Pasgeboren ouders: tips voor een goede nachtrust

door Irene Swinkels

Als ouders van een pasgeboren eerste kindje ga je naar ongekende hoogtes en dieptes. Om zo ontspannen mogelijk te wennen aan je nieuwe leven, wil je de nachten zo geruisloos mogelijk laten verlopen. Goede nachtrust is onbetaalbaar! Met deze tips, die mij als alleenstaande moeder heel erg hebben geholpen, zorg je voor zo min mogelijk stress in de nacht én dus een zo goed mogelijk begin van de dag. Jij optimale rust en je kindje optimale aandacht, voeding én slaap! Op naar de ongekende hoogtes van het ouderschap!

Samen slapen

Je baby wil niets liever dan dag en nacht zo dicht mogelijk bij je zijn. En waarom zou dat niet kunnen? Als je voldoende maatregelen neemt om je bed en de omstandigheden veilig te maken, is dit het beste dat je jezelf en je kindje kunt bieden. Veilig samen slapen betekent in ieder geval dat je niet rookt, drinkt of drugs gebruikt en daarna naast je baby gaat liggen. Het is daarnaast veiliger om grote kussens en dekbedden te verwijderen, een stevig matras te gebruiken.

Samen slapen is een van de beste beslissingen die ik heb genomen. Het grootste voordeel zit in het feit dat je er niet uit hoeft ‘s nachts. Je kunt in bed voeden, troosten en eventueel verschonen. Je kindje voelt zich geborgen en veilig en er is niets zo heerlijk als ‘s ochtends wakker worden naast je heerlijk ruikende baby.

Vind je het eng om naast je pasgeboren kwetsbaarheid te liggen? Leg je baby de eerste paar nachten op een kortharig schapenvachtje en wen aan de geluiden en de bewegingen van je kind. Het kostte mij een paar nachten om mezelf ervan te overtuigen dat ik echt niet op mijn zoon zou rollen en dat het erg prettig is om de signalen van hem te horen, voordat het noodsignaal van nachtelijk huilen klinkt. Vertrouw op je moederinstinct en je zult merken dat je vaak net vóór je baby wakker wordt.

Buiten alle voordelen die samen slapen biedt, hoef je je niet druk te maken over de aanschaf van ledikant of wieg en ook niet over het behang in de babykamer.

Borstvoeding op verzoek

Door de combinatie voeden op verzoek met samen slapen zijn mijn zoon en ik zo harmonieus op elkaar afgestemd, dat ik echt het gevoel heb dat de natuur het zo bedoeld heeft. Met een beetje geluk gaat het voeden al snel zo gemakkelijk dat jullie bijna direct na het aanleggen weer in slaap vallen. De baby laat vanzelf los.

Als je op verzoek voedt, hoef je geen wekker te zetten. Bij de eerste kik die je kleine geeft, kom je nog half slapend in actie. De baby wordt hier zelf amper wakker van, want zij kan al slapende drinken bij je. Je kunt liggend op je zij voeden, een relaxte houding die vooral bij het nachtvoeden weinig van je vergt. Vertrouw erop dat je baby voldoende binnenkrijgt, ook al valt zij in slaap aan de borst. Je baby krijgt de kans om in alle rust lekker bij te tanken. Bovendien is vaak drinken goed voor de melkproductie op lange termijn.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Zorg dat je voor je naar bed gaat alles op je slaapkamer in gereedheid hebt: een schone luier, billenpoetsertjes, een flesje water. Op deze manier hoef je als je borstvoeding geeft er alleen maar uit als je zelf hoge nood hebt. Ook flesvoeding kun je een heel eind voorbereiden. Zet een thermoskan met warm water, een flesje met koud water, de fles en containertjes met voeding op je nachtkastje en je hoeft er niet meer uit.

Verschoon een luier alleen bij échte nood, dat wil zeggen als je baby last heeft van een vieze luier en daar wakker van wordt. ‘s Nachts verschonen zorgt voor veel onrust en stress bij je baby, waardoor het in slaap komen erna lastiger zal gaan.

Zelf zorg ik altijd dat ik mentaal ook voorbereid ben op de nacht: ik bouw de dag bewust af. Het zorgt ervoor dat ik gemakkelijker en meer ontspannen inslaap en me minder erger aan eventuele nachtelijke verstoringen. Ook voor je kindje geldt dat de dag rustig afbouwen een meer ontspannen begin van de nacht geeft.

Hoewel ik het soms lastig vind om te kiezen tussen vrije tijd voor mezelf in de avonduren en slaap pakken, word ik door het laatste vaak beloond. Door op tijd naar bed te gaan en rust te nemen, kan ik overdag meer aan.

Licht in de duisternis

Een nachtlampje dat zorgt voor flauw licht in de slaapkamer of de gordijnen een klein stukje open: net genoeg om de kleine goed aan te kunnen leggen en om je flesje water te grijpen. Goed aanleggen zorgt ervoor dat de baby effectief drinkt en je geen last krijgt van pijnlijke tepels. Bovendien hoef je ’s nachts geen lichtje aan te knippen, zodat jullie geen wakkermakende lichtprikkels krijgen.

Loslaten!

Laat de tijd los, laat schema’s los en laat los wat anderen denken en vinden. Voor mij was dat een erg belangrijke stap. Ik vond het best moeilijk om tot dit punt te komen, want in moederland lijkt iedereen het beter te weten dan jijzelf.

Kijk niet op de klok bij het wakker worden voor voeding, bij krampjes of voor je eigen toiletbezoek. Het is altijd heel laat. Dat zal je alleen maar frustreren en de negatieve gedachten hebben wellicht invloed op het weer in slaap vallen. Laat de tijd gaan en verzet je niet. Geniet van je lekkere luiertijd met je kleine spruit op de ochtenden dat je niets hoeft. Er is niets zo heerlijk als samen knuffelen in bed!


Laat los wat anderen denken en vinden

Schema’s zijn niet belangrijk, omdat de natuur ze helemaal niet nodig heeft. Dit geldt voor schema’s rondom borstvoeding, maar ook bedtijden. Eraan vasthouden – tegen de natuur in –  werkte voor mij erg onrustig. Op de momenten dat je geïrriteerd raakt doordat iets niet in het uitgedachte schema past, zal je baby dit direct spiegelen en meer onrust teruggeven. Kijk naar je kindje en leer wanneer het haar bedtijd is door de signalen die zij afgeeft. Door flexibel te zijn, bewaar je de rust.

Anderen weten het niet beter. Jij bent ouder en je doet wat je kunt met jouw kennis en vanuit jouw idealen, om zo gemakkelijk mogelijk door de babytijd te raken, met alle liefde voor jezelf en je baby.

Omarmen met liefde

Nachtelijk huilen: krampjes, tandjes, verkouden, angstig, pijn, warm, koud? Wie zal het zeggen? Elke ouder herkent de machteloosheid bij een ontroostbare baby. Vooral ‘s nachts, als heel de wereld slaapt en het gehuil door merg, been en alle muren heendringt. Je baby doet dit niet om jouw nachtrust met bruut geweld te verstoren. Je baby heeft je nodig. Kijk of je het simpel kunt oplossen. Dat kan natuurlijk alleen als jij invloed kunt uitoefenen: te warm, te koud, honger of een vieze luier. Maar daarna houdt het zo’n beetje op!

Denk niet te veel na over een oplossing, maar berust in de situatie en inhaleer het verdriet van je kindje met liefde. Pak je baby in je armen en geef toe aan haar behoeftes. Rondlopen met je baby lijkt voor de baby het meest op de paradijselijke tijd in de baarmoeder en zal waarschijnlijk troost bieden. Het ligt niet aan jou, en ook niet aan je baby’tje.

Geniet!

Het is heerlijk om ouder te zijn! Alle clichés zijn waar: het vliegt voorbij en de momenten komen niet meer terug. Misschien zul je wensen dat een negatief moment snel voorbij gaat, maar bedenk dat een baby’tje nog maar net op aarde is geland. Geniet ook van de momenten dat je met compassie het verdriet van je baby mag omarmen.

Je baby laten huilen, is dat nou echt zo erg?

Lees meer:

Boek: Three in a bed – Deborah Jackson

Artikelen: Bedsharing promotes breastfeeding – James J. McKenna

Babies need their mother beside them – James J. McKenna

The baby is the book – Jan Hunt

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Waarom samen slapen met je baby juist veilig is

Waarom samen slapen met je baby juist veilig is

Samen slapen, een thema omgeven door angst en onduidelijkheid. Christel Rengers stak voor Kiind haar licht op bij een expert: lactatiekundige Marianne Vanderveen-Kolkena, vertaler van James McKenna’s ‘Slapen met je baby’. SLAAP JIJ ALLEEN? Slaap jij met je...

Naast wie word jij het liefste wakker?

Naast wie word jij het liefste wakker?

Samen slapen, veel mensen doen dat, al geeft lang niet iedereen het toe. Als ouder voel je intuïtief dat het goed is voor je kinderen. Het grootste struikelblok blijkt eigenlijk dat een standaard bed te klein is om je kinderen bij te proppen. De ouders die het meest...

Doorslapen is niet normaal voor baby’s

Doorslapen is niet normaal voor baby’s

In vakblad Vroeg kwam Eline Moller aan het woord. Ze doet onderzoek naar huilen en slapen bij baby's: In ons onderzoek gebruiken we elementen van de Happiest Baby-methode van de Amerikaanse kinderarts Harvey Karp, autoriteit op dit gebied. Bij deze methode worden...

Kinderen willen samen slapen

Kinderen willen samen slapen

Ken jij kinderen die graag alleen in bed liggen? Kinderen van nul tot, pak hem beet, acht jaar die zuchten van ‘Yes, ik hoef niet bij mijn ouders!’? Baby’s die heerlijk de nacht doorslapen in hun wiegje aan de overkant van de gang? Nee? Dat dacht ik al. Oh, ze zijn er...

‘Het hele bed vol dekens, kussens, kruiken en lijfjes’

‘Het hele bed vol dekens, kussens, kruiken en lijfjes’

Bij mijn voeten kriebelen kleine kindertenen. Mijn benen zitten muurvast gevlochten in kleuterbenen. Het hele bed ligt vol dekens, kussens, kruiken, lijfjes en ledematen. Rechts van mij draait Layla zich om en vraagt met slaperige doch dwingende stem of ze in mijn arm...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0