Het rijk alleen als de ouders uitslapen

door Jannie

Uitslapen… Wanneer je kinderen hebt lijkt dat iets uit een vorig leven. Maar als ze een jaar of drie zijn, kunnen ze met een beetje hulp een tijdje erg leuk spelen, zonder dat je op hoeft te staan. Kiind helpt je met de juiste voorbereiding. Dat betekent uitslapen voor de ouders en een leuke verrassing voor de kinderen!

 

Veiligheid en opruimen

Wanneer kinderen zonder toezicht spelen is de eerste randvoorwaarde dat de boel veilig is. Veiligheidsmaatregelen zoals raambeveiliging en stopcontactbeveiliging zijn extra belangrijk wanneer kinderen alleen in een ruimte zijn. Zorg er ook voor dat er geen scharen, gereedschap, (brei)naalden of andere potentieel gevaarlijke items rondslingeren. De avond ervoor goed opruimen is dus aan te bevelen. Een opgeruimde ruimte helpt ook om de kinderen tot leuk spel te laten komen. Ook hiervoor is het dus nodig om de ruimte goed op te ruimen.

 

Eten en drinken

Dek de tafel uitgebreid. Maak bijvoorbeeld placemat-kleurplaten door een voorwerp te tekenen dat je kind aanspreekt op een A3. Zet op de placemat een trommeltje met boterhammen, een afgedekte beker met water of sap en een beker met krijtjes en/of potloden. Je kunt de tafel verder versieren in het thema van de kleurplaat. Wanneer je liever met je kinderen eet, zet je een paar gezonde tussendoortjes klaar.


Leg met rozijnen een heel parcours waar speelgoedautootjes overheen kunnen crossen

Verrassingen

Bereid een (paar) verrassing(en) voor, waar je kind een tijdje mee kan spelen. Zo’n verrassing hoeft maar aan twee voorwaarden te voldoen: het moet een nieuw element bevatten en je kind moet het natuurlijk leuk vinden. Hier een paar ideeën op een rijtje.

Autobaan van rozijnen: Leg met rozijnen een heel parcours waar speelgoedautootjes overheen kunnen crossen. Zet de autootjes ook op de baan erbij. Wanneer je verkeersborden en mannetjes hebt, kun je deze er ook bij zetten. Wanneer je kind uitgekeken is op rijden met autootjes, is hij voorlopig nog even zoet met het oppeuzelen van al die rozijntjes. 

Grootste kunstwerk: Knip uit inpakpapier drie stukken van een meter of twee. Plak deze stukken met de lange zijden aan elkaar vast zodat er een heel groot stuk papier ontstaat. Leg dit met de blanco zijde naar boven en plak de randen aan de vloer vast. Leg allemaal knutselmateriaal in het midden van het blanco kunstwerk neer. Maak eventueel alvast een begin door wat de knippen, te plakken en wat te kleuren.

Druivenspeurtocht: Stippel een tocht door het huis uit met druiven zoals Hans en Grietje broodkruimels in het bos achterlieten. Laat de tocht dicht bij de slaapkamer van je kind beginnen. Op het einde van de tocht zet je iets verrassends neer. Bijvoorbeeld speelgoed dat je op zolder had opgeslagen of een doos oud-papier.

(Kartonnen) Hut: Ga langs de witgoedboer en vraag of hij nog grote kartonnen dozen over heeft. Door raampjes en een deur eruit te snijden heb je in een handomdraai een speelhut gemaakt. Zorg ervoor dat je niet teveel zelf invult bij het maken van de hut. Op die manier kan je kind zelf bepalen of het een kasteel is, een boerderij, een huis of iets anders.Geen grote kartonnen doos kunnen krijgen? Maak van stoelen en lappen een stoffen hut.

Misschien dat je kind evengoed aan je bed staat, dan kun je met een paar tips het spel op gang brengen. Hoe het ook loopt, met de voorbereiding kun je al heel veel lol hebben. En wanneer je kind toch jouw aanwezigheid nodig heeft bij het spelen, kun je natuurlijk meedoen met de gekke nieuwe spelletjes.Heb dus niet te hoge verwachtingen, maar ga uit van een win-win-situatie: of je kan langer in je bed liggen, of je hebt heel veel lol met je kind.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Liefdevol uit elkaar gaan

Liefdevol uit elkaar gaan

Een scheiding is pijnlijk en verdrietig, maar het hoeft niet het einde te zijn van een relatie. Want ook als je geen gezin meer vormt, kun je een stam blijven. Je bent niet voor niets gescheiden, dus het is niet voor iedereen haalbaar. En ja, het is hard werken voor...

Hoera voor hormonen!

Hoera voor hormonen!

Ik ben er wel een beetje klaar mee dat we hormonen afdoen als iets waar je maar last van hebt. Natuurlijk, als je menstrueert, zwanger bent, ontzwangert, borstvoeding geeft, voel je je anders dan op andere moment. Maar er zit zo'n toffe kant aan! Dat mogen we wat mij...

Relatiecursus? Ouders hebben meer tijd nodig!

Relatiecursus? Ouders hebben meer tijd nodig!

Een relatiecursus voor aanstaande ouders. Psycholoog Maarten van der Linden stelt voor dit door de overheid te laten regelen. Wij van Kiind zijn er altijd vóór om ouders te ondersteunen bij het opvoeden van hun kleintjes, want inderdaad, het kan behoorlijk zwaar zijn....

De kracht van nietsdoen

De kracht van nietsdoen

Een jaar lang deed ik zo goed als niets. Zodoende heb ik - voordat ik moeder werd - uitgebreid kennis mogen maken met nietsdoen. Een enorme luxe in deze tijd. Wat spaargeld, een sobere levensstijl en een welwillende partner maakten dit mogelijk. Inmiddels vullen mijn...

Van stel naar gezin

Van stel naar gezin

Jullie waren een twee-eenheid. Dankzij de liefde voor elkaar hebben jullie nu een of meerdere kinderen. Een mooi citaat vind ik: “Het enige wat meer wordt als je het deelt is liefde”. Waarschijnlijk is jullie relatie na de komst van de kinderen hechter geworden, maar...

Relax en leg je eigen lat lager!

Relax en leg je eigen lat lager!

Een kind én je huis én jezelf op orde? Vergeet het maar. Hoeft ook niet! Omarm je nieuwe imperfecte zelf. Je bent zo al goed genoeg. Het ouderschap is meestal best een rommeltje ‘Sinds ik moeder ben, kom ik nooit meer aan stofzuigen toe!’ Met een treurig gezicht zat...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0