Vegetarisch opvoeden

door Jannie

Steeds meer mensen kiezen ervoor om weinig of geen vlees te eten. Ook zijn er kinderen die vegetarisch opgroeien. Soms omdat de ouders een vegetarische levensstijl hebben, soms omdat de kinderen er al op jonge leeftijd zelf voor kiezen. Wanneer je kinderen opgroeien zonder vlees te eten, kun je echter gaan twijfelen of ze wel genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen. Kreten als ijzertekort en bloedarmoede kunnen je flink onzeker maken.

 

Eerlijk over eten

Je hoort wel eens verhalen over kinderen die niet weten waar melk vandaan komt. Verder dan ‘uit de fabriek’ komen ze niet. Leren waar eten vandaan komt hoort bij de algemene ontwikkeling. Ook als het over vlees gaat. Als er rundvlees op het bord ligt, noem het dan ook zo. Wees niet bang om woorden te gebruiken als ‘dat komt van een dode koe’. Dat is immers niet meer of minder dan wat het daadwerkelijk is. Er hangt geen waarde-oordeel aan vast. De meeste kinderen gaan niet spontaan vlees weigeren door deze informatie. Wanneer je kind interesse toont kun je ook vertellen dat veel mensen nooit vlees eten. Kinderen vanaf een jaar of zes/zeven kunnen zo een eerlijk eigen oordeel vormen over het eten van vlees.

 

Kind van een vegetariër

Wanneer ouders vegetarisch zijn zal het kind thuis automatisch vegetarisch mee-eten. Er is immers simpelweg geen vlees in huis. Buiten de deur is dat echter heel anders. Het is aan de ouders om te bedenken hoe ze hiermee omgaan. Je kun ervoor kiezen om het eten buiten de deur op zijn beloop te laten (en daarbij eerlijk blijven over het eten) en het kind te laten kiezen wat hij wil zodra hij daar aan toe is. Een andere mogelijkheid is om vlees ook buiten de deur zoveel mogelijk te mijden. Laat op school of de kinderopvang bijvoorbeeld weten dat je kind geen vlees(traktaties) mag.

 


Als er rundvlees op het bord ligt, noem het dan ook zo

Communiceer dit ook naar ouders van speelvriendjes. Het is echter onmogelijk om je kind deze levensstijl op te leggen. Er zal misschien een periode komen dat het kind erg nieuwsgierig wordt. Het is belangrijk om eerlijk en zonder oordeel te omschrijven waarom er thuis bepaalde keuzes zijn gemaakt en de uiteindelijke beslissing bij het kind te laten.

 

Voldoende voedingsstoffen

Of je weekmenu voldoende voedingsstoffen bevat is niet zozeer afhankelijk van of je wel of geen vlees eet, het ligt voornamelijk aan hoe bewust je de maaltijden samenstelt. Een vegetarische groenteschotel bevat immers veel meer voedingsstoffen dan een patatje met een rundvleeskroket.
Vlees wordt vaak gezien als belangrijke leverancier van ijzer, vitamine B12 en eiwitten. Deze voedingsstoffen zijn echter ook gewoon aanwezig in plantaardige producten of zuivel.
Vitamine B12 kun je halen uit zuivelproducten en eieren. Aan veel vleesvervangers is kunstmatig vitamine B12 toegevoegd. Wil je liever geen zuivel of eieren eten, dan is een supplement aan te raden.

 

Eiwitrijke plantaardige producten zijn bijvoorbeeld soja, linzen, bonen en noten. Wanneer je een vegetarische pastaschotel maakt, kun je dus bijvoorbeeld noten door de maaltijd doen in plaats van zalm of gehakt.
IJzer zit in vele groenten. Om ijzer uit groente goed op te kunnen nemen is het belangrijk dat je ook voldoende vitamine C binnen krijgt. Voorbeelden van groenten met veel ijzer zijn: andijvie, boerenkool, doperwten, prei, sperziebonen, spinazie en veldsla.

Om evenwichtig te eten is het vooral belangrijk om meer noten, zaden, peulvruchten, pitten, zuivel, verschillende graansoorten en natuurlijk groente en fruit te consumeren. Doe dit niet alleen bij de avondmaaltijd, maar ook bij de overige maaltijden. Kies bijvoorbeeld voor sesampasta of humus voor op je brood. Neem tussendoor een bakje yoghurt met zonnebloempitten en fruit of snoep van rauwe groente (zoals wortel, bloemkool, paprika). In de meeste gevallen is het op deze manier niet nodig om voedingssupplementen te gebruiken.

 

Verstopt vlees

Helaas is strikt vegetarisch eten niet zo simpel als ‘gewoon geen vlees meer eten’. Zo worden de meeste kazen gemaakt met stremsel van dierlijke afkomst (van de maag van een koe). Wanneer je dat niet wilt, is het dus zoeken naar vegetarische kaas.
Ook gelatine bevat een dierlijke herkomst (uit huiden en/of botten). Gelatine is bijvoorbeeld verwerkt in snoepjes, ijs, vele taarten, pudding en nog veel meer. Gelatine wordt gemaakt van collageen, wat je terug kunt vinden op het etiket. Wanneer je zelf gaat bakken kun je gelatine vervangen door agar-agar.

Rode kleurstoffen zijn ook niet diervrij. Deze zijn op het etiket te herkennen aan nummer E120. Andere E-nummers die mogelijk niet geschikt zijn voor vegetariërs zijn op de website van Foodinfo te vinden.

Of je nu wel of geen vlees eet: sta achter je eigen keuze, maar laat je kind zijn eigen mening vormen.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Het belang van een goed ontbijt

Het belang van een goed ontbijt

In China kennen ze het gezegde; ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar. En wie kent niet het uitgebreide Engelse ontbijt? Het ontbijt wordt wel de belangrijkste maaltijd van de dag genoemd. Logisch, als je bedenkt dat een goed ontbijt...

Kritisch etiketten lezen

Kritisch etiketten lezen

De supermarkt staat steeds voller met allerlei nieuwe producten. Maar hoe bepaal je nu of iets gezond is of niet? Er worden allerlei stoffen toegevoegd aan het eten om de smaak, houdbaarheid, textuur en aantrekkelijkheid te verbeteren. Maar wat voor stoffen zijn...

Column: Met de borsten bloot!

Column: Met de borsten bloot!

Ik hoor het nog steeds: vrouwen die geen borstvoeding willen geven omdat ze niet hun ‘hele hebben en houden’ tevoorschijn willen toveren als hun kindje midden in een druk café honger krijgt. Nog erger: mensen die het geven van borstvoeding in de openbare ruimte...

Een lactatiekundige hoort in het basispakket thuis

Een lactatiekundige hoort in het basispakket thuis

Als je borstvoeding geeft, kun je tegen allerlei vragen aan lopen. Dat komt op dit moment voor je eigen rekening. Dat werpt een drempel op. En dat is vreemd, heel vreemd. Zorg van een lactatiekundige in het basispakket van elke verzekeraar zou een heel logische stap...

Het bouwen van een baby: borstvoeding geven en je eigen voeding

Het bouwen van een baby: borstvoeding geven en je eigen voeding

Gezond eten is altijd belangrijk, maar tijdens het bouwen van een baby vooral! Marit Verwer schrijft hier een reeks over. Deel 3: Voeding tijdens de borstvoedingsperiode. (Lees ook deel 1: Voeding tijdens zwanger willen worden en 2: Voeding tijdens de zwangerschap)...

5 x onze favoriete borstvoedingsmomentjes

5 x onze favoriete borstvoedingsmomentjes

Er is zo veel te doen over borstvoeding, dat je soms zou vergeten dat het vooral iets fijns tussen moeder en kind is. Daarom delen we graag onze allerfavorietste borstvoedingsmomentjes.  1. De breast crawl na de geboorte We hebben net samen een hele reis meegemaakt....

0