Uitjes in de winter

door Gastauteur

In de winter hebben veel mensen de neiging binnen te zitten, waardoor de kinderen dat vanzelf ook doen. Terwijl het voor kinderen juist ook in de winter heerlijk is om buiten bezig te zijn. Dik ingepakt, met rode wangen en neuzen van de kou actief bezig zijn en daarna genieten van een warm drankje.


Neem een thermoskan thee of soep mee om tussen het spelen door even bij te komen

Goed voorbereid

Zeker als je van plan bent langer buiten te zijn of als het erg koud is, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Niets is zo vervelend als door en door koud worden. Een volgende keer zal je kind dan zeker niet graag op pad willen.
Warme handen en voeten zijn erg belangrijk om het hele lijf warm te kunnen houden. Schoenen moeten zeker als er sneeuw ligt waterdicht zijn, sneeuwlaarzen zijn natuurlijk erg geschikt, maar goede wandelschoenen met een paar dikke sokken erin voldoen ook. Aan de handen dikke handschoenen waar het ook weer met sneeuw belangrijk is dat ze niet meteen doorweekt zijn.
Waterdichte kleding is ook prettig, eventueel een dikke skibroek, maar een regenbroek doet ook al veel. Onder de gewone broek kun je je kind een (wollen) legging aantrekken. Op het hoofd gaat een wollen muts en een sjaal of hoogsluitende jas houdt de nek warm. In de tas gaan extra droge warme kledingstukken. Ik neem ook altijd extra handschoenen mee, want zelfs skihandschoenen zijn na een tijd in de sneeuw toch nat en koud. Neem een thermoskan thee of soep mee om tussen het spelen door even bij te komen.

 

Om het huis

Op het moment van schrijven ligt er een enorm pak sneeuw en spelen mijn kinderen buiten. Ook als er geen sneeuw ligt spelen ze graag in de tuin en buurt, ondanks de kou. Opvallend is dat er automatisch wordt gekozen voor actiever spel zodat ze lekker warm blijven. Een kind dat alleen moet spelen zal niet zo graag naar buiten gaan, bij jonge kinderen kun je dit stimuleren door samen op buurkindjes af te stappen om te vragen of ze willen spelen. Grotere kinderen die niet zo graag naar buiten gaan, willen vaak wel als je zelf meegaat om een leuk buitenspel te doen.

Alle ‘in en om de tuin’-activiteiten op een rij: 

 • hutten bouwen
 • actieve spelletjes als tikkertje, buskruit, voetballen, touwtje springen en elastieken
 • rolschaatsen of skeeleren, fietsen, steppen
 • trampoline springen
 • binnen een mooie vogelketting rijgen of vetbol maken en er buiten mooie plekjes voor zoeken
 • samen met je dreumes voor de tuin zorgen; de trampoline sneeuwvrij maken, de kippen water geven, zorgen voor vogelvoer, vegen

Bij sneeuw: 

 • sleeën, voor grotere kinderen een katapult van fietsbinnenbanden maken, slee eraan, heel hard trekken en gaan met die banaan (nodig: ijs of lap bevroren grond)
 • schaatsen, als je genoeg ruimte hebt op je eigen stukje opgespoten ijsbaan.
 • sneeuwpoppen of dieren maken, een sneeuwkasteel maken
 • voor de groteren: een echt sneeuwballengevecht! Geef het goede voorbeeld en doe lekker mee.
 • maak schitterende diamanten: vul (muffin)vormpjes met een beetje water en voedselkleurstof, laat ze in de vriezer bevriezen en je hebt prachtige diamanten waarmee de kinderen mooie bouwwerken kunnen maken, sneeuwpoppen mee kunnen versieren of zoekspelletjes kunnen doen.

Er op uit

Eigenlijk kun je in de winter heel veel dingen doen die de rest van het jaar ook leuk zijn, mits je er goed op gekleed bent. Een winterse wandeling is misschien wat korter dan anders en in plaats van flesjes water en broodjes gaan er thermoskannen thee en soep mee.
Hou de krant goed in de gaten, er worden leuke activiteiten georganiseerd. Een open dag van bijvoorbeeld de manege, de brandweer of de sociale werkplaats zijn leuke, leerzame uitjes. Ook de websites van staatsbosbeheernatuurmonumenten en natuurwegwijzer staan vol goede ideeen! Deze uitjes zijn vaak ook heel leerzaam: zo kun je op pad met de boswachter die je onderweg vertelt over dieren in de winter, uilenballen pluizen, speuren naar herten of wilde zwijnen, nestkastjes timmeren en nog veel meer.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen een binnenactiviteit te gaan doen.
De bibliotheek is een leuk uitje voor kinderen. Met het kiezen van boeken en natuurlijk ook alvast wat lezen, ben je zo een middag zoet en de boeken die je meeneemt zorgen voor uren leesplezier! Voor kinderen is lidmaatschap gratis.

Er zijn veel musea voor kinderen van alle leeftijden. Kies er een in de buurt of ga een keer met de trein, tram, bus en metro verder weg. Zeker voor kinderen die niet gewend zijn met het openbaar vervoer te reizen is dit een hele belevenis!

Het bezoeken van een theater is in de winter een gezellig uitstapje. Ook voor hele jonge kinderen worden prachtige voorstellingen gemaakt. Kies juist ook eens iets waar je zelf niet zo gauw voor zou kiezen; bijvoorbeeld een mooie kinderopera of klassiek concert. Kleine theaters en concertgebouwen hebben vaak prachtige voorstellingen die veel beter betaalbaar zijn dan de grote producties.  Voor grotere kinderen is een uitstapje naar de bioscoop ook een hele belevenis. Hou er rekening mee dat er veel indrukken op je kind afkomen waardoor dit niet zo geschikt is voor jonge of erg gevoelige kinderen. Kijk zelf ook goed naar de film die je uitkiest, een film die door de Kijkwijzer wordt beoordeeld als een alle leeftijden film is vaak nog best heel spannend. En kijk ook eens naar het aanbod van het Filmhuis!

Winterse uitjes op Kiind Magazine

Waanzinnige winter

Er op uit met je kind

Wandelen is leuk

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Vlierbloesemsnack-maken

Vlierbloesemsnack-maken

De vlier is momenteel weer in volle glorie met de prachtige, witte bloesemschermen. Je kunt er bijna niet omheen, overal kom je ze tegen. Wanneer je erlangs fietst dringt de subtiele bloesemgeur je neus binnen. De bloei is op haar...

Ballonbal voor onderweg

Ballonbal voor onderweg

Een bal is fantastisch speelgoed voor kleine en grote kinderen. Vanaf dat baby's kunnen kruipen of tijgeren vinden ze het al geweldig om zelf een bal weg te rollen en dan er achteraan te gaan. Hoe ouder kinderen worden, hoe meer balvaardigheid ze krijgen: rollen,...

De eerste editie van het tijdschrift Kiind is af!

De eerste editie van het tijdschrift Kiind is af!

Het tijdschrift is af, klaar! We kunnen er nu niets meer aan doen. We hebben keihard geschreven, bloedfanatiek gefotografeerd en vormgegeven tot we een ons wogen en nu is het uit onze handen. De digitale versie van het tijdschrift is naar de drukker gestuurd en vást...

Thuiskomen na vakantie

Thuiskomen na vakantie

Ik ben niet zo goed in vakantie. Ik heb geen ontembare reislust en, als ik heel eerlijk ben, na een week wil ik meestal al lang weer naar huis. Het is niet dat ik geen nieuwe dingen wil zien, ik wil me graag vergapen aan de wonderen van de wereld. Maar niet te lang....

Bijenhotel, met een beetje boren in baksteen

Bijenhotel, met een beetje boren in baksteen

Bijen hebben het zwaar. En uiteindelijk krijgen wij het zwaarder, want zonder bij, geen bestoven bloemen en dus geen vruchten. Om er voor te zorgen dat onze kleinkinderen ook nog écht eten kunnen eten, bouwen we vandaag een bijenhotel. Dat, samen met wat...

Ontspannen op reis

Ontspannen op reis

Veel vakanties worden al in de winter of het vroege voorjaar geboekt en toch staan een je op het moment van vertrek alsnog misschien wel stijf van de stress. Niet bevorderend voor de sfeer. Kinderen pikken dat immers feilloos op en gedragen zich vervolgens net zo...

DOWNLOAD GRATIS EBOOK

Lees 'Zo bereid je je voor op je baby'. Je ontvangt meteen onze zinnige nieuwsbrief (waarvoor je je uiteraard op ieder moment kunt uitschrijven)

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0