Column: Voeding op verzoek

door Anita Borst

“En ze krijgt om de drie uur 55 milliliter voeding.”
Ik besluit mijn grote mond maar even dicht te houden. Omdat ik inmiddels heus wel wijs genoeg ben om het niet altijd en overal beter te weten. Drie uur, 55 milliliter, check.

Ik kijk naar het knuistje van de kleine meid. Een kers ongeveer, meer is het niet. En dan te bedenken dat ze al vijf weken oud is. Hoe onvoorstelbaar klein moet dat handje geweest zijn toen ze –veel te vroeg natuurlijk- ter wereld kwam? En hoe groot zal haar maagje nu zijn? Ook ongeveer een kers. Past er 55 milliliter in een kers? Het lijkt me zeer onwaarschijnlijk.

Maar mijn grote mond blijft dicht, ook al omdat ik totaal geen ervaring heb met kunstvoeding. Mijn zoon is drie, en die drinkt nog iedere dag een paar keer aan de borst. Wat weet ik nou van flesjes, spenen en milliliters in babymaagjes?


Er past geen 55 milliliter in een maag ter grootte van een kers

De volgende dag brengt de gezinsvoogd het kleine meisje bij ons thuis. Het meisje dat voorlopig niet bij haar eigen moeder kan opgroeien, hoeveel zij ook van haar houdt. Het dappere dametje dat zich met leeuwenkracht door haar eerste weken heeft gevochten. Dit meisje is nu onze pleegdochter. Onze langverwachte pleegdochter.

Als ze wakker wordt, maakt ze van die schattige smakgeluidjes en brengt ze haar kersenknuistjes naar haar mondje. Het is al een eeuwigheid geleden dat mijn peuter een baby was, maar kennelijk verleer je sommige dingen nooit meer. Ze heeft honger. Duidelijk.

Braaf maak ik 55 milliliter kunstvoeding klaar. Ik leg het kleine wurmelkindje wat onwennig tegen me aan en ik laat haar in de plastic speen happen. En dan drinkt ze. Niet rustig zuigend, zoals ik het gewend ben van mijn borstvoedingskind, maar klokkend, slokkend en een beetje naar adem happend. Na een poosje loopt het uit haar mond, maar de fles blijft voeding geven. Haar maagje stroomt over. Ik besluit dat het genoeg is.

Mijn techniek is ongetwijfeld nog niet perfect, maar mijn moederlijke intuïtie bleek weer haarscherp: er past geen 55 milliliter in een maag ter grootte van een kers. Dus als de kleine meid na een poosje (ik ben niet zo’n klokkijkend type) weer hongersignalen geeft, warm ik een voeding van 35 milliliter op. En dat lijkt al een stuk beter in haar kersenmaagje te passen.

Aan het eind van de dag zie ik dat mijn pleegdochter haar dagrantsoen tot de laatste druppel heeft opgedronken. Alleen dan in behapbare porties, en in haar eigen tempo. Ik ben belachelijk trots.

Maar ondertussen vraag ik me ook af hoeveel kinderen er zijn die simpelweg om de drie uur een te grote portie voeding naar binnen gegoten krijgen. En ik vraag me af hoe lang het duurt voordat je als baby hebt afgeleerd om je eigen honger- en verzadigingsgevoel te herkennen. En ik vraag me ook af in hoeverre je op deze manier een basis legt voor voedings- en gewichtsproblemen op latere leeftijd.

Klink ik paranoïde? Misschien ben ik gewoon een beetje oververmoeid. Ik heb tenslotte net een baby gekregen.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Clustervoedingen: happy hour voor je baby

Clustervoedingen: happy hour voor je baby

Happy hour. Dat ken je vast nog wel uit de tijd dat je geen oppas nodig had om een avondje weg te gaan: aan het begin van de avond zijn de drankjes tegen een gereduceerde prijs. Met je vrienden in de kroeg, bij elkaar zijn en veel drinken in korte tijd, daarna vaak in...

Waarom smaakontwikkeling begint bij echt eten

Waarom smaakontwikkeling begint bij echt eten

Bij gezond eten denk je algauw aan vooral eindeloos véél vitamines en zo min mogelijk andere dingen, zoals suiker, vet, koolhydraten, calorieën - de lijst met ongezonds wordt telkens langer. Een element van gezond eten dat best wat meer aandacht verdient, is smaak....

Dreumes aan de borst

Dreumes aan de borst

Hoe lang ik mijn kind wilde voeden? Ik had geen idee. De eerste tijd in elk geval, als het lukte. En het lukte. Niet vanzelf, er kwamen consulten van een lactatiekundige aan te pas en het was een hele zoektocht van vraag en aanbod, nachtvoedingen (non stop),...

Kritisch etiketten lezen

Kritisch etiketten lezen

De supermarkt staat steeds voller met allerlei nieuwe producten. Maar hoe bepaal je nu of iets gezond is of niet? Er worden allerlei stoffen toegevoegd aan het eten om de smaak, houdbaarheid, textuur en aantrekkelijkheid te verbeteren. Maar wat voor stoffen zijn...

IJzertekort: Waarom Popeye eigenlijk broccoli zou moeten eten

IJzertekort: Waarom Popeye eigenlijk broccoli zou moeten eten

IJzer is een mineraal dat meerdere functies heeft in ons lichaam. IJzer zit bijvoorbeeld in hemoglobine, een eiwit in de rode bloedcellen dat zuurstof en koolstofdioxide vervoert van en naar je longen. Maar het helpt ook bij het aanmaken van afweerstoffen. Kortom: een...

6x waarom je je op borstvoeding moet voorbereiden

6x waarom je je op borstvoeding moet voorbereiden

In de kop van dit blog staat het woordje ‘moet’. Dat klopt niet, want wie zijn wij om te zeggen dat je je op borstvoeding ‘moet’ voorbereiden? Maar het zou wel een belachelijk goed idee zijn. Waarom? 1. Omdat je straks je kindje wil voeden Sterker nog, dat doe je nu...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0