Maak van vilt muziekdoosje in de vorm van een uil

door Gastauteur

Mijn oudste zoon maakte deze uil toen ik zwanger was van zijn kleine broertje. Hij had de speeldoosjes in de speelgoedwinkel gezien en zelf bedacht daar een mooi muziekdoosje van te gaan maken. Inmiddels is het broertje bijna twee en dol op zijn uil, die hij iedere keer als hij gaat slapen aan doet.

De enige steken die je hoeft te kennen om zo’n muziekdoosje te maken zijn de festonsteek en een gewone stiksteek. Een festonsteek maak je door je draad door het vilt te trekken en daarna door de lus die dan ontstaat. Het is dus ook heel geschikt om te maken door kinderen vanaf een jaar of zes. Wat zal je kind trots zijn, als hij deze zelfgemaakte muziekuil cadeau kan doen aan zijn pasgeboren zusje of neefje!

In de buik van de uil zit een speeldoosje verstopt en aan zijn hoofd een touwtje zodat je hem ook ergens aan op kunt hangen. Speelgoed met touwtjes kun je voor de zekerheid beter buiten bereik van kleine handjes houden.

Benodigdheden

1/4 lapje wit vilt

1 lapje oranjebruin vilt

2 lapjes bruin vilt

klein stukje geel vilt

speeldoosje

stevig koordje

garen

pluk vulwol

tutorial zelf een vilten uil muziekdoosje maken

Werkwijze

Download en print het pdf-patroon. Knip uit het witte vilt het deel voor de ogen, uit het oranje vilt de buik en de rand om de ogen en uit het bruine vilt het lijf. Het lijf knip je twee keer, een voor de voorkant en een voor de achterkant. Uit het bruine vilt knip je ook twee piepkleine rondjes voor de ogen en uit het stukje gele vilt een snavel.

tutorial zelf een vilten uil muziekdoosje maken

Leg de oog-delen en de buik op het lijfje. Bepaal de juiste plaats en speld het vast. Naai nu met een stiksteek de buik vast op het lijf. Daarna naai je het witte deel voor de ogen vast, daarop het oranje deel en tot slot de kleine bruine rondjes. De voorkant van je muziekdoosje is nu af!

Je kunt eventueel de uil nog verder versieren door te borduren.

tutorial zelf een vilten uil muziekdoosje maken

Leg de voor- en achterkant nu op elkaar en speld het vast. Vergeet niet bovenop het koordje ertussen te leggen zodat je het muziekdoosje later op kunt hangen. Zorg dat je deze goed vastzet. Festoneer van onder het vleugeltje naar boven, rondom tot je aan de andere kant bij de vleugel uitkomt. Laat je draad nu gewoon hangen, je hoeft nog niet af te hechten.

Vul de kop van de uil nu op met wol, stop het speeldoosje in de uil en doe er voorzichtig nog wat wol bij, zodat de uil mooi gevuld is. Nu festoneer je de uil helemaal dicht, om het touwtje van het muziekdoosje heen. Zorg dat ook de onderkant mooi gevuld is met wol. Je muziekdoosje is klaar!

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om andere kleuren te gebruiken of een heel ander dier te kiezen en deze uit vilt te knippen om om te toveren tot muziekdoosje!

tutorial zelf een vilten uil muziekdoosje maken

 

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Boem retteketet: muziekinstrumenten maken

Boem retteketet: muziekinstrumenten maken

Boem retteketet! Boem retteketet! Muziek is overal om je heen. Je hoeft maar met een pollepel op een omgekeerde pan te slaan en je hebt een heuse trommel. Maar je kunt ook zelf muziekinstrumenten maken van het restmateriaal om je heen. Lekker een ochtendje knutselen...

Traktaties voor de bovenbouw

Traktaties voor de bovenbouw

  Vorig jaar kwam je nog weg met snoezige egelbroodjes of Rupsje Nooitgenoegfruitringen, maar helaas. Je kind vindt het niet stoer meer. Het chipszakjestijdperk is aangebroken. Of nee, houd hoop! Hieronder hebben we de stoerste, relatief...

Knutsel een wollige lenteboom

Knutsel een wollige lenteboom

Het is voor mij tijd om na te denken wat ik in mijn seizoenshoekje voor de zomer wil gaan zetten. Een zomerboom heb ik nog niet. Een mooie tak die ik snoeide tijdens een snoeiworkshop heb ik wel. Dat wordt de boom. Een groene wollen deken die verknipt mag worden heb...

Recepten: Kerstdiner maken voor je hele familie

Recepten: Kerstdiner maken voor je hele familie

Wil je in alle rust je kerstdiner koken voor een grote groep? Dat is vooral een kwestie van plannen en proeven. Bereid je dus goed voor! Als je de gerechten nog niet eerder hebt gemaakt, ga dan een keer proefkoken voordat je het voor een grote groep gaat maken....

Een boekenbak timmer je zo

Een boekenbak timmer je zo

Als je van boeken houdt en je kind wil stimuleren om zelf ook zo af en toe eens een boek te pakken, is het een idee om ergens in huis een leeshoekje in te richten. Een plek waar kinderen zich terug kunnen trekken met een boek, zodat ze ongestoord kunnen bladeren. En...

Labeldoekje voor de zintuigen van je kind

Labeldoekje voor de zintuigen van je kind

Dit labeldoekje heeft veel uitdagends te bieden voor de zintuigen. Door het plastic zakje dat erin zit, kraakt het doekje. De kleurtjes zijn fel en contrasterend, wat interessant is om te zien en de stofjes voelen allemaal anders vanwege de verschillende structuren....

DOWNLOAD GRATIS EBOOK

Lees 'Zo bereid je je voor op je baby'. Je ontvangt meteen onze zinnige nieuwsbrief (waarvoor je je uiteraard op ieder moment kunt uitschrijven)

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0