Vogeldrinkschaal bouwen

door Jannie

Het is altijd gezellig om vogels in de tuin te hebben. Je kunt ze uitnodigen door een mooi drinkschaal te maken. Het is het leukste om een schaal te maken die groot genoeg is om in te badderen, aangezien vogels dat graag doen. Het poedelen is van belang voor het in goede conditie houden van hun veren.
De drinkschaal die volgens onderstaande beschrijving werd gemaakt, is leuk om met kinderen te maken en staat ook nog een prachtig in je tuin! Maak de schaal niet te diep en van ruw materiaal zodat de vogels een goede grip hebben. Zet de schaal op een plek vlak bij struiken zodat de vogels een snelle vluchtroute hebben.

Benodigdheden:

 • beton / cement (Wanneer je beton gebruikt, krijg je een wat grovere, bobbelige schaal. Met cement krijg je een gladder effect)
 • kuip
 • troffel
 • water
 • (kippen)gaas
 • handje kiezels
 • mozaieksteentjes
 • zandbak / stuk grond
 • schepje
 • borstel / grote kwast
 • 3 korte houten paaltjes

Beschrijving:

Graaf in de grond of in de zandbak een gat in de vorm van de schaal.
Leg hierin wat kiezelsteentjes en daar overheen een laagje gaas in de vorm van de kuil. Eventueel kun je het gaas eerst over een grote ronde vorm leggen (bijvoorbeeld een skippybal) en daarna in de kuil aanduwen in de goede vorm.

vogeldrinkschaal maken

vogeldrinkschaal maken

Maak het cement of beton aan. Meng het zo, dat het een stevige, niet te vochtige massa blijft.

vogeldrinkschaal maken

Smeer dit met een plamuurmes stevig tegen de wanden van de kuil. Druk het cement goed door het gaas heen, zodat het gaas volledig omsloten is door het cement.

vogeldrinkschaal maken

Tenslotte kun je, als het beton nog nat is, met mozaieksteentjes de binnenzijde van de schaal versieren. Druk de steentjes in het cement.

vogeldrinkschaal maken

Veeg met een natte borstel over de binnenkant van de schaal heen om hem netjes af te werken en veeg de mozaieksteentjes daarna schoon.

vogeldrinkschaal maken

Laat het geheel minimaal 24 uur afgedekt drogen.

vogeldrinkschaal maken

Graaf de schaal voorzichtig uit de kuil.

Sla de drie paaltjes, iets naar elkaar toe gericht, op de gewenste plek in de grond en zet de schaal erbovenop. Wacht nog een dag met het water erin te doen. Klaar!

Nestelmandje maken voor de vogels

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Een jumpsuit om zelf te maken

Een jumpsuit om zelf te maken

Dit pakje uit één stuk is super handig en comfortabel. Met dit patroon kun je een jumpsuit ofwel kruippakje maken met lange of korte mouwen en pijpen. Nodig • Patroon | koop de papieren versie op groot vel in onze webwinkel! of download het patroon. • tricot (140/150...

Babydekentje van oma haken

Babydekentje van oma haken

We hebben je laten zien hoe je granny squares haakt. Met 24 vierkantjes van drie kleuren in garen maat 5 kun je al een prachtig superhip ouderwets babydekentje in elkaar zetten. Bedenkt eerst in welke volgorde je de vierkanten aan elkaar wilt zetten, of laat je...

Lekker slapen dankzij je eigen dromenvanger

Lekker slapen dankzij je eigen dromenvanger

Ooit, heel, heel lang geleden, leefde er in Noord-Amerika een indianenstam genaamd de 'Ojibweg'. De Ojibweg dachten dat er in de lucht heel veel goede, maar ook kwade dromen zweefden en daarom maakten ze dromenvangers. Wanneer een dromenvanger boven een...

Recensie: Jij bent je brein

Recensie: Jij bent je brein

"Waarom ben jij een jongen en ik een meisje?". Kinderen zijn van zichzelf heel leergierig, en de waarom-fase is zo'n fase die een belangrijke stap is in de ontwikkeling van een peuter, zowel voor zijn begrip als voor zijn taal. Maar ook oudere kinderen zijn vaak...

Maak zelf zomerse smoothies

Maak zelf zomerse smoothies

Smoothies zijn zacht, romig, zoet, fris en fruitig. Fijn voor jong en oud. En negen van de tien keer nog gezond ook. Laat je inspireren door deze zonnige variaties. Gewoon vloeibaar, om door een rietje te slurpen, of bevroren, om als een gezond ijsje op te likken. ...

Positieshirt van Betje

Positieshirt van Betje

Download de werkbeschrijving van het positieshirt in betje-PDF Je bent zwanger en hebt niet zo'n zin om een fortuin uit te geven aan positiekleding. Wat te doen? Tweedehands is er veel te verkrijgen, maar je kunt ook heel simpel zélf een positieshirt maken. Kies...

DOWNLOAD GRATIS EBOOK

Lees 'Zo bereid je je voor op je baby'. Je ontvangt meteen onze zinnige nieuwsbrief (waarvoor je je uiteraard op ieder moment kunt uitschrijven)

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0