Voordelen van de Rapley methode

door Christel Rengers

Wanneer je het beste begint met bijvoeden en waarom vertelt Nienke je in haar artikel over bijvoeding. Is  jouw baby er al aan toe? Kijk naar deze vier signalen die je rond de zesde maand vaak ziet:

  1. Je baby kan zelf rechtop zitten en het hoofd goed rechtop houden (wat helpt om te zorgen dat ze zich niet verslikken).
  2. Hij heeft de motoriek om eten te kunnen pakken en zelf naar de mond te brengen.
  3. De kokhalsreflex is verplaatst (van voor in de mond gaat die langzamerhand verder naar achteren)
  4. Er is sprake van ontwikkeling van tandjes.

Rapley versus gepureerd

Is dat allemaal aan de orde dan kun je natuurlijk beginnen met prakjes en papjes, maar veel leuker is het om je kind het zelf te laten doen. Bijvoeding is niet voor niets een stap richting zelfstandig eten en de meeste baby’s willen het ook graag zelf doen. De gedachte achter de Rapley methode is dat kinderen zelf kunnen eten en zo zelf kunnen bepalen wat ze eten, hoe snel en hoeveel.

Daarnaast is het – ondanks dat je het misschien niet verwacht – veiliger omdat je je nu eenmaal sneller verslikt in vloeistoffen. Zeker als daar ook nog eens kleine stukjes in zitten. Veel baby’s zuigen namelijk als het ware de gepureerde voeding op wat verslikken tot gevolg kan hebben.

Bijvoeding is een stap richting zelfstandig eten

Maak je geen zorgen om het geven van grote stukken. Omdat de kokhalsreflex nog erg aanwezig is bij baby’s zal een te grote hap er hopla uitgewerkt worden en komt het voedsel niet te ver in de mond. Geef jij het eten met een lepel dan bepaal jij hoe ver het in de mond binnen komt en krijg je weer dat nare verslikken. Daarnaast eten kinderen al snel meer dan waar ze eigenlijk behoefte aan hebben. Enerzijds omdat ouders het soms een beetje opdringen met treintjes en vliegtuigen. Anderzijds omdat het een stuk sneller gaat als je gevoerd word en je hersenen nu eenmaal wat later een verzadigingssignaal geven. Een ander bijkomend voordeel van Rapley is dat ze de pincetgreep al heel jong onder de knie krijgen en op een gegeven moment zelfs de kleinste rijstkorrel te pakken krijgen. Een goede oefening voor de fijne motoriek.

Het eten is herkenbaar

Omdat het eten niet gepureerd is tot een homogene brij, maar herkenbaar is in zowel vorm, textuur als smaak proeven ze de verschillen. Dat heeft als voordeel dat je de kans vergroot dat ze meer lusten later. En ja, er belandt soms een hoop op de grond maar maak je daar geen zorgen om als je borstvoeding geeft. Ze krijgen dan alsnog alles binnen wat ze nodig hebben. De bijvoeding is echt voor erbij en vervangt dan ook geen voedingsmomenten.

Rapley is goed voor de fijne motoriek

Het is handig om elke nieuw soort voedsel een paar dagen te geven, zodat je kunt zien hoe je baby erop reageert. Zo achterhaal je sneller een allergeen. Neem vooral ook de tijd om een smaak goed leren kennen en waarderen. Kinderen moeten iets minstens tien keer geproefd hebben voordat ze het echt kunnen waarderen. Lust je kindje iets niet? Dring niets op maar bied het een andere keer opnieuw aan. En soms lusten kinderen iets wel, maar vinden ze de bereidingswijze niet lekker. Experimenteer hiermee.

Bied per keer vooral ook niet teveel aan, het is immers een kennismaking. Veel keuze kan overweldigend zijn en geeft ze alleen maar meer om jou mee te bekogelen. Bereid het eten voor door het te snijden in stukken die je baby makkelijk kan vasthouden en zorg dat het zo zacht is dat jij het tussen wijsvinger en duim kunt fijn knijpen. Je baby kan het dan prima fijnmalen zonder kiezen. Gouden tip: voed je baby ongeveer een uur voordat je aan tafel gaat. Heeft je baby laaiende honger dan is zelf eten voornamelijk frustrerend.

Wat zullen we eten?

Ondanks dat groente en fruit al sinds jaar en dag een populair eerste hapjes is zijn er steeds meer theorieën (zoals die van The Weston A. Price Foundation (WAPF)) die anders beweren. Het spijsverteringsstelsel van een baby is, ondanks dat het nog niet volledig volgroeid is, beter in staat om vetten en eiwitten te verwerken in plaats van koolhydraten in groente en fruit. Voedsel dat rijk is aan proteïnen en vetten worden beter verwerkt en is erg belangrijk voor de ontwikkeling van onder andere de hersenen. Daarnaast is het zo dat een mensenlichaam relatief veel vetten en eiwitten nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Voeding om mee te starten die zeer rijk is aan goede voedingsstoffen is: vlees, ei(geel), lever, avocado, banaan, flespompoen, bottenbouillon en gefermenteerd voedsel zoals zuurkool en volle yoghurt. Met andere groente en fruit start je dan wanneer je baby bovenstaande goed eet en duidelijk interesse toont voor ander voedsel of wat meer variatie. Of je geeft het een klein beetje voor erbij. Op die manier weet je dat je baby genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt waar een lijfje in de groei iets mee kan.

Meer lezen

Waarom kinderen geen groente lusten (en dat prima is)

Bijvoeding vanaf 6 maanden

 

Monkey Platter: laat je koter kiezen!

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Column: Speelafspraakjes

Column: Speelafspraakjes

Vroeg of laat mag je er als ouder aan gaan geloven. Kleuters maken speelafspraakjes. Ik kan me mijn eigen speelafspraakjes nog gedeeltelijk herinneren. Het makkelijkste was het als ik met mijn beste kleutervriendinnetje, Esther, afsprak. Zij woonde als ik de poort van...

Consultatiebureau, gebruik de groeicurve van de WHO!

Consultatiebureau, gebruik de groeicurve van de WHO!

Er is iets mafs met onze groeicurve: deze laat totaal niet laat zien wat een gezonde groei is. De gegevens die hierin opgenomen zijn, zijn van de groei van zo'n tienduizend kinderen in ons land. De laatste meting was in 2010. (Hoe de groeicurvegetallen precies...

Column: Veranderd lichaam

Column: Veranderd lichaam

Door een zwangerschap krijg je vaak een veranderd lichaam. Tirza kijkt terug op haar lichaam in de kraamtijd van haar tweeling. Ik pak een kraamverband om bloed op te vangen en kies een stevige, grote onderbroek voor steun. Daarna pak ik een trombose-spuit. Na de...

Voorleven en jezelf voeden – uitdagende praktijkopdracht!

Voorleven en jezelf voeden – uitdagende praktijkopdracht!

We kunnen lang denken en praten over onszelf voeden als ouder, over loskomen van oude overtuigingen en voorleven wat we belangrijk vinden. We kunnen ook gewoon aan de slag gaan. Net als onze kinderen, wanneer ze volledig opgaan in het tekenen, spelen of huttenbouwen....

Column: Loslaten

Column: Loslaten

Wanneer je binnen een relatie een kind opvoedt, zijn er vaak verschillen in opvoeding te merken. Er zijn altijd kleine dingen die je zelf anders zou doen. Nog los van de man-vrouw verschillen, die sowieso aanwezig zijn.Zoonlief is zes jaar oud. Een erg...

Column: Een warm hoopje mens

Column: Een warm hoopje mens

Als ik om half vier wakker word, lig ik op het randje van ons uitklapbed. Mijn nek is stijf en mijn arm heeft te lang in een rare positie gelegen. Ik rol me op mijn andere zij en voel een warm hoopje mens op de andere helft van mijn kussen liggen. Evy is verkouden en...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0