Docu Vleesverlangen: geef je je kinderen wel of geen vlees?

door Karin Dunning

‘Ja, nou, ik had nu eigenlijk tijd maar toch weer niet. Kunnen we het over een half uurtje nog eens proberen?’

‘Ik zet nét mijn fiets op slot, nog 5 minuten! Ik bel jou wel!’

Documentairemaker Marijn Frank heeft het druk. Eenmaal op haar bank geploft belt ze me terug. Ze is nog buiten adem van de race tegen de klok. Verder klinkt ze aan de telefoon net zoals je haar ziet op tv in Keuringsdienst van Waarde. Oprecht, nuchter, vriendelijk.

Voordat ik haar sprak, zag ik een paar fragmenten van haar nieuwe film ‘Vleesverlangen’. De titel is afgeleid van een fenomeen dat Marijn al een hele tijd bezighoudt: ze kan niet van vlees afblijven. Ik ben onder de indruk van de af en toe heftige beelden uit de vleesindustrie en haar moedige (zelf)onderzoek.

Vlees versus vega

‘Ik ben vegetarisch opgegroeid, maar ben toch begonnen met vlees eten. Ik hou er echt van. Hotdogs, worst, een mooie biefstuk. Zeker toen ik zwanger was van mijn dochter verlangde ik echt naar vlees. Maar ik worstelde er ook mee. Zoveel vleesschandalen in het nieuws, zoveel dierenleed. En de hormonen en antibiotica in vlees lijken me ook niet gezond.’

Vleesdilemma

‘Kinderen maken je zo bewust en verantwoordelijk. Ze werken als een soort boemerang, ineens komen al je gewoonten keihard bij je terug. We eten bijvoorbeeld minder suiker om het goede voorbeeld te geven.

Ik bleef na de bevalling langer thuis dan ik had gepland. Waar ik me eerst niet kon voorstellen zo lang te moeten wachten tot ik weer mócht werken, dacht ik nu: no way dat ik mijn dochter nu al ergens naar toe breng! De crèche die we tijdens de zwangerschap hadden uitgekozen voldeed ineens niet meer, we stapten over op een gastouder.

Liga’s komen er hier niet in. En koken? Deed ik nooit. Nu wel, onbewerkt en vers. De keuzes draaiden niet meer alleen om ons. Toen mijn dochter eenmaal toe was aan vast voedsel, werd mijn vleesdilemma nog groter. Moest ik haar nou vlees geven of een verstandig mens zijn en haar vegetarisch laten opgroeien? Ik ging op onderzoek uit. En mijn vragen waren: Waarom kan ik de discipline niet opbrengen om vlees te laten staan? Zijn we misschien massaal verslaafd aan vlees?’

Vlees herwaarderen

In haar documentaire zien we hoe Marijn een therapeute bezoekt, een slager, een professor in verslavingskunde en een chefkok met een voorliefde voor vlees. Ze loopt ook stage bij een slachthuis, omdat ze wil leren zelf een dier te slachten. ‘Als ik een dier eet, moet ik eigenlijk ook zo dapper zijn er zelf eentje te slachten, toch?’


Zijn we misschien massaal verslaafd aan vlees? 

De beelden die dat oplevert zijn soms schokkend. Marijn houdt zich aan een hoge standaard en gaat ver in haar zoektocht om tot de juiste beslissing te komen. Maar de documentaire is ook herkenbaar en soms grappig. ‘Ik wil met mijn film graag laten zien dat we, of we nou vlees eten of niet, het tenminste zouden moeten herwaarderen. Vlees is altijd voorradig, er is heel veel van en het is erg goedkoop: terwijl het eigenlijk iets heel bijzonders is. Ik houd mensen graag een spiegel voor door mijn eigen worsteling in beeld te brengen. Want wat zijn we nu eigenlijk aan het doen met dieren en met ons eigen lichaam?’

Of het Marijn lukt om een koe te slachten en of ze inmiddels weet of ze haar dochter met of zonder uitgebakken spekjes of entrecote wil laten opgroeien? Ik weet het niet, maar ik ga het zien. In december, in de bioscoop.

Vleesverlangen gaat op 21 november in première bij de IDFA en is vanaf 3 december te zien in de filmtheaters. 

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

8 x meer fruit voor je kind

8 x meer fruit voor je kind

Oh, die vitamientjes! Kinderen hebben ze nodig - maar ze weigeren vaak genoeg om fruit te eten. Fruit voor je kind is gezond, daar kan ik niks tegenin brengen, dus lees zo mee voor handige tips. Maar stel jezelf ook meteen even gerust: want kinderen zijn ook gewoon...

5 x geen reden om te stoppen met borstvoeding

5 x geen reden om te stoppen met borstvoeding

De belangrijkste redenen om te stoppen met borstvoeding werden in 2015 wetenschappelijk onderzocht door TNO. Als wij het lijstje zien, denken we alleen maar: sjonge, wat zonde. Er is veel meer mogelijk.  Belangrijk voor je verder leest: aan iedereen die gestopt is met...

Voeding met gebakken lucht

Voeding met gebakken lucht

'Mama weet waarom...' Het is de slogan van een bekend merk babyvoeding. Maar, vraag ik me steeds vaker af, weet mama wel echt waarom een bepaald product goed is? En nog belangrijker, weten mama en papa eigenlijk wel wat er precies in zit? Een koekje boordevol vezels,...

Zo geef je een tweeling borstvoeding

Zo geef je een tweeling borstvoeding

Een tweeling borstvoeding geven vraagt om andere trucjes dan een eenling. We vroegen tips aan lactatiekundigen Gonneke Veldhuizen-Staas en Stefan Kleintjes die Het nieuwe borstvoedingboek schreven. Voorbereiding Zoals met alles begint ook een tweeling borstvoeding...

Mijn kind wilde niet eten (en dit is wat hielp)

Mijn kind wilde niet eten (en dit is wat hielp)

Als je kind niet wil eten (of nou ja, vooral geen groente), kan dat veel frustratie geven. Gedoe aan tafel, strijd, ongezelligheid en misschien ook wel zorgen. Al mijn kennis en goede ideeën ten spijt heb ik zo’n moeilijke eter in huis. In ons geval gaat het...

Hoe krijg ik genoeg melk voor borstvoeding van mijn tweeling?

Hoe krijg ik genoeg melk voor borstvoeding van mijn tweeling?

Het leven met een tweeling is vanaf de start al anders dan een eenling. Het vraagt om meer handen, zeker in het begin. Maar onder de streep is er ook veel hetzelfde. Je baby’s drinken en slapen en poepen en gedijen allemaal op veel geknuffel. Dus laten we eerst die...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0