Vitamine K: wel of niet geven na de geboorte?

door Nelleke Bos

Vitamine K wordt sinds enkele decennia vrij standaard aan de baby gegeven, direct na de bevalling. Waarom eigenlijk? En is het dan nodig bij pasgeborenen?

Dit artikel pleit voor het geven van vitamine K, naar aanleiding van een vijftal baby’s dat met ernstige complicaties te maken kreeg, door vitamine K-gebrek. Het helpt bij bloedstollling, en is dus hard nodig als je een inwendige bloeding krijgt.

Na lezing lijkt het onweerlegbaar: natúúrlijk kun je beter elke baby preventief vitamine K toedienen. Maar klopt deze aanname eigenlijk wel?

Tegengeluid

Deze blog van de Kritische Verloskundige geeft een ander beeld. Het risico op een bloeding bij een baby is bijvoorbeeld uiterst klein: 1 op de 10.000 tot 1 op de 25.000. Een bloeding na de geboorte is dus best bijzonder. Deze ontstaat niet ‘spontaan’ vanuit een gezonde situatie. Bij een natuurlijke bevalling zonder complicaties is er een geringe kans op bloedingen.

Verder is een argument om vitamine K toe te dienen, dat in borstvoeding niet voldoende aanwezig is. Dat klopt niet, stelt de kritische verloskundige, en ook Sarah Wickam (in de vertaling van Lieve Huybrechts). In de tijd van het aangehaalde onderzoek kregen veel baby’s geen colostrum. Juist in het colostrum, de allereerste moedermelk, zit een hoog gehalte aan natuurlijke vitamine K. Voor de aanvulling wordt dus gezorgd. Impliciet creëer je er een probleem bij en ontmoedig je moeders zelfs om borstvoeding te geven, door te stellen dat zij onvoldoende voedingsstoffen aan hun baby bieden.

Tekort?

Er wordt in de medische literatuur gesproken van een tekort. Baby’s zouden een vitamine K-tekort hebben, en daarom direct na de geboorte een extra dosis nodig hebben. Maar een tekort, dat kan natuurlijk helemaal niet. Want een tekort: ten opzichte van wie dan? Als alle baby’s met een laag gehalte aan dit vitamine worden geboren, zou je kunnen stellen dat dit lage gehalte de biologische norm is. Een ‘te laag’ vitaminegehalte bij baby’s is, zo zegt Sarah Wickam, hetzelfde als beweren dat alle baby’s een te groot hoofd hebben bij geboorte.

Een laag vitamine K-gehalte is de biologische norm

Risico

Vitamine K kan een redding zijn bij bloedingen, maar de nadelen zijn nog onvoldoende duidelijk. De kritische verloskundige schrijft dat de kans op kanker met synthetische vitamine K groter zou kunnen zijn dan de kans op een bloeding zónder vitamine K. Meer onderzoek is gewenst!

Maak het zelf aan

Je kunt je baby aan meer vitamine K helpen door zelf te zorgen voor ruim voldoende aanmaak. Dit doe je door tijdens je zwangerschap en je borstvoedingsperiode veel te eten waar het in zit. Zoals groene groente, met in de top 3 van leveranciers: boerenkool, spinazie en broccoli.

Preventief

Onderzoeker Von Kries merkt op ‘dat sommige baby’s die de diagnose ‘bloeding’ kregen, als gevolg van een vitamine K-tekort, eigenlijk een bloeding hadden door een onderliggende cholestatische ziekte. Zelfs als het toedienen van vitamine K bij deze baby’s de ontwikkeling van een bloeding had kunnen voorkomen, dan nog mogen we niet zeggen dat ze een bloeding hebben omdat ze geen vitamine K hebben gekregen. Dit vertroebelt de hele discussie en brengt onjuiste argumenten in.’ Sarah Wickam: ‘Het is hetzelfde als zeggen dat iemand die een blok hout tegen zijn hoofd heeft gekregen, hoofdpijn heeft omdat er aan hem geen aspirine werd gegeven.’ Je neemt ook geen aspirine voordat je naar buiten gaat, voor het geval ons hoofd wordt geraakt door een blok hout.’

De conclusie zou kunnen zijn: zorg ervoor dat je voldoende informatie hebt tijdens de zwangerschap. Bespreek je wensen omtrent vitamine K vooraf met je verloskundige of gynaecoloog. Zodat je zelf als ouders een goede afweging van de risico’s kunt maken.

Het toedienen van extra vitamine K kan nuttig (en levensreddend!) zijn. Wanneer er een bevalling met complicaties is geweest, de baby een verhoogd risico loop en mogelijk zijn eigen reserves al tijdens zijn geboorte heeft verbruikt bijvoorbeeld. In andere gevallen, zou je zonder de synthetische vitamine weleens beter af kunnen zijn.

 

Meer lezen

De kritische verloskundige over Vitamine K

Maak een geboorteplan

Natuurlijk bevallen: Wat je er zelf over te zeggen hebt

 

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Hoe je bevalling ook was, het is joúw persoonlijke verhaal

Hoe je bevalling ook was, het is joúw persoonlijke verhaal

Bevallen, is dat met een newwavemuziekje en een stemmig zoutlampje je oerdrang volgen? Of in een tl-verlicht ziekenhuisbed je stinkende best doen? Antwoord: Beide. Hoe wij mensen ook bevallen, met of zonder partner, in bad of op het droge, lotusbevalling of...

Gezinsuitbreiding: Help je eerste kind oudste worden

Gezinsuitbreiding: Help je eerste kind oudste worden

De meeste kinderen kijken reikhalzend uit naar het krijgen van een broertje of zusje. Het is dan ook superspannend. Als kind staat je hele wereld op zijn kop als er opeens een nieuw gezinslid bij komt. Welke impact een nieuwe baby gaat hebben, heb je niet helemaal...

Hoe Gentle kan een keizersnede zijn? Valentine vertelt.

Hoe Gentle kan een keizersnede zijn? Valentine vertelt.

Als je me vijf jaar geleden had gezegd dat ik op een dag bewust zou kiezen voor een gentle sectio had ik je vragend aangekeken. Ik…? Een wat...? Maar afgelopen voorjaar was het zover. En ik ben heel blij en trots dat onze dochter op deze bijzondere manier ter wereld...

Per ongeluk thuis bevallen: de geboorte van Jade

Per ongeluk thuis bevallen: de geboorte van Jade

Fede wilde graag een natuurlijke bevalling, in het ziekenhuis. Daarop bereidde ze zich voor. Dat ze per ongeluk thuis bevallen zou, daar had ze niet op gerekend. Ik ben de jongste dochter in een gezin van zeven kinderen. Inmiddels is het huis voor mijn ouders alleen...

NIPT: hebben zwangeren teveel keuzes?

NIPT: hebben zwangeren teveel keuzes?

De NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) wordt sinds 2017 aan elke zwangere aangeboden. Het is een omstreden test. In landen als IJsland en Denemarken zie je sinds de invoering van de test een enorme daling van het aantal geboortes van Down-kinderen. Er worden er daar...

Een fijne bevalling als je ingeleid wordt

Een fijne bevalling als je ingeleid wordt

Als je zwanger bent, is je ideaalbeeld van een bevalling vaak een soepele vlotte bevalling zonder ingrepen. Logisch. Toch betekent het hebben van een bevalling met ingrepen niet per se dat je bevalling daardoor minder mooi wordt.  De ervaring die je uiteindelijk hebt,...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0