Column: Voeding op verzoek

door Anita Borst

“En ze krijgt om de drie uur 55 milliliter voeding.”
Ik besluit mijn grote mond maar even dicht te houden. Omdat ik inmiddels heus wel wijs genoeg ben om het niet altijd en overal beter te weten. Drie uur, 55 milliliter, check.

Ik kijk naar het knuistje van de kleine meid. Een kers ongeveer, meer is het niet. En dan te bedenken dat ze al vijf weken oud is. Hoe onvoorstelbaar klein moet dat handje geweest zijn toen ze –veel te vroeg natuurlijk- ter wereld kwam? En hoe groot zal haar maagje nu zijn? Ook ongeveer een kers. Past er 55 milliliter in een kers? Het lijkt me zeer onwaarschijnlijk.

Maar mijn grote mond blijft dicht, ook al omdat ik totaal geen ervaring heb met kunstvoeding. Mijn zoon is drie, en die drinkt nog iedere dag een paar keer aan de borst. Wat weet ik nou van flesjes, spenen en milliliters in babymaagjes?


Er past geen 55 milliliter in een maag ter grootte van een kers

De volgende dag brengt de gezinsvoogd het kleine meisje bij ons thuis. Het meisje dat voorlopig niet bij haar eigen moeder kan opgroeien, hoeveel zij ook van haar houdt. Het dappere dametje dat zich met leeuwenkracht door haar eerste weken heeft gevochten. Dit meisje is nu onze pleegdochter. Onze langverwachte pleegdochter.

Als ze wakker wordt, maakt ze van die schattige smakgeluidjes en brengt ze haar kersenknuistjes naar haar mondje. Het is al een eeuwigheid geleden dat mijn peuter een baby was, maar kennelijk verleer je sommige dingen nooit meer. Ze heeft honger. Duidelijk.

Braaf maak ik 55 milliliter kunstvoeding klaar. Ik leg het kleine wurmelkindje wat onwennig tegen me aan en ik laat haar in de plastic speen happen. En dan drinkt ze. Niet rustig zuigend, zoals ik het gewend ben van mijn borstvoedingskind, maar klokkend, slokkend en een beetje naar adem happend. Na een poosje loopt het uit haar mond, maar de fles blijft voeding geven. Haar maagje stroomt over. Ik besluit dat het genoeg is.

Mijn techniek is ongetwijfeld nog niet perfect, maar mijn moederlijke intuïtie bleek weer haarscherp: er past geen 55 milliliter in een maag ter grootte van een kers. Dus als de kleine meid na een poosje (ik ben niet zo’n klokkijkend type) weer hongersignalen geeft, warm ik een voeding van 35 milliliter op. En dat lijkt al een stuk beter in haar kersenmaagje te passen.

Aan het eind van de dag zie ik dat mijn pleegdochter haar dagrantsoen tot de laatste druppel heeft opgedronken. Alleen dan in behapbare porties, en in haar eigen tempo. Ik ben belachelijk trots.

Maar ondertussen vraag ik me ook af hoeveel kinderen er zijn die simpelweg om de drie uur een te grote portie voeding naar binnen gegoten krijgen. En ik vraag me af hoe lang het duurt voordat je als baby hebt afgeleerd om je eigen honger- en verzadigingsgevoel te herkennen. En ik vraag me ook af in hoeverre je op deze manier een basis legt voor voedings- en gewichtsproblemen op latere leeftijd.

Klink ik paranoïde? Misschien ben ik gewoon een beetje oververmoeid. Ik heb tenslotte net een baby gekregen.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Donormelk, heel gewoon

Donormelk, heel gewoon

Borstvoeding is de meest logische voeding voor een pasgeboren baby. Je voorziet je kindje daarmee in alles waar het fysiologisch behoefte aan heeft en waar het natuurlijk of van nature op geprogrammeerd is. Er bestaan ook situaties waarin dit niet zo vanzelfsprekend...

10 redenen waarom je borstvoeding zou geven

10 redenen waarom je borstvoeding zou geven

Waarom zou je eigenlijk borstvoeding geven? We vroegen het Gonneke van Veldhuizen – Staas, lactatiekundige IBCLC. Haar antwoord: Omdat borstvoeding en moedermelk heel anders zijn dan fles- en kunstvoeding en beide soorten voeding en beide manieren van voeden een heel...

Kritisch etiketten lezen

Kritisch etiketten lezen

De supermarkt staat steeds voller met allerlei nieuwe producten. Maar hoe bepaal je nu of iets gezond is of niet? Er worden allerlei stoffen toegevoegd aan het eten om de smaak, houdbaarheid, textuur en aantrekkelijkheid te verbeteren. Maar wat voor stoffen zijn...

Visolie: hoe wijs word je werkelijk van Omega 3?

Visolie: hoe wijs word je werkelijk van Omega 3?

Visolie, Omega-3-vetzuren, daar wordt je kind slimmer van. Zeggen ze. Maar hoe werkt dat dan, en kún je kinderen eigenlijk wel slimmer maken? Nog even los van of je kinderen wel slimmer moet wíllen maken, begin ik maar met het antwoord op de vraag of het kan: nee, je...

Column: Hangtieten

Column: Hangtieten

Ik weet het al heel lang. Ik ben gek. Als kind werd ik op de basisschool al gepest omdat ik er andere ideeën op na hield dan de kinderen in mijn klas. Op de middelbare school was ik nooit echt in een hokje te plaatsen en vond ik in alle hokjes wel vrienden. Toen ik na...

5 x geen reden om te stoppen met borstvoeding

5 x geen reden om te stoppen met borstvoeding

De belangrijkste redenen om te stoppen met borstvoeding werden in 2015 wetenschappelijk onderzocht door TNO. Als wij het lijstje zien, denken we alleen maar: sjonge, wat zonde. Er is veel meer mogelijk.  Belangrijk voor je verder leest: aan iedereen die gestopt is met...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0