Uitjes in de winter

door Gastauteur

In de winter hebben veel mensen de neiging binnen te zitten, waardoor de kinderen dat vanzelf ook doen. Terwijl het voor kinderen juist ook in de winter heerlijk is om buiten bezig te zijn. Dik ingepakt, met rode wangen en neuzen van de kou actief bezig zijn en daarna genieten van een warm drankje.


Neem een thermoskan thee of soep mee om tussen het spelen door even bij te komen

Goed voorbereid

Zeker als je van plan bent langer buiten te zijn of als het erg koud is, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Niets is zo vervelend als door en door koud worden. Een volgende keer zal je kind dan zeker niet graag op pad willen.
Warme handen en voeten zijn erg belangrijk om het hele lijf warm te kunnen houden. Schoenen moeten zeker als er sneeuw ligt waterdicht zijn, sneeuwlaarzen zijn natuurlijk erg geschikt, maar goede wandelschoenen met een paar dikke sokken erin voldoen ook. Aan de handen dikke handschoenen waar het ook weer met sneeuw belangrijk is dat ze niet meteen doorweekt zijn.
Waterdichte kleding is ook prettig, eventueel een dikke skibroek, maar een regenbroek doet ook al veel. Onder de gewone broek kun je je kind een (wollen) legging aantrekken. Op het hoofd gaat een wollen muts en een sjaal of hoogsluitende jas houdt de nek warm. In de tas gaan extra droge warme kledingstukken. Ik neem ook altijd extra handschoenen mee, want zelfs skihandschoenen zijn na een tijd in de sneeuw toch nat en koud. Neem een thermoskan thee of soep mee om tussen het spelen door even bij te komen.

 

Om het huis

Op het moment van schrijven ligt er een enorm pak sneeuw en spelen mijn kinderen buiten. Ook als er geen sneeuw ligt spelen ze graag in de tuin en buurt, ondanks de kou. Opvallend is dat er automatisch wordt gekozen voor actiever spel zodat ze lekker warm blijven. Een kind dat alleen moet spelen zal niet zo graag naar buiten gaan, bij jonge kinderen kun je dit stimuleren door samen op buurkindjes af te stappen om te vragen of ze willen spelen. Grotere kinderen die niet zo graag naar buiten gaan, willen vaak wel als je zelf meegaat om een leuk buitenspel te doen.

Alle ‘in en om de tuin’-activiteiten op een rij: 

 • hutten bouwen
 • actieve spelletjes als tikkertje, buskruit, voetballen, touwtje springen en elastieken
 • rolschaatsen of skeeleren, fietsen, steppen
 • trampoline springen
 • binnen een mooie vogelketting rijgen of vetbol maken en er buiten mooie plekjes voor zoeken
 • samen met je dreumes voor de tuin zorgen; de trampoline sneeuwvrij maken, de kippen water geven, zorgen voor vogelvoer, vegen

Bij sneeuw: 

 • sleeën, voor grotere kinderen een katapult van fietsbinnenbanden maken, slee eraan, heel hard trekken en gaan met die banaan (nodig: ijs of lap bevroren grond)
 • schaatsen, als je genoeg ruimte hebt op je eigen stukje opgespoten ijsbaan.
 • sneeuwpoppen of dieren maken, een sneeuwkasteel maken
 • voor de groteren: een echt sneeuwballengevecht! Geef het goede voorbeeld en doe lekker mee.
 • maak schitterende diamanten: vul (muffin)vormpjes met een beetje water en voedselkleurstof, laat ze in de vriezer bevriezen en je hebt prachtige diamanten waarmee de kinderen mooie bouwwerken kunnen maken, sneeuwpoppen mee kunnen versieren of zoekspelletjes kunnen doen.

Er op uit

Eigenlijk kun je in de winter heel veel dingen doen die de rest van het jaar ook leuk zijn, mits je er goed op gekleed bent. Een winterse wandeling is misschien wat korter dan anders en in plaats van flesjes water en broodjes gaan er thermoskannen thee en soep mee.
Hou de krant goed in de gaten, er worden leuke activiteiten georganiseerd. Een open dag van bijvoorbeeld de manege, de brandweer of de sociale werkplaats zijn leuke, leerzame uitjes. Ook de websites van staatsbosbeheernatuurmonumenten en natuurwegwijzer staan vol goede ideeen! Deze uitjes zijn vaak ook heel leerzaam: zo kun je op pad met de boswachter die je onderweg vertelt over dieren in de winter, uilenballen pluizen, speuren naar herten of wilde zwijnen, nestkastjes timmeren en nog veel meer.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen een binnenactiviteit te gaan doen.
De bibliotheek is een leuk uitje voor kinderen. Met het kiezen van boeken en natuurlijk ook alvast wat lezen, ben je zo een middag zoet en de boeken die je meeneemt zorgen voor uren leesplezier! Voor kinderen is lidmaatschap gratis.

Er zijn veel musea voor kinderen van alle leeftijden. Kies er een in de buurt of ga een keer met de trein, tram, bus en metro verder weg. Zeker voor kinderen die niet gewend zijn met het openbaar vervoer te reizen is dit een hele belevenis!

Het bezoeken van een theater is in de winter een gezellig uitstapje. Ook voor hele jonge kinderen worden prachtige voorstellingen gemaakt. Kies juist ook eens iets waar je zelf niet zo gauw voor zou kiezen; bijvoorbeeld een mooie kinderopera of klassiek concert. Kleine theaters en concertgebouwen hebben vaak prachtige voorstellingen die veel beter betaalbaar zijn dan de grote producties.  Voor grotere kinderen is een uitstapje naar de bioscoop ook een hele belevenis. Hou er rekening mee dat er veel indrukken op je kind afkomen waardoor dit niet zo geschikt is voor jonge of erg gevoelige kinderen. Kijk zelf ook goed naar de film die je uitkiest, een film die door de Kijkwijzer wordt beoordeeld als een alle leeftijden film is vaak nog best heel spannend. En kijk ook eens naar het aanbod van het Filmhuis!

Winterse uitjes op Kiind Magazine

Waanzinnige winter

Er op uit met je kind

Wandelen is leuk

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Column: De volle grond

Column: De volle grond

Ik zou kunnen beweren dat ik een stadskind ben. Dat is in zoverre waar dat ik inderdaad in Amsterdam geboren ben. Maar ik ben opgegroeid in een dorpje in Gelderland, en de beste vriendin van mijn zusje en mij woonde op een boerderij. Ik weet dus waar de melk vandaan...

Speurtochten: stippel je route uit

Speurtochten: stippel je route uit

Speurtochten zijn leuk voor kinderfeestjes, maar ook om samen met je kind en misschien een vriendje te doen tijdens de vakantie of zomaar een vrije dag.Een speurtocht voorbereiden kost vaak heel wat tijd, zeker de eerste keren. Daarom helpt Kiind je op...

Leven met de seizoenen

Leven met de seizoenen

Tijd is een abstract en ongrijpbaar gegeven voor kinderen. Begrippen als 'straks', 'morgen' of 'volgende maand' zijn lastig te bevatten. Wanneer je nu precies jarig bent is nog moeilijker te overzien. Een jaar is voor kinderen daarom ontzettend lang. Maar dankzij het...

Hooikoorts: Allergisch voor pollen

Hooikoorts: Allergisch voor pollen

Het is lente en daarmee voor de meesten van ons een feest om naar buiten te gaan. Maar heeft jouw kind in voorjaar en zomer last van rode, jeukende ogen, een loopneus en veelvuldig niezen? En sta jij voortdurend met zakdoekjes en natte washandjes in de aanslag? Grote...

Naar een tropisch eiland met het hele gezin, wie wil dat nu niet?

Naar een tropisch eiland met het hele gezin, wie wil dat nu niet?

Blauw water, wit zand, kokosnoten en oneindige vrijheid. Droom jij er ook van? Je baby meenemen naar ongekende hoogten, maar dan wel tien uur lang twijfelen of je nu wel of niet borstvoeding mag geven in een vliegtuig. (spoiler: ja, het mag overal) Tropische hitte, en...

Kinderen redden de aarde met milieubewustzijn

Kinderen redden de aarde met milieubewustzijn

Het milieu staat onder grote druk, er wordt veel te veel afval geproduceerd, energie en water verbruikt en vervuild. Het is belangrijk dat wij ons met de kinderen inzetten voor een beter milieu en hen bewustmaken van de invloed die zij zelf hebben op de vervuiling van...

0