Triple P kritisch bekeken

door Christel Rengers

 

Posters naast provinciale wegen moedigen je aan om als ouder vooral positief te blijven. Op het consultatiebureau krijgt elke ouder die een tikkeltje verwilderd binnenkomt een vrolijk gekleurd foldertje mee. Opvoedcursussen schieten als paddenstoelen uit de grond. Bij scholen en dagverblijven zijn busjes gesignaleerd. De grote Triple P campagne is een feit en trekt door heel Nederland en België. Maar hoe positief is Positief Opvoeden?

Triple P of ‘positief opvoeden’ wordt door de overheid aangegrepen als methode om ouders te verstevigen in hun opvoedcapaciteiten. Positief Opvoeden kent een aantal basisprincipes:

  • Kinderen een veilige en stimulerende omgeving bieden
  • Kinderen laten leren door positieve ondersteuning
  • Een aansprekende discipline hanteren
  • Realistische verwachtingen hebben
  • Goed voor jezelf zorgen

Zo op het eerste oog een hele zinnige fundering voor de opvoeding. Zo logisch, dat je je bijna gaat afvragen waarom we daar een campagne voor nodig hebben. En hoe wordt deze vanzelfsprekende basis eigenlijk geconcretiseerd?


In steeds meer onderzoeken wordt gesteld dat straffen en belonen geen positieve invloed hebben

De kosten van Triple P

Het Positief Opvoeden wordt gefinancierd door de overheid. Hiervoor krijgen we vele opgeleide triple-p-coaches met ieder net zoveel cursussen, een massamultimediale informatiecampagne en een hoop gevraagd én ongevraagd advies. Daarbij de belofte van meer zelfverzekerde ouders en minder gezinnen die gebruik zullen maken van jeugdzorg. Maar het is ook een vorm van overheidsbemoeienis in je opvoeding voor een exorbitant bedrag. Want Triple P is duur, ook aan opvoeding kun je veel geld verdienen weet inmiddels professor Matthew R. Sanders, de oprichter van het opvoedprogramma. In de Belgische Humo was al eerder te lezen dat de oprichter er een beschermd merk van heeft gemaakt. Dit houdt in dat het bedrijf, wat Triple P inmiddels geworden is, er heel veel geld aan verdient. Voor elke vertaling en uitbreiding van het programma moet toestemming worden gevraagd.

Voor iedereen?

Het aantrekkelijke van Triple P is dat het een vrij simpel te volgen stappenplan is. Dit maakt het gemakkelijk aan te leren aan opvoed-ondersteuners en ouders. Het heeft als nadeel dat de kans bestaat dat er niet meer voldoende gekeken wordt naar het kind en de situatie. Je zou je kunnen afvragen of je met zo’n ‘one size fits all’-benadering wel het beoogde effect bereikt. Het onderzoek naar de werking van Triple P gaat voornamelijk over middenklasse gezinnen. Terwijl de methode gepresenteerd wordt als een opvoedmethode voor elk gezin. Bij elk niveau van ondersteuning worden dan ook dezelfde principes gehanteerd, ongeacht de problematiek of dynamiek van het betrokken gezin. Het is een vastgesteld stappenplan waar niet van afgeweken mag worden omdat het anders niet ‘werkt’.

Inhoudelijk positief?

Triple P noemt men in Nederland ‘Positief Opvoeden’. Dat willen we natuurlijk allemaal, ook voor onze kinderen: positief door het leven. Dit wordt als opvoedhandvat vertaald naar: je kind positieve aandacht geven wanneer het gewenst gedrag vertoont en negeren wanneer het kind ongewenst gedrag vertoont. Er zijn echter steeds meer onderzoeken bekend die stellen dat het straffen (of negeren) en belonen geen positieve invloed hebben op kinderen en de relatie tussen ouder en kind. Bovendien is deze methode niet bepaald vernieuwend of braanbrekend. We kennen allemaal Pavlov’s Hond nog wel (rond 1890).

Het negeeradvies wordt bovendien ook ingezet om gewenst gedrag te trainen bij babytjes. Een Triple P poster stelt: ‘Geef vooral positieve aandacht als uw baby niet huilt’. Daarmee wordt geïmpliceerd dat je een baby die huilt of ander niet-gewenst gedrag vertoont (en dat is dus arbitrair want een ouder zal maar net zijn/haar dag niet hebben, of zelf niet realistische maatstaven stellen) maar moet negeren. Er wordt niet gesproken over de achterliggende reden waarom de baby huilt. Dat is bewezen slecht voor een baby: responsief ouderschap is enorm belangrijk voor de hersenontwikkeling van een baby. Het doet denken aan de omstreden conceptrichtlijn voor huilbaby’s van enkele jaren geleden, die door tegenstanders ook wel de ‘kookwekkermethode’ wordt genoemd. Het Nederlands Instituut van Psychologen ging hier toen al openbaar tegenin. Het nalezen van de speciale Triple P informatiefolder over huilen onderstreept de overeenkomsten met de conceptrichtlijn voor huilbaby’s. Deze zou officieel van de baan zijn vanwege de controverse. Het heeft er de schijn van dat de richtlijn toch via een achterdeur ingevoerd wordt.

Triple P benoemt ook punten die zonder meer positief uit te leggen zijn. Bijvoorbeeld het besteden van tijd en aandacht aan je kinderen, praten met je kinderen en het tonen van genegenheid. Ze leggen de nadruk op het aanleren van nieuwe vaardigheden en gedrag door voorbeeldgedrag, vragen en vertellen. Maar zijn deze punten niet al bekend bij veel ouders en hopelijk bij alle opvoeddeskundigen? Is het werkelijk nodig een kostbaar programma in te voeren dat niet zonder meer onomstreden is en bovendien een beetje een gepasseerd station is?

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Geadopteerd: welke rol speelt hechting in mijn leven?

Geadopteerd: welke rol speelt hechting in mijn leven?

Toen ik zes maanden was, ben ik geadopteerd. De afgelopen jaren ben ik, vanwege mijn adoptie, erg geïnteresseerd geraakt in het onderwerp hechting. Welke rol heeft hechting in mijn eigen leven gespeeld? Door er veel over te lezen en informatie uit alle boeken als...

Natuurlijk ouderschap: 9 x herkenning

Natuurlijk ouderschap: 9 x herkenning

Ben jij helemaal voor natuurlijk ouderschap, dan horen daar een aantal zaken bij waar andere ouders waarschijnlijk zelden tot nooit mee te maken krijgen. Dingen die je misschien van tevoren zelf ook niet bedacht had. We hebben er negen voor je op een rijtje gezet. 1....

4 dingen om op te letten bij de keuze voor opvang

4 dingen om op te letten bij de keuze voor opvang

Als je kinderopvang gaat kiezen, krijg je te maken met een hele reeks aan opties. Wij zetten ze op een rijtje, vanuit het perspectief van veilige hechting voor een kind. Hoe kun je met je keuze voor opvang omgaan als je let op de meest gunstige omstandigheden voor de...

Je baby laten huilen, is dat nou echt zo erg?

Je baby laten huilen, is dat nou echt zo erg?

Huilen. De meningen verschillen er nogal over. Niet alleen tussen ouders onderling maar ook onder professionals. Zo was er een tijd geleden veel te doen over baby’s en huilen. Australische onderzoekers ‘ontdekten’ dat *tromgeroffel* baby’s die je laat huilen sneller...

Uit-knop voor baby’s, over Harvey Karp

Uit-knop voor baby’s, over Harvey Karp

'Kan dat kind niet uit?' heb ik wel eens grappend gezegd toen mijn baby de slaap niet kon vatten. Echte baby's liggen niet urenlang zoetjes in hun bedje te slapen, zoals in de reclames. Dat kan soms flink tegenvallen voor nieuwbakken ouders. Harvey Karp ontwikkelde...

Waarom baby’s huilen

Waarom baby’s huilen

Waarom baby's huilen kan een hele zoektocht zijn. Er kan van alles aan de hand zijn waardoor je baby huilt. En omdat hij het niet kan uitleggen, kan dit best frustrerend zijn. Als echt niets helpt, kan het zijn dat er iets dwars zit. Bij de geboorte kan er...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0