Samen fikkie stoken: een kampvuur dat echt brandt

door Jeroen de Jong

Vuur spreekt tot de verbeelding. Een goed kampvuur is ideaal voor het met gloeiende wangen bakken van heerlijke broodjes. Of als gelegenheid om eindeloos liedjes bij te zingen, het liefst met gitaar natuurlijk. Maar ook, als de kinderen eenmaal slapen, kun je bij het vuur heerlijk dicht tegen elkaar aan gaan zitten en zo de opkomende kou van een frisse zomeravond verdrijven. Ideeën genoeg.

Maar hoe bouw je een goed kampvuur? Eén onachtzaam weggegooide lucifer kan een hele bosbrand kan veroorzaken, maar zelf heb je vaak meer dan een heel pakje lucifers en eindeloos geblaas in brandende kranten nodig om je eigen vuurtje een beetje op gang te krijgen. Met deze stap-voor-stapinstructie zou het iedereen moeten lukken om een mooi vuurtje te stoken. En de kinderen helpen graag mee. Haal het brooddeeg maar vast te voorschijn!

1. Een goed vuur begint met veel en droog hout. Sprokkel in het bos, een park of ergens in de bosjes voldoende hout. Al het hout dat op de grond ligt is in principe geschikt. Als het maar droog is. Sorteer het vervolgens in drie stapels van dun naar dik. Zorg vooral dat je van het dunste materiaal, dat noem je tondel, heel veel hebt. Tondel moet zo dun zijn dat je het met een lucifer aan kunt steken. Vooral heel dunne takjes van dennenbomen zijn hiervoor geschikt. Maar ook droge (berken)schors, stukjes dennenappel, dennennaalden, droog gras en droog mos kun je hiervoor gebruiken.

vuurtje stoken tutorial

2. Kies nu de plek waar je vuur maakt. Belangrijk is dat de ondergrond niet kan branden. Een kampvuurplek of zand is ideaal. Zorg dat de plaats groot genoeg is voor het vuur dat je wilt maken. Of pas de grootte van je vuur aan aan de grootte van de plek. Je kunt nu beginnen met het bouwen van je vuur. Leg eerst een ondergrond van dikke takken neer. Dit wordt een soort tafeltje waarop je het vuur gaat maken. Deze dikke takken zullen na een tijdje ook gaan branden en geven je vuur extra brandkracht.

vuurtje stoken tutorial
Bakken op een vuur kan het beste als de vlammen helemaal gedoofd zijn

3. Leg een flinke bos tondel op de ondergrond. Leg het zo neer dat er voldoende lucht doorheen kan stromen.

vuurtje stoken tutorial

4. Bouw met het dunste en droogste hout uit de middelste stapel een mooie piramide over de tondel heen.

vuurtje stoken tutorial

5. Het vuur is nu klaar om aan te steken. Dit is het spannendste moment: zal het droge, dunne hout gaan branden? Als je dunste hout droog genoeg is, zal het inderdaad gaan branden. Het helpt als je lange lucifers gebruikt, die branden zelf ook een tijdje. Ga zo zitten dat je de wind tegenhoudt en de lucifer zo lang mogelijk kan branden. Het kan zijn dat je vier of vijf lucifers moet gebruiken om het vuur aan te krijgen.

6. Als je vuur gaat branden, moet je het op gang blijven houden. Leg meer van de droogste takken uit de middelste stapel voorzichtig op de plek waar het vuur brandt. Zorg dat het vuur niet instort, want dan heb je kans dat het weer uit gaat. Als het nog wat aarzelend brandt, leg er dan voorzichtig nog wat tondel bij.

vuurtje stoken tutorial

7. Nu brandt je vuur steeds beter. Blijf het vuur voeden met hout. De dikke takken mogen er nu bij, ook weer in een piramidevorm. Zo kan er genoeg zuurstof door je vuur blijven stromen. Ook de takken van de onderlaag zullen nu gaan branden.

8. Gelukt! Je hebt nu een brandend kampvuur gemaakt. Je kunt het vuur nu zo groot maken als je zelf wilt. Het minder droge hout, de dikste takken, droge blokken hout, het zal allemaal gaan branden. Pak je gitaar en begin te spelen. Maar blijf je vuur in de gaten houden. Het kan opeens minder gaan branden, zodat je wat zuurstof bij moet blazen of er weer dunner hout bij moet doen. Maar door een windvlaag of een flinke tak die ineens gaat branden, kan het ook opeens veel harder gaan. Blijven opletten, dus.

vuurtje stoken tutorial

9. Bakken op een vuur kan het beste als de vlammen helemaal gedoofd zijn. De vlammen blakeren alles wat je er te dicht bij in de buurt houdt. En niemand houdt van zwarte marshmallows. Als de vlammen gedoofd zijn, houd je je eigengemaakte houtskool over. Dat is zo heet dat je er van alles op kunt bakken. Wil je broodjes bakken, rol het deeg dan spiraalvormig en dun om een schoongesneden stok. Kinderen zullen het uit enthousiasme lekker dik doen, dus misschien moet je hier even bij helpen. Wil je een keer iets anders, snijd dan een appel in stukjes, doe er rozijnen en kaneel bij en maak hier met aluminiumfolie een pakketje van. Vervolgens leg je dit pakketje in de houtskool. Tien minuten wachten en je hebt heerlijk zachte, warme appel. Nog makkelijker: maak een snee in een banaan en prop daar drie tot vier stukjes pure chocola in. Deze leg je op een dun laagje houtskool. Wacht tot de banaan zacht is en smullen maar! Na het eten leg je weer nieuw hout op het vuur, je blaast een keer en de vlammen zullen meteen terug komen.

vuurtje stoken tutorial

Met deze instructies begin je met een klein kampvuur dat ook door kinderen vanaf een jaar of negen zelf gecontroleerd kan worden. Mits je zelf een oogje in het zeil houdt natuurlijk. Wil je echt een groot kampvuur maken, waar je met een grote groep om heen kun zitten, dan vergroot je de porties hout op de foto’s. Veel meer tondel en dun hout, langere takken in de middelste stapel en grote blokken of stukken pallet voor de dikste stapel hout. Zeker weten dat we een hete zomer krijgen!

Bouw een driepoot voor je kampvuur

Jeroen de Jong inspireert mannen om de beste vader uit zichzelf te halen. Vanuit de Praktijkvader  coacht hij aanstaande en jonge vaders, individueel of in groepen met vaderontmoetingen. 

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Kosteloos knutselen; een waardevolle bezigheid

Kosteloos knutselen; een waardevolle bezigheid

Toen ik klein was kon ik van elk doosje en prulletje de waarde inzien. Een boot, een robot, een huis... je kunt er van alles mee maken. Nu zijn knutselmaterialen zo goedkoop geworden dat het financieel gezien nauwelijks nog uitmaakt of je het koopt of niet. Toch vind...

15 Herfstboeken om voor te lezen

15 Herfstboeken om voor te lezen

Wat is er in de herfst nu fijner dan je samen op de bank te nestelen en de tijd te verliezen met een mooi boek? Terwijl wind en regen om het huis gieren, zit je fijn bij elkaar met een zelfgemaakt warm drankje en herfstig hapje binnen handbereik. Beter wordt het niet....

Maak je eigen broodbeleg

Maak je eigen broodbeleg

Nederland is een broodland. En op dat brood smeren we beleg. Gelukkig kun je enorm variëren in belegsoort want veel kinderen eten twee, en soms in het weekend drie keer per dag brood. In het artikel Op het brood bespraken we de meest gangbare belegsoorten uit de...

Zelfvoorzienend leven: autarkie is een kunst

Zelfvoorzienend leven: autarkie is een kunst

We zijn de eerste diersoort die zichzelf met uitsterven bedreigt. Het is allang niet meer voorbehouden aan zogenoemde hippies met sandalen om je met het milieu bezig te houden. Als er niets verandert, houdt alles op te bestaan. Dit is een belangrijke reden voor mensen...

Voorleesverhaal van Kaj: Dromenland

Voorleesverhaal van Kaj: Dromenland

Onze Kaj is ook verhalenverteller. Een van zijn eigen verhalen vertelt hij op 19 september op het Kiindfestival! Herhaling is fijn. Schreven we meermaals. Dus lees het vooral voor en luister op het festival in de boshut naar Kaj.  ‘Ik wil nou wel weer...

Het genoegelijke leven zonder hysterische kindermuziek

Het genoegelijke leven zonder hysterische kindermuziek

Kinderen krijgen is erg leuk, maar de rotzooi die je erbij krijgt, vind ik een stuk minder charmant. Lelijk speelgoed, stomme kindertelevisie, maar ook irritante kinderhitjes kunnen de pret goed drukken. Wat te kiezen: de hysterische elektropopliedjes of de...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0