Vorig jaar kwam je nog weg met snoezige egelbroodjes of Rupsje Nooitgenoegfruitringen, maar helaas. Je kind vindt het niet stoer meer. Het chipszakjestijdperk is aangebroken. Of nee, houd hoop! Hieronder hebben we de stoerste, relatief niet-zo-heel-erg-ongezonde traktaties gebundeld. En, ook zeer geschikt voor de leerkracht!
Zelfgebakken groentechips
Groentechips kun je van allerlei groentesoorten maken: cassave, bieten, raapjes, wortel, pompoen, pastinaak.
Snijd de schil van de groente, snijd de groente in dunne plakjes met een schaaf, bestrooi ze met een beetje zout en leg de schijfjes gedurende een half uur op een handdoek of keukenpapier om het vocht er uit te laten lopen. Dep het zout er af met keukenpapier. Leg de schijfjes naast elkaar op bakpapier, besprenkel ze met olijfolie en bak ze ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden. Houd de groente goed in de gaten; sommige groenten hebben langer nodig dan anderen.
Doe de groentensoorten bij elkaar. Je kunt er simpelweg zout op doen, of zelf kruidenmixjes maken met cayennepeper, paprikapoeder of knoflookpoeder, of rozemarijn, peterselie, oregano of bieslook.
Print de zakjes van dit patroon: appeltjeszakjes / motorzakje / bloemenzakje. Of maak een zakje van een koffiefilter, doe de chips in een servet of serveer ze in een papieren bekertje. Zo maak je je eigen pastinaakpaprikachips of casavecayennechips!
Zoete gebitjes
Enge traktaties worden ook nog in de bovenbouw gewaardeerd. Maak eetbare lijm door een poedersuiker met een beetje water te mengen. Snijd rode appels in partjes, bestrijk een kant van een appelpartje met de lijm en plak hier zes mini-marshmellows op. Bestrijk een tweede partje aan een kant en plak deze er bovenop. Klaar is de eerste mond! Doe dit nu een keer of twintig.
Chocobanaanlolly
Regel ijsstokjes -vaak te koop in de hobbywinkel- of koop zoethout. Snijd bananen in twee stukken. Prik deze met de doorgesneden kant aan het stokje. Smelt pure chocolade door het langzaam au bain marie te verhitten (water in een pan en een kom met chocolade hierboven laten hangen, blijf rustig doorroeren). Giet de chocolade over de bananen of dip de bananen in de chocolade. Eventueel kun je hier, voor een extra feestelijk effect, gekleurde hageltjes overheen strooien. De chocolade wordt hard als het koud wordt, dus bewaar de lolly’s even in de koelkast.
Hartige kaasmosterdmuffins
voor ongeveer 35 mini-muffins:
225 g zelfrijzend bakmeel
50 g roggemeel
1 theel. bakpoeder
1/2 theel. natriumbicarbonaat (ook wel zuiveringszout genoemd)
1 theel. zout
125 g + 25 g oude kaas, geraspt
2 eetl. milde mosterd
6 eetl. olijfolie
150 g yoghurt
1,25 dl volle melk
1 ei
2 eetl. Worcestershire sauce
een handvol pompoenpitten
bakblik voor mini-muffins met papieren bakvormpjes
Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng het zelfrijzend bakmeel met het roggemeel, bakpoeder, natriumbicarbonaat, zout en 125 gram geraspte kaas met een vork in een grote kom. Houd 25 gram geraspte kaas achter voor de garnering. Meng in een andere bak de mosterd, olijfolie, yoghurt, melk, ei en Worcestershiresauce. Giet dit mengsel bij de droge ingrediënten en roer alles kort door elkaar met je vork. Laat het beslag gerust klonterig.
Doe het beslag met een theelepel in de vormpjes die je in het bakblik hebt klaargezet. Strooi er wat kaas op en leg op elke muffin een paar pompoenpitten. Bak de muffins 15 minuten. Serveer eventueel met een vrolijk vlaggetje of parapluutje.
Zoete fruitschelp
Maak zelf tortilla’s met een diameter van tien centimeter met dit recept of koop de kleinste maat in de winkel.
Zet een muffinvorm ondersteboven en duw de wrap in de open ruimte, zodat het de vorm krijgt van een vierpuntig bakje. Gebruik een kwast om de wrap met een beetje olie in te vetten en bak ze tien minuten op 180 graden.
Meng in de tussentijd yoghurt met mascapone, snijd peer (in de herfst) of aardbeien (in de zomer) in stukjes, meng dit en eventueel het sap van de vrucht, met het roommengsel en snipper hier wat munt overheen. Gebruik lekker veel fruit! Uiteraard kan dit ook met passievrucht, sinaasappel of bosbessen. Varieer er op los met de fruitschelp!
Appeltaartje in appel
Zorg voor appels met een stevige schil. Snijd de top van de appel af (het steeltje plus een centimeter extra) en hol de appel, zo goed en zo kwaad als het gaat, met een stevige lepel uit. Wat je uit de appel gehaald hebt, snijd je in stukjes. Meng dit met kaneel, rozijnen, gehakte pecannoten en honing. Maak een simpel deeg van meel met boter en suiker, rol dit uit en snijd het in reepjes. Maak hier een raster van op de appels, besrtijk dit met losgekopt ei en doe de appelige appeltaartjes tien minuten in een voorverwarmde oven op 170 graden. Uiteraard kun je ook andere noten gebruiken, een ander zoetmiddel of de rozijnen weglaten.
Mini-pizza’s
voor ongeveer 18 stuks
250 g bloem
160 ml lauwwarm water
7 g verse gist of 3 g gedroogde gist
25 g olijfolie
1 theel. zout
300 g passata
1 theel. oregano
snufje zout en peper
1 kleine courgette, in schijfjes en in reepjes
1 ui, in halve ringen
1 rode paprika, in kleine blokjes
Los de gist op in het water. Meng de bloem met het zout in een kom. Roer de olijfolie door de bloem. Voeg het water toe en roer goed door. Stort het deeg op een werkvlak en kneed het deeg 5 minuten goed door. Het is niet erg als het in het begin wat plakt, dat komt goed als je het wat langer gekneed hebt.
Maak een bal van het deeg. Bestrooi het deeg met een beetje bloem en leg de deegbal in een kom. Dek de deegbal losjes af met een stuk plastic folie. Laat het deeg 1,5 uur rusten. Of de hele nacht. Dat is nog lekkerder.
Maak ondertussen de tomatensaus. Laat de passata een kwartier op zacht vuur inkoken met de oregano en een snufje zout en peper. Laat de tomatensaus een beetje afkoelen. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bestrooi een werkvlak met wat griesmeel of bloem. Rol het deeg erop uit tot een grote platte koek van een paar millimeter dik. Steek met een glas cirkels uit het deeg. Leg de cirkels op een met bakpapier beklede bakplaat. Smeer wat tomatensaus over de cirkels en beleg de tomatensaus met verschillende ingrediënten. Bijvoorbeeld schijfjes courgette, blokjes paprika of halve uiringen. Bak de mini-pizza’s in 15 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
Je kunt ook opgerolde pizzahapjes maken. Rol het deeg in dat geval tot een lange lap van 20 centimeter breed. Doe de ingrediënten zoals hierboven er op, en rol de pizza over de breedte. Snijd stukken van vier centimeter.
Leg de minipizza’s of pizzarolletjes op bakpapier in de oven en bak ze een kwartier in een voorverwarmde oven op 180 graden.
Chocoladerotsjes
Neem ongezouten pinda’s en/of noten naar keuze. Gebruik 250 gram noten op 500 gram chocolade. Maak ze fijn in een keukenmachine of leg ze onder een theedoek en sla er op met een hamer of deegroller. Smelt pure chocolade au bain marie zoals bij de chocobanaanlolly beschreven is en voeg de noten toe. Eventueel kun je hier nog een handje rozijnen bij doen. Laat dit nu een kwartier afkoelen. Schep steeds een eetlepel mengsel op een vel bakpapier en laat alles afkoelen in de koelkast. Je kunt er ook voor kiezen om noten heel te laten en te overgieten met chocolade. Dit is bijvoorbeeld erg lekker met hazelnoten of pecannoten!
Vruchtenroompudding in sinaasappel
Snijd perssinaasappelen open en pers ze uit. De helften zijn de serveerschaaltjes. Doe, voor twintig traktaties, vier bananen of twee mango’s in de blender. Meng hier 10 eetlepels sap met 1 kilo (twee bakjes) mascapone doorheen. Doe het mengsel in de sinaasappel. Je kunt het versieren met een schijfjes banaan, een partje sinaasappel of een feestelijk parapluutje!
Stoer en niet zo heel erg ongezond!
Zelfgemaakte ijsjes
Op een warme dag is ijs het lekkerst. En gelukkig is het heel simpel te maken: pureer fruit, voeg wat water of sap toe en bevriezen maar. Met ongepureerd fruit krijg je ook een leuk effect, bijvoorbeeld franbozen of besjes. Voeg hier appel- of bessensap en toe. Of maak ijs met yoghurt.
Chocococohapjes
Snijd bananen in partjes, zodat ze ongeveer even dik als breed zijn. Rol de banaanstukjes door cacaopoeder, schud dit uit en rol het door cocosschaafsel. In plaats van banaan kun je ook blokjes mango of peer gebruiken.
Choco-appels
Koop de kleinste appels die je kunt vinden of kies voor ander fruit zoals pruimen. Steek ze op een satéprikker, smelt chocolade au bain marie, zoals uitgelegd bij de chocobanaanlolly’s, en doop de appels kort in de chocolade. Laat ze op de koudste plaats in huis afkoelen, kijk of ze in de koelkast passen. Je kunt er ook voor kiezen om de appels niet aan een prikker te doen, maar aan hun steeltje in de chocolade te dopen.
Pompoenpudding
Snijd een kilo pompoen in stukken en kook deze een kwartier. Giet het water bijna helemaal af, voeg vier eetlepels gembersiroop en een snufje kaneel toe, en pureer de pompoen. Voeg een halve liter melk toe en breng het opnieuw aan de kook. Haal de vanille uit een vanillestokje, doe dit bij de pompoen en breng het een derde keer aan de kook. Giet het in stevige muffinvormpjes, een halve uitgeholde sinaasappel, papieren bekertjes of schone glazen potjes en laat het afkoelen in de koelkast. Versier met bloemetjes, uit eetpapier geknipt.
Kaasstengels
Voor de snelste versie gebruik je een pakje roomboterbladerdeeg (margarine is natuurlijk vies). Verwarm de oven op 200 graden. Ontdooi de bladerdeeg en klop een ei. Smeer de bladerdeegplakken in met ei. Rasp hier kaas over. Oude kaas is lekker pittig. Strooi er eventueel wat tijm of oregano overheen. Leg hier een tweede bladerdeegplak op en snijd het geheel in zes repen. Draai ze, zodat je gekrulde stengels krijgt. Doe ze op bakpapier in de oven.
In plaats van bladerdeeg gebruiken kun je ook brooddeeg klaarmaken. Rol dit uit tot een lap van 1 cm dik en snijd hier repen uit van 2 centimeter breed uit. Bestrooi met kaas en kruiden, draai de reep en bestrijk het met losgeklopt ei. Bak ook deze versie 10 minuten op 200 graden.
Roze bietenpannenkoekjes
Kook 1 kilo bietjes in stukken, tot ze zacht zijn. Laat ze afkoelen en haal de schillen er van af. Pureer de bietjes en voeg 250 gram meel naar keuze toe. Roer hier met een garde drie eieren door en voeg water toe tot het mengsel net zo vloeibaar is als normaal pannenkoekbeslag. Gebruik een kleine koekenpan, omdat de pannenkoekjes iets sneller breken. Bak de pannenkoeken en bestrooi ze met poedersuiker, of met geraspte appel en amandelschaafsel.
Aangezien je kind meestal níet jarig is: deze traktaties kunnen natuurlijk ook gemaakt worden op een regenachtige zondag of voor een zomerse picknick!
Er staan nog veel meer traktaties op Kiind:
Zomerse traktaties
Gezonde traktaties
Zin in meer toffe ideeën? Bestel ons megadikke boektijdschrift Opvoeders en huttenbouwers! 250 fullcolourpagina’s voor maar 15 euro! Het perfécte cadeau voor jezelf of iemand anders.