Voordelen van de Rapley methode

door Christel Rengers

Wanneer je het beste begint met bijvoeden en waarom vertelt Nienke je in haar artikel over bijvoeding. Is  jouw baby er al aan toe? Kijk naar deze vier signalen die je rond de zesde maand vaak ziet:

  1. Je baby kan zelf rechtop zitten en het hoofd goed rechtop houden (wat helpt om te zorgen dat ze zich niet verslikken).
  2. Hij heeft de motoriek om eten te kunnen pakken en zelf naar de mond te brengen.
  3. De kokhalsreflex is verplaatst (van voor in de mond gaat die langzamerhand verder naar achteren)
  4. Er is sprake van ontwikkeling van tandjes.

Rapley versus gepureerd

Is dat allemaal aan de orde dan kun je natuurlijk beginnen met prakjes en papjes, maar veel leuker is het om je kind het zelf te laten doen. Bijvoeding is niet voor niets een stap richting zelfstandig eten en de meeste baby’s willen het ook graag zelf doen. De gedachte achter de Rapley methode is dat kinderen zelf kunnen eten en zo zelf kunnen bepalen wat ze eten, hoe snel en hoeveel.

Daarnaast is het – ondanks dat je het misschien niet verwacht – veiliger omdat je je nu eenmaal sneller verslikt in vloeistoffen. Zeker als daar ook nog eens kleine stukjes in zitten. Veel baby’s zuigen namelijk als het ware de gepureerde voeding op wat verslikken tot gevolg kan hebben.

Bijvoeding is een stap richting zelfstandig eten

Maak je geen zorgen om het geven van grote stukken. Omdat de kokhalsreflex nog erg aanwezig is bij baby’s zal een te grote hap er hopla uitgewerkt worden en komt het voedsel niet te ver in de mond. Geef jij het eten met een lepel dan bepaal jij hoe ver het in de mond binnen komt en krijg je weer dat nare verslikken. Daarnaast eten kinderen al snel meer dan waar ze eigenlijk behoefte aan hebben. Enerzijds omdat ouders het soms een beetje opdringen met treintjes en vliegtuigen. Anderzijds omdat het een stuk sneller gaat als je gevoerd word en je hersenen nu eenmaal wat later een verzadigingssignaal geven. Een ander bijkomend voordeel van Rapley is dat ze de pincetgreep al heel jong onder de knie krijgen en op een gegeven moment zelfs de kleinste rijstkorrel te pakken krijgen. Een goede oefening voor de fijne motoriek.

Het eten is herkenbaar

Omdat het eten niet gepureerd is tot een homogene brij, maar herkenbaar is in zowel vorm, textuur als smaak proeven ze de verschillen. Dat heeft als voordeel dat je de kans vergroot dat ze meer lusten later. En ja, er belandt soms een hoop op de grond maar maak je daar geen zorgen om als je borstvoeding geeft. Ze krijgen dan alsnog alles binnen wat ze nodig hebben. De bijvoeding is echt voor erbij en vervangt dan ook geen voedingsmomenten.

Rapley is goed voor de fijne motoriek

Het is handig om elke nieuw soort voedsel een paar dagen te geven, zodat je kunt zien hoe je baby erop reageert. Zo achterhaal je sneller een allergeen. Neem vooral ook de tijd om een smaak goed leren kennen en waarderen. Kinderen moeten iets minstens tien keer geproefd hebben voordat ze het echt kunnen waarderen. Lust je kindje iets niet? Dring niets op maar bied het een andere keer opnieuw aan. En soms lusten kinderen iets wel, maar vinden ze de bereidingswijze niet lekker. Experimenteer hiermee.

Bied per keer vooral ook niet teveel aan, het is immers een kennismaking. Veel keuze kan overweldigend zijn en geeft ze alleen maar meer om jou mee te bekogelen. Bereid het eten voor door het te snijden in stukken die je baby makkelijk kan vasthouden en zorg dat het zo zacht is dat jij het tussen wijsvinger en duim kunt fijn knijpen. Je baby kan het dan prima fijnmalen zonder kiezen. Gouden tip: voed je baby ongeveer een uur voordat je aan tafel gaat. Heeft je baby laaiende honger dan is zelf eten voornamelijk frustrerend.

Wat zullen we eten?

Ondanks dat groente en fruit al sinds jaar en dag een populair eerste hapjes is zijn er steeds meer theorieën (zoals die van The Weston A. Price Foundation (WAPF)) die anders beweren. Het spijsverteringsstelsel van een baby is, ondanks dat het nog niet volledig volgroeid is, beter in staat om vetten en eiwitten te verwerken in plaats van koolhydraten in groente en fruit. Voedsel dat rijk is aan proteïnen en vetten worden beter verwerkt en is erg belangrijk voor de ontwikkeling van onder andere de hersenen. Daarnaast is het zo dat een mensenlichaam relatief veel vetten en eiwitten nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Voeding om mee te starten die zeer rijk is aan goede voedingsstoffen is: vlees, ei(geel), lever, avocado, banaan, flespompoen, bottenbouillon en gefermenteerd voedsel zoals zuurkool en volle yoghurt. Met andere groente en fruit start je dan wanneer je baby bovenstaande goed eet en duidelijk interesse toont voor ander voedsel of wat meer variatie. Of je geeft het een klein beetje voor erbij. Op die manier weet je dat je baby genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt waar een lijfje in de groei iets mee kan.

Meer lezen

Waarom kinderen geen groente lusten (en dat prima is)

Bijvoeding vanaf 6 maanden

 

Monkey Platter: laat je koter kiezen!

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Column: Praten over de dood

Column: Praten over de dood

Sofie en ik zaten samen na de lunch aan tafel. Ze keek dromerig naar buiten: de ezel van de kinderboerderij aan de overkant is er al een tijdje niet meer, maar het blijft voor haar een interessant onderwerp. ‘Wat gebeurt er met je als je dood bent?’ vroeg ze. Ik...

Column: Een maatje te krap

Column: Een maatje te krap

Of ze echt bestaan weet ik niet, maar soms denk ik wel eens dat er mensen zijn die alles kunnen. Van die moeders die ik iedere ochtend tegenkom op het schoolplein, de haren keurig in model, smaakvol gekleed en klaar om, zodra ze hun kind-zonder-yoghurt-in-de-haren...

Driftige peuter? Doe even niets

Driftige peuter? Doe even niets

Daar sta ik dan op een drukke weg met de autodeur open. Mijn krijsende zoontje van twee jaar dubbel te vouwen in zijn autostoeltje. Zijn hele lijf strekt hij uit. Zo krijg ik de gordel niet vast en ik moet door naar een volgende afspraak. 'Als je nou toch eens mee zou...

Het meeste bleef hetzelfde in 50 jaar moederschap

Het meeste bleef hetzelfde in 50 jaar moederschap

Moederschap is een bijzondere taak. Hoezeer we ook bezig zijn met wat we wel en niet willen in de opvoeding; in de basis willen we allemaal hetzelfde. Als je terugdenkt aan hoe jij opgevoed bent, zul je waarschijnlijk eerst aan de verschillen denken. Maar als je in de...

Column: Trip down Memory Lane

Column: Trip down Memory Lane

Ik zit klaar om een nieuwe column te gaan schrijven. Het is donderdag, een dag die ik zo koester: alleen thuis voor mijn eigen werk. Even niets moeten, maar doen waar ik blij van word. Meestal heb ik even een tijdje aanrommelen nodig om van de ‘ik moet’- in de ‘ik...

Column: Een lome zondagmorgen

Column: Een lome zondagmorgen

Het is zondagochtend. Te vroeg om op te staan. Zoonlief denkt daar anders over. Nadat zijn papa hem al enkele uurtjes bezig heeft gehouden met het spelen van spelletjes, is hij toe aan een ander speelmaatje. Zachtjes gaat de slaapkamerdeur open en sluipt hij...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0