Wat is het langetermijndoel van seksuele voorlichting en wanneer begin je ermee? Het is nooit te vroeg, als je het mij vraagt. Seksuele voorlichting gaat over zoveel meer dan leren hoe een kind wordt gemaakt (of hoe je dat voorkomt) en het vermijden van ziekten. Allemaal belangrijk, maar slechts onderdelen van een groter doel.
Vrijen is heerlijk. Je lijf ervaren met jezelf of samen met een ander. De ander ontdekken en je laten ontdekken. Met liefde en respect voor jouw lijf en dat van je vrijer, waardoor verantwoordelijke keuzes maken meer vanzelfsprekend is. Dat is mijn langetermijndoel van seksuele voorlichting.
Kinderen een duurzame voorlichting geven die niet enkel het biologische aspect benadrukt, maar een samenhang brengt tussen het lijfelijk verbinden en een verbinding aangaan met je hart. Die zienswijze vloeit bij ons door de opvoeding heen vanaf het eerste begin. Vanaf het moment dat onze kinderen vroegen: ‘Hoe kwam ik in jouw buik?’
Seksuele voorlichting aan een peuter begint met een verhaal over liefde. Ik vertel het volgende:
‘Voordat jij en je zussen geboren werden kwam ik jullie vader tegen. Of eigenlijk vond hij mij. Ik voelde me fijn bij hem. We werden verliefd op elkaar en wilden heel dicht bij elkaar zijn. Toen hebben we jou gemaakt.’
De belangrijkste boodschap van de eerste seksuele voorlichting gaat over het ontstaan van je kind
Ik vertel over alles wat ik mooi vond aan mijn man, maar ook over wat ik mooi vond aan mezelf. En mijn man vertelt waar hij verliefd op werd. Hij vertelt onze peuter dat hij diens spierballen heeft gemaakt en ik de mooie kuiten en ellebogen. Mijn zoon kijkt naar zijn vaders spierballen en vindt ze prachtig, net als mijn kuiten vol spataders en droge ellebogen. Ook wil hij weten wie zijn oorlellen en de billen van zijn jongste zusje heeft gemaakt. Zo komt het hele lijf aan bod en kan hij zelfs genieten van de moedervlek die ik op zijn dijbeen heb geplant.
De belangrijkste boodschap van de eerste seksuele voorlichting gaat over het ontstaan van jouw kind. Verhalen over jou en je partner waaruit doorklinkt: ‘Jij bent gewenst en uit liefde ontstaan’. Dat ondersteunt de wens dat jouw kind zich op een dag op die manier met iemand verbindt. Zowel lichamelijk als met zijn hart.
Ik ben voortgekomen uit een weddenschap om een broodje shoarma
En wat wanneer dit niet zo is – wanneer de verwekking van jouw kind niet gebaseerd is op een liefdesverhaal – welk verhaal geef je dan mee? Mijn eigen oorsprong heeft een minder liefdevolle aard. Ik ben voortgekomen uit een weddenschap tussen mijn vader en zijn vriend. Om een broodje shoarma nota bene. Wie zou als eerste mijn moeder verleiden, dat was de uitdaging. Je zult begrijpen dat mijn vader de weddenschap won want zie hier, ik ben er. Mijn verwekking is geen gevolg van een liefdesverhaal, maar van een eenmalig samenzijn van twee mensen die zich niet voor langere tijd aan elkaar hebben verbonden. Seksuele voorlichting zoals ik die aan mijn kinderen geef kreeg ik niet, ik mocht deze zelf vorm geven. Inmiddels weet ik, ik ben gewenst. Door de mensen om mij heen, door de wereld en most of all door mij. Ik ben blij dat ik er ben.
Dus wanneer jouw kind geboren is vanuit eenzelfde korte vonk van samenzijn, vertel dan over het wonder van een kind wat geboren wil worden. Vertel over het verlangen en de liefde die je voelde nog voordat je jouw kind voor het eerst in je armen hield. En hoe dat verlangen werd beantwoord toen je voor het eerst in de ogen van je kind keek. Dat jullie samen precies zo’n neusje hebben gemaakt met bijpassende oren en rossig haar. Allemaal ontstaan uit een magische sprankel tijdens een (kortstondig) moment van samenzijn van twee mensen.
Op een dag zie je de opkomende stroom van hormonen door het lijf van je tiener gieren
En hoe doe je dat dan met pubers? De voorlichting over hoe een kind biologisch gezien wordt verwekt is al enige tijd in the pocket. Zowel thuis als op school is uitgeweid over de bloemetjes en de bijtjes, eierstokken, menstruatiecycli, het snelste zaadje in de sperma, piemels, vagina’s, zelfbevrediging en voorbehoedsmiddelen. Je kind heeft tal van boeken versleten, erover gepraat en vooral over gegniffeld.
En dan, op een dag, zie en voel je de opkomende stroom van hormonen door het lijf van je tiener gieren. Flirtend, uitslovend, verlegen of misschien heel zelfverzekerd. Lonkend naar de andere sekse of dezelfde. Of allebei. Het spel is begonnen. Bij de één iets eerder, bij een ander veel later. Een machtig mooi schouwspel om vanaf de zijlijn te mogen bekijken, vol vertrouwen, want jij hebt je zaadjes zorgvuldig geplant.
En dat is maar goed ook, want eenmaal gedreven door de oerinstincten die hormonen met zich meebrengen gaan jonge heren en jonge dames hun seksuele voorlichting in álle facetten in de praktijk brengen. De lippen worden gestift en harten gebroken, er wordt gevreeën, seksuele revoluties ontketend of liefkozend uitgedaagd. Soms voor een dag, soms voor wat langer.
Lang leve VRIJheid en Lieve Lust!
Je kind is baas over zijn eigen lijf, dus ook over zijn kusjes
Chantala aka Mevrouw Boob is voorzitter van WBW Nederland. Borsten zijn zeg maar echt haar ding. Enneh, ze is nu ook de projectleider van het Kiindfestival!