige punt, maar Duplo valt buiten alle regels).

7. Speelgoed-schmeelgoed

Deze laatste tip is misschien een beetje saai, want wie houdt er nou niet van de jacht op nieuwe spullen en cadeaus? In feite voegt het meeste speelgoed weinig toe aan het speelgeluk van een kind. Kinderen hebben weinig nodig om hun fantasie de vrije loop te kunnen laten. Het meeste speelgoed is gemaakt voor kortstondige prikkeling van de zintuigen. Probeer daar doorheen te kijken en investeer in klassiekers. Denk aan lego, stokpaardjes, puzzels, klei, etcetera. Vermijd in alle gevallen álles van Elsa en Anna. Nee grapje (en dit is mij ook niet gelukt). Laat je niet gek maken. Kies duurzaam, tweedehands en vermijd de trends. En geniet wel van de glimmende ogen van je kinderen.

8. Speelgoedloze cadeaus

Geef je kind ook mooie kleding of een kinderboek. En houd je huis minimalisch door kaartjes voor een belevenis zoals een theatervoorstelling, de dierentuin of een grote speeltuin te geven. Of geef een heel persoonlijk cadeau: geef je kind een (tweedehands) MP3-spelertje met daarop haar favoriete verhalen, voorgelezen door opa’s, oma’s, vrienden en geliefden.

Mooi spul zonder zooi vind je hier!

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Column: Tweedeling

Column: Tweedeling

Het gebeurde ergens rond de eerste verjaardag van onze zoon. “Zo, en wanneer komt de tweede?" Mijn man en ik keken elkaar die allereerste keer vertwijfeld aan. Het was een onderwerp waar we serieus nog niet over hadden nagedacht. Ons leven liep lekker, we...

Column: Veranderd lichaam

Column: Veranderd lichaam

Door een zwangerschap krijg je vaak een veranderd lichaam. Tirza kijkt terug op haar lichaam in de kraamtijd van haar tweeling. Ik pak een kraamverband om bloed op te vangen en kies een stevige, grote onderbroek voor steun. Daarna pak ik een trombose-spuit. Na de...

Column: Geen hulp nodig

Column: Geen hulp nodig

Wankelend kwam ze aan gelopen. Haren in een keurige, spierwitte bob. Zonnebril in het kapsel. Een zilvergrijs satijnen tuniekje, waarin haar dunne, door ouderdom ingeteerde benen nóg bruiner leken. Ik weet niet of ze klein was of klein leek, zo krom liep ze. Ze deed...

Consultatiebureau, gebruik de groeicurve van de WHO!

Consultatiebureau, gebruik de groeicurve van de WHO!

Er is iets mafs met onze groeicurve: deze laat totaal niet laat zien wat een gezonde groei is. De gegevens die hierin opgenomen zijn, zijn van de groei van zo'n tienduizend kinderen in ons land. De laatste meting was in 2010. (Hoe de groeicurvegetallen precies...

Bevallen met respect

Bevallen met respect

Bevallen is oer. Bevallen is kwetsbaar. Bevallen gaat over kracht, intimiteit, respect. Respect voor de natuur, respect voor de wijsheid van de baby en de moeder die samenwerken bij het bevallen, en voor de wijsheid van degene die de vrouw ondersteunt bij het...

Column: Decemberzorgen

Column: Decemberzorgen

De decembermaand is bij uitstek een maand vol cultuur en tradities en brengt dus een aantal toekomstige dilemma’s mee voor ons. Want welke tradities uit Nederland zijn zo leuk dat we ze per se mee willen geven aan onze mini-expat en welke lokale tradities zijn...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0