Maak van vilt muziekdoosje in de vorm van een uil

door Gastauteur

Mijn oudste zoon maakte deze uil toen ik zwanger was van zijn kleine broertje. Hij had de speeldoosjes in de speelgoedwinkel gezien en zelf bedacht daar een mooi muziekdoosje van te gaan maken. Inmiddels is het broertje bijna twee en dol op zijn uil, die hij iedere keer als hij gaat slapen aan doet.

De enige steken die je hoeft te kennen om zo’n muziekdoosje te maken zijn de festonsteek en een gewone stiksteek. Een festonsteek maak je door je draad door het vilt te trekken en daarna door de lus die dan ontstaat. Het is dus ook heel geschikt om te maken door kinderen vanaf een jaar of zes. Wat zal je kind trots zijn, als hij deze zelfgemaakte muziekuil cadeau kan doen aan zijn pasgeboren zusje of neefje!

In de buik van de uil zit een speeldoosje verstopt en aan zijn hoofd een touwtje zodat je hem ook ergens aan op kunt hangen. Speelgoed met touwtjes kun je voor de zekerheid beter buiten bereik van kleine handjes houden.

Benodigdheden

1/4 lapje wit vilt

1 lapje oranjebruin vilt

2 lapjes bruin vilt

klein stukje geel vilt

speeldoosje

stevig koordje

garen

pluk vulwol

tutorial zelf een vilten uil muziekdoosje maken

Werkwijze

Download en print het pdf-patroon. Knip uit het witte vilt het deel voor de ogen, uit het oranje vilt de buik en de rand om de ogen en uit het bruine vilt het lijf. Het lijf knip je twee keer, een voor de voorkant en een voor de achterkant. Uit het bruine vilt knip je ook twee piepkleine rondjes voor de ogen en uit het stukje gele vilt een snavel.

tutorial zelf een vilten uil muziekdoosje maken

Leg de oog-delen en de buik op het lijfje. Bepaal de juiste plaats en speld het vast. Naai nu met een stiksteek de buik vast op het lijf. Daarna naai je het witte deel voor de ogen vast, daarop het oranje deel en tot slot de kleine bruine rondjes. De voorkant van je muziekdoosje is nu af!

Je kunt eventueel de uil nog verder versieren door te borduren.

tutorial zelf een vilten uil muziekdoosje maken

Leg de voor- en achterkant nu op elkaar en speld het vast. Vergeet niet bovenop het koordje ertussen te leggen zodat je het muziekdoosje later op kunt hangen. Zorg dat je deze goed vastzet. Festoneer van onder het vleugeltje naar boven, rondom tot je aan de andere kant bij de vleugel uitkomt. Laat je draad nu gewoon hangen, je hoeft nog niet af te hechten.

Vul de kop van de uil nu op met wol, stop het speeldoosje in de uil en doe er voorzichtig nog wat wol bij, zodat de uil mooi gevuld is. Nu festoneer je de uil helemaal dicht, om het touwtje van het muziekdoosje heen. Zorg dat ook de onderkant mooi gevuld is met wol. Je muziekdoosje is klaar!

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om andere kleuren te gebruiken of een heel ander dier te kiezen en deze uit vilt te knippen om om te toveren tot muziekdoosje!

tutorial zelf een vilten uil muziekdoosje maken

 

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

De liefste kinderboeken

De liefste kinderboeken

 Wij houden van lieve dingen. Daarom knutselen we hartjes en zorgen we voor de (knuffel)dieren. Zo zijn wij nou eenmaal. En als we daar klaar mee zijn, lezen we samen een lief boek. Wederom recenseren Ninthe van zes en ik de boeken. Tegenwoordig is er...

Buitenspeelkeuken: Maak een mud-pie kitchen voor in de tuin

Buitenspeelkeuken: Maak een mud-pie kitchen voor in de tuin

De buitenspeelkeuken uit het artikel 'Een spannende ontdektuin', ook wel mud pie kitchen genoemd, is een grote hit! Veel ouders maakten een mud pie kitchen of hebben er een die ze graag willen delen met ons. Daarom hieronder een foto-overzicht van al die buitenkeukens...

Maak je eigen Knäckebröd. Smaklig måltid!

Maak je eigen Knäckebröd. Smaklig måltid!

Knäckebröd betekent breekbrood. Het is een knapperig roggebrood waar maar heel weinig water in zit. Daardoor is het lang houdbaar. Zo was het ooit vroeger bedacht in Zweden. En dan maakten ze grote ronde knäckebröden, met een gat in het midden. Daar ging een...

‘Bij jou ziet het er allemaal zo eenvoudig uit’

‘Bij jou ziet het er allemaal zo eenvoudig uit’

Een tijdje geleden ging ik met ongekamde haren en mijn kinderen bij een lieve buurtmama thee drinken. Nadat ze haar koekje in de thee dipte, deelde zij al zuchtend en kreunend mee hoe vermoeiend zij haar moederschap op dat moment vond. 'En dan was er ook nog het...

Traktaties voor de bovenbouw

Traktaties voor de bovenbouw

  Vorig jaar kwam je nog weg met snoezige egelbroodjes of Rupsje Nooitgenoegfruitringen, maar helaas. Je kind vindt het niet stoer meer. Het chipszakjestijdperk is aangebroken. Of nee, houd hoop! Hieronder hebben we de stoerste, relatief...

Tegendraadse traktatie

Tegendraadse traktatie

Traktaties op school. Zucht. Daar loopt er weer één. Zo'n ijverige ouder met een grote schaal waaraan slingers en ballonnen hangen. Een stralend kind ernaast in een prachtige jurk of kekke nieuwe spijkerbroek. Er is er een jarig, hoera, hoera! Onder het...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0