Vlierbloesemsnack-maken

door Jannie

De vlier is momenteel weer in volle glorie met de prachtige, witte bloesemschermen. Je kunt er bijna niet omheen, overal kom je ze tegen. Wanneer je erlangs fietst dringt de subtiele bloesemgeur je neus binnen. De bloei is op haar hoogtepunt van half juni tot eind juli.

De vlierbloesem werd al vroeg in de geschiedenis als voedsel bereid en daarnaast ook gebruikt voor medicinaledoeleinden. Het staat bekend om zijn zweetopwekkende en vochtafdrijvende werking, vooral gebruikt bij verkoudheden. De bloemen hebben een hoog gehalte vitamine C.
Je kunt er limonade van maken of laten trekken als thee. 

vlierbloesemsnack

 Een eenvoudige cake of pannenkoek kan in een handomdraai omgetoverd worden tot iets bijzonders door van de steel afgeritste bloemetjes erin te verwerken.

Je kunt de bloesem ook eten door ze bijvoorbeeld te frituren. Het heeft een kruidige, zoete smaak. Dit is een heerlijk hapje om aan te bieden bij de thee tussen de middag. 
Je bereidt ze zo vers mogelijk, dus het liefst vlak na het plukken. Zit er wat tijd tussen, zet ze dan in ieder geval even in een vaas met water.

Pluk een paar mooie schermen en controleer ze op insecten (je kunt ze beter niet wassen omdat hierbij een groot deel van het aroma verloren gaat). Laat de lange steel eraan zitten.

vlierbloesemsnack Maak een beslag van:

1 ei
100 gram bloem
1,5 dl lauw water
snufje zout

Verhit de frituurolie (arachide- of olijfolie)
Doop de bloemen in het beslag en schud het overtollige eraf.
Frituur de bloemen kort in de hete olie totdat ze goudbruin zijn (houd ze vast aan het steeltje).

Bestrooi ze met poedersuiker en serveer ze warm. 

vlierbloesemsnack

Lees ook het recept van de vlierbloesemlimonade!

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Lente: een lesje van de natuur

Veel scholen halen elk seizoen een stukje natuur het klaslokaal in. Bloemenkransen, eikelslingers, wintertaferelen en zelfs kuikentjes heb ik gezien. De natuur is heel leerzaam! Nog leerzamer dan de natuur naar binnen halen, is middenin het groen op ontdekkingstocht...

Kom naar Kiind op de Ouders natuurlijk beurs!

Kom naar Kiind op de Ouders natuurlijk beurs!

Je verdiepen in het nieuwe ouderschap en daarbij de hoognodige spullen kopen kan bij uitstek tijdens de Ouders Natuurlijk beurs. 4 juni is het weer zover en wij zijn er uiteraard ook bij. En je kunt bij ons mini-hutjes bouwen! Hotel Doorwerth-Arnhem verandert op 4...

Ontspannen op reis

Veel vakanties worden al in de winter of het vroege voorjaar geboekt en toch staan een je op het moment van vertrek alsnog misschien wel stijf van de stress. Niet bevorderend voor de sfeer. Kinderen pikken dat immers feilloos op en gedragen zich vervolgens net zo...

Vetbollen en pindaslingers voor wintervogels

Vetbollen en pindaslingers voor wintervogels

Het is nu echt volop winter en veel vogels zitten al lang en breed in het warme zuiden. Toch zijn er ieder jaar ook een heleboel vogels die in Nederland overwinteren. Omdat het grootste deel van hun voedsel niet meer leeft of diep onder de grond zit, vinden ze het...

Op reis met kinderen

Op reis met kinderen

Laatste keer! Zeiden we in ons laatste kinderloze jaar tegen elkaar. Want met kleine kinderen ga je in een huisje in de Ardennen op vakantie, of kamperen in Zeeland of Frankrijk. Onze avonturen backpackend door Azië waren in ieder geval voorbij. Dachten we. Want toen...

Achter de schermen bij het Kiindfestival

Achter de schermen bij het Kiindfestival

We kunnen natuurlijk steeds jubelen dat het Kiindfestival geweldig gaat worden, MAAR... Zo'n dag moet ook georganiseerd worden. En dat is heel leuk, en soms ook een hoop gedoe bij elkaar. Dus bij deze: 'Wat je normaal niet ziet van het Kiindfestival': een kijkje...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0