Terwijl op dit moment de verloskundige zorg alleen maar medischer dreigt te worden, lees ik in Vrije geboorte van Anna Myrte Korteweg waarom de geboortezorg beter een andere weg in kan slaan: met juist meer vertrouwen in de natuur.

Van angst naar extase en van controle naar overgave. Daarover gaat Vrije geboorte. Dit handboek voor de natuurlijke bevalling is momenteel relevanter dan ooit en laat zien dat er nog veel groeimogelijkheid is in de zorg rondom bevallen. Op eigen kracht en zonder ingrepen.

Bevallen op eigen kracht

Korteweg pretendeert niet dat ze het beter weet; ze vertelt over haar zoektocht naar wat er nodig is voor een bevalling waarin je zelf de controle hebt. Het boek begint bij de beschrijving van haar tweede bevalling en eindigt met het verhaal over haar derde bevalling.

Als je niets met spiritualiteit hebt, moet je her en der misschien even slikken. Het gaat over ‘de reis naar binnen’ in je zwangerschap. Het is misschien niet je kop thee, maar uiteindelijk is het feit dat je je afsluit van de boze buitenwereld voor zwangere vrouwen herkenbaar. Ik vond het in al mijn nuchterheid in ieder geval een verhelderend boek.

De tips die bij mijn bevalling enorm geholpen hebben, kreeg ik ook uit de ‘Vrije geboortebeweging’: zorg dat je alleen mensen om je heen hebt waar je je bij kunt ontspannen, ga mee op de golven van je weeën, adem naar beneden, zorg dat je zoveel mogelijk ontspant – ook in je gezicht en blijf in beweging. Het is uiteraard belangrijk dat er goede medische zorg is wanneer er gevaar optreedt in de zwangerschap en/of rondom de bevalling. Maar bij een gezonde zwangerschap is medisch ingrijpen niet wenselijk en soms zelfs ronduit schadelijk: de hormonen die je helpen bij je bevalling, komen pas vrij als je je goed kunt ontspannen.

Het vrouwenlijf is in principe perfect in staat om te baren. Voortplanting is uiteindelijk de essentie van het bestaan, van de verwekking tot de bevalling. Dit kunnen wij!

 Vrije geboorte | Anna Myrte Korteweg

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie THUIS! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0