Vieze activiteiten voor binnen en buiten

door Sandii Zachte

Vies worden is belangrijk! Kinderen moeten de mogelijkheden krijgen om volop te onderzoeken en experimenteren, omdat ze daar veel van leren. Bovendien blijkt het ook belangrijk voor de gezondheid te zijn om vies door het leven te gaan. Daarnaast worden kinderen rustig en ontspannen bij het ervaren van verschillende materialen. Daarom heeft Kiind Magazine een lange lijst met vieze activiteiten gemaakt. Veel plezier en succes met vies worden!

Benodigdheden voor vieze kinderen:

* Een kind
* Stevige oude kleding, verfschort of regenkleding
* Een ruimte die vies mag worden (buiten bijvoorbeeld)
* Een vieze activiteit

Spelen

spelen met zand water modder
Spelen met zand, water en modder

Zand en water zorgen voor veel plezier. Fijn zand nodigt uit tot andere handelingen dan nat zand; met het laatste kun je ook stevige bouwwerken maken. Met nog meer water krijg je modder. Hier kun je ook heerlijk mee spelen.

Slootje springen

Zoek ondiepe kleine slootjes op en ga slootje springen. Voor kinderen onder de vijf is het springen over regenplassen al leuk genoeg!

Zeepbaan maken

Voor een zeepbaan heb je een groot stuk zeil of plastic, water en groene zeep nodig. Smeer het zeepmengsel over de baan uit en laat de kinderen er lekker over glijden. Voor kinderen vanaf een jaar of zeven kun je het stuk zeil ook op een helling leggen; zo kunnen ze naar beneden roetsjen, of proberen naar boven te klimmen.

Scheerschuimschilderij

Scheerschuim voelt zacht aan en veel kinderen vinden het prettig om mee te spelen. Met een gladde ondergrond (bijvoorbeeld een spiegel) en een spuitbus scheerschuim kunnen kinderen lekker kliederen. Laat ze de ondergrond volspuiten met schuim en daarna met hun handen schilderen in het schuim.

modderbad voor kinderen

Modderbad nemen

Er zijn meerdere opties om aan een modderbad te komen; als je op het platteland woont of een tuin hebt, kun je een stukje omspitten en volgieten met water of wachten op de regen. Anders kun je de zandbak volgooien met water. Ook kun je eerst onder de sproeier of tuinslang rennen om vervolgens door de zandbak te rollen.
Laat de kinderen rustig op onderzoek uitgaan – misschien willen ze er alleen maar in stampen, maar het kan ook dat ze er meteen enthousiast in gaan liggen rollen.

Meelspel

Nodig: lekkernijen, bak met water en een bak met meel. Kinderen proberen met hun handen op hun rug eerst iets lekkers uit de bak met water te halen en vervolgens iets lekkers uit de bak met meel. Bah!

Eierlopen

Echt een spel voor buiten. Laat de kinderen onderzoeken hoe moeilijk het is om een ongekookt ei ongeschonden van de ene kant van de tuin naar de andere te krijgen.

Insmeren met olie

Kinderen kunnen elkaars rug masseren met olie. Sommige kinderen zullen moeten wennen aan de vette handen die je ervan krijgt, maar lekker is het ook! Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die elkaar masseren elkaar minder slaan. Goed voor de sociale verhoudingen dus.

Modderschilderen

Op een groot stuk papier (een deel van een behangrol bijvoorbeeld) kun je een prachtig modderschilderij maken. Daarvoor heb je een bak modder, een afwasborstel, een slagroomspuit, een trechter en een zeefje nodig. Laat je kind experimenteren met spattende, vallende en smeerbare modder.

Zandschattenspel

Verstop voorwerpen in het zand. Denk bijvoorbeeld aan een bord of kopje, kommetjes, vaasjes, munten, kristallen of mooie stenen, oude knopen, sieraden en fossielen. Graaf de schatten als echte archeologen op met behulp van scheppen, lepeltjes en borstels. Voor jonge kinderen verstop je de voorwerpen heel oppervlakkig, maar hoe ouder kinderen zijn, hoe dieper je de voorwerpen in het zand kunt verstoppen.

Mengen en oplossen

Men neme kleine bakjes en water – koud en handwarm water. Geef verschillende producten: beetje afwasmiddel, zout, suiker, diksap, kleine stukjes crêpe-papier, thee, havermout, etcetera. Lever dit met verschillende bakjes, maatbeters en zeefjes, iets om mee te roeren en laat de kinderen volop experimenteren!

verven met stoepkrijt

Knutselen

Stoepkrijtverf

Van stoepkrijt kun je poeder maken door er met schuurpapier overheen te gaan. Dit krijtpoeder kun je mooi uitsmeren op papier. Ook kun je het schaafsel mengen met een heel klein beetje water; dan wordt het verf en kun je ermee schilderen.

Bodypaint

Dit is een echte buitenactiviteit. Laat je kinderen in hun blootje, met een luier of in hun onderbroek lopen. Zet kleine bakjes met vingerverf of plakkaatverf neer en zorg voor groot papier zoals een rol behang. Laat kinderen hun gang gaan: over het papier lopen met verf aan de voeten, de buik lekker insmeren, rollen over het papier. Dreumesen vinden dit vaak al een leuke activiteit.

Papier-maché

Neem een pakje behangplaksel en maak dit aan volgens de instructie op de verpakking. Blaas een ballon op, scheur veel kranten in repen en beplak de ballon met de repen krant. Zorg voor zeker vier lagen krant en maak de krant ook goed nat met het plaksel. Laat de ballon zeker een week drogen. Eventueel kan de ballon dan opengeknipt of -gesneden worden. Beschilder dit vervolgens met bijvoorbeeld plakkaatverf. De kinderen kunnen er van alles van maken: rare beesten, een mooi ei, een masker of een schaaltje.

Fossiel maken

Sop een schelp in met afwasmiddel. Giet een gipspapje in een bakje. Druk de schelp in het gipspapje. Als het uitgehard is, haal je de schelp er weer uit. Het fossiel kun je bijvoorbeeld verstoppen in de zandbak voor het zandschattenspel! (zie boven)

Zandschilderij

Laat je kind eerst met (behang)plaksel over papier of karton smeren. Daarna kan hij/zij er zand overheen strooien, zodat het blijft kleven op het plaksel. Het lijkt wel magie! Als je een klein beetje kerrie- of paprikapoeder mengt met het zand, krijgt het zand kleur.
Het kan ook viezer: meng het plaksel van tevoren met het zand en laat je kind hiermee kliederen op een groot stuk karton.

Papier maken

Gebruik je oud papier om er prachtige nieuwe velletjes van te maken. Op Kiind vind je een beschrijving voor zaaipapier: papier dat je in de grond kunt stoppen en waar plantjes uit zullen groeien.

Klei van zand

Meng een kilo zand met 250 milliliter water in een oude pan en breng het aan de kook. Voeg dan nogmaals 250 milliliter water toe, maar nu vermengd met maïszetmeel. De massa wordt dikker als deze kookt. Zo niet, dan voeg je nogmaals water met maïszetmeel toe. Het mengsel wordt kneedbaar als het afkoelt. Nu kunnen de kinderen hiermee kleien. Zodra het opgedroogd is, is het kunstwerk hard!

Koken

Kneden en koken

Kinderen kunnen bij elk recept helpen met koken: laat je kinderen lekker met de handen alle ingrediënten door elkaar doen en de structuur van bijvoorbeeld couscous of pasta, noten, groenten, saus en kaas goed voelen. En wat is er lekkerder dan een zelfgemaakte maaltijd oppeuzelen? (Met de handen natuurlijk!)

Ontbijtkoekdrollen

Verkruimel een stuk ontbijtkoek en vermeng dit met een klein beetje water. Kneed de drol tot hij de gewenste vorm heeft. Eventueel kun je nog wat sesamzaad toevoegen voor een extra vies effect, en eten maar!

Pindakaas maken

Het leukste is om eerst met de kinderen pelpinda’s te gaan pellen. Vervolgens kun je de pinda’s roosteren in een pan, maar dat is niet per se nodig. Doe de pinda’s in een hakmolen of stamp ze in een vijzel en voeg olie toe: dit kan zonnebloemolie zijn, maar arachide-olie (pindaolie) is nog lekkerder. Doe de pindakaas in een oude glazen jampot en klaar is de huisgemaakte pindakaas! Laat dreumesen en peuters ook zelf proberen hun boterham te smeren.

Onderzoeken

Remspoorzoeken

Ga in het park of in het bos eens op zoek naar dierenpoep! Bekijk de konijnkeuteltjes, koeienvlaaien en muizendrolletjes eens goed. Neem vooral een loep mee! Met stokjes kun je de uitwerpselen grondig onderzoeken.

Vieze diertjes

Schenk eens extra aandacht aan wat in de volksmond ‘vieze dieren’ genoemd wordt; ga op zoektocht naar wormpjes en slakken, mieren en oorwurmen. Bekijk ze in hun omgeving of maak thuis een terrarium. Zorg dan wel voor voldoende zuurstof, voedsel en wegkruipmogelijkheden. Bespreek dat ook goed met je kind.

Boerderijdieren voeren

In de kinderboerderij zijn meestal wel dieren die je mag voeren. Dit kan weleens vies of eng gevonden worden. Laat kinderen op een ontspannen manier kennismaken met de dieren en doe eens voor hoe je een konijn of geit eten geeft. En jawel, een lik over je hand! Is dat vies?

Vindselmuseum maken

In het bos, park of langs het strand kun je vaak mooie spullen vinden: stenen, schelpen, stokken of huis-tuin-en-keukenvoorwerpen. Maak samen met je kinderen en vriendjes of buurkinderen een heus vindselmuseum. Pak het groots aan: stal de spullen mooi uit, timmer een bordje voor op de deur en nodig mensen uit om tijdens openingstijden te komen kijken.

Kindermoestuin

Zaadjes zaaien, kuiltjes graven, water geven, onkruid wieden; allemaal dingen die kinderen vaak heel leuk vinden. Geef je kind een klein stukje in de tuin of op het balkon en laat hem of haar eigen plantjes kweken in een kindermoestuin!

Voelspel

Doe allerhande gekvoelende kledder en prutjes in bakjes en laat je kind geblindeerd voelen wat er in de bakjes zit. Denk daarbij aan kwark, asperges, een stuk zeep, fijngehakt gekookt ei, jam, appelstroop, pindakaas. Leuk voor kinderen vanaf een jaar of zes. Voor die tijd is het ook leuk om kinderen zonder blinddoek kennis te laten maken met dit soort structuren.

Lezen

Floddertje

Floddertje is natuurlijk het meeste vieze meisje dat ooit bedacht is. Het boek van Annie M.G. Schmidt is leuk om voor te lezen aan kinderen van ongeveer drie tot acht jaar. In een van de verhalen valt er een emmer blauwe én een emmer rode verf over Floddertje heen; ze wordt dus helemaal paars. Na het voorlezen van dit verhaal kun je samen met je kind experimenteren met het mengen van verf. Dit kan met plakkaat- of vingerverf, maar ook met waterverf. (Uitgeverij Querido, 2004)

Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft

Mol wordt wakker en ontdekt een drol op zijn hoofd. Hij gaat op zoek naar de dader. In dit grappige prentenboek voor kinderen van twee tot zeven van Werner Holzwarth passeren allerlei dieren en hun uitwerpselen de revue. Leuk ter voorbereiding op het remspoorzoeken of het maken van een ontbijtkoekdrol. (zie boven) (Over de kleine mol, Uitgeverij C. de Vries-Bouwers, 2002)

De viezertjes

Dit voorleesboek van Marianne Busser gaat over de vieze kinderen Prutje en Snotje die gaan wonen bij hun schone tante Dahlia. Kleuters zullen genieten van de vieze gebeurtenissen rondom dit stel. En misschien kun je je kinderen hun kleding ook eens laten wassen in de voor zich sprekende ‘Viezerette’!
(De Viezertjes, Uitgeverij Van Holkema en Warendorf, 1995)

Lekker vies!

Een leuk boek voor kinderen vanaf negen jaar is Ditte Merle’s boek ‘Lekker Vies’. Het boek bevat informatie over vieze dingen zoals oorsmeer, drollen en oogprut en wordt vergezeld door mooie pentekeningen. Uit dit boek blijkt maar weer dat vieze dingen er gewoon bij horen! Onderzoek hoe het lichaam nou precies werkt. (Uitgeverij Unieboek, 2002)

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Speurtochten: stippel je route uit

Speurtochten: stippel je route uit

Speurtochten zijn leuk voor kinderfeestjes, maar ook om samen met je kind en misschien een vriendje te doen tijdens de vakantie of zomaar een vrije dag.Een speurtocht voorbereiden kost vaak heel wat tijd, zeker de eerste keren. Daarom helpt Kiind je op...

Poppenkleertjes maken van een oude sok

Poppenkleertjes maken van een oude sok

Een pop is voor kinderen onmisbaar bij hun rollenspel. Leuke kleertjes die kinderen zelf kunnen naaien, maakt het helemaal af. Heel eenvoudig is dit setje ondergoed. Nodig:Een eenzame sokSchaarNaald en draad Het onderbroekje maak je uit het gedeelte van de...

Een gezonde shake

Een gezonde shake

Boodschappenlijst voor vier personen: 400 gram fruit 400 ml biologische yoghurt Eventueel paar blaadjes munt Verder nodig: Blender Mesje Snijplank Mooie glazen Eventueel brede rietjes Recept met vers fruit en biologische yoghurt Het belangrijkste ingrediënt is vers...

Maak natuurlijke knopen van een tak!

Maak natuurlijke knopen van een tak!

Jaaa leuk, zelf knopen maken voor op je handgemaakte vestje of jasje! Helemaal niet moeilijk en oh zó mooi! Wat heb je nodig? Een droge tak, het liefst van een fruitboom of gouden regen. Helemaal tof dus als je toevallig een leuke appelboom in de tuin hebt staan, dan...

Plunjezakje trakteren

Plunjezakje trakteren

Deze traktatie bestaat uit een stuk bestek voor een speelkeukentje en rozijntjes in een servetje. Pollepeltjes, gardes, vorkjes, etc… vaak worden ze in setjes verkocht en als je ze apart verwerkt in de traktatie komen de kosten voor het stuk bestek op ongeveer vijftig...

Elke dag een waterijsje

Elke dag een waterijsje

Hoe kouder een gerecht, hoe zwakker de smaak is. Daarom een aantal ijslollyrecepten met honing of stevia als natuurlijke zoetkracht en smaakversterker. Voor de kleinsten kun je dit achterwege laten en kiezen voor de pure smaak van fruit. Als je zelf smoothies kunt...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0