Vlierbloesemsnack-maken

door Jannie

De vlier is momenteel weer in volle glorie met de prachtige, witte bloesemschermen. Je kunt er bijna niet omheen, overal kom je ze tegen. Wanneer je erlangs fietst dringt de subtiele bloesemgeur je neus binnen. De bloei is op haar hoogtepunt van half juni tot eind juli.

De vlierbloesem werd al vroeg in de geschiedenis als voedsel bereid en daarnaast ook gebruikt voor medicinaledoeleinden. Het staat bekend om zijn zweetopwekkende en vochtafdrijvende werking, vooral gebruikt bij verkoudheden. De bloemen hebben een hoog gehalte vitamine C.
Je kunt er limonade van maken of laten trekken als thee. 

vlierbloesemsnack

 Een eenvoudige cake of pannenkoek kan in een handomdraai omgetoverd worden tot iets bijzonders door van de steel afgeritste bloemetjes erin te verwerken.

Je kunt de bloesem ook eten door ze bijvoorbeeld te frituren. Het heeft een kruidige, zoete smaak. Dit is een heerlijk hapje om aan te bieden bij de thee tussen de middag. 
Je bereidt ze zo vers mogelijk, dus het liefst vlak na het plukken. Zit er wat tijd tussen, zet ze dan in ieder geval even in een vaas met water.

Pluk een paar mooie schermen en controleer ze op insecten (je kunt ze beter niet wassen omdat hierbij een groot deel van het aroma verloren gaat). Laat de lange steel eraan zitten.

vlierbloesemsnack Maak een beslag van:

1 ei
100 gram bloem
1,5 dl lauw water
snufje zout

Verhit de frituurolie (arachide- of olijfolie)
Doop de bloemen in het beslag en schud het overtollige eraf.
Frituur de bloemen kort in de hete olie totdat ze goudbruin zijn (houd ze vast aan het steeltje).

Bestrooi ze met poedersuiker en serveer ze warm. 

vlierbloesemsnack

Lees ook het recept van de vlierbloesemlimonade!

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Fleur je menu op met bloemen

Fleur je menu op met bloemen

Een tuin zonder bloemen is ietwat saai. En omdat wat bij mij op het moesbalkon groeit per se eetbaar moet zijn, kwam ik uit bij eetbare bloemen. Ik ging me maar eens verdiepen in de mogelijkheden en dat bleken er nog heel wat te zijn. Sommige bloemen geven een lekkere...

Groenteverstoppertje met soep

Groenteverstoppertje met soep

Groenteverstoppertje gaat prima met soep, en heeft bovendien een verschrikkelijk gezonde reputatie. Ik heb toevallig een kind dat voor geen meter groente eet, en ook al begrijp ik de logica hier wel van, jammer is het toch. Meer vitamines in dat joch zijn best welkom....

Lekker slapen dankzij je eigen dromenvanger

Lekker slapen dankzij je eigen dromenvanger

Ooit, heel, heel lang geleden, leefde er in Noord-Amerika een indianenstam genaamd de 'Ojibweg'. De Ojibweg dachten dat er in de lucht heel veel goede, maar ook kwade dromen zweefden en daarom maakten ze dromenvangers. Wanneer een dromenvanger boven een...

Een week zonder geld

Een week zonder geld

Het is zondag en ik besluit om een week geen geld uit te geven. Zoiets moet je kort van tevoren bedenken, anders ga je hamsteren. De reden hiervoor is tweeledig; ik ben het zat om krap te zitten met mijn geld en ik heb wel zin om even te consumnietsen. Ik ben...

Oma’s recepten

Oma’s recepten

We maken graag gekke hippe nieuwe gerechten, maar willen oma's recepten niet vergeten. Cathelijne beschrijft de lekkerste. De recepten tot en met de rabarbersoep komen uit mijn boek ‘De smaak van verlangen’. Tijdens de tweede wereldoorlog zijn ze opgeschreven door...

Cadeaus om zelf te maken

Cadeaus om zelf te maken

De adventstijd, de vier weken voor Kerstmis, staat alweer voor de deur, het Wichtelmannetje  staat te popelen om lieve lichtpuntjes achter te laten en de kinderen bedenken zo langzamerhand wat ze willen gaan maken voor Kerstmis. Deze traditie uit Zweden nemen wij...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0