Voorleven en jezelf voeden – uitdagende praktijkopdracht!

door Jeroen de Jong

We kunnen lang denken en praten over onszelf voeden als ouder, over loskomen van oude overtuigingen en voorleven wat we belangrijk vinden. We kunnen ook gewoon aan de slag gaan. Net als onze kinderen, wanneer ze volledig opgaan in het tekenen, spelen of huttenbouwen.

Voorleven doe je in de praktijk. Jij bepaalt wat je voor wilt leven aan waarden en normen en dat laat je zien aan je kinderen. Met vallen en opstaan. En naast zaken als zelfstandigheid, empathie en creativiteit, zijn er beslist ook veel praktische vaardigheden die je je kind zou willen meegeven. Zoals koken, klussen en muziek maken.

Tussen die dingen zit waarschijnlijk wel iets waar jij niet zo goed in bent, terwijl een andere vader of moeder die je kent er zijn of haar hand niet voor omdraait. Een band plakken, een drielagige chocoladetaart bakken, een stopcontact aanleggen of een goede pijl-en-boog maken. En dát is precies waar je in deze Kiind-mini-uitdaging mee aan de slag gaat!

1. Benoem voor jezelf een praktische vaardigheid waarvan je zou willen dat jij hem je kinderen kon leren. Benoem hem zo concreet mogelijk. Dus niet: ‘Ik wil een handige klusser zijn’, maar: ‘Ik wil een muur van gipsplaten kunnen bouwen’. Niet: ‘Ik wil gitaar kunnen spelen’, maar: ‘Ik wil drie kampvuurmeezingers kunnen spelen’.

2. Zoek iemand op die jou de vaardigheid kan leren. Liever een echt persoon dan een YouTube-tutorial. Het plezier zit hem namelijk juist in het samen doen en leren, we doen al zoveel in ons eentje.

3. Ga vervolgens zelf aan het oefenen en betrek je kinderen erbij. Als ze oud genoeg zijn, kun je ze ook aan het werk zetten. Je leert nieuwe dingen zelf het beste als je ze tegelijkertijd aan anderen moet uitleggen.


Het plezier zit hem in het samen doen en leren, we doen al zoveel in ons eentje

Als je besluit om samen met anderen iets te gaan doen, als je afspraken maakt over wanneer je dit gaat doen en vooral als je besluit dat het ook leuk mag zijn, dan kunnen er mooie dingen gebeuren. Dan kom je op een praktische manier een stap dichter bij de ouder die je werkelijk wilt zijn. En je zult er waarschijnlijk nog plezier bij hebben ook.

Succes en veel plezier!

Wil je hier meer van? Praktijkvader Jeroen doet regelmatig een vaderuitdaging.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Plek voor vaders

Plek voor vaders

Luiers verschonen, de kinderwagen voortduwen of met de baby in een draagzak lopen, de moderne man draait er zijn hand natuurlijk allang niet meer voor om. Maar gek genoeg merken we nog niet zoveel van de nieuwe rolverdeling tussen mannen en vrouwen in onze publieke...

Weg met de tablet?

Weg met de tablet?

Tablets worden inmiddels al op sommige peuterspeelzalen ingezet. Apps speciaal voor de allerkleinsten worden als 'educatief speelgoed' uitgegeven. En ze beloven de ontwikkeling te stimuleren, maar doen ze dat ook echt? Onderzoekster Dr. Anna Sosa​ heeft vastgesteld...

Superkalifragilistisch releasefeest!

Superkalifragilistisch releasefeest!

Wij zijn bofkonten. We hadden een fantastische crowdfundstart, gevolgd door een boektijdschriftkmaakperiode die ons in meer dan fulltimewerkende ouders veranderde - maar wel een boektijdschrift opleverde waar je je vingers bij aflikt. En dat werd nu afgeblust met een...

Column: Mazzelkont

Column: Mazzelkont

Het is stralend weer en de luiers zijn op.  Mijn zoon is in januari twee geworden dus het is wel eens tijd om het zonder te proberen. Beide dochters hielden het snel droog, maar ik heb wel eens horen zeggen dat ik met een jongen veel en veel meer moeite zou gaan...

Column: Niet perfect, des te beter!

Column: Niet perfect, des te beter!

Niet perfect kan soms perfect zijn, ontdekte ik laatst. We stonden op het jaarlijkse schoolfeest en meestal was dit het moment om een praatje te maken met de leerkracht van het volgende jaar, maar nu was de nieuwe indeling nog niet bekend. Dus kletste ik met zijn...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0