Vitamine K: wel of niet geven na de geboorte?

door Nelleke Bos

Vitamine K wordt sinds enkele decennia vrij standaard aan de baby gegeven, direct na de bevalling. Waarom eigenlijk? En is het dan nodig bij pasgeborenen?

Dit artikel pleit voor het geven van vitamine K, naar aanleiding van een vijftal baby’s dat met ernstige complicaties te maken kreeg, door vitamine K-gebrek. Het helpt bij bloedstollling, en is dus hard nodig als je een inwendige bloeding krijgt.

Na lezing lijkt het onweerlegbaar: natúúrlijk kun je beter elke baby preventief vitamine K toedienen. Maar klopt deze aanname eigenlijk wel?

Tegengeluid

Deze blog van de Kritische Verloskundige geeft een ander beeld. Het risico op een bloeding bij een baby is bijvoorbeeld uiterst klein: 1 op de 10.000 tot 1 op de 25.000. Een bloeding na de geboorte is dus best bijzonder. Deze ontstaat niet ‘spontaan’ vanuit een gezonde situatie. Bij een natuurlijke bevalling zonder complicaties is er een geringe kans op bloedingen.

Verder is een argument om vitamine K toe te dienen, dat in borstvoeding niet voldoende aanwezig is. Dat klopt niet, stelt de kritische verloskundige, en ook Sarah Wickam (in de vertaling van Lieve Huybrechts). In de tijd van het aangehaalde onderzoek kregen veel baby’s geen colostrum. Juist in het colostrum, de allereerste moedermelk, zit een hoog gehalte aan natuurlijke vitamine K. Voor de aanvulling wordt dus gezorgd. Impliciet creëer je er een probleem bij en ontmoedig je moeders zelfs om borstvoeding te geven, door te stellen dat zij onvoldoende voedingsstoffen aan hun baby bieden.

Tekort?

Er wordt in de medische literatuur gesproken van een tekort. Baby’s zouden een vitamine K-tekort hebben, en daarom direct na de geboorte een extra dosis nodig hebben. Maar een tekort, dat kan natuurlijk helemaal niet. Want een tekort: ten opzichte van wie dan? Als alle baby’s met een laag gehalte aan dit vitamine worden geboren, zou je kunnen stellen dat dit lage gehalte de biologische norm is. Een ‘te laag’ vitaminegehalte bij baby’s is, zo zegt Sarah Wickam, hetzelfde als beweren dat alle baby’s een te groot hoofd hebben bij geboorte.

Een laag vitamine K-gehalte is de biologische norm

Risico

Vitamine K kan een redding zijn bij bloedingen, maar de nadelen zijn nog onvoldoende duidelijk. De kritische verloskundige schrijft dat de kans op kanker met synthetische vitamine K groter zou kunnen zijn dan de kans op een bloeding zónder vitamine K. Meer onderzoek is gewenst!

Maak het zelf aan

Je kunt je baby aan meer vitamine K helpen door zelf te zorgen voor ruim voldoende aanmaak. Dit doe je door tijdens je zwangerschap en je borstvoedingsperiode veel te eten waar het in zit. Zoals groene groente, met in de top 3 van leveranciers: boerenkool, spinazie en broccoli.

Preventief

Onderzoeker Von Kries merkt op ‘dat sommige baby’s die de diagnose ‘bloeding’ kregen, als gevolg van een vitamine K-tekort, eigenlijk een bloeding hadden door een onderliggende cholestatische ziekte. Zelfs als het toedienen van vitamine K bij deze baby’s de ontwikkeling van een bloeding had kunnen voorkomen, dan nog mogen we niet zeggen dat ze een bloeding hebben omdat ze geen vitamine K hebben gekregen. Dit vertroebelt de hele discussie en brengt onjuiste argumenten in.’ Sarah Wickam: ‘Het is hetzelfde als zeggen dat iemand die een blok hout tegen zijn hoofd heeft gekregen, hoofdpijn heeft omdat er aan hem geen aspirine werd gegeven.’ Je neemt ook geen aspirine voordat je naar buiten gaat, voor het geval ons hoofd wordt geraakt door een blok hout.’

De conclusie zou kunnen zijn: zorg ervoor dat je voldoende informatie hebt tijdens de zwangerschap. Bespreek je wensen omtrent vitamine K vooraf met je verloskundige of gynaecoloog. Zodat je zelf als ouders een goede afweging van de risico’s kunt maken.

Het toedienen van extra vitamine K kan nuttig (en levensreddend!) zijn. Wanneer er een bevalling met complicaties is geweest, de baby een verhoogd risico loop en mogelijk zijn eigen reserves al tijdens zijn geboorte heeft verbruikt bijvoorbeeld. In andere gevallen, zou je zonder de synthetische vitamine weleens beter af kunnen zijn.

 

Meer lezen

De kritische verloskundige over Vitamine K

Maak een geboorteplan

Natuurlijk bevallen: Wat je er zelf over te zeggen hebt

 

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Geboortefilms kijken als voorbereiding op je bevalling?

Geboortefilms kijken als voorbereiding op je bevalling?

Geboortefilms op YouTube, in de bioscoop of op tv; we kunnen er geen genoeg van krijgen. Maar is het eigenlijk een goed idee om daarnaar te kijken voordat je gaat bevallen? Journalist Drees Koren vroeg het aan Lievnath Faber. Zij is doula, moeder en filmwetenschapper...

Bevallingsonderzoekjes van Doppler tot Apgar

Bevallingsonderzoekjes van Doppler tot Apgar

Wanneer een vrouw zich tijdens haar zwangerschap laat begeleiden door een verloskundige zal zij in het ruime half jaar dat ze elkaar regelmatig treffen ook een aantal onderzoeken ondergaan. In de zwangerschap is er meestal ruim voldoende tijd om deze onderzoeken...

Zit er echt te weinig vitamine D in moedermelk?

Zit er echt te weinig vitamine D in moedermelk?

Eén van de meest gestelde vragen bij mijn lezingen over voeding en darmgezondheid is: moet een borstgevoede baby nu wel of niet vitamine D krijgen na de geboorte? Tsja. Het is lastig. De gevolgen van een vitamine D-gebrek zijn aanzienlijk. Maar vitaminedruppeltjes...

Hoe cultuur jonge moeders beschermt

Hoe cultuur jonge moeders beschermt

In haar ontroerende artikel ‘How Cultures Protect the New Mother’ onderzoekt psychologe en lactatiekundige Kathleen Kendall-Tackett hoe andere culturen het welzijn van nieuwe moeders beschermen. En waar zij de vergelijking trekt met Amerika, deed ik dat met Nederland....

Lekker in bed met je baby: kraamtijd met échte rust

Lekker in bed met je baby: kraamtijd met échte rust

Journalist Drees Koren deed een oproep voor een 40 dagen-durende kraamtijd. Presentator Lisa Wade is het roerend met haar eens: 'Zo (linkerbeeld) zag ik eruit na mijn 56 uur durende bevalling. En wat deed ik veel te gauw alsof ik het allemaal wel kon handelen. Van...

40 dagen kraamtijd. Lieve moeder, neem die rust maar

40 dagen kraamtijd. Lieve moeder, neem die rust maar

Journalist Drees Koren schreef voor editie Thuis een pleidooi voor rust, knuffels en zelfliefde.  Lieve vrouw, Gefeliciteerd met je geboorte. Met de geboorte van je baby, maar ook met die van jezelf. Ja, het is waar: je bent opnieuw geboren. Of je nu voor het eerst...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0