Vegetarisch vijfgangen kerstdiner

door Gastauteur

Traditioneel komen er met kerst extra grote porties vlees op tafel, maar ook vegetariërs willen graag een lekkere feestmaaltijd.

Kiind gaat de uitdaging aan en stelt een feestelijk vegetarisch diner samen dat ook verstokte vleeseters uitstekend zal smaken. Het diner bestaat uit verschillende gangen en wat kleine tussengerechtjes, de recepten zijn voor vier personen.

Voorgerecht: Carpaccio van rode bietjes,
gevolgd door een rolletje van aubergine of courgette.
Hoofdgerecht: Ravioli met gegrilde groenten,
gevolgd door een verfrissende spoom.
Dessert: Crumble van rood fruit.

Carpaccio van rode bietjes

Ingredienten:
2 voorgekookte bietjes
1 rode paprika
1 rood uitje
100 gram cherrytomaatjes
lollo rossosla
100 gram manchego (spaanse schapenkaas)

Dressing: balsamicoazijn, olijfolie, tomatenketchup, gembersiroop, peper en zout naar smaak.

Schaaf de bietjes in mooie dunne plakjes, snijd de ui en paprika in kleine stukjes en halveer de cherrytomaatjes. Snijd de manchego in kleine blokjes. Leg wat van de sla op de borden, leg daar een paar plakjes bietjes op, bestrooi met de overige groenten en verdeel de kaas over de borden.
Besprenkel met wat dressing.

Courgette- en auberginerolletjes

Ingredienten:
1 courgette of aubergine of een halve van beide
1 bakje ricotta
1 bakje zachte geitenkaas
50 gram geroosterde pijnboompitten
citroensap
verse basilicum

Snijd de courgette en/of aubergine in dunne plakken, bestrijk deze met wat olijfolie, bestrooi met peper en zout en grill de plakken in een grillpan tot er zwarte strepen op verschijnen.
Meng de ricotta en geitenkaas met wat citroensap, peper, zout en basilicum.
Leg wat van het mengsel op een plak courgette, smeer dat uit en rol deze dan voorzichtig op. Zet het eventueel vast met een prikkertje. Maak zo alle rolletjes en leg ze op een mooie schaal. Bestrooi met de pijnboompitjes en zet de schaal op tafel, zo kan iedereen pakken wat hij wil terwijl je rustig de tijd hebt om de borden van het voorgerecht weg te halen en het hoofdgerecht op te dienen.

courgette rolletjes recept

Ravioli met gegrilde groente

Ingredienten:
2 pakken ravioli gevuld met kaas
1 aubergine
1 courgette
250 gram cherrytomaatjes
80 gram rucola
100 gram ricotta
100 gram parmezaanse kaas

Natuurlijk kun je de ravioli ook zelf gaan maken, maar met kerstmis heb je het vaak druk zat en verse ravioli uit de winkel smaakt ook prima.
Snijd courgette, aubergine en cherrytomaatjes, besprenkel met aardig wat olijfolie, peper en zout en zet het zo’n 20 minuten onder de grill. Je kunt het prima van te voren bereiden en zodra je gasten aan tafel gaan in de oven zetten.
Kook de ravioli volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Leg op ieder bord wat rucola, daarop de pasta, daarover de gegrilde

groente. Bestrooi met geschaafde parmezaan en basilicumblaadjes en verdeel er wat ricotta over.

Spoom

Een spoom is heerlijk verfrissend tussen de gangen door en kinderen zullen ook genieten van zo’n feestelijk drankje in een mooi glas. Voor hen maak je de spoom met diksap.

Schep een bolletje citroensorbetijs in een glas, schenk er mousserende witte wijn overheen en zet een schijfje limoen op de rand van het glas. Als je geen wijn wilt gebruiken kun je ook koolzuurhoudend water nemen, en voor de kinderen lekker diksap.

spoom recept

Crumble van rood fruit

Ingredienten:
500 gram rood fruit
ongeveer 6 koekjes (grove koekjes met havervlokken)
vanille roomijs

Snijd

het fruit in stukjes en doe het in een ovenschaal. Verkruimel de koekjes erboven en zet het tien tot vijftien minuten in een oven op 160 graden. Serveer warm met een bolletje ijs.

Stappenplan

Een vijfgangendiner maken terwijl er kinderen om je heen rennen en je ook nog moet zorgen dat huis, keuken en jijzelf toonbaar zijn is niet simpel. Begin daarom ruim vantevoren met de voorbereidingen. Ik ben om 15 uur samen met mijn dochter aan het snijden gegaan en om 18 uur gingen wij zonder stress heerlijk aan tafel.

Begin met het raspen en snijden van kaas en snijden van groenten en fruit; hiervoor was je de handen van ieder kind dat een mesje kan hanteren. Geef ze allemaal een snijplankje en zet ze aan het werk. Makkelijk is om per gerecht af te werken zodat je die op je lijstje kunt afvinken.

Start dus ook bij de bietjescarpaccio, snijd de groenten en kaas zoals in de beschrijving, maak de dressing maar maak de borden nog niet op, zet het alleen klaar.

Daarna maak je het tussengerecht, het snijden en grillen van aubergine en courgette. Dit gerecht kun je koud serveren dus al helemaal bereiden. Je kunt er ook voor kiezen het voor serveren even in de oven te verwarmen.
Als het klaar is kun je het in elk geval opzij zetten en beginnen met het hoofdgerecht.
Snijd alle groentes en doe ze in een ovenschaal, besprenkel ze met olie en zet apart.

Voor de spoom kun je eventueel glazen een feestelijk randje van suiker geven, maar verdere voorbereiding is niet mogelijk.
Snijd dan het fruit voor de crumble en maak de koeken fijn. Doe ze nog niet bij elkaar, dan zuigen de koekkruimels het vocht van het fruit op en komt het niet meer lekker knapperig uit de oven. De koekkruimels doe je dus pas op het laatste moment over het fruit.

recepten vegetarisch kerstdiner

Als alles klaarstaat is er tijd om op te frissen en op te tutten. Zet dan je de oven op grillstand en doe de groente voor de ravioli in de oven. Reken op zo’n 30 minuten, dus als je veel gasten hebt begin je al eerder met het opmaken van de bietjescarpaccio. Bij minder gasten is daar voldoende tijd voor nadat je de groenteschotel in de oven hebt gezet.

Serveer de bietjescarpaccio en zorg dat er voor je aan tafel gaat een pan kokend water op een lage pit staat. Als je gasten bijna klaar zijn met het voorgerecht kun je even snel de ravioli in de pan doen.

Neem de bordjes dan mee naar de keuken en zet de schaal met aubergine en courgetterolletjes op tafel.
Maak ondertussen de borden voor het hoofdgerecht op, giet de ravioli af en maak de borden af.
Na het hoofdgerecht is het handig als iemand anders de borden even weghaalt terwijl jij de spoom klaarmaakt. Schenk diksap, fris of wijn in de glazen en doe daar voorzichtig een bolletje ijs bij. Serveer direct, verdeel de koekkruimels over het fruit en zet meteen de crumble in de oven zodat je deze na de spoom op kunt dienen.

Lees ook het relaxte kerstdiner met vantevorenklaargerechten en de kerstbrunch op Kiind.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Gezonde muffins bakken

Gezonde muffins bakken

Door tarwebloem te vervangen door de volkoren variant en de suiker door vruchten, wordt een muffin ineens een erg gezonde lekkernij. Ideaal als traktatie of zomaar tussendoor. Muffins Ingrediënten 125 gram volkoren bloem (kan bijvoorbeeld ook sojabloem zijn) 2...

Duurzame kleding voelt goed

Duurzame kleding voelt goed

Kleine kinderen hebben nog een erg dunne, zachte en dus gevoelige huid. Voor hen is het nog belangrijker dan voor volwassenen om niet in aanraking te komen met gifstoffen. Voor het maken van katoen worden veel gifstoffen gebruikt. Je kunt je indenken dat dit niet fijn...

Tips voor het vieren van een kinderpartijtje

Tips voor het vieren van een kinderpartijtje

Het is niet meer zo gebruikelijk om je feestje thuis te vieren, soms wordt het zelfs een wedstrijdje 'wie heeft het meest spectaculaire feestje gegeven?'. Je kunt je afvragen voor wie dat leuk is. Ouders raken in de stress: wat gaan we nu weer doen en wat gaat dat...

De liefste kinderboeken

De liefste kinderboeken

 Wij houden van lieve dingen. Daarom knutselen we hartjes en zorgen we voor de (knuffel)dieren. Zo zijn wij nou eenmaal. En als we daar klaar mee zijn, lezen we samen een lief boek. Wederom recenseren Ninthe van zes en ik de boeken. Tegenwoordig is er...

Waterbaan van recyclemateriaal

Waterbaan van recyclemateriaal

Dit is een zomerse knutsel van recyclematerialen die inzicht geeft in hoe water zich gedraagt als het naar beneden stroomt. Steeds is het even zoeken waar het volgende gedeelte van de baan precies moet komen. Hoe je de waterbaan inricht, is afhankelijk van de...

Plunjezakje trakteren

Plunjezakje trakteren

Deze traktatie bestaat uit een stuk bestek voor een speelkeukentje en rozijntjes in een servetje. Pollepeltjes, gardes, vorkjes, etc… vaak worden ze in setjes verkocht en als je ze apart verwerkt in de traktatie komen de kosten voor het stuk bestek op ongeveer vijftig...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0