Attachment Parenting is zo fijn voor jou

door Nelleke Bos

Attachment Parenting (AP) is zo’n beetje een hippe naam voor ‘ouderschap met je kind in je buurt’. In het Nederlands ook vaak ‘natuurlijk ouderschap’ (NO) genoemd, wat best maf klinkt. Zijn andere vormen van ouderschap niet natuurlijk soms?

Leestip: Op zoek naar het verloren geluk, Jean Liedloff en The Attachment Parenting book, William Sears

Wat er natuurlijk is aan Attachment Parenting

Onnatuurlijk ouderschap bestaat niet. Toch hebben we de kern van Attachment Parenting meteen te pakken. We hoeven niet te denken in tegenstellingen als natuurlijk versus onnatuurlijk, maar wel: de natuur volgend.

De natuur, dat is je baby. En de natuur, dat ben jij. Allebei zijn jullie een brok wilde natuur, en weten jullie diep van binnen precies wat er handig werkt. Met als verschil dat je baby nog geen cultuur heeft aangeleerd, en daardoor zijn natuur 100% kan volgen. Dan is het de kunst om goed op de signalen van je kind te letten, en je eigen intuïtie in de smiezen te houden. Opgeteld zit je dan midden in het frame van Attachment Parenting. Niks meer aan doen!

Waarom Attachment Parenting zo handig voor jou is

Je kunt een hoop boeken lezen en trainingen volgen om goed ouderschap uit te oefenen. Ook kun je je baby van alles aanleren: slapen en voeden op de klok bijvoorbeeld. Het kost dan wel tijd en doorzettingsvermogen voor de ouders, en je baby krijgt ook best wat te incasseren. Het contrast tussen zijn leventje in de buik en buiten de buik maak je kunstmatig een stuk groter. We hebben onszelf aangeleerd om op gezette tijden te verschijnen op ons werk, school en andere afspraken. Om voor elk kind een eigen kamer te hebben, en per kerngezin een huis. De eerste levensjaren heeft een kind echter helemaal geen boodschap aan de heersende cultuur. En precies dat kan zo wringen. Het verse ouderschap kan een voortdurende botsing zijn tussen de gecultiveerde normen van de samenleving en de natuurlijke behoeften van ouder en kind.

Attachment Parenting kan dan bevrijdend werken. Want het gaat uit van de natuur, is kindvolgend en daardoor ook ontspannen voor ouders. Voeden, slapen, troosten, spelen, groeien – het gaat in feite allemaal vanzelf. Meer vloeiend en flexibel, en dus vrij van botsingen. Kwestie van dichtbij elkaar blijven en doen wat er in dit moment nodig is.

Attachment, is dat niet benauwd?

In onze individualistische samenleving krijgen we nogal eens de bibbers bij termen als ‘attachment’. Want we houden zo van vrijheid en autonomie. Een baby totaal niet, die is nog symbiotisch. Zoals kinderarts en psychoanalyticus Winnicott zo treffend stelde: 

There is no such thing as a baby. There is always a baby and someone.

Een baby kan niet bestaan op zichzelf. Een baby is onlosmakelijk verbonden aan de verzorger. Dat gegeven kan confronterend zijn. Het ouderschap schudt ons daarom wakker: wij mogen dan iets individueels zijn gaan nastreven in het leven, maar onze pasgeborenen doen daar niet aan mee. Zij willen samenzijn. Zij hebben het samenzijn zelfs nodig om te overleven, om zich veilig te hechten, en om daarná los en vrij op eigen benen te gaan staan. Baby’s al vroeg tot zelfstandigheid trainen, helpt hen niet, en geeft je als ouders juist meer werk, meer gedoe, meer stress. En al klinkt het tegenstrijdig, ze willen na een stevige basis van nabijheid op hun eigen moment echt los van je. 

Lees ook Samen slapen: je komt er nooit meer vanaf

Omdenken 

De vrijheid en autonomie heb je niet meer zoals je gewend was; maar je kunt deze opnieuw scheppen. Door je baby in een draagdoek te leren dragen, en je handen vrij te spelen om je eigen dingen te doen. Door je baby overal en altijd te leren voeden, waardoor je niet gebonden bent aan tijd en plaats. Door clustervoedingen en regeldagen te ontvangen als kansen om uit te rusten en wederzijds liefde te tanken. Het kost soms wat omdenken. Maar het levert je een geheel nieuwe vrijheid op. En oh ja, een heel tevreden baby!

Lees hier meer over in het nieuwe Kiindboek ‘Wat baby’s nodig hebben’ door Melanie Visscher.

Fotografie: Nina Olivari

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Column: Vijf moeders

Column: Vijf moeders

Ik ben opgegroeid met zes broers en zusjes. Na de geboorte van de oudste, zwaar autistische dochter vond mijn moeder dat ze "ontrampt" was en baarde er zes achteraan. Ze zei wel eens dat een vliegtuig nooit twee keer op dezelfde plek neerstort. Daarbij was ze dol op...

‘En wat zeg je dan?’

‘En wat zeg je dan?’

Opvoeden volgens je eigen waarden klinkt zo logisch en helder, maar in de praktijk moet je nog best stevig staan om jouw ideeën door te voeren. Ken je dat? Je komt met je kind bij de kassa. Een ballon / snoepje / koekje* komt richting je dreumes / peuter / kleuter*....

Omgaan met geld: Financiële opvoeding

Omgaan met geld: Financiële opvoeding

Leren omgaan met geld is belangrijk. Het Nibud spreekt daarom van een financiële opvoeding. Hieronder valt niet alleen het leren omgaan met zakgeld, maar ook 'hoe spaar je ergens voor', 'wat is een kasboek en hoe hou je dat bij'? Het begint allemaal bij het geven van...

Boodschappen met je kind, hoe dan?

Boodschappen met je kind, hoe dan?

Je kind met een driftbui in de winkel - een cliché dat niet uit de lucht is komen vallen. Winkelen met je peuter of kleuter kan echt uitdagend zijn. Tegelijkertijd is het ook een mooie manier om je kinderen te leren over eten, waar het vandaan komt, over het...

Gezinnen zijn sociaal geïsoleerder dan ooit

Gezinnen zijn sociaal geïsoleerder dan ooit

De manier waarop wij leven verschilt van wat in het verleden gebruikelijk was. Klinkt vanzelfsprekend, maar betekent dus ook dat wat we ‘normaal’ vinden binnen een paar generaties flink kan veranderen. Als socioloog denk ik daarbij vooral aan veranderingen in de...

Kinderen als serieuze gesprekspartners: zo deed Korczak dat

Kinderen als serieuze gesprekspartners: zo deed Korczak dat

De Poolse kinderarts Janusz Korczak (1878-1942) leidde begin 20e eeuw een weeshuis in Warschau. Hij ontwikkelde een methode waarin wederzijds respect de basis was, nadat hij gemerkt had dat straffen en een autoritaire houding weinig effect hadden. Korczak...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0