Verzorging van je baby: een liefdevol moment

door Nelleke Bos

Natuurlijk zorg je graag dat je baby fris en schoon is. Maar de verzorging van je baby is zoveel meer dan een washand en een schone luier. Verzorging van je baby is eigenlijk een liefdesverklaring van de ouder naar het kind: ‘ik houd van jou en doe er alles aan om jou een heel fijn en comfortabel gevoel te geven.’ Hoe maak je van de terugkerende verzorging van je baby nu een liefdevol moment waar jullie samen van genieten?

Supersensitief

De verzorging van je baby vraagt om heel goede afstemming met je baby. Hij is pas net op aarde geland, na al die maanden bescherming in de baarmoeder. Warmte, kou, honger, slaap: elke sensatie is nieuw. In de eerste periode van zijn leven leert een baby of de wereld een fijne plek is. Jij, als ouder, mag hem dit laten ervaren. Die primaire ervaring van welbevinden leert je baby heel direct dankzij de verzorging. Elke aanraking leert jouw baby: is dit fijn, of niet fijn? Ben ik veilig, ben ik in goede handen?

Liefdevolle verzorging betekent dat jouw handelingen zacht en comfortabel zijn, en dat de middelen van verzorging ook heel zacht en aangenaam zijn. Zo geef je jouw baby fysiek en emotioneel heel goede bescherming.

Moment van verzorging

Zorg ervoor dat de kamer op een goede temperatuur is, en dat je baby niet op de tocht ligt wanneer je hem wast of verschoont. Hoewel het verschonen een handeling is die je ontelbare keren zult uitvoeren, is het belangrijk om er aandacht voor te hebben. Voor je baby is de verzorging een intieme handeling. Je kunt ook zeggen dat het begin van de seksuele opvoeding hier begint: wordt je baby zacht en respectvol aangeraakt bij het verschonen van de luier, dan leert hij dat zijn gehele lichaam een aangename plek is, en dat je de ander kunt vertrouwen.

Voor je baby is de verzorging een intieme handeling

Je kunt jezelf aan die liefdevolle aandacht herinneren door van kleins af aan een liedje voor je baby te zingen tijdens het verschonen. Het kunnen gewoon een paar tonen zijn of een herhaling van je baby’s naam. Een herhalend patroon. Dit helpt je om contact te maken met je baby in plaats van in je hoofd bezig te zijn met de volgende 3 taken op je actielijst.

Tere huid

De huid is ons grootste orgaan, en neemt alles als een spons in zich op. Je zou kunnen zeggen: smeer er alleen op wat je ook zou kunnen eten. Goed, dat hoeft niet helemaal letterlijk, maar voorzichtigheid is wel op zijn plaats. Je huid vormt de grens tussen binnen- en buitenwereld. Die wil je wel vitaal houden.

Omdat je baby dag en nacht een luier draagt, is de huid onder die luier extra kwetsbaar. Het is aan te raden om goed na te denken over het type luier dat je gebruikt. Ademend katoen of biologische luiers kunnen een ander effect op de huid hebben dan gewone wegwerpluiers.

De tere babyhuid wil je dan ook met een echt vriendelijk zalfje verzorgen. Je kunt er trouwens voor kiezen om geen billendoekjes te gebruiken. Toch jammer, dat wegwerpspul. Zet bijvoorbeeld op je commode een thermosflesje met warm water en een bakje met een scheut Calendula Crèmebad van Weleda. Meng het, en was die lekkere babybilletjes met een hydrofiel washandje. Droog deppen, even laten luchten en tot slot insmeren (mag best lekker dik) met Calendula Billenbalsem. Luiertje erom, klaar. Oh nee, bijna klaar: je ultrafrisse baby kusjes geven!

Deze productie is gemaakt in samenwerking met Weleda, en bevat 100% onze content. We werken alleen samen met toffe duurzame bedrijven waar we volledig achter kunnen staan. Lees hier meer.

Waarom wasbare luiers best een optie zijn

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Gifvrije verzorging voor fris-en-fruitige kinderen

Gifvrije verzorging voor fris-en-fruitige kinderen

Shampoo, douchegel, badolie, talkpoeder: is het nodig? En welke koop je? Ga je voor de de beste babygeurnabootsing, de laagste prijs, of het beste product? Kinderhuidjes laat je het beste zo veel mogelijk met rust. Wassen met shampoo en douchegel is niet aan te raden...

Wat helpt tegen darmkrampjes bij mijn baby?

Wat helpt tegen darmkrampjes bij mijn baby?

Darmkrampjes - akelig om je baby ermee te zien worstelen. Wat helpt? Nienke Gottenbos geeft in haar lezing op het Kiindfestival antwoord op de vraag: wat helpt tegen darmkrampjes? Voordat De Groene Vrouw begint te strooien met tips en adviezen benadrukt ze dat...

Bespaar energie: houd je kind warm

Bespaar energie: houd je kind warm

Jaarlijks is er half februari Warme Truiendag. Een initiatief van Klimaat Verbond Nederland om gezamenlijk wat energie te besparen. Het idee is simpel: trek allemaal een warme trui aan zodat de verwarming wat lager kan. Laat dit nou precies zijn hoe het in ons lijf...

Is kinderopvang schadelijk?

Is kinderopvang schadelijk?

Kinderopvang is in enkele jaren tijd iets heel normaals geworden. Slechts 1 generatie terug was het allesbehalve gangbaar om kinderen meer dan een paar ochtenden per week op een andere plek dan thuis te laten spelen. Ook ik ben een kind van mijn tijd en heb dankbaar...

Je kind lekker in haar vel in 10 tips

Je kind lekker in haar vel in 10 tips

Het is van levensbelang dat je kind lekker in zijn of haar lijf zit. Daarom geeft Esther Arends, grondlegger van het lesprogramma Reis door het Lichaam, tien tips die je vandaag nog uit kunt proberen. Verlangzaam. Begin met verlangzamen. Misschien is dit niet eens per...

Maak olie voor een rustgevende massage

Maak olie voor een rustgevende massage

Wat heerlijk dat je ouders hun kleinkinderen hebben meegenomen om een hele dag te rennen, spelen en bouwen in zo’n fan-tas-tisch overdekt speelparadijs. Beetje jammer alleen dat ze ’s avonds nog nastuiteren van geluk. Gelukkig ben je daar op voorbereid met je...

0