Vogeldrinkschaal bouwen

door Jannie

Het is altijd gezellig om vogels in de tuin te hebben. Je kunt ze uitnodigen door een mooi drinkschaal te maken. Het is het leukste om een schaal te maken die groot genoeg is om in te badderen, aangezien vogels dat graag doen. Het poedelen is van belang voor het in goede conditie houden van hun veren.
De drinkschaal die volgens onderstaande beschrijving werd gemaakt, is leuk om met kinderen te maken en staat ook nog een prachtig in je tuin! Maak de schaal niet te diep en van ruw materiaal zodat de vogels een goede grip hebben. Zet de schaal op een plek vlak bij struiken zodat de vogels een snelle vluchtroute hebben.

Benodigdheden:

 • beton / cement (Wanneer je beton gebruikt, krijg je een wat grovere, bobbelige schaal. Met cement krijg je een gladder effect)
 • kuip
 • troffel
 • water
 • (kippen)gaas
 • handje kiezels
 • mozaieksteentjes
 • zandbak / stuk grond
 • schepje
 • borstel / grote kwast
 • 3 korte houten paaltjes

Beschrijving:

Graaf in de grond of in de zandbak een gat in de vorm van de schaal.
Leg hierin wat kiezelsteentjes en daar overheen een laagje gaas in de vorm van de kuil. Eventueel kun je het gaas eerst over een grote ronde vorm leggen (bijvoorbeeld een skippybal) en daarna in de kuil aanduwen in de goede vorm.

vogeldrinkschaal maken

vogeldrinkschaal maken

Maak het cement of beton aan. Meng het zo, dat het een stevige, niet te vochtige massa blijft.

vogeldrinkschaal maken

Smeer dit met een plamuurmes stevig tegen de wanden van de kuil. Druk het cement goed door het gaas heen, zodat het gaas volledig omsloten is door het cement.

vogeldrinkschaal maken

Tenslotte kun je, als het beton nog nat is, met mozaieksteentjes de binnenzijde van de schaal versieren. Druk de steentjes in het cement.

vogeldrinkschaal maken

Veeg met een natte borstel over de binnenkant van de schaal heen om hem netjes af te werken en veeg de mozaieksteentjes daarna schoon.

vogeldrinkschaal maken

Laat het geheel minimaal 24 uur afgedekt drogen.

vogeldrinkschaal maken

Graaf de schaal voorzichtig uit de kuil.

Sla de drie paaltjes, iets naar elkaar toe gericht, op de gewenste plek in de grond en zet de schaal erbovenop. Wacht nog een dag met het water erin te doen. Klaar!

Nestelmandje maken voor de vogels

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Cadeaukaartjes om te downloaden

Cadeaukaartjes om te downloaden

Met een hoop virtueel kabaal ging de nieuwe website van Kiind Magazine vorige maand online. Zowel via de Facebookpagina als op Twitter via de hashtag #kiindNL was het feestpubliek in grote getale aanwezig: #kiindNL werd urenlang trending topic! Om negen uur ‘s avonds...

Klaas Vaak-feest als kinderpartijtje

Klaas Vaak-feest als kinderpartijtje

Het sprookje van Klaas Vaak gaat over een kabouter die zand strooit bij slapende kinderen, zodat zij heerlijk kunnen dromen. Op een Klaas Vaak-partijtje komt dan ook veel zand en slaperigheid voor. Benodigdheden Een slaapmuts voor elk kind Witte A3 vellen Droog...

Boekrecensie: De Wisseltante

Boekrecensie: De Wisseltante

In de Kanjerklas zitten alleen bijzondere kinderen. De een stottert, de ander is kleurenblind en de derde ontploft op zijn tijd (neem dit vooral heel letterlijk). Dat is heel normaal. Toch is er iets vreemds aan de hand met de kanjers van juf Karin. Wanneer er een...

Pastasalade vol verrassingen

Pastasalade vol verrassingen

Deze frisse nazomerse salade zit zo boordevol lekkere ingrediënten dat ieder kind daar wel zijn favoriete smaken in terug zal vinden. Pecannoten lijken op walnoten, maar bevatten geen blauwzuur waardoor de smaak veel toegankelijker is, kies een zachtsmakende...

Een jumpsuit om zelf te maken

Een jumpsuit om zelf te maken

Dit pakje uit één stuk is super handig en comfortabel. Met dit patroon kun je een jumpsuit ofwel kruippakje maken met lange of korte mouwen en pijpen. Nodig • Patroon | koop de papieren versie op groot vel in onze webwinkel! of download het patroon. • tricot (140/150...

Column: Yoga op school

Column: Yoga op school

Zodra ik mijn roze bedrijfsbakfiets bij het hek van de school parkeer rennen de eerste kinderen al op me af. 'Ben jij de yogajuf?' 'Doe niet zo onbeleefd, je moet u zeggen joh!' 'Mag ik helpen met die matjes?' En daar gaan ze, ieder met drie matjes in hun armen. De...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0