Als je gaat verhuizen met jonge kinderen, zou je toch het liefst je gezin zo in één keer met spullen en al naar je nieuwe huis verplaatsen. Gewoon met één vingerknip. Zonder het gedoe en verplaatsen van de hele handel. Verhuiservaringsdeskundigen Nynke, Annemieke en Christel hebben gelukkig fijne tips waarmee je een verhuizing tot een écht gezinsproject kunt omtoveren.

Verhuizen als gezinsproject

Eerst even het waarom. Je kunt natuurlijk veel sneller en efficiënter te werk gaan als je de verhuizing zoveel mogelijk buiten de kinderen om organiseert. Zo ontdekte Nynke dat het meenemen van haar drie kinderen naar allerlei bezichtigingen niet zo handig was. De kinderen vielen als een blok voor het huis met de skelter, bijvoorbeeld. En leg ze dan maar eens uit dat die skelter er niet bij inbegrepen is.

Annemieke geeft een belangrijke reden om je kinderen wel te betrekken: verhuizen is een keuze van de ouders. Als kind kun je je daaraan overgeleverd voelen. Maak je er met je kinderen een gezamenlijk project van, dan vergroot je het gevoel van participatie en grip op de situatie. Een kind wil ook stem hebben in de grote zaken van zijn leven.

Fijn leesvoer: Unconditional Parenting van Alfie Kohn

Hoe maak je verhuizen behapbaar?

Om de verhuizing concreet te maken, is het om te beginnen handig om met je kind door te nemen wat het allemaal inhoudt, vertelt Nynke. Denk aan ‘logische’ dingen, zoals het verschil tussen de zolder, de tuin en de schuur, die niet meeverhuizen, en de fiets, treinbaan en de knuffels, die wel meeverhuizen. Voor je kind kan dit wezenlijke informatie zijn. Ook het globale tijdspad kan je kind goed helpen. Tijdsbeleving is bij jonge kinderen zo anders dan bij ons.

Annemieke neemt de behoefte aan autonomie bij kinderen heel serieus, en zorgde er bij haar eigen verhuizing voor dat haar kind echt zelf haar spullen inpakte. Niet dat het per se hándig was. ‘Ik gaf mijn kleine allerlei dingen om zelf naar de verhuiswagen te slepen: een teddybeer, een bal, een hoofdkussen, noem maar op. Soms bereikte het ding de vrachtwagen nooit. Soms na 6 keer opnieuw opgepakt te zijn, omdat mijn dochter afgeleid was. 

Dat het haar als moeder extra werk kostte, nam ze voor lief. Het hogere doel was de betrokkenheid van haar kind te vergroten. ‘Voor je kind is het heel fijn om het hele proces van A tot Z te zien. Het is dan makkelijker te begrijpen wat er gebeurt. En, omdat het deel uitmaakt van het ‘verhuisteam’, overkomt het hem niet alleen; hij participeert!’

Verbinding tussen oude en nieuwe leven

Niet alleen het huis verandert, maar ook je omgeving, zelfs als je binnen je dorp of stad verhuist. Christel tipt: maak een verbinding tussen de nieuwe plek en de oude, door de nieuwe omgeving voor de verhuizing alvast te verkennen. Denk aan plekken die in het leven van je kinderen van belang zijn: een speeltuintje om de hoek, de nieuwe route naar de opvang of school, het dichtstbijzijnde zwembad of de bieb.

Zo maak je het toekomstige leven heel concreet. Je kind kan zich op een praktisch niveau een voorstelling maken van het dagelijks leven na de verhuizing.

In het artikel Verhuizen doe je samen lees je meer handige tips (ook in online-versie verkrijgbaar) van Christel en Annemieke.

Verhuizen? 5 tips om je kind erbij te betrekken

Column: Verhuizen met jonge kinderen? Hoe dan?

Fotografie Vita Daniels

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind lekker gratis. Download editie THUIS! Vol tips om het thuis gezelliger te maken en een paar fijne cocoonweken te hebben.

Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0