Vogeldrinkschaal bouwen

door Jannie

Het is altijd gezellig om vogels in de tuin te hebben. Je kunt ze uitnodigen door een mooi drinkschaal te maken. Het is het leukste om een schaal te maken die groot genoeg is om in te badderen, aangezien vogels dat graag doen. Het poedelen is van belang voor het in goede conditie houden van hun veren.
De drinkschaal die volgens onderstaande beschrijving werd gemaakt, is leuk om met kinderen te maken en staat ook nog een prachtig in je tuin! Maak de schaal niet te diep en van ruw materiaal zodat de vogels een goede grip hebben. Zet de schaal op een plek vlak bij struiken zodat de vogels een snelle vluchtroute hebben.

Benodigdheden:

 • beton / cement (Wanneer je beton gebruikt, krijg je een wat grovere, bobbelige schaal. Met cement krijg je een gladder effect)
 • kuip
 • troffel
 • water
 • (kippen)gaas
 • handje kiezels
 • mozaieksteentjes
 • zandbak / stuk grond
 • schepje
 • borstel / grote kwast
 • 3 korte houten paaltjes

Beschrijving:

Graaf in de grond of in de zandbak een gat in de vorm van de schaal.
Leg hierin wat kiezelsteentjes en daar overheen een laagje gaas in de vorm van de kuil. Eventueel kun je het gaas eerst over een grote ronde vorm leggen (bijvoorbeeld een skippybal) en daarna in de kuil aanduwen in de goede vorm.

vogeldrinkschaal maken

vogeldrinkschaal maken

Maak het cement of beton aan. Meng het zo, dat het een stevige, niet te vochtige massa blijft.

vogeldrinkschaal maken

Smeer dit met een plamuurmes stevig tegen de wanden van de kuil. Druk het cement goed door het gaas heen, zodat het gaas volledig omsloten is door het cement.

vogeldrinkschaal maken

Tenslotte kun je, als het beton nog nat is, met mozaieksteentjes de binnenzijde van de schaal versieren. Druk de steentjes in het cement.

vogeldrinkschaal maken

Veeg met een natte borstel over de binnenkant van de schaal heen om hem netjes af te werken en veeg de mozaieksteentjes daarna schoon.

vogeldrinkschaal maken

Laat het geheel minimaal 24 uur afgedekt drogen.

vogeldrinkschaal maken

Graaf de schaal voorzichtig uit de kuil.

Sla de drie paaltjes, iets naar elkaar toe gericht, op de gewenste plek in de grond en zet de schaal erbovenop. Wacht nog een dag met het water erin te doen. Klaar!

Nestelmandje maken voor de vogels

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Creativiteit stimuleren? Gewoon niet áfleren

Creativiteit stimuleren? Gewoon niet áfleren

'We moeten creativiteit stimuleren', zeggen we tegen elkaar. Misschien is dat niet de juiste vraag om te stellen. Picasso zei niet voor niets: Ieder kind is een kunstenaar. De moeilijkheid is er een te blijven als je groot wordt. Ieder kind heeft een aangeboren...

Gezonde lunchideeën: Spinazieweek

Gezonde lunchideeën: Spinazieweek

In het artikel Gezonde lunch heb je kunnen lezen waarom het belangrijk is om een goede lunch en een gezond tussendoortje mee te geven. In de praktijk is dat misschien niet altijd even makkelijk, zeker als je gewend bent aan een paar boterhammen en een appel als...

5x sjiek koken op de camping

5x sjiek koken op de camping

De vakantie is begonnen! Daar waar de een voor een luxueus hotel kiest, zweert de ander bij de camping. Eten moet je overal. En op de camping kun je ook best sjiek eten. Met deze recepten steel je de show op het gezamenlijke campingdiner. Ze zijn in een wip gemaakt en...

Vieze activiteiten voor binnen en buiten

Vieze activiteiten voor binnen en buiten

Vies worden is belangrijk! Kinderen moeten de mogelijkheden krijgen om volop te onderzoeken en experimenteren, omdat ze daar veel van leren. Bovendien blijkt het ook belangrijk voor de gezondheid te zijn om vies door het leven te gaan. Daarnaast worden kinderen rustig...

Naai een buiten-de-lijntjesrok

Naai een buiten-de-lijntjesrok

Matchen. Dingen die bij elkaar passen. Overal zien we het, in het interieur (waar vaak twee of drie dezelfde potjes voor de ramen staan) maar ook in onze kleding. Als het op elkaar is afgestemd of bij elkaar past is het goed. In de kledingwinkels hangt de kleding mooi...

Ontdek de magie tussen het oudpapier

Ontdek de magie tussen het oudpapier

Koning, keizer, admiraal... Prinsen, prinsessen, ridders en draken! Het meest belangrijke om van deze knutsel een succes te maken is fantasie. Maar ook de betrokkenheid van het kind, het plezier van details maken en het gebruik van afvalmaterialen maken dit project...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0