Voordelen van de Rapley methode

door Christel Rengers

Wanneer je het beste begint met bijvoeden en waarom vertelt Nienke je in haar artikel over bijvoeding. Is  jouw baby er al aan toe? Kijk naar deze vier signalen die je rond de zesde maand vaak ziet:

  1. Je baby kan zelf rechtop zitten en het hoofd goed rechtop houden (wat helpt om te zorgen dat ze zich niet verslikken).
  2. Hij heeft de motoriek om eten te kunnen pakken en zelf naar de mond te brengen.
  3. De kokhalsreflex is verplaatst (van voor in de mond gaat die langzamerhand verder naar achteren)
  4. Er is sprake van ontwikkeling van tandjes.

Rapley versus gepureerd

Is dat allemaal aan de orde dan kun je natuurlijk beginnen met prakjes en papjes, maar veel leuker is het om je kind het zelf te laten doen. Bijvoeding is niet voor niets een stap richting zelfstandig eten en de meeste baby’s willen het ook graag zelf doen. De gedachte achter de Rapley methode is dat kinderen zelf kunnen eten en zo zelf kunnen bepalen wat ze eten, hoe snel en hoeveel.

Daarnaast is het – ondanks dat je het misschien niet verwacht – veiliger omdat je je nu eenmaal sneller verslikt in vloeistoffen. Zeker als daar ook nog eens kleine stukjes in zitten. Veel baby’s zuigen namelijk als het ware de gepureerde voeding op wat verslikken tot gevolg kan hebben.

Bijvoeding is een stap richting zelfstandig eten

Maak je geen zorgen om het geven van grote stukken. Omdat de kokhalsreflex nog erg aanwezig is bij baby’s zal een te grote hap er hopla uitgewerkt worden en komt het voedsel niet te ver in de mond. Geef jij het eten met een lepel dan bepaal jij hoe ver het in de mond binnen komt en krijg je weer dat nare verslikken. Daarnaast eten kinderen al snel meer dan waar ze eigenlijk behoefte aan hebben. Enerzijds omdat ouders het soms een beetje opdringen met treintjes en vliegtuigen. Anderzijds omdat het een stuk sneller gaat als je gevoerd word en je hersenen nu eenmaal wat later een verzadigingssignaal geven. Een ander bijkomend voordeel van Rapley is dat ze de pincetgreep al heel jong onder de knie krijgen en op een gegeven moment zelfs de kleinste rijstkorrel te pakken krijgen. Een goede oefening voor de fijne motoriek.

Het eten is herkenbaar

Omdat het eten niet gepureerd is tot een homogene brij, maar herkenbaar is in zowel vorm, textuur als smaak proeven ze de verschillen. Dat heeft als voordeel dat je de kans vergroot dat ze meer lusten later. En ja, er belandt soms een hoop op de grond maar maak je daar geen zorgen om als je borstvoeding geeft. Ze krijgen dan alsnog alles binnen wat ze nodig hebben. De bijvoeding is echt voor erbij en vervangt dan ook geen voedingsmomenten.

Rapley is goed voor de fijne motoriek

Het is handig om elke nieuw soort voedsel een paar dagen te geven, zodat je kunt zien hoe je baby erop reageert. Zo achterhaal je sneller een allergeen. Neem vooral ook de tijd om een smaak goed leren kennen en waarderen. Kinderen moeten iets minstens tien keer geproefd hebben voordat ze het echt kunnen waarderen. Lust je kindje iets niet? Dring niets op maar bied het een andere keer opnieuw aan. En soms lusten kinderen iets wel, maar vinden ze de bereidingswijze niet lekker. Experimenteer hiermee.

Bied per keer vooral ook niet teveel aan, het is immers een kennismaking. Veel keuze kan overweldigend zijn en geeft ze alleen maar meer om jou mee te bekogelen. Bereid het eten voor door het te snijden in stukken die je baby makkelijk kan vasthouden en zorg dat het zo zacht is dat jij het tussen wijsvinger en duim kunt fijn knijpen. Je baby kan het dan prima fijnmalen zonder kiezen. Gouden tip: voed je baby ongeveer een uur voordat je aan tafel gaat. Heeft je baby laaiende honger dan is zelf eten voornamelijk frustrerend.

Wat zullen we eten?

Ondanks dat groente en fruit al sinds jaar en dag een populair eerste hapjes is zijn er steeds meer theorieën (zoals die van The Weston A. Price Foundation (WAPF)) die anders beweren. Het spijsverteringsstelsel van een baby is, ondanks dat het nog niet volledig volgroeid is, beter in staat om vetten en eiwitten te verwerken in plaats van koolhydraten in groente en fruit. Voedsel dat rijk is aan proteïnen en vetten worden beter verwerkt en is erg belangrijk voor de ontwikkeling van onder andere de hersenen. Daarnaast is het zo dat een mensenlichaam relatief veel vetten en eiwitten nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Voeding om mee te starten die zeer rijk is aan goede voedingsstoffen is: vlees, ei(geel), lever, avocado, banaan, flespompoen, bottenbouillon en gefermenteerd voedsel zoals zuurkool en volle yoghurt. Met andere groente en fruit start je dan wanneer je baby bovenstaande goed eet en duidelijk interesse toont voor ander voedsel of wat meer variatie. Of je geeft het een klein beetje voor erbij. Op die manier weet je dat je baby genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt waar een lijfje in de groei iets mee kan.

Meer lezen

Waarom kinderen geen groente lusten (en dat prima is)

Bijvoeding vanaf 6 maanden

 

Monkey Platter: laat je koter kiezen!

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Column: Werken bij mijn gezin

Column: Werken bij mijn gezin

Greg Pearce heeft het goed voor elkaar. Hij ontwierp een programma dat zelfstandige muziekdocenten hun complete administratie ontneemt en maakte dat tot een grote hit. De zaak bleef groeien, zonder dat hij er erg veel voor hoefde te doen. Hij had iets goeds gemaakt en...

Marie Kondo het strafstoeltje je huis uit

Marie Kondo het strafstoeltje je huis uit

Een kind op een strafstoeltje zetten geeft het kinderbrein eenzelfde gevoel als fysieke pijn, blijkt uit onderzoek. Hoe zinvol is deze populaire opvoedmethode dan eigenlijk? ‘Bentley, kijk me aan’, zegt mijn vriendin tegen haar tweejarig zoontje. ‘Als je de tv nu niet...

Column: Het sorry-kunstje

Column: Het sorry-kunstje

“Hee, laat je zusje maar even zelf spelen. Ik geloof niet dat ze nu geknuffeld wil worden.”“Maar ik doe echt voorzichtig, mama.”“Dat snap ik, schat. En ik vind het fijn dat je haar zo lief vindt. Maar kijk, ze duwt je handen weg, ik denk...

Adoptiemama worden: een hele reis

Adoptiemama worden: een hele reis

Laetitia uit België droomt van een kind adopteren, naast haar drie eigen kinderen. Lees het laatste deel van haar verhaal. Hoe haar verhaal begon, lees je hier. Net toen ik het diepst zat, kwam dan toch het verlossende telefoontje. Ik hoorde mijn telefoon rinkelen,...

Met biologische kinderen ook nog adopteren?

Met biologische kinderen ook nog adopteren?

Laetitia uit België droomt van een kind adopteren. Ze vertelt in drie delen hoe ze dat heeft gedaan. Het was april 2010. We hadden net besloten dat we voor een derde kindje zouden gaan. We droomden van een groot gezin met wel vier kinderen en we waren al aardig op weg...

Bevallen zonder persen – hoe dan?

Bevallen zonder persen – hoe dan?

Bevallen zonder persen, kan dat? En hoe gaat dat dan? Anna Myrte Korteweg over de theorie en de praktijk. Naar beneden ademen Na het schrijven van Vrije Geboorte volgde ik diverse opleidingen tot zwangerschapsbegeleider. Toen ik vervolgens zwanger werd van mijn vierde...

0