Vogeldrinkschaal bouwen

door Jannie

Het is altijd gezellig om vogels in de tuin te hebben. Je kunt ze uitnodigen door een mooi drinkschaal te maken. Het is het leukste om een schaal te maken die groot genoeg is om in te badderen, aangezien vogels dat graag doen. Het poedelen is van belang voor het in goede conditie houden van hun veren.
De drinkschaal die volgens onderstaande beschrijving werd gemaakt, is leuk om met kinderen te maken en staat ook nog een prachtig in je tuin! Maak de schaal niet te diep en van ruw materiaal zodat de vogels een goede grip hebben. Zet de schaal op een plek vlak bij struiken zodat de vogels een snelle vluchtroute hebben.

Benodigdheden:

 • beton / cement (Wanneer je beton gebruikt, krijg je een wat grovere, bobbelige schaal. Met cement krijg je een gladder effect)
 • kuip
 • troffel
 • water
 • (kippen)gaas
 • handje kiezels
 • mozaieksteentjes
 • zandbak / stuk grond
 • schepje
 • borstel / grote kwast
 • 3 korte houten paaltjes

Beschrijving:

Graaf in de grond of in de zandbak een gat in de vorm van de schaal.
Leg hierin wat kiezelsteentjes en daar overheen een laagje gaas in de vorm van de kuil. Eventueel kun je het gaas eerst over een grote ronde vorm leggen (bijvoorbeeld een skippybal) en daarna in de kuil aanduwen in de goede vorm.

vogeldrinkschaal maken

vogeldrinkschaal maken

Maak het cement of beton aan. Meng het zo, dat het een stevige, niet te vochtige massa blijft.

vogeldrinkschaal maken

Smeer dit met een plamuurmes stevig tegen de wanden van de kuil. Druk het cement goed door het gaas heen, zodat het gaas volledig omsloten is door het cement.

vogeldrinkschaal maken

Tenslotte kun je, als het beton nog nat is, met mozaieksteentjes de binnenzijde van de schaal versieren. Druk de steentjes in het cement.

vogeldrinkschaal maken

Veeg met een natte borstel over de binnenkant van de schaal heen om hem netjes af te werken en veeg de mozaieksteentjes daarna schoon.

vogeldrinkschaal maken

Laat het geheel minimaal 24 uur afgedekt drogen.

vogeldrinkschaal maken

Graaf de schaal voorzichtig uit de kuil.

Sla de drie paaltjes, iets naar elkaar toe gericht, op de gewenste plek in de grond en zet de schaal erbovenop. Wacht nog een dag met het water erin te doen. Klaar!

Nestelmandje maken voor de vogels

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Zo vier je goedkoop én duurzaam Sinterklaas!

Zo vier je goedkoop én duurzaam Sinterklaas!

Elk jaar hetzelfde liedje met die Goedheiligman. Een beetje leuk doen met z'n baard en wij draaien voor de kosten op. Dit jaar niet meer. Dit jaar vieren we Schrale ehh... duurzame Sint. Basta! Of nou ja, in ieder geval een voordelig feest, maar dan natuurlijk wel met...

Kosteloos knutselen; een waardevolle bezigheid

Kosteloos knutselen; een waardevolle bezigheid

Toen ik klein was kon ik van elk doosje en prulletje de waarde inzien. Een boot, een robot, een huis... je kunt er van alles mee maken. Nu zijn knutselmaterialen zo goedkoop geworden dat het financieel gezien nauwelijks nog uitmaakt of je het koopt of niet. Toch vind...

Powergames: speelse manier om als kind de controle te hebben

Powergames: speelse manier om als kind de controle te hebben

De overgang van lieve baby naar stampvoetende dreumes en peuter is een zeer verrassende verandering. Er blijkt ineens een enorme behoefte aan autonomie in dat kleine mensje te zitten. En eigenlijk is dat helemaal niet gek. Want met alle nieuwe vaardigheden komen ook...

Tutorial voor een vilten verjaardagskroon

Tutorial voor een vilten verjaardagskroon

De eerste verjaardag van een kind is een groot feest. Het kind zelf begrijpt natuurlijk lang niet alles wat er gebeurt, maar het mogen dragen van een mooie verjaardagskroon zorgt ervoor dat hij zich speciaal voelt! En na de verjaardag kan er natuurlijk nog volop...

Een afgrijselijke tas uit een blouse en een lapje

Een afgrijselijke tas uit een blouse en een lapje

Vandaag vond ik in de kledingkast van mijn man een foeilelijke blouse. Natuurlijk zou ik de blouse weg kunnen gooien, maar de kledingbak was me te ver fietsen dus moest er een andere oplossing voor het vod worden gevonden. Ik...

Zelfgemaakte pizza met seizoensgroente

Zelfgemaakte pizza met seizoensgroente

Pizza kun je heerlijk met je handen eten en dat vinden kinderen vaak erg leuk. Door hem helemaal zelf te maken, wordt deze maaltijd ook nog eens gezond. Bij ons thuis is dit een echte verjaardagsmaaltijd waarbij de kinderen zelf beleg over de pizza mogen...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0