Steeds meer mensen kiezen ervoor om weinig of geen vlees te eten. Ook zijn er kinderen die vegetarisch opgroeien. Soms omdat de ouders een vegetarische levensstijl hebben, soms omdat de kinderen er al op jonge leeftijd zelf voor kiezen. Wanneer je kinderen opgroeien zonder vlees te eten, kun je echter gaan twijfelen of ze wel genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen. Kreten als ijzertekort en bloedarmoede kunnen je flink onzeker maken.
Eerlijk over eten
Je hoort wel eens verhalen over kinderen die niet weten waar melk vandaan komt. Verder dan ‘uit de fabriek’ komen ze niet. Leren waar eten vandaan komt hoort bij de algemene ontwikkeling. Ook als het over vlees gaat. Als er rundvlees op het bord ligt, noem het dan ook zo. Wees niet bang om woorden te gebruiken als ‘dat komt van een dode koe’. Dat is immers niet meer of minder dan wat het daadwerkelijk is. Er hangt geen waarde-oordeel aan vast. De meeste kinderen gaan niet spontaan vlees weigeren door deze informatie. Wanneer je kind interesse toont kun je ook vertellen dat veel mensen nooit vlees eten. Kinderen vanaf een jaar of zes/zeven kunnen zo een eerlijk eigen oordeel vormen over het eten van vlees.
Kind van een vegetariër
Wanneer ouders vegetarisch zijn zal het kind thuis automatisch vegetarisch mee-eten. Er is immers simpelweg geen vlees in huis. Buiten de deur is dat echter heel anders. Het is aan de ouders om te bedenken hoe ze hiermee omgaan. Je kun ervoor kiezen om het eten buiten de deur op zijn beloop te laten (en daarbij eerlijk blijven over het eten) en het kind te laten kiezen wat hij wil zodra hij daar aan toe is. Een andere mogelijkheid is om vlees ook buiten de deur zoveel mogelijk te mijden. Laat op school of de kinderopvang bijvoorbeeld weten dat je kind geen vlees(traktaties) mag.
Als er rundvlees op het bord ligt, noem het dan ook zo
Communiceer dit ook naar ouders van speelvriendjes. Het is echter onmogelijk om je kind deze levensstijl op te leggen. Er zal misschien een periode komen dat het kind erg nieuwsgierig wordt. Het is belangrijk om eerlijk en zonder oordeel te omschrijven waarom er thuis bepaalde keuzes zijn gemaakt en de uiteindelijke beslissing bij het kind te laten.
Voldoende voedingsstoffen
Of je weekmenu voldoende voedingsstoffen bevat is niet zozeer afhankelijk van of je wel of geen vlees eet, het ligt voornamelijk aan hoe bewust je de maaltijden samenstelt. Een vegetarische groenteschotel bevat immers veel meer voedingsstoffen dan een patatje met een rundvleeskroket.
Vlees wordt vaak gezien als belangrijke leverancier van ijzer, vitamine B12 en eiwitten. Deze voedingsstoffen zijn echter ook gewoon aanwezig in plantaardige producten of zuivel.
Vitamine B12 kun je halen uit zuivelproducten en eieren. Aan veel vleesvervangers is kunstmatig vitamine B12 toegevoegd. Wil je liever geen zuivel of eieren eten, dan is een supplement aan te raden.
Eiwitrijke plantaardige producten zijn bijvoorbeeld soja, linzen, bonen en noten. Wanneer je een vegetarische pastaschotel maakt, kun je dus bijvoorbeeld noten door de maaltijd doen in plaats van zalm of gehakt.
IJzer zit in vele groenten. Om ijzer uit groente goed op te kunnen nemen is het belangrijk dat je ook voldoende vitamine C binnen krijgt. Voorbeelden van groenten met veel ijzer zijn: andijvie, boerenkool, doperwten, prei, sperziebonen, spinazie en veldsla.
Om evenwichtig te eten is het vooral belangrijk om meer noten, zaden, peulvruchten, pitten, zuivel, verschillende graansoorten en natuurlijk groente en fruit te consumeren. Doe dit niet alleen bij de avondmaaltijd, maar ook bij de overige maaltijden. Kies bijvoorbeeld voor sesampasta of humus voor op je brood. Neem tussendoor een bakje yoghurt met zonnebloempitten en fruit of snoep van rauwe groente (zoals wortel, bloemkool, paprika). In de meeste gevallen is het op deze manier niet nodig om voedingssupplementen te gebruiken.
Verstopt vlees
Helaas is strikt vegetarisch eten niet zo simpel als ‘gewoon geen vlees meer eten’. Zo worden de meeste kazen gemaakt met stremsel van dierlijke afkomst (van de maag van een koe). Wanneer je dat niet wilt, is het dus zoeken naar vegetarische kaas.
Ook gelatine bevat een dierlijke herkomst (uit huiden en/of botten). Gelatine is bijvoorbeeld verwerkt in snoepjes, ijs, vele taarten, pudding en nog veel meer. Gelatine wordt gemaakt van collageen, wat je terug kunt vinden op het etiket. Wanneer je zelf gaat bakken kun je gelatine vervangen door agar-agar.
Rode kleurstoffen zijn ook niet diervrij. Deze zijn op het etiket te herkennen aan nummer E120. Andere E-nummers die mogelijk niet geschikt zijn voor vegetariërs zijn op de website van Foodinfo te vinden.
Of je nu wel of geen vlees eet: sta achter je eigen keuze, maar laat je kind zijn eigen mening vormen.