Vegetarisch opvoeden

door Jannie

Steeds meer mensen kiezen ervoor om weinig of geen vlees te eten. Ook zijn er kinderen die vegetarisch opgroeien. Soms omdat de ouders een vegetarische levensstijl hebben, soms omdat de kinderen er al op jonge leeftijd zelf voor kiezen. Wanneer je kinderen opgroeien zonder vlees te eten, kun je echter gaan twijfelen of ze wel genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen. Kreten als ijzertekort en bloedarmoede kunnen je flink onzeker maken.

 

Eerlijk over eten

Je hoort wel eens verhalen over kinderen die niet weten waar melk vandaan komt. Verder dan ‘uit de fabriek’ komen ze niet. Leren waar eten vandaan komt hoort bij de algemene ontwikkeling. Ook als het over vlees gaat. Als er rundvlees op het bord ligt, noem het dan ook zo. Wees niet bang om woorden te gebruiken als ‘dat komt van een dode koe’. Dat is immers niet meer of minder dan wat het daadwerkelijk is. Er hangt geen waarde-oordeel aan vast. De meeste kinderen gaan niet spontaan vlees weigeren door deze informatie. Wanneer je kind interesse toont kun je ook vertellen dat veel mensen nooit vlees eten. Kinderen vanaf een jaar of zes/zeven kunnen zo een eerlijk eigen oordeel vormen over het eten van vlees.

 

Kind van een vegetariër

Wanneer ouders vegetarisch zijn zal het kind thuis automatisch vegetarisch mee-eten. Er is immers simpelweg geen vlees in huis. Buiten de deur is dat echter heel anders. Het is aan de ouders om te bedenken hoe ze hiermee omgaan. Je kun ervoor kiezen om het eten buiten de deur op zijn beloop te laten (en daarbij eerlijk blijven over het eten) en het kind te laten kiezen wat hij wil zodra hij daar aan toe is. Een andere mogelijkheid is om vlees ook buiten de deur zoveel mogelijk te mijden. Laat op school of de kinderopvang bijvoorbeeld weten dat je kind geen vlees(traktaties) mag.

 


Als er rundvlees op het bord ligt, noem het dan ook zo

Communiceer dit ook naar ouders van speelvriendjes. Het is echter onmogelijk om je kind deze levensstijl op te leggen. Er zal misschien een periode komen dat het kind erg nieuwsgierig wordt. Het is belangrijk om eerlijk en zonder oordeel te omschrijven waarom er thuis bepaalde keuzes zijn gemaakt en de uiteindelijke beslissing bij het kind te laten.

 

Voldoende voedingsstoffen

Of je weekmenu voldoende voedingsstoffen bevat is niet zozeer afhankelijk van of je wel of geen vlees eet, het ligt voornamelijk aan hoe bewust je de maaltijden samenstelt. Een vegetarische groenteschotel bevat immers veel meer voedingsstoffen dan een patatje met een rundvleeskroket.
Vlees wordt vaak gezien als belangrijke leverancier van ijzer, vitamine B12 en eiwitten. Deze voedingsstoffen zijn echter ook gewoon aanwezig in plantaardige producten of zuivel.
Vitamine B12 kun je halen uit zuivelproducten en eieren. Aan veel vleesvervangers is kunstmatig vitamine B12 toegevoegd. Wil je liever geen zuivel of eieren eten, dan is een supplement aan te raden.

 

Eiwitrijke plantaardige producten zijn bijvoorbeeld soja, linzen, bonen en noten. Wanneer je een vegetarische pastaschotel maakt, kun je dus bijvoorbeeld noten door de maaltijd doen in plaats van zalm of gehakt.
IJzer zit in vele groenten. Om ijzer uit groente goed op te kunnen nemen is het belangrijk dat je ook voldoende vitamine C binnen krijgt. Voorbeelden van groenten met veel ijzer zijn: andijvie, boerenkool, doperwten, prei, sperziebonen, spinazie en veldsla.

Om evenwichtig te eten is het vooral belangrijk om meer noten, zaden, peulvruchten, pitten, zuivel, verschillende graansoorten en natuurlijk groente en fruit te consumeren. Doe dit niet alleen bij de avondmaaltijd, maar ook bij de overige maaltijden. Kies bijvoorbeeld voor sesampasta of humus voor op je brood. Neem tussendoor een bakje yoghurt met zonnebloempitten en fruit of snoep van rauwe groente (zoals wortel, bloemkool, paprika). In de meeste gevallen is het op deze manier niet nodig om voedingssupplementen te gebruiken.

 

Verstopt vlees

Helaas is strikt vegetarisch eten niet zo simpel als ‘gewoon geen vlees meer eten’. Zo worden de meeste kazen gemaakt met stremsel van dierlijke afkomst (van de maag van een koe). Wanneer je dat niet wilt, is het dus zoeken naar vegetarische kaas.
Ook gelatine bevat een dierlijke herkomst (uit huiden en/of botten). Gelatine is bijvoorbeeld verwerkt in snoepjes, ijs, vele taarten, pudding en nog veel meer. Gelatine wordt gemaakt van collageen, wat je terug kunt vinden op het etiket. Wanneer je zelf gaat bakken kun je gelatine vervangen door agar-agar.

Rode kleurstoffen zijn ook niet diervrij. Deze zijn op het etiket te herkennen aan nummer E120. Andere E-nummers die mogelijk niet geschikt zijn voor vegetariërs zijn op de website van Foodinfo te vinden.

Of je nu wel of geen vlees eet: sta achter je eigen keuze, maar laat je kind zijn eigen mening vormen.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Bijvoeding vanaf 6 maanden

Bijvoeding vanaf 6 maanden

Bijvoeding vanaf vier maanden, kan dat? Als je net een baby hebt, blijkt er een hele wereld te bestaan waar je voor die tijd geen weet van had. Van rompertjes en luierklemmetjes en besluiten wanneer je voor het eerst vaste voeding gaat geven. Over die eerste...

Rolinde Demeyer: ‘Serveer rust en ontspanning aan tafel’

Rolinde Demeyer: ‘Serveer rust en ontspanning aan tafel’

Rolinde Demeyer stond op het menu in de Kiindspeeltuin! Ze was onze expert in de augustusmaand waarin alles over voeding centraal staat. Rolinde is kinderdiëtist, lactatiekundige, wetenschapper, auteur, spreker en mama. Haar droom? Dat iedere ouder geïnformeerde...

6x waarom je je op borstvoeding moet voorbereiden

6x waarom je je op borstvoeding moet voorbereiden

In de kop van dit blog staat het woordje ‘moet’. Dat klopt niet, want wie zijn wij om te zeggen dat je je op borstvoeding ‘moet’ voorbereiden? Maar het zou wel een belachelijk goed idee zijn. Waarom? 1. Omdat je straks je kindje wil voeden Sterker nog, dat doe je nu...

Column: Lekker lui

Column: Lekker lui

‘Het is zo gezond hè’, zeg ik, ‘Het schijnt dat ze minder kans op allergieën hebben, en lichaamscontact is ook héél belangrijk, vooral in het begin’. Als jonge moeder heb ik toch maar mooi heel bewust de keuze gemaakt...

Niet diëten, maar gezond eten

Aan de ene kant tillen veel mensen niet zo zwaar aan gezonde voeding en vinden de huidige ‘eet gezond’-campagnes overdreven, aan de andere kant liegen de cijfers (onderzoek 2004) er niet om: Het aantal jongens dat op 9-jarige leeftijd te dik is, is toegenomen van 9,0...

Groentemonster dankzij borstvoeding

Groentemonster dankzij borstvoeding

Dat baby’s al verschillende smaken kunnen proeven in de buik wist je misschien al. En dat sterke smaken terug te proeven zijn in de borstvoeding klinkt ook logisch. Onderzoek toont aan dat je van je baby zelfs een groenteliefhebber kunt maken door zelf bewust te eten....

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0