Vier het moederlijf: Wat een fijne tijd om vrouw te zijn!

door Gastauteur

Wat betekent het om tegenwoordig een vrouw te zijn? Er zijn steeds meer jonge vrouwen (en trouwens ook mannen) die expliciet beweren feminist te zijn. Op school leerde ik over de vrouwenrechtenbeweging tijdens geschiedenisles en ik merkte al gauw dat ik me er niet bepaald mee kon identificeren. Het voelde niet eigentijds. Ik kreeg vooral de indruk dat het traditionele feminisme zeer dwingend was. Het leek erop dat je je leven op een bepaalde manier moest organiseren, dat je alleen waardevol was als je volledig economisch bijdroeg en dat je mannen niet aardig mocht vinden. 

Mooi leesvoer: Mothers and others

Maar nu jaren later, realiseer ik me dat dat niet is waar feminisme over gaat. Ik denk dat de definitie onderhevig is aan verandering door groei. Moedige vrouwen achter de beweging hebben destijds heel hard gevochten voor ons, zodat wij het leven kunnen leiden dat we nu leven. Denk aan onderwijs, geboortebeperking, abortus, het recht om te stemmen. Dat zijn onder andere dingen die zonder hun empowerment niet waren bereikt. Allemaal omdat krachtige vrouwen in verzet kwamen.

Moedige vrouwen vochten voor rechten

Maar het is te merken dat het tijd is voor een nieuw soort feministe. Feminisme dat zich richt op de conceptualisering van zowel mannen als vrouwen. Over erkenning en niet alleen gericht op arbeid en de verdeling van verantwoordelijkheden en seksuele bevrijding.

Nieuw feminisme

Voor mij betekent dit eigen verantwoordelijkheid over ons lichaam, onze geest en onze acties. Het betekent onze kracht als vrouw bezitten, terugkeren naar onze ware aard als vrouw en de vrouwelijke essentie terugbrengen die op een of andere manier verloren raakte in onze cultuur. Maar hier lijkt ’t toch lastig te worden… Patriarchale waarden lijken zo diep geworteld dat in veel gevallen, zelfverklaarde feministen niet beseffen dat ze niet proberen het patriarchaat neer te halen, maar er eigenlijk aan werken om het te bestendigen. 

Vrouwen en mannen zijn zo mooi anders!

Ik wil geen bijdrage leveren aan een toxisch systeem, ik wil dat vrouwen zich verenigen en een geheel nieuw systeem creëren op basis van vrouwelijke waarden. Daarom ben ik vaak voorzichtig bij het gebruik van de term gelijkheid. Mannen en vrouwen zijn zo mooi anders! We vullen elkaar aan, maar zijn niet hetzelfde. 

Hoge eisen

‘Waar heeft ze het toch over?’, hoor ik sommigen al zeggen. Er zijn vrouwen die beweren geen nadelen te ervaren van het vrouwzijn in onze huidige maatschappij, maar in gesprek met hen blijkt daar toch nogal wat haken en ogen aan te zitten. Simone de Beauvoir, een van de eerste feministen, sprak over een zogenaamde ‘supervrouw’. Deze supervrouw wil alles perfect doen alsof het een wedstrijd is. Veel vrouwen herkennen dit gevoel van competeren wel en vergelijken zich veelal met anderen. 

De hoge eisen die je als vrouw aan jezelf en anderen kan opleggen zijn zeer dwingend, meeslepend en stressvol. Het lijkt erop dat je alles tot in perfectie zou moeten kunnen combineren; een gelukkig gezin, een uitdagende goedverdienende baan en uiteraard ook nog gezond en fit blijven. Dan doe je niet alleen (ongemerkt) je uiterste best om een ​​giftig systeem te voeden, je kunt zelfs andere vrouwen aanvallen die hun leven anders willen indelen. 

Maar met het besef dat we afkomstig zijn uit zo’n extreem patriarchaal verleden, is dit echter niet heel vreemd. Als we terugkijken in de geschiedenis zien we dat vrouwen zijn beroofd van hun vrouwelijke aard, teruggedreven en gedurende vele jaren uitgebuit. We lijken haast verdwaald in het hele gebeuren en we zijn wanhopig bezig om onze levens te leven op het maximale potentieel. 

Bevrijd het vrouwelijke 

Maar het wordt tijd dat we het vrouwelijke bevrijden. Tijd voor ons vrouwen om ruimte in te nemen en voor de maatschappij om die ruimte te bieden zodat we die vrouwelijke essentie terug kunnen brengen.

“The idea that we no longer need feminism is absurd – it’s the equivalent of technology stopping at the floppy disc.” ~ Anastasia Basil

Nu geloof ik dat ik een bijdrage kan leveren aan dat geheel nieuwe systeem op basis van vrouwelijke waarden met JOUW hulp, al zij het een begin.

Project Women Bare

Met het fotoproject ‘Women Bare’ dat ik ongeveer een jaar geleden gestart ben en waar ik nog met veel passie en plezier aan werk, gericht op vrouwenempowerment door vrouwen, wil ik met elkaar vieren hoe mooi het is om ​​vrouw te zijn. Hoe verschillend we er ook uitzien en in welke levensfase we ook mogen zitten. Kortom, met dit fotoproject probeer ik het standaard sjabloon dat men heeft over schoonheid te doorbreken en wil ik graag vrouwen verenigen.

Doe je mee?

Dat doe ik door de kracht van vrouwen vast te leggen op beeld. Vrouwen van verschillende leeftijden, maten, vormen, kleuren en achtergronden. Werkelijk ALLE soorten vrouwen! Dus ja, als het even kan, ook transseksuele vrouwen.

Een aspect dat ik fascinerend, sterk en zelfs inspirerend vind, is de bijzondere groei die zwangere vrouwen en moeders met jonge kinderen doormaken. Veel vrouwen krijgen op dit punt in hun leven groot respect voor hun eigen lijf en realiseren zich dat uiterlijke schijn niets is in vergelijking met het leven dat ze creëren. Maar ik hoop oprecht dat ik net zo goed de andere fasen die vrouwen doormaken mag vastleggen.

Durf je bloot te geven

In deze fotoserie (van 5-10 foto’s) ben je volledig ontbloot, vandaar de naam ‘Women Bare’. Door het vastleggen van vrouwen in zo’n pure en ook kwetsbare vorm wil ik gewicht geven aan het statement dat we er allemaal mogen zijn. Bij het maken van de foto’s kunnen ook kinderen aanwezig zijn, maar jij als vrouw blijft het onderwerp!

Elke fotosessie is tot nu toe bijzonder uniek geweest, afhankelijk van wie er voor mijn lens stond. Ik moedig vrouwen aan zich vrij te voelen om te experimenteren met verschillende settings. Voor het maken van de foto’s kom ik bij jou thuis of desgewenste locatie en we zullen tijd doorbrengen om te verbinden en te praten over ons leven en minder tijd besteden aan poseren en (acteer)lachen voor de camera. Ik word heel enthousiast van beweging en echte emoties.

Echte beelden 

Het bewerken van de foto’s doe ik naar eigen inzicht. Ik begrijp dat vrouwen met behoorlijk wat vertrouwen en kwetsbaarheid naar mij toe komen en dat maakt dat ik mij enorm verantwoordelijk voel om hun verhaal eerlijk vast te leggen. Daarom wil ik wel degelijk rekening houden met wensen (zoals bepaalde lichaamsdelen niet volledig weergeven, of onder een andere naam op de website vanwege vindbaarheid). Maar ik zal in géén geval striae, striemen, spataderen, deuken, en vlekken wegboenen in de bewerking van de foto’s. Ik wil vooral vastleggen wat écht is, dus ik bewerk de afbeeldingen slechts om artistiek te verwerken. Ik fotografeer altijd met natuurlijk licht, zonder flits.

Vanuit het project gezien is het de bedoeling dat we foto’s van de shoot op mijn website plaatsen met een aantal woorden van jou erbij waarin je meer vertelt over jouw beeld van een krachtige vrouw. Dat we anderen kunnen inspireren tot groei, vereniging en het vieren van je lijf.

“Culture does not make people. People make culture. If it is true that the full humanity of women is not our culture, then we can and must make it our culture.” ~ Chimamanda Ngozi Adichie

Door het deelnemen aan het fotoproject ‘Women Bare’ en de toestemming om je foto’s en verhaal te mogen gebruiken voor de website hou ik een lager tarief voor de fotoshoot aan. De foto’s zijn dan uiteraard ook voor eigen gebruik en krijg je in hoge kwaliteit digitaal toegestuurd.

Mocht je echter geïnteresseerd zijn in een dergelijke ontblote fotoshoot, maar om wat voor reden dan ook de foto’s liever niet op de website wil delen, dan is dat zeker een optie. Dan houden we de kosten aan van een normale portret sessie. Voor meer informatie hierover stuur een e-mail naar brechje[@]warmcuppatea.com.

Laten we samen de weg naar zelfliefde serieus aangaan en aantonen dat er absoluut niet zoiets bestaat als een standaardsjabloon voor schoonheid! 

Ben jij de krachtige vrouw naar wie ik op zoek ben? Ben je geïnteresseerd om je door mij te laten fotograferen en voel je de drang om een verschil te maken, om te groeien, om te verenigen, om je lijf te vieren? Stuur dan een e-mail vol passie naar brechje[@]warmcuppatea.com of vul het contactformulier op mijn website in.

In papieren editie VIER vind je prachtige foto’s van Brechje’s project. Word uiterlijk 28 maart lid en ontvang deze op de mat!

Op het Geboortefestival en het Borstvoedingsfestival vieren we het vrouwelijke natuurlijk ook. Geniet met andere (aanstaande) moeders van al het moois dat het moederschap brengt.

Deze evenementen van Kiind kun je in 2019 verwachten

Column: Veranderd lichaam

Boekentips

Word lid van Kiind!

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

De leukste kinderboeken tjokvol (gender- / lhbt-)diversiteit

De leukste kinderboeken tjokvol (gender- / lhbt-)diversiteit

Hoeveel verhalen ken je waarin twee jongens van elkaar houden, of waarin een kind twee moeders heeft? Makkelijk vindbaar waren zulke boeken nooit, sommige zijn enkel antiquarisch verkrijgbaar, maar het aanbod groeit, hoera! Wij doken voor je in de jeugdliteratuur. Dit...

Ouders zijn ook kinderen

Ouders zijn ook kinderen

Je wilt je kind graag bewust opvoeden. Dat vraagt bewustzijn van wie jij als ouder bent. Maar misschien nog wel meer van wie jij als kind was. Hoe goed ken jij je eigen (on)bewuste patronen? Het leven doorgeven Als kind heb je het leven gekregen en als ouder geef je...

Vlierbloesemsnack-maken

Vlierbloesemsnack-maken

De vlier is momenteel weer in volle glorie met de prachtige, witte bloesemschermen. Je kunt er bijna niet omheen, overal kom je ze tegen. Wanneer je erlangs fietst dringt de subtiele bloesemgeur je neus binnen. De bloei is op haar...

Verfrissende kinderboeken

Verfrissende kinderboeken

Na een koude winterdag met veel sneeuw en ijs - of gewoon een enorme plensbui, nestelen jullie je op de bank met een beker droommelk en een winters boek. Ninthe van zes en ik hebben vast wat boeken voor je uitgeprobeerd. Floortje leert schaatsen - Suzanne Buis, Cok...

Achter het scherm weg – voorkom overprikkeling

Achter het scherm weg – voorkom overprikkeling

Vroeger moest ik stoppen met buitenspelen als de straatlantaarns aan gingen. De meeste keren had ik het te laat door. Met rode wangen van het voetballen, want dat was wat we deden, ging ik naar huis. Inmiddels is het een kunst geworden om je kind de straat op te...

Gezonde lunchideeën: Broccoliweek

Gezonde lunchideeën: Broccoliweek

In het artikel Gezonde lunch heb je kunnen lezen waarom het belangrijk is om een goede lunch en een gezond tussendoortje mee te geven. In de praktijk is dat misschien niet altijd even makkelijk, zeker als je gewend bent aan een paar boterhammen en een appel als...

0